Średnia kopia genialnego Ghost Whisperer'a. Podobne imiona pomysł i wogóle mnóstwo takich podobnych podobieństw;]I nie ma tej iskry bożej co Ghost Whisperer.
Z reguły się nie wypowiadam, ale po przeczytaniu twojej wypowiedzi leże na ziemi i kwicze. :) Toż to Ghost Whisperer jest imitacją Medium. CBS podchwyciło pomysł stacji NBC (Medium) i szybko odpowiedziało swoim serialem z gatunku "supernatural". Wystarczyłoby na daty spojrzeć. Emisja pierwszego odcinak Medium to 3.I.2005 a GW 23.IX.2005.
Z tą premierą masz rację ale najpierw oglądałem najpierw Ghost'a i głównie chodzi mi oto że GHost Whisperer jest ciekawszy ma fajniesza obsadę itp.;]
Oglądałam dwa i w GW jest Jenni Love to i tak serial mi się nie zabardzo spodobał. Moedium jest o wiele ciekawsze. I wole oglądać ten serial. A w GW tylko płaczą i płacza i to bez żadnego powodu. Nie podoba mi się 6/10 za to medium ma u mnie 9/10
Polubiłem Medium od pierwszego odcinka i pewnie będę oglądał regularnie każdy kolejny z wielką przyjemnością .Nie wyobrażam sobie kogoś innego w głownej roli ,to dzięki Patricii oglądam go z taką lekkością i zaciekawieniem .Podobnie jak Ty She bardzo lubię ten serial ,poprostu trafił mnie w mój czuły punkt i już .
midori twoja wypowiedz wyklucza zupełnie druga , to ze coś ci sie podoba bardzie nie oznacza ze drugi serial jest kopia i to gorszą !
zresztą tak jak już zwrócono uwagę to GW jest ściągnięty z Medium , Medium jest serialem na podstawie prawdziwych wydarzeń , Allison DuBois naprawdę istnieje i jest medium sporo spraw w serialu jest opartych na sprawach w jakich pomagała !
Jak już powiedziałem mea culpa z tym który serial był pierwszy. Medium było pierwsze a jednak GW (jako kopia Medium jest od niego lepsza wystarczy popatrzeć na ocene M 8,63 a GW 8,75). Chodziło mi po prostu o to, że mimo podobnego tematu przewodniego GW podoba mi się bardziej jest bardziej wciągający i zaskakujący a Medium dla mnie oczywiście jest po prostu nudny ;] Ale każdy ma swój gust więc nie krytykuje nikogo ani niczego ;] Pozdrawiam
Ghost Whisperer również jest oparty na prawdziwych doświadczeniach medium, w tymże przypadku Mary Ann Winkowski:)
Nie jestem w stanie porównać oba te seriale ponieważ obejrzałem tylko Ghost Whisperer(który, jest wspaniały-ale o gustach się nie dyskutuje) .
Dochodzę do wniosku,iż oba seriale nie są żadną imitacją ani kopią tylko są oparte na podobnych umiejętnościach.
Obejrzalem pierwszy idcinek GW po tej wypowiedzi i normalnie padlem na plecy ze smiechu. Michael z Prison Break w roli ducha wypadl tragicznie, a glowna bochaterka GW kojarzy mi sie tylko i wylacznie z serialami typu Buffy-Pogromca Wampirow. Innymi slowy Medium Rulez :D
GW jest bardziej bajowy , oba seriale bardzo, są na podobnym poziomie ale wole Medium :)
Bardzo mi się podobał serial GW, ale po jakimś czasie zaczął nudzić mimo, żę ostatnie odcinki były suer. Natomiast Medium mogłabym oglądać bez końca - mogli poszerzyć go o odcinki z przeżyciami ich córek - zwłaszcza z tą średnią córką :D była zajebista a zwłaszcza jej minki :D. Aż chciało się oglądać całą rodzinkę :D:D:D
uważam że ocena nie pochodzi z faktu, że któryś z seriali jest "lepszy"
oglądam oba. medium z doskoku przez net, bo na tv nie mam czasu, i nadrabiam odcinki powolutku (jak widać po godzinie, gdy to piszę)
myślę, że ocena bierze się głównie stąd, że GW jako późniejsza i tańsza produkcja, jest łatwiej dostępny do oglądania w Polsce, a zwłaszcza dzieje się tak ostatnio. nie każdy ma AXN, VOD (enka), TV Puls.***
ale TVN7 z reguły znajduje się w średnim i małym pakiecie kablówkowym, więc GW ma wyższą ocenę, bo ma po prostu większą widownię
też nie znałabym Medium, gdyby nie fakt, że właściciele kablówki się zmienili, co za tym idzie pakiety, a co za tym idzie --> zlikwidowali HBO i wrzucili AXN -_- (jakby nie mogli zostawić obu)
oglądający TVN7 i nie mający np. AXN i PULSu znają tylko GW, i nie mają porównania
nie wierzę też w to, że osoby powiedzmy, trochę "dojrzalsze" mając do wyboru Medium i GW, wolą GW... bo po prostu z czymś takim się nie spotkałam
muszę przyznać, że Medium, choć ma też NIEKTÓRE nudne odcinki (po każdym nudnym, następuje fantastyczne ożywienie)
to jednak GW jest dla mnie porażką.
może, gdybym miała z 10 lat, nie znała Medium (lub nie rozumiała go), to zachwycałabym się tanimi sztuczkami graficznymi i potwornie nuuuudnymi odcinkami (WSZYSTKIMI), które oglądam z przymrużeniem oka, bo akurat nie mam dostępu do czegokolwiek innego...
no... to tyle...
jako osoba dorosła, cenię sobie bardziej Medium,
które pokazuje osobę ~widzącą~, w normalnym odbiciu ludzkich spraw, dzieci, śmierci, pracy, braku pracy, itd.
a nie osobę z synestezją (czasami na prawdę nie chce się na to patrzeć, bo oczopląsów człowiek dostaje)
poza tym gra aktorska w Medium jest o niebo lepsza niż w GW
no ale co kto lubi :P
-----
mi tam najbardziej Marie się podobała. też chciałabym kraść programy TV tj ona w 2/3 sezonie ;D
średnia, to nie - za bardzo podobna do mnie :P
-----
***często jest tak, że filmy o małej ilości głosów mają zawyżaną ocenę, dlatego jak szukam jakiegoś filmu, którego jeszcze nie oglądałam, zaznaczam minimum ocen, ale nie samą ocenę
z resztą, to tylko oceny. ocena nie sprawi, że film nam się spodoba ;-)