PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=680719}
7,3 16 tys. ocen
7,3 10 1 15574
7,0 2 krytyków
Nastoletnia Maria Stuart
powrót do forum serialu Nastoletnia Maria Stuart

1x08 -Fated

ocenił(a) serial na 10

Będzie się działo :D

http://www.spoilertv.com/2013/12/reign-episode-108-fated-producers.html

monday1920

Świeżo po odcinku, zbieram szczękę z podłogi, rozumiem nie zarazem nie rozumiem Mary ... Huśtawka emocji , przez krzyki szczęścia (sceny Frary ) po łzawiące oczy (Franciszek na końcu) , dużo niedomówień (Nostradamus i jego przepowiednie to bujdy na resorach , czy jak ? ) . Emocjonalna rozsypka, odcinek zaskakując dobry, nie wiem jak wytrzymać do 23 stycznia ....

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

umarłam :(
Clarrisa???? o co z nia chodzi? nigdy bym sie tego po niej nei spodziewala! to jej sprawka! I Nos o niej wie? Nie jest ona jakims bekartem? Katarzyny czy kogos????
Ogolnie pol godz odcinka bylo super, ale pozniej, ta koncowka! jej
ale z czego jestem zadowlona, to ze bash jechal z Mary tylko dlatego ze akurat sie tam znalazl, a nie ze mary chciala sie odegrac na F :D
zauwazyliscie ze Kenna zrozumiala ze ta truzizna byla przeznaczona dla niej????
i jeszcze jedno Diane! po tym odcinku juz wcale jej nie lubie grrrr Wpajala jakies bzdury Bashowi o Mary hahahaha skad ona sie urwala? nigdy nie rozmawiala z nia a sie wymadrza co ona czuje LOL!
p.s. sory za lakoniczny post :P

lexie22

Właśnie, ja myślałam, że ona jest duchem, a tu takie WOW ! Ja jestem totalnie zdezorientowana jeśli chodzi o przepowiednie, bo Nostradamus miał wizje : Franciszek na kolanach , kapie krew, a to jest dokładnie ten moment kiedy upada jak Mary ucieka, no to o co chodzi ? Źle to zinterpretował czy co ?

ocenił(a) serial na 3
Zaczytana_xD

Właśnie mi też się wydaje, że źle zinterpretował swoją przepowiednię, albo po prostu wciąż żyję nadzieją na happy end z M i F ...

użytkownik usunięty
nnowecka94

wydaje mi się, że w jego przepowiedni chodziło właśnie o to co się dokładnie stało tylko on to źle zinterpretował. Ktoś od Mary umrze -stało się ale nie przez jakiś wypadek - tylko została otruta, celowo. Wizja Frances na kolanach - i był, ale dlatego, że Mary odjeżdżała od niego.

Wróciłam ponownie do wizji jaką ma Nostradamus, po śmierci Alyee, gdy Mary na niego patrzy. Rzeczywiscie jest wprzepowiedni ten sam moment, co na końcu odcinka - Francis padający na kolana.

użytkownik usunięty
PRZYGODA

ja to właśnie zauważyłam od razu, od razu na to zwróciłam uwage po zakończeniu odcinka:D

ocenił(a) serial na 10
Zaczytana_xD

Hej, a nie wpadliście na myśl, żeby zerknąć do historii :D?
W rzeczywistości Franciszek ginie za młodu, także w serialu chyba tego nie zmienią, skoro jest to oparte na historii??

ocenił(a) serial na 3
Jessie20

Uwierz mi, że od razu wpadłam na to, żeby przeszukać internet i dowiedzieć się jak najwięcej o Marii i Franciszku i wiem, że w rzeczywistości Franciszek zmarł w 1560 roku (3 lata po tym, jak dzieje się akcja w serialu) jednak biorę poprawkę na to, iż nie jest to serial historyczny. "Reign" nie jest serialem dokładnie odzwierciedlającym losy Mary Stuart, lecz jedynie na nich opartym, czyli główny zarys fabuły przedstawia rzeczywiste zdarzenia historyczne, jednak później twórcy mogą puścić wodze fantazji i stworzyć własną, odbiegającą od rzeczywistości historię, a tak w serialach najczęściej się dzieje. W którymś z wywiadów nawet ktoś z obsady podkreślił, że nie jest to serial historyczny, więc nie wszystko musi się zgadzać i przebiegać tak, jak to było naprawdę ;)

Jessie20

Oparty na historii ? To chyba za duże słowo, raczej fan fiction historyczne. Tak wiem, że Franciszek umarł, ale jakie to ma odniesienie do przepowiedni ? Bo nie wydaje mi się, że gruźlica (realny powód jego śmierci) może być czyjąś przyczyną , a to mamy podane w serialu ... Więc nie wiem czy od historii nie należy się odciąć grubą kreską, nie mówię tu ,że Franciszek nie zostanie prędzej czy później uśmiercony, ale o nietrafionej przepowiedni Nostradamusa ; )

ocenił(a) serial na 10
Zaczytana_xD

Cóż, dużo racji w tym, co piszesz :D
W sumie byłabym jak najbardziej za, gdyby serial nawet znacząco odbiegał od historii, byłoby ciekawiej i na pewno bardziej zaskakująco ;)).
Poza tym baaardzo liczę na rozwinięcie wątku BashxMary - jestem oczarowana tą dwójką. Zdecydowanie mam dość już widoku Franciszka i Mary, tak słodko szczęśliwych i szczerzących się do siebie. To takie moje osobiste odczucia ;)).

ocenił(a) serial na 3
Jessie20

+ dowodem na to, że "Reign" nie przedstawia dokładnie zdarzeń historycznych jest postać Basha - jest on w 100% postacią fikcyjną, a jest jednym z głównych bohaterów i myślę, że raczej będzie miał bardzo duży wpływ na zdarzenia w serialu ;p

ocenił(a) serial na 10
nnowecka94

Mam nadzieję, że odegra w serialu dużą rolę, jest moim ulubieńcem :D!

użytkownik usunięty
Jessie20

i moim! czekam na więcej scen z nim :)

ocenił(a) serial na 7
lexie22

Ja też umarłam widząc pod koniec odcinka klęczącego Francisa. Ależ mi jest go szkoda, zwłaszcza że nie rozumie iż Mary zrobiła to dla niego. Bash był mi obojętny ale po dzisiejszym odcinku go znielubiłam. Dlaczego on odjechał z Mary? Musiał się napatoczyć. Ja też nie rozumiem o co chodzi z Clarissą. Też nie wytrzymam do następnego odcinka!!!

ocenił(a) serial na 9
Magic14

jego wizja dotyczyla smierci aylee, a to ze franiczek na kolanach to moze to ze mary ucieka od niego?
na forum zagranicznym ktos zauwazyl ze F jak biegl, to upadl na kolana i zlapal sie za bok, i ze to niby poczatek jego jakies choroby? sama nie wiem....

tez nie wytrzymam:( tak dlugo trzeba czekac, jestem ciekawa czy jutro wyjdzie promo!

lexie22

No, ale właśnie jak Henryk mówi, że to czas żeby wzięli ślub, no Nostradamus ma wizje , którą interpretuje jaką tą dotyczącą śmierci Franciszka (kapie krew tak jak w 1x01), ale chodzi mi o to,że to jest ta sama scena z końca, a dotyczyła jak widać czego innego , więc o co chodzi ? Z tym łapaniem za bok to bym się nie doszukiwała, że początek choroby (Franciszek zmarł na gruźlice ), myślę ze tak jakoś się złapał , odruchowo , bo zaraz potem upadł na kolana, ale w ogóle ta scena, te załzawione oczy Franciszka ...

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

sama nie wiem.....
a nie zmarl bo mial infekcje ucha? musze poszperac w necie :P
koncowka jest najgorsza, chyba jak bede ogladac jeszcze to zatrzymam tam i nie bede tego ogladac:P

lexie22

To się kupy nie trzyma. Ja myślę, że z tą wizją Nostradamusa jest coś nie tak, bo serio, niby widział, że umrze jej dama dworu, ale potem robił awanturę Clarissie, że to jej wina, więc w ogóle co ? I jeszcze gdzie oni pojechali z Marią ? Jestem tak skonsternowana ,że masakra ...

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

clarissa otrula aylee zeby mary uwierzy w przepowiednie nostradamusa:/ ja mogla tak o posiwecic zycie aylee to nie rozumiem:/ Nos sie kapnal ze to jej sprawka i dlatego byl tak wsciekly

lexie22

No właśnie otruła ją, ale ona go zna ,więc co nie wierzyła, że przepowiednia sprawdzi się bez jej pomocy ?

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

zrobila to by mary uwierzyla ze jego wizje sie spelniaja, bo jak Katarzyna jej powiedziala to nie wziela tego do siebie

lexie22

Nie ja ogarniam to, żeby Maria uwierzyła, ale Nostradamus to przepowiedział i dopiero wtedy ona postanowiła to zrobić , więc teoretycznie gdyby tego nie przepowiedział, ona nie miałaby powodu żeby to udowodnić .

ocenił(a) serial na 9
Zaczytana_xD

no tak, wiec on jakby przewidzial to ze clarissa bedzie miala w tym udzial... moze wychodzi na to, ze te przepowiednie mozna w jakis sposob zmieniac/kontrolowac?

lexie22

Tego nie rozumiem, bo jeśli przepowiadają wiedział, że ona to zrobi to nie byłby taki wściekły . Ok przepowiednia się sprawdziła, tak ja ta z tym polem maków ,lwem i smokiem (chociaż interpretacja dosyć swobodna) , ale coś mi się nie klei po prostu ; )

ocenił(a) serial na 3
Zaczytana_xD

gdzie można obejrzeć odcinek??

ocenił(a) serial na 4
nnowecka94

podbijam, mozna prosic o jakiegos linka?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Zaczytana_xD

Z biologicznego punktu widzenia mógłby zarazić się gruźlicą. Musieliby mu podać (tak jak truciznę) prątka gruźlicy, które w większej ilości mieliby od chorej osoby, dzięki przechodzeniu przez nią końcowego stadium choroby - tzw. prątkowaniu.

Wiem to głupie, ale jednak możliwe...

ocenił(a) serial na 9
Magic14

Jestem wkurzona... Na Nostradamusa i Clarissę xd Myślę, że Franciszka bardziej ruszyło to, że Mary uciekła z Bashem niż, że w ogóle uciekła xd A w promo 1x09 jest chyba scena, w której Mary całuje się z Bashem, a potem wskakują do jeziora tylko nie wiem, czy to był Bash xd

ocenił(a) serial na 7
lexie22

Może odkocha się wreszcie z Franciszka i będzie z Sebastianem !! Teambash!

ocenił(a) serial na 5
klaudia985

tez byłam team Bash,ale po tym odcinku tak mi było szkoda F, że już nie chcę B&M razem, od dziś team Franciszek xD

ocenił(a) serial na 10
SaiRIthy

Końcówka odcinka złamała mi serce :( Jest mi tak żal Franciszka , nie wytrzymam do kolejnego odcinka :(

monday1920

nie rozumiem czemu wam żal faceta który najpierw olewa dziewczynę a później nagle mu się przypomina że jest w niej zakochany. dopiął swego co widać na początku odc, poza tym wiadomo, że zależy mu na tronie i słucha się ojca(króla) więc nie zrobiłby dla Mary nic coby się kłóciło z rozkazami króla. Zwykły zadufany w sobie chłopaczyna, który sobą nic nie reprezentuje, oprócz zaganiania dziewczyn do łóżka.

a z drugiej strony Bash, który zrobiłby dla Mary wszystko, na którego może liczyć, który musiał odłożyć swoje uczucia na bok, żeby tylko Mary była szczęśliwa. Osobiście jestem team Bash, ale jak tak sobie myślę, to Mary też sama nie wie czego chce, a Bashowi się należy porządna dziewczyna. Tylko, że on kocha Mary więc mam nadzieję, że jakoś ciekawie tą sytuację rozwiążą :P

w każdym razie Francis to taki żigolo, strasznie mnie denerwuje jego zachowanie.

ocenił(a) serial na 10
cajfer

Ale jest jeden tyyyci problem.. Mary kocha Francisa !
Team Frary ! <3

ocenił(a) serial na 3
cajfer

Czemu jest mi go żal? Hmm.. może dlatego, że ja nieco inaczej niż Ty odbierałam zachowanie Francis'a od samego początku. Już od pierwszego odcinka było widać, że coś do niej czuje, jednak jego celem w życiu była walka o dobro kraju, chciał być jak najlepszym królem, w którego życiu nie ma miejsca na coś takiego jak miłość. Nie chciał się w niej zakochać, bo zdawał sobie sprawę, że to się może źle skończyć dla nich obojga, zapierał się rękami i nogami jednak niestety nie wyszło. Kiedy Mary miała poślubić Thomasa spierał się z ojcem, nawet go zaszantażował, jednak niestety w przeciwieństwie do 'cudownego Basha' Francis w przyszłości ma zostać królem, nie może robić wszystkiego co mu się podoba i kierować się wyłącznie sercem. Co do odstawienia uczuć na bok to przypominam jakby ktoś nie pamiętał, że pod koniec 3 odcinka Francis kazał Mary poślubić Thomasa, bo tak będzie lepiej dla niej i dla jej kraju, mimo że było już jasne, że jest w niej zakochany.
Lubię Basha, jednak denerwuje mnie to, że wszyscy robią z niego takiego męczennika, biednego wiecznie pokrzywdzonego przez los. Ja jakoś nie widzę tej jego wielkiej miłości do Mary, którą z kolei widzę u Francis'a i będę im kibicować do samego końca ;)

ocenił(a) serial na 10
nnowecka94

Wyjęłaś mi to z ust :D

ocenił(a) serial na 3
Pati353

cieszę się, że nie jestem jedyną, która uwielbia Francis'a :D

ocenił(a) serial na 9
nnowecka94

dzieki za twoje posty :*

ocenił(a) serial na 10
nnowecka94

Dokładnie :D

nnowecka94

dlatego napisałam, że mimo iż jestem team Bash to mam nadzieje że jakoś fajnie wszystko rozwiążą bo bashowi się należy fajniejsza dziewczyna niż Mary ( ona też nie wie czego chce bo inaczej by się tak nie miotała i nawet po alkoholu nie całowałaby się z Bashem [zeby zrobic na zlosc czy jakkolwiek sobie to tlumaczycie;pp ] wiec nadają się oboje z Francisem ( Laska z zarosem- rozwalilo mnie to :D ) . Po prostu licze na ciekawe rozwiązania i na to że dalej będzie trzymał serial w napięciu :D

cajfer

uważam dokładnie to samo :) po pierwsze Sebastian jest dużo bardziej męski bo Francis wyglada jak laska z zarostem i TEAM MASH!!!!!! :333

ocenił(a) serial na 10
kasia989816

"Laska z zarostem" świetnie to ujęłaś :D

kasia989816

Mega!!! :D

cajfer

Założę się ,że mu doklejają ten zarost bo pewnie ma kilka pojedynczych blond włosów :D

ocenił(a) serial na 7
kasia989816

jest bardziej męski bo jest starszy :D
jestem pewna że za pare lat Francis też będzie mega ciacho..
no ale mam mieszane uczucia kogo bardziej lubię... chyba ciut bardziej Sebastiana.

ocenił(a) serial na 10
cajfer

oo matko w końcu ktoś myśli tak samo jak ja :) jakbyś czytałą mi w myślach :) zgadzam sie w 1000000 % Team Bash <3

zakochana2302

Bash4ever :D

cajfer

Zrobiłby dla Marii wszystko, jakoś nie wydaje mi się,że ucieka z zamku dla niej tylko po to , aby ochronić własny tyłek : )

ocenił(a) serial na 3
Zaczytana_xD

dokładnie!