PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94331}

Miasteczko South Park

South Park
1997 -
7,9 80 tys. ocen
7,9 10 1 80298
7,6 25 krytyków
Miasteczko South Park
powrót do forum serialu Miasteczko South Park

Konkurs wiedzy o SP.

ocenił(a) serial na 9

Ot taka propozycja zabawy dla sprawdzenia wiedzy o miasteczku w Koloradu :) Zasady może takie - za dobrą odpowiedź dostaje się 1 punkt a następną zagadkę zadaje zwycięzca - pytania raczej dowolne od typowych ze światem SP aż po te powiązane z tworzeniem, kulturą popularną - tym nie mniej to pierwsze bardziej wskazane. Jak nikt nie zdoła odgadnąć zagadki i zabawa utknie na dłużej to proponuję by zwycięzca zadał nową.

Mam nadzieję że się zabawa przyjmie:).

Pytanie pierwsze:

Dlaczego Eric ma pewność że nigdy nie trafi do piekła, proszę też o podanie czego oczekuje dokładnie w zamian i w miarę możliwości opcjonalnie przydałby się też tytuł i numer odcinka w którym się tego faktu dowiadujemy :).

Przy okazji sugeruję by nawet mając pewność że się zgadło to sugeruję dla formalności na poczekanie aż zadający pytanie to potwierdzi.

Miłej zabawy ;).

ocenił(a) serial na 9
tc1987

1. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
2. tc1987 - 3 pkt.
3. SnikerS - 2 pkt.
4. ClaudiaCentre - 1 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

No akurat to standard że migawki typu "The best of" poprzedniego sezonu były standardem w openingu ale oczywiście dobrze.

tc1987

W którym odcinku widzieliśmy gubernatora Mitta Romneya, kongresmena Rona Paula oraz ex-senatora Ricka Santoruma?

ocenił(a) serial na 9
Awdar

Uczestniczyli w pra-wyborczej debacie w Denver ukazanej w "Faith Hiling"

tc1987

Tak, Cartman robił sobie wtedy zdjęcie z wyciągniętymi cyckami na mema. Zadajesz.

ocenił(a) serial na 9
tc1987

1. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
-. tc1987 - 4 pkt.
2. SnikerS - 2 pkt.
3. ClaudiaCentre - 1 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

W jakich okolicznościach rekonstruktorzy historyczni zagrażali bezpieczeństwu państwa, z jakiej epoki się "wywodzili" i jakie były przyczyny zaistnienia tego kryzysu?

tc1987

Jak dzieciaki pojechały do wioski pionierów z 1862 r. (czy coś koło tego), to schronili się w niej gangsterzy, którzy okradli jakiś fast food. Ludzie zatrudnieni w wiosce nie chcieli uparcie wyjść z roli (dopiero podstęp Stana zmusił ich do podania gangsterom hasła). Mam nadzieję, że to to, bo nie wiem, czy to aż zagrożenie bezpieczeństwa państwa :)

ocenił(a) serial na 9
Awdar

Nie :).

ocenił(a) serial na 10
Awdar

W końcu jakaś błędna odpowiedź :D Według mnie chodzi o odcinek z 3 sezonu The Red Badge of Gayness (akurat mój ulubiony z początkowych sezonów). Rekonstruktorzy zagrażali państwu, bo rekonstrukcja przerodziła się prawdziwe bitwę i przejmowanie kontroli na kolejnymi stanami. Rekonstruktorzy wywodzili się z klimatów wojny secesyjnej. Przyczyną był oczywiście... Sznaps :) Pijanym rekonstruktorom południa, nie podobało się, że zgodnie z prawdą historyczną muszą ciągle przegrywać bitwę i postanowili napisać historię na nowo ;) Choć druga strona konfliktu potem chyba też przyłączyła się do szturmu. Ważną przyczyną eskalacji konfliktu był również niezwykle charyzmatyczny przywódca, czyli nasz Eryczek :)

ocenił(a) serial na 9
snikers

No przyznaję że wręcz uwielbiam ten odcinek pośród starych serii - ale w kocu jako rekonstruktor (co prawda głównie II wojenny ale to detal) potrafię docenić ukazanie wszelkich aspektów życia rekonstruktorów - ze "sznapsem" i podobnymi przewijającymi się czasem nocą napojami włącznie :).

Odpowiedź zadowalająca więc zadajesz:).

ocenił(a) serial na 10
tc1987

1. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
-. tc1987 - 4 pkt.
2. SnikerS - 3 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

Jaki znany zespół muzyczny wystąpił i podkładał głos w jednym z odcinków serialu?

snikers

Korn w odcinku Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery oraz Radiohead w odcinku Scott Tenorman Must Die.

Piotr89

Plus odcinek 2x14 Chef Aid - chociażby Rancid.

ocenił(a) serial na 10
Piotr89

Nieźle, o tym 3 zespole nawet nie wiedziałem :) Jedziesz dalej.

snikers

Jaki jest związek Kennego z Kubą?

Piotr89

1. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
-. tc1987 - 4 pkt.
2. SnikerS - 3 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt
- Piotr89 - 1 pkt

Jaki jest związek Kennego z Kubą?

ocenił(a) serial na 9
Piotr89

Był kiedyś około 2000 taki odcinek w którym parodiowali sprawę prób odzyskania z Florydy dziecka które uciekało do z Kuby do USA. To był jakiś wątek że Kenny uczył się śpiewać operowo ale ojciec Kennego wraz z rządem USA zarządali jego powrotu. W tle były jeszcze jakieś wątki z cyrkiem objazdowym czy czymś podobnym.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

A to jak Kenny śpiewał to nie było przypadkiem w Rumunii. ?

ocenił(a) serial na 9
RdzawyJudasz

Cholera znalazłem odcinek fakt to była Rumunia ale parodiowali sprawę z Kuby więc skojarzenie szybkie miałem z Kubą. Mój błąd.

tc1987

Ogólnie dobra i szybka odpowiedź, a pytanie niezbyt jasne ;) Brawo.

ocenił(a) serial na 9
Piotr89

To to była dobra odpowiedź?!

Chyba mało kto zna tą sprawę z Florydy w 1999 by skojarzyć tego Eliano Gonzaleza z Kennym który zresztą był w Rumunii stąd wolę się upewnić.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/ab/Elianandkenny.jpg

:P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
tcl987

Sorry za czepialstwo, ale Elian a nie Eliano. W Twojej odpowiedzi było najwięcej prawdy, więc zadaj pytanie

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
tcl987

Nie wiem ale twoja droga rodzicielka będzie wiedziała o tym z własnego doświadczenia dominiorku.

ocenił(a) serial na 9
tc1987

1. tc1987 - 5 pkt
2. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
-. tc1987 - 4 pkt.
3. SnikerS - 3 pkt.
4. ClaudiaCentre - 1 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt
- Piotr89 - 1 pkt

Z góry przepraszam za zamieszanie związane z konkursem ale to jedynie wina tego że jakiś no-life'owy s....yn podszywa się pod moją ksywę i stąd wynikł chaos.

Komu chłopcy chcieli "ocieplić serce które było zimne jak bryła lodu" i co było powodem tej akcji?

tc1987

Serce Lucasa w odcinku Free Hat? Chodziło o zostawienie filmów w spokoju?

ocenił(a) serial na 9
Piotr89

Tak.

tc1987

1. tc1987 - 5 pkt
2. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. Awdar - 4 pkt.
-. tc1987 - 4 pkt.
3. SnikerS - 3 pkt.
4.Piotr89 - 2 pkt
5. ClaudiaCentre - 1 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

Jaki film sparodiowano w odcinku z Buttersem?

Piotr89

W Butters' Very Own Episode? Scena w lesie to nawiązanie do "Predatora".

Awdar

Bardzo dobra odpowiedź ;)

Piotr89

Który naród to Kanadyjczycy Europy?

ocenił(a) serial na 9
Awdar

Dania - było to powiedziane w odcinku omawiającym strajk Kanady oraz próby zarobienia na filmach z Youtube'a.

tc1987

Tak, nawet są rysowani tak samo ;) Zadajesz.

ocenił(a) serial na 9
tc1987

Mam prośbę by niektórzy czasem sprawdzali tą listę punktacji bo czasem to się wyraźnie schrzaniło także z mojej winy.

1. tc1987 - 6 pkt
2. Awdar - 5 pkt.
3. RdzawyJudasz - 4 pkt.
4. SnikerS - 3 pkt.
5.Piotr89 - 2 pkt
6. ClaudiaCentre - 1 pkt.
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

Jaka praca charytatywna zapewniała pewnej grupie dzieciaków z SP stosunkowo wysoki poziom życia i jakie osoby były zatrudnione w tym niezbyt przychylnie postrzeganym interesie :)?

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Opiekowali się kokainowymi niemowlakami, a dorobili się na umieszczaniu filmików z nimi w internecie. A osoby to bodajże, Cartman, Clyde, Butters, Jimmy + częściowo Kyle.

ocenił(a) serial na 9
snikers

Popraw jeszcze listę osób zaangażowanych i będziesz zadawał bez mojego ponownego potwierdzenia :).

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Cartman, Clyde, Butters, Craig, Kyle.

A że Jimmyiego nie ma w tej grupce to jestem zaskoczony, nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że to on na imprezie jakąjąc się śpiewał 'Boom boom pow' :) A to jednak Butters... http://www.youtube.com/watch?v=k7xy4hGrpIQ

ocenił(a) serial na 10
tc1987

1. tc1987 - 6 pkt
2. Awdar - 5 pkt.
3. RdzawyJudasz - 4 pkt.
-. SnikerS - 4 pkt.
5.Piotr89 - 2 pkt
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

Jaki nazywał się i czego dotyczył program TV, który chłopcy musieli obejrzeć, żeby nie przegapić emisji w trakcie reklam trailera nowego filmu Terrance'a and Phillip'a?

ocenił(a) serial na 10
snikers

Program nazywał się "The Russel Crowe show" gdzie tytułowy bohater chodzi i wszczyna ze wszystkimi bójki, że tak to określę. Jest to parodia kreskówki Popeye. :)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
tc1987

1. tc1987 - 6 pkt
2. Awdar - 5 pkt.
3. RdzawyJudasz - 5 pkt.
-. SnikerS - 4 pkt.
5.Piotr89 - 2 pkt
-. dzikaxxx - 1 pkt
-. gratka1 - 1 pkt

Wśród bohaterów SP kto jest odpowiednikiem Matta Stone'a, a kto Treya Parkera. ?

RdzawyJudasz

Oczywiście Kyle i Stan. Cartman to typowy dzieciak ery telewizji a Kenny dzieciak z przyczepy, czyli z marginesu, reszta pojawiała się w miarę rozwoju serialu, czasem też znikała.

ocenił(a) serial na 10
Awdar

Dobrze. Dokładnie mówiąc, Matt ma rodziców Sheila'e i Geralda, tak samo jak Kyle i też jest żydem, a Trey ma rodziców, Randy'ego i Sharon oraz siostrę Shelly, jak Stan. :)

Twoja kolej.

RdzawyJudasz

Matt ma też rude włosy ;)

Który odcinek South Parku ma taki sam tytuł jak jeden z odcinków The Simpsons, bo oba parodiują/odnoszą się do tego samego filmu?

użytkownik usunięty
Awdar

elementary school musical :D

to nie jest tak do konca pytanie z south parku, zeby na to odpowiedziec musialem obczaic liste odcinkow the simpsons, a nienawidze tego serialu :P

Dobrze, już chciałem zmienić ;) Oba odnoszą się do wiadomo jakiego filmu i wykorzystują tą samą grę słów (jeżeli można tu użyć tego określenia), polegającą na tym, że tak nasi chłopcy, jak i Bart, Lisa i ich przyjaciele chodzą nie do high school, tylko własnie do podstawówki. Zadajesz następne pytanie.

PS: W zasadach masz, że pytania nie muszą koniecznie tyczyć akcji.

użytkownik usunięty
tc1987

co narysował Ike opętany przez Michaela Jacksona?

ocenił(a) serial na 9

Twierdził że namalował planetę ale ciężko było stwierdzić bo Kyle zasłaniał.

użytkownik usunięty
tc1987

tajes, dajesz dalej

ocenił(a) serial na 9
tc1987

Kiedy i w jaki sposób Randy stracił pracę geologa?