Dotyczy sezonu 4. Śladowe ilości 5.
Nie wiem czy to kwestia złego tłumaczenia, czy mojego złego zrozumienia, jednak coś
mi nie pasuje. Uriel powiedział (w 4x20): "Prawda jest taka, że tylko anioł... może zabić
drugiego anioła." Nie "anioł wie jak zabić drugiego anioła" lub "anioł ma broń, która
może zabić drugiego anioła", więc dlaczego w 5x18 Dean zabił Zachariaha?
Poza tym skoro Uriel powiedział to Castielowi, to by świadczyło, że Cass o tym nie
wiedział. Więc skąd inne anioły wiedziały? I skąd wiedziały, że mają takie sztylety?
Czy kiedy jednemu aniołowi inny zabierze sztylet, to czy u tego pierwszego pojawia się
znowu? I one są już w ubraniu czy pojawiają się na żądanie? Czy kiedy anioł zabije
swojego brata, nie spotyka go żadna kara? Dlaczego?
Mam też pytanie odnoszące się do odsyłania aniołów do nieba. Dlaczego anioły są
odsyłane wraz ze swoim naczyniem? I dlaczego czasami nie (tak jak było z Castielem)?
Poza tym chyba w 5 sezonie Castiel powiedział, że do odsyłania aniołów do nieba
potrzebna jest krew człowieka. Ale w 4 sezonie do odesłania Zachariaha użył swojej
krwi. I sam się nie odesłał. Za to w 5 sezonie odesłał siebie z resztą aniołów. Błąd?
Twórcy serialu mieli duże pole do popisu w tym sezonie, żeby przedstawić anioły i
wszystkie rzeczy z nimi związane. Oraz pieczęcie. Tymczasem 5 czy 6 pieczęci było
pokazanych w serialu? Szkoda, że jak zwykle sezon skupił się na Deanie i Samie.