Jak to możliwe, że ciemna bucząca postać potrafi przerazić małe dzieci? Ej, no ja nie mogę. Jako dziecko bałem się jej bardzo. Teraz nie wiem czemu. Jak gadam z rówieśnikami (15 lat) to mówią, że też się bali. Dlaczego?
Ja się nie bałam, raczej jakieś dziwne uczucia mną targały na jej widok.
W każdym razie znalazłam coś dla tych, którzy mięli przez nią koszmary ->
http://gadkiszmatki.blox.pl/resource/antybukahw4.jpg
Jeżeli jesteś fanem cudownego, animowanego serialu ,,Maminki” i chcesz zobaczyć je znów w swoim odbiorniku nie trać czasu ! wejdź na poniższy link i podpisz się !! każdy głos się liczy ! Czekamy na was !
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3744
Rocznik '86. Też strasznie bałam się Buki,ale jednocześnie za to ją lubiłam. Hatifnatów też się boję. Ostatnio targnął mną sentyment i obejrzałam sobie ten serial i mimo iż teraz widzę w Buce o wiele więcej smutku i cierpienia niż gdy miałam 7 lat, to jest ona i tak przerazająca:P Hatifnatowie też, chociaż to są większe schizole:P.
Muminki i Kubuś Puchatek to najwspanialsze bajki mojego dzieciństwa. Jak teraz to oglądam, zdumiewa mnie, jak wiele ciepła jest w tych kreskówkach. Szkoda,że współczesna telewizja daje dzieciom za wzorce Atomówki a nie np Mamę Muminka ;>. Chociaż, gdy przeczytałam,że emisja serialu została wznowiona w 2006 roku, było to miłym zaskoczeniem dla mnie.
Swoją drogą, buka przypomina mi Totoro ;D. Taki Totoro w zimowej scenerii:D.
Dla fanów Muminkowej Doliny:
www.kreskowki.tv Muminki do odcinka chyba 7*
hm... na poniższym liku znajdziecie wszystkie odcinki I serii oraz poszczególne z II serii (brakuje nie wiele odcinków z tej serii)
--> http://www.youtube.com/profile?user=PolishMoomin&view=videos
Mi Totoro przypominał Bukę. Zaczęło się gdy w internecie wpisałam ,, etui na telefon z anime" i zobaczyłam etui z Totoro i jego imię. Pomyślałam , że Totoro po japońsku oznacza Bukę. Jednak nie, ale odkryłam,że wiele osób tak twierdzi , udostępniając memy z takim zdaniem.
Ja również rocznik 86 i się Buki bałam potwornie;)) a ten użytkownik PolishMoomin na Youtube jest super, tyle odcinków można tam znaleźć! I oby było ich coraz więcej!;)
raczej ich już nie będzie, chyba że po Finlandzku, Szwedzku czy Japońsku i dlatego zapraszam wszystkich po podpisywania petycji
-> http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3744
Oto filmik dla wszystkich bojących się Buki --> http://www.wrzuta.pl/film/8aZ6UwM1JN/buka_-_noisecore
Hah xD a ja ci powiem że też mam 15 lat :) i jak chodziłam do przedszkola to mieliśmy różne bajki jeszcze wtedy na kasetach ;p najczęściej oglądaliśmy muminki właśnie ten odcinek gdzie była Buka...dokładnie to pamietam. Ja i moje tam moi rówieśnicy nie baliśmy sie Buki tylko śmialiśmy sie z niej a tak w ogóle uwielbialiśmy tą bajke xD bardzo.
ja się Buki nie bałam, mocno jej współczułam, i wnerwiała mnie Migotka która popiskiwała: och Muminku zrób coś, uciekajmy itepe..może sama bym się z nią nie zaprzyjaźniła, ale te wielkie smutne oczeta/...:)
Ja tam jak byłem mały nie puszczali tego ;/ Dopiero później puścili jak byłem większy to się nie bałem, ale mój brat się bał xD
Muminki były pierwszym horrorem, jaki obejrzałam:) Kiedy na ekranie pojawiała się Buka, chowałam się pod stół, łóżko, czy co tam było w zasięgu. Potwornie bałam się Buki, ale potem (kiedy już mogłam na nią bez strachu spojrzeć) zrobiło mi się jej żal.
Poza tym bałam się jeszcze Hatifnatów (to te glutki z łapkami).
Ale dlaczego wszyscy się jej baliście? Przecież ona tylko była. Istniała i tyle. Była smutna :(
Kino skandynawskie, siły natury, buka - pięknie :)
A ja chyba jestem jakaś dziwna, bo zawsze mi jej było szkoda, że taka sama i smutna, ale nigdy się jej nie bałam xD
To widać normalne bo też się jej bałem. A ciarki miałem jak byli hatifnaci (?) i ten barometr (?).
Ściągnij ,,Kometę nad Dolina Muminków" !!!
Inf. -> http://www.filmweb.pl/topic/1132527/%C5%9Aci%C4%85gnij+%2C%2CKomet%C4%99+nad+Dol in%C4%85+Mumink%C3%B3w%22+!!!.html
Nie moglem sie doczekac buki i hatifnatow na ekranie. I bobka. Bez nich ta bajka byłaby nudna. Nie rozumiem waszego strachu. Nigdy sie nie bałem postaci z filmów.
nie rozumiem jednego buka to ścięte w połowie jajko z falbanka u nog rekoma
i dużymi oczyma a i tak do dzisiaj się jej boje co ona w sobie ma.
Próbuje się jej przemóc ale nie ważne jak wesołą by mine miała to i tak się
boje
http://img177.imageshack.us/content_round.php?
page=done&l=img177/4387/1bukakopia.jpg&via=mupload
sobie też grafike zrobiłem taka na ps cs 3
Ja bałem się zarówno Buki, jak i Hatifnatów. Za to uwielbiałem Małą Mi. Podczas oglądania Muminków zawsze bardzo żałowałem, że nie jestem dziewczynką :D
Buka mnie fascynowała.
Bałam się jej, ale za nic nie opuściłabym odcinka w którym się pojawiła.
Mroczna, niepokojąca, ale miała w sobie ten smutny urok. Bardzo chciałam, żeby ktoś ją wreszcie ogrzał.
Kocham Bukę. Buka wzbudzała powszechny strach, ale tak naprawdę nie była groźna, ona była samotna i bardzo bardzo nieszczęśliwa.
*spoiler z powieści "Tatuś Muminka i morze"*:
Dla jednych – Buka jest zimnym potworem, który niszczy wszystko co napotka. Zamraża ziemię, wywołuje dreszcze i napawa wszystko bezdennym i bezgranicznym smutkiem.
Dla drugich - to istota samotna i nieszczęśliwa. Tak też w pewnym momencie zaczął postrzegać ją Muminek. W powieści "Tatuś Muminka i Morze" Buka, idąc za przykładem rodziny Muminków, rusza na samotną wyspę. Podróżuje na krze, którą zamroziła swoim wewnętrznym chłodem. Muminek bardzo jej współczuje i wystawia na brzegu lampę, aby oświetlić jej drogę. Lampy wymienia systematycznie, czego efektem jest wewnętrzna przemiana Buki - przestaje zamrażać. W dzisiejszym świecie też jest mnóstwo takich Buk, które czują się niekochane, które cierpią, tylko że ich Muminek oświetlający drogę często nie pojawia się nigdy.
Mnie też przerażała.
Jak sobie przypomnę tą scenę w której stoi przed domem muminków w nocy to aż mnie ciary przechodzą.
W sumie to jednocześnie się jej bałem, było mi jej żal i niezwykle mnie intrygowała.
Świetna postać. Można rzec że kultowa:)
Jak tak teraz wspominam, to bardzo przeraziły mnie też rośliny muminkożerne, które zalęgły się w piwnicy.
Już wkrótce wielki powrót Strasznej BUKI! Niedługo rusza strona http://www.straszna-buka.pl na które będziesz mógł wyrazić swoją opinię o Buce. Póki co możecie wygrać koszulkę.
Zapraszamy również do grona fanów Strasznej Buki na Facebook - http://www.facebook.com/pages/Straszna-Buka/315745967967?ref=ts oraz do obejrzenia PROMO na YouTube - http://www.youtube.com/watch?v=7PkKgTJkdzY
Pozdrawiamy
Ekipa Straszna-Buka.pl
Straszna Buka
Straszna Buka na Facebook
Straszna Buka PROMO -YouTube
Ja się jakoś nigdy nie bałam Buki, zawsze było mi jej żal, bo była taka samotna i smutna i nawet jeśli ktoś by chciał nie mógł sie do niej zbliżyć i z nią zaprzyjaźnić.
Oj tak, bardzo bałam się Buki. Zawsze wołałam ojca, żeby posiedział ze mną, kiedy pojawiała się na ekranie ^^. Raz mi się nawet śniło, że wchodzi do mnie po schodach xD. A teraz faktycznie nie czuję już tego strachu, aż mi tak trochę dziwnie - straszydło z dzieciństwa.
Ale z pewnością na zawsze pozostanie w mej pamięci :P. Jest na trzecim miejscu wśród ulubionych postaci z Muminków, zaraz za Włóczykijem i Czarownicą.
No pewnie, że bałem się buki. Cała ta bajka była bardzo dołująca inna niż wszystkie i jeszcze atmosferę podsycał specyficzny lektor którego bardzo dobrze pamiętam
dkf: <Ja się jakoś nigdy nie bałam Buki, zawsze było mi jej żal, bo była taka samotna i smutna i nawet jeśli ktoś by chciał nie mógł sie do niej zbliżyć i z nią zaprzyjaźnić.>
też tak miałam :) było mi jej szkoda, że nie ma przyjaciół, że wszyscy się jej boją.. :D
uwielbiam bajki z dzieciństwa :)
Mała Mi, Topik i Topcia to są moje najulubieńsze postacie z "Muminków" :)
Ja również bałam się buki jak również tej czarownicy co miała wnuczkę Alicje. Pamiętam również taki odcinek ,w którym był jakiś czarodziej czy czarnoksiężnik bodajże na miotle.Wydawał mi sie taki przerażający ,że pamiętam go do dziś ;-D Pomyśleć ,że kiedyś człowiek bał sie takich postaci i zadziwiające jak one (te postacie) wpływały na psychikę dziecka. Dlaczego się baliśmy? Być może dlatego ,że buka była postacią mroczną, smutną , szarą i jej celem było "sianie" grozy i niepewności. Takie było założenie twórców i tak też ta specyficzna postać działała na nas. POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
Mnie jakoś Buka nigdy nie przerażała. Może za mało jej było, bo w sumie w niewielu odcinkach się pojawia. Ale nie mam jakis strasznych wspomnień z nią związanych. Też mi się wydaje, że bardziej bałam się tych Hefatifnatów, bo one były nieprzewidywalne i atakowały.
Ostatnio zaczęłam oglądać właśnie Muminki. Wczoraj obejrzałam dwa odcinki i chyba zryło mi to psychikę, bo śniło mi się, że odwiedziłam przedszkole i był tam Włóczykij.
To ja wdzę że byłam dziwnym dzieckiem...Mnie Buki było zawsze żal,przez to że właśnie wszyscy od niej uciekali:)
Bałam się natomiast tej starej czarownicy,która pojawiła się w pózniejszych odcinkach:)
Widzę, że nie tylko ja bałam się Buki. Pamiętam, że gdy miałam 5 lat i byłam u cioci na feriach, to zobaczyłam takie duże ślady prowadzące do lasu i myślałam, że to ślady Buki. Gdyby nie to, że puszczali te stare bajki, to bym nie wiedziała kto to Buka, bo jestem z 2002.
Buka była koszmarem mojego dzieciństwa, ale czy tylko mnie najbardziej przerażał jeszcze Muminek z tego odcinka z kapeluszem? Jak elazł do niego podczas zabawy w chowanego i wylazł taki łysy i z gigantycznymi oczami i uszami i nosem? Jak go zobaczyłam po raz pierwszy w życiu, to ten obraz mi się wyrył na zawsze w psychice....
A mi jest strasznie przykro przez tą buke :( Bo jak sobie uświadamiam ile odcinków przez nią straciłam to aż sie za głowę łapie. Uwielbiałam muminki oglądać ale w pewnym odcinku pojawiła się buka i to tak nagle bo stała za drzwiami. Jak ja się jej wtedy zlękłam. Wybieglam z pokoju do mamy cała zaplakana. Miałam wtedy sześć lat. Potem kazałam mamie wyrzucić wszystkie płyty z Muminków do kosza. I bałam sie buki przez siedem lat. I chyba to teraz jest przyczyną tego że boję się ciemności. Od dwóch lat już sie jej nie boję bo jak na nią ostatnio popatrzyłam to wydała mi się śmieszna. Tylko szkoda że nie uświadomiłam sobie tego wcześniej ;(
Ogólnie bardzo dużo oglądałem Muminki i znam prawie wszystkie odcinki na pamięć, buka pojawia się w 6, 7, 22 37, 38, 59, 84 odcinku.
Ale mam pewną teorię Tatuś Muminka kłamię o swojej młodości w pamiętnikach, ponieważ w 59 odcinku było pokazana buka, a Tatuś Muminka poszedł uratować kogoś tam (nie ważne) przed Buką (oczywiście on był wtedy dzieckiem), a w odcinku szóstym Tatuś Muminka nie wie kto to Buka.