PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119826}

Muminki

Tanoshii Moomin Ikka
1990 - 1991
7,6 44 tys. ocen
7,6 10 1 44208
7,6 14 krytyków
Muminki
powrót do forum serialu Muminki

Jak to możliwe, że ciemna bucząca postać potrafi przerazić małe dzieci? Ej, no ja nie mogę. Jako dziecko bałem się jej bardzo. Teraz nie wiem czemu. Jak gadam z rówieśnikami (15 lat) to mówią, że też się bali. Dlaczego?

eisenstein

fakt, nie pomyślałem w ten sposób... może ona szła to była jakaś migracja gatunku Buk... albo jakiś specyficzny marsz do miejsca lęgu...

:D:D:D

użytkownik usunięty
Crazy_Ivan

Ja myślę, że Buka nie należy do żadnej rasy, jest jedyna w swoim rodzaju, jest jedyną przedstawicielką swojego gatunku. I może bytem wiecznym, samoistnym.

wow :D ciekawe określenie :)

Polish

ja sie w ogóle muminków bałam ;P ale Buki i tych takich małych falujących najbardziej o__O

w ogóle... psychodeliczna ta bajka ;P

ocenił(a) serial na 10
raven89

balam sie, bo nadejsciu Buki towarzyszyl taki mroczny, straszny klimat. wiedzialam, ze to tylko bajaka, a mimo to ciarki przechodzily mnie po plecach...

ocenił(a) serial na 1
Polish

Ja zawsze na odwrót ! Nie bałem sie Buki -ona jest zajebista poprostu
Winterwresh ! Ja się bałem Paszczaka!

Little_Dean

no, ja paszczaka też się bałam :lol:

raven89

Buka była świetna! Ja się bałam czarownicy, miała takie żółte ślepia, a jak latała na miotle w świetle księżyca to aż ciarki mnie przechodziły...

raven89

:P no co Ty ;);) :P:* Paszczak nawet był spoko :D:D :) pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 8
Polish

też nie znam nikogo kto się nie bał kiedyś Buki ;P chociaż mnie i tak najbardziej przerażały hatifnaty 0.0 Buka była tajemnicza i mroczna...myśle że Buka była bardzooooo Emo -.-'
za ot hatifnaty były psychodeliczne xF absolutnie najbardziej przerażające stworzenia jakies wtedy znałam ;P

ocenił(a) serial na 9
Polish

Buka była "straszna" bo bardzo samotna( odzwierciedlaniem jej duszy był chłód, który pzrynosiła), nie umiała sie zaprzyjażnić, była posępna, niema ale w oczach miała duŻo ciepła. W jednym z odcinków Muminek staje z nią twarzą w twarz i pojmuje ten bukowy fenomen.
Co do innych postaci-strach i niechęć wzbudzała we mnie pani Filifionka z gromadką wystrachanych dzieci, chodziły jak w zegarku, nie uśmiechały się takie to koszmarne dla mnie było. Nie lubiłam za to Włóczykija-z pewnością miał coś na sumieniu-wiercące spojrzenie-i zawsze znikał-tak jak gdyby przed czymś uciekał...bardzo niesympatyczny.
ta bajka z pewnością NIE JEST DLA DZIECI-jest zbyt psychodeliczna i pełna ukrytych treści.

dunkelheit_2

Mnie siostra straszyla Buką...
Biedne kwiatki Mamy Muminka...

użytkownik usunięty
dunkelheit_2

Jedyny niepijący bezdomny, łagodne określenie żula, taki kij który się włóczy... Nie chodził do szkoły ani do pracy, nie zarabiał pieniędzy, nie płacił podatków, miał wszystko gdzieś... a mimo tego miał super życie. Ale byłby wzorem do naśladowania, gdyby tylko był bardziej hetero. Niby Muminek chodzi z Migotką, a ciągle tęskni za Włóczykijem...

Polish

Mnie przez Bukę koszmary śniły się po nocach :D Sama nie wiem, czemu się jej bałam...

A_R_

Mnie koszmar który mnie prześladuje od 5 roku życia się wczoraj przyśnił! ,,Idę po swoim domu w nocy do kibla i buka stoi przy oknie i gada : ,,Jestem Buka I Stoję Teraz Przy Oknie'' i tak kilka razy a potem wchodzi przez okno do domu i mnie zjada!!!

ocenił(a) serial na 10
Polish

Zawsze kiedy pojawiała się na ekranie płakałam. Ona niosła ze sobą takie zimno. Ale nie wiem czy pamiętacie jeszcze takie załąże żółke " Kijki" one jakoś chyba prądek kopały one też były okropne. Do tej pory nie lubię BUKI ;(

użytkownik usunięty
ladybird03

hatifnaty!

ocenił(a) serial na 10
Polish

a ja zawsze bardzo Bukę lubiłam i było mi jejszalenie żal, bo była taka smutna i samotna. i nigdy nie rozumiałam dlaczego nikt nie widzi tego, że jej jest źle bo wszyscy uciekają przed nią. no.

ocenił(a) serial na 10
Polish

to ogólnie znana prawda - buki boją się wszyscy, nawet jeśli nie chcą się do tego przyznać.

marian_ka

Widzę, że wszyscy na tym forum boją się Buki ;). Ja niestety też. Co tam duchy, wampiry i ciemności- Buka zawsze przerażała najbardziej

ocenił(a) serial na 9
Polish

Jak byłam małą, najbardziej się bałam Buki... wale nie była groźna, a jednak się jej panicznie bałam :-/.

Polish

rocznik '89 również bał się buki ;] ale ja osobiście uważam, że hatifnaty to była dopiero psychodela i horror można by nakręcić o nich ;D

zuziatello

ojjj tak, ja jestem rocznik 89 ;D Buka była straszna ;P

ocenił(a) serial na 10
Polish

Ja zawsze bałam się Buki i Hatifnatów ! Jak przychodziła Buka to czasami nawet wołałam mamę ! haha :D

lusia10

a jak ja weszłam na to forum to moją pierwszą myślą było: co to za buka? a tyle lat te muminki oglądalam. chyba jej sie nie bałam skoro nawet nie pamiętam jak wygląda:). ale za to bałam sie po odcinku z takim gosciem w kapeluszu co odleciał na panterze, z jakaś latarnią nawiedzoną czy co to było i tez cos ze strychem było i małą mi ale nie kojarzę o co to chodziło.

ocenił(a) serial na 8
Dama_Kameliowa_2

Buka..... koszmar z dzieciństwa!!!!! Strasznie się jej bałam!!!!! Jak się tylko pojawiała to z siostrą z panicznym wrzaskiem uciekałam z przed tv!!!!!Raz nawet w trakcie takiej panicznej ewakuacji stłukłyśmy szybę w kredensie, bo przewróciłyśmy krzesło stojące nam na drodze ucieczki!!!!
Masakra!!!! Za to hatifnatów się nie bałam. Jakoś nie robiły na mnie takiego wrażenia jak Buka :D

użytkownik usunięty
Polish

http://www.filmweb.pl/blog/entry/479191/Buka+%21..html?commentsPage=0#comment-16 56594

http://www.filmweb.pl/topic/810754/Buka+%21.html <--- sory, ale tego tematu nie zauważyłam.

Idźccie z tą Buką :P Mój koszmar senny! Ja spadm, bo się bać zaczynam....

Nie znam osoby, która nie bałaby się Buki. Nawet mój dużo młodszy brat bał się Buki swego czasu. Coś z nią jest nie tak... Może posiada jakieś wpływy hipnotyczne, że wszyscy się jej boją?

ocenił(a) serial na 10
kseroboy1234

Ja się jej nie bałem, nigdy, tych małych białych leśnych stworzeń też nie...

ocenił(a) serial na 9
Polish

Jak byłem mały, to przy Buce zawsze uciekałem z pokoju. Teraz już nie uciekam, ale Buka dalej mnie przeraża i, co ciekawe, gdy rozmawialiśmy z kumplami o kreskówkach z dzieciństwa wyszło na jaw, że oni też bali się Buki, a niektórzy boją się wciąż. Podobno jest najstraszniejszą postacią jaka kiedykolwiek pojawiła się w filmie dla dzieci i ja się z tym zgadzam.

Polish

A ja dopiero teraz mogę oglądać Bukę i hatifnanty (już nie wyłączam tv i nie uciekam z pokoju, obecnie jeden z moich ulubionych horrorów)xD Rocznik '93 Brrr.... Ta muzyka!

użytkownik usunięty
Polish

Ja nie znam kogoś, kto się jej nie bał. We mnie również budziła wielki strach, była też stałym gościem w moich koszmarach. Mojej koleżance rodzice nawet zabraniali oglądać Muminków ze względu na Bukę...
Dlaczego jest taka straszna? Trudno powiedzieć. We mnie zawsze największe przerażenie wywoływały tajemnicze postacie w ciemnościach, które stały, nie ruszały się i wpatrywały się w swoją ,,ofiarę". Nie robiły nic, tylko patrzyły...
Często jej pojawieniu towarzyszyły też złowrogie określenia typu: ,,Ona nadchodzi...", ,,Przyszła...", ,,Krąży teraz wokół domu..." Brrrrr... A jak się jeszcze do tego doda te jej jęki, zęby, lodowaty chłód który pojawiał się wraz z jej obecnością i nie można zapomnieć o tej strasznej muzyce... Jak dla mnie to było wystarczająco dużo, by po odcinkach z jej udziałem bać się ciemności :)
Co nie zmienia faktu, że uwielbiałam te odcinki, jak i zresztą całą bajkę :) To najlepsza bajka na świecie! :)

użytkownik usunięty
Polish

Hah! Buka najlepsza!!!
To jej nieobecne, hipnotyczne spojrzenie i ten szeroki zębaty uśmiech. Coś w niej było, bo jako dzieci wszyscy się jej bali! Buka -szwarccharakter numer 1 wszystkich dobranocek!!!

Ale... czarny charakter? Bądź co bądź to tylko ta banda muminków się jej bała, bidulka nikomu nic złego nie zrobiła nigdy :)
tylko miała trochę... chłodne podejście do życia...

użytkownik usunięty

nie bałam się Buki

za to - kto się bał Bobka ? :D

to muzyka gdy nadchodziła Buka sprawiała tą straszliwą otoczkę :)

przemekpro

jak pierwszy raz ogladalem muminki to mialem z 5-6 lat, ale buki nigdy sie nie balem, przeciez to zwykla dobranocka byla.

ocenił(a) serial na 10
shen16

Ja zawsze się jej bałam jak cholera, ale równocześnie najbardziej lubiłam te odcinki z nią xD

użytkownik usunięty
Julia_20

ja pierdyle, BUKA straszna BUKA z dzieciństwa ;D Raz jak byłem mały oglądałem z moja kumpela muminki ( moja kumpela tez byla mala rzecz jasna)
Ogladalismy odc. z Buką a mamy wyszły na chwilkę do sąsiadów... i nagle poojawiła się Buka. Boże, do dziś pamiętam ten strach uciekliśmy na ciemną klatkę, darlismy sie i polowe bloku obudzilismy :) potem nam sie oberwalo, a mi zaczelo sie robic żal Buki i bardzo ja polubilem......

Echhh słodkie dziecinstwo ;p ;p

ocenił(a) serial na 9
Julia_20

Rzeczywiście,kiedy pojawiała się Buka ,"Muminki" z bajki przeradzały się dla mnie w horror:P Pamiętam jeszcze,że bałam się ludzika z teledysku Grzegorza Turnaua -Cicho-sza, przeszywały mnie wtedy dreszcze!

użytkownik usunięty
panna_cogito

naprawdę dziwię się, że baliście się Buki z wersji animowanej, ona była taka smutna i tak patrzyła na nich jakby się chciała zaprzyjaznic i nikogo nie krzywdziła, zawsze było mi jej żal

naprawdę przerażająca była Buka z wersji kukiełkowej, zimny, posępny, bezosobowy potwór, spójrzcie:
http://www.youtube.com/watch?v=FEXep268IkM

Julia_20

ja też tak mam!!! Buka jest i fajna i straszna!

użytkownik usunięty

Ja go nienawidzę - zawsze kojarzył mi się z fekaliami.

użytkownik usunięty

Oczywiście mówię o Bobku, mój błąd. Umieściłem wpis w złym miejscu.

ocenił(a) serial na 6
Polish

A ja się też Buki bałam. Była taka straszna, taka smutna, a jednocześnie intrygująca. Bo chociaż się chowaliśmy, to jednak chcieliśmy wiedzieć: co ta Buka zrobi, co się stanię z Buką i Muminkami? Buka jest super.
W ogóle to Muminki są jedną ze straszniejszych bajek. Po wielu odcinkach nie mogłam spać. ;]

ocenił(a) serial na 8
jasna_cholera

Nie będę originalny... jednak nie pamiętam, żebym miał jakieś koszmary związane z Buką

Pamiętam, że jak się pojawiała na ekranie to mnie dosłownie zmrażało. To było jak jakaś fascynacja pomieszana ze strachem. Nie mogłem oderwać wzroku od ekranu a jednocześnie coś we mnie wrzeszczało "Uciekaj!!!"

ocenił(a) serial na 7
Polish

Buki nie bardzo pamietam. Wydaje sie bardziej smutna niz straszna... Za to te biale stworzonka, hatifnatowie przerazaly mnie bardzo. Jak sie bujaly ze strony na strone...

Rlyeh

Ten odcinek jak one łapały te pioruny... masakra :)

ocenił(a) serial na 10
Crazy_Ivan

Ja też się bałam Buki.... Trudno się nie bać. Ale jednocześnie mi jej żal. Biedna była, ale jednak nie umiałabym jej polubić:D

ocenił(a) serial na 9
sister_of_Johnny

Oj Buka była straszna! Jak tylko pojawiała się na ekranie to uciekałam na drugi koniec domu! Była dla mnie strasznym potworem. Pamiętam że nawet kiedyś rysowałam Bukę i wyszła mi naprawdę podobnie, tak że bałam się nawet tego rysunku :D Dopiero niedawno obejrzałam odcinki z Buką i stwierdziłam, że dużo traciłam.
Hatifnatowie też byli nieźli... było w nich coś niesamowitego, choć mieli tylko "inny styl życia", bo krzywdy nikomu raczej nie robili. Kiedy czytałam o nich w książce, bodajże w pamiętniku Tatusia Muminka ich opis był dość "przyjazny dla czytelnika", w każdym razie nie bałam się ich czytając o nich w wieku może ośmiu lat. W serialu są przedstawione dość groźnie

ocenił(a) serial na 10
Polish

chyba nie ma osoby ktora by sie buki nie bala ;]