Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97042
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Na oglądanie tego serialu zdecydowałem się ze względu na wysoką pozycję w top 100. Jestem raczej niemiło zaskoczony, bo pierwsze trzy epizody jakie obejrzałem wydają mi się bardzo prymitywne i nieciekawe.

Pytanie jest następujące - czy to się jakoś rozkręci, czy lepiej sobie darować kolejne odcinki jeżeli te pierwsze mi się nie spodobały?

użytkownik usunięty
Harry_man

Praktycznie cały pierwszy sezon jest taki. Końcówka znacznie lepsza. 2, 3 i 4 dużo lepsze, 5 dopiero zacząłem oglądać i jest najlepszy. Jeśli spodziewasz się "tak" rozbudowanej fabuły z wieloma elementami zaskoczenia jak w "House MD", "Lost", "Prison break" to od razu Ci powiem, że będzie ich dużo. Oczywiście końcówki sezonów zawsze na dużo lepszym poziomie. Niestety jest wiele odcinków "zapychaczy", które są kompletnie oderwane od wątku głównego, niektóre są nawet ciekawe, inne żenująco słabe.

Mimo wszystko mnie ten serial odpowiada.

użytkownik usunięty

Tam gdzie napisałem "powiem, że będzie ich dużo" brakuje "nie" i powinno być "powiem, że NIE będzie ich dużo".

ocenił(a) serial na 9

i bardzo dobrze, że są oderwane, właśnie takie ogląda się najlepiej, a nie ciągła apokalipsa, a w pierwszych 2 sezonach żółtooki demon ;)

witaj
Oglądałam już 10 odcinków 5-go seznu i stwierdzam, że warto ofglądać! 5 jest chyba najlepszy ;)
A z tego co wiem to kolejny sezon ma sie tyczyć mitologiii ;)

ocenił(a) serial na 9
Harry_man

nie oglądaj dalej jeśli nie podobały Ci sie 3 pierwsze sezony, widać to nie jest serial dla Ciebie. Ja tam uważam zupełnie inaczej- jest świetny :)

doroti

Obejrzałem 3 odcinki, nie 3 sezony. Nie pocieszyliście mnie :( Myślę, że jakoś go przetrawię do końca pierwszego sezonu, a dalej się zobaczy.

Dzięki za odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 9
Harry_man

aha, przepraszam mój bład myślałam, że obejrzałeś 3 sezony. A co Ci sie w nim tak bardzo nie podoba? duchy, aktorzy tematyka?

ocenił(a) serial na 10
doroti

dla mnie to najlepszy serial na świecie :D już od połowy I sezonu nie mogłam się od niego oderwać, a dalej było tylko lepiej :D nie zgadzam się też opinią o "zapychaczach" bardzo dobrze, że są takie luźniejsze odcinki to taka miła odskocznia od polowania na YED (sezon 1 i 2) i od Apokalipsy. Dzięki temu można się też trochę pośmiać. Końcówki sezonów oczywiście zwalają z nóg i aż trzeba oglądać dalej ;) Jak dla mnie akcja i wydarzenia są rewelacyjne, nie jeden raz przeżywałam głęboki szok na widok tego co się stało :D osobiście polecam ten serial wszystkim :) ale jeśli I sezon cię nie wciągnie to sugeruję zakończyć na odcinku 1x20, bo zakończyć na odcinku 1x21 czy 1x22 praktycznie się nie da ze względu na to co się tam dzieje :D

doroti

Trochę trudno wyrazić słowami co mi się nie podoba.

1. Bardzo prymitywne wątki przedstawiane w poszczególnych odcinkach. To są historyjki które mogłoby wymyślić średnio uzdolnione dziecko z 6 klasy podstawówki. Proste i łatwo przewidywalne.

2. Główni bohaterowie - nie mam nic do zarzucenia aktorom, ale postacie które grają są po prostu nudne.

3. Strasznie ślimaczący się wątek łączący ten serial w całość. Nie ma ani krzty zachęty do obejrzenia kolejnego epizodu.

4. Za mało postaci.

Może to też kwestia podejścia. Zazwyczaj nie spodziewając się niczego szczególnego jestem mile zaskoczony, natomiast oczekując hitu bardzo łatwo się zawieźć. Lubię fantastykę, serial jest oceniany wysoko więc oczekiwałem czegoś znacznie lepszego.

Obejrzałem już 4 odcinek i poprawy żadnej nie widać. Ale brnę dalej ;)

użytkownik usunięty
Harry_man

Aha czyli obejrzysz 1 sezon do końca. No to na pewno obejrzysz wszystko. Bo ostatnie 2 odcinki 1 sezonu po prostu rozbudzą Twoja ciekawość bez opamiętania. Żądza dowiedzenia się "co dalej" będzie zbyt silna. Pozdrawiam :)

Harry_man

OGLADAJ OGLADAJ OGLADAAAAAAAAAAAAAAAAAJ!!!!!!!!!!!!
im dalej tym lepiej,ciekawiej wspanialej i duuuuuuuuuzo duuuuuuuzo fajnych postaci ;DDDD łoglądnij jeszcze pare odc. i bedzie coraz lepiej ;D

ocenił(a) serial na 9
Jane_Mary20

Jeśli chodzi o sezon nr 1 - to według mnie zdecydowanie najgorszy sezon ;p ...na dodatek są w nim 2 mega kichy: odcinek z robalami, oraz odc. z zabójczym monster truckiem xD hehehehe ...ale to tylko tyle ......reszta jest co najmniej dobra :)
- ogólnie narazie obejrzałem 4 sezony i na !100%! obejrzę sezon 5 ;] ...aktorzy są naprawdę świetni, tematyka siada mi w cholerę - i wbrew pozorom, po czasie serial staje się naprawdę ciekawy i emocjonujący.
WARTO OGLĄDAĆ!!!!!!

użytkownik usunięty
prawdziwy_hamas

5 jest najlepszy, szczególnie wątki z ...... kurcze przypomniałem sobie, że nie mogę napisać bo to będzie spojler - oj zobacz jak najprędzej, ja już widziałem 6 odcinków i ten "ktoś" powala ze śmiechu :)

ocenił(a) serial na 3
Harry_man

Im dalej tym lepiej... i to duzo duzo lepiej i ciekawiej. Warto oglądać. Za kazdym razem gdy moze sie wydawac ze nic nowego nie wymyślą potrafią zaskoczyć swoją przewrotnością...

ocenił(a) serial na 10
Floyt

OJ Harry, słaba prowokacja, no ale odpiszę...

1. Co do wątków... Jak możesz nazywać je prymitywnymi? Jeżeli o pojedynczych historiach powiedziałbyś że są <czasem> liniowe, to się zgodzę, ale prymitywne? W zastosowaniu do serialu, który oparty jest na akcji? I w sumie sam przyznaj, ile oglądałeś amerykańskich horrorów, które mają rozbudowaną intrygę i fabułę nie z tego świata, że tak powiem. Sięgając po batonika w sklepie, mniemam, że spodziewasz się, że w środku są orzeszki a nie nadzienie. Więc o co chodzi? Nie podobają Ci się amerykańskie horrory, to ich nie oglądaj, znajdź lepszy serial akcji z horrorem w tle, to Ci przybije piątkę przez kabelki wystające z mojego gniazdka.

2. Sammy owszem jest nudny, ale przeznaczenie uczyni go w przyszłości postacią bardziej charakterną. Dean jest nudny? John jest nudny? Bobby jest nudny? Chyba inny serial oglądamy lub po prostu masz jednowymiarowy punkt widzenia.

3. Nie wiem o co chodzi, ale widzę, że albo starasz się sprowokować młodzież na tym forum albo serial Ci się nie podoba ale oglądasz dalej? Sprzeczność? Ja mam tak, że jak mi się pierwsze odcinki nie podobają to się nie męczę oglądając kolejne.

4. Tu się zgadzam, że uniwersum jest małe.

No to już nie wiem czy Ci się podoba czy nie... na początku posta piszesz, że nie później, że tak... jakiś niezdecydowany jesteś...

ocenił(a) serial na 9
Biey

Ejjj Sammy wcale nie jest nudny :) jest po prostu bardziej spokojniejszy od Deana. Teraz jak obejrzałam po raz drugi wszystkie sezony od początku to bardziej go polubiłam, bo też potrafi zarzucić fajnym tekstem i ma coś w sobie :)

Biey

Napisałem wcześniej odpowiedź na twoje zarzuty, ale filmweb podczas wysyłania wyświetlił reklamę i moje wypociny poszły w las.

Po piątym odcinku definitywnie odpuściłem sobie oglądanie tego serialu. Jestem na prawdę zaskoczony, że znalazł on tylu fanów i wypracował sobie taką wysoką pozycję na filmweb. :/

Harry_man

Pffff, no cóż może jesteś zbyt inteligentny niż większość "prymitywnych" ludzi, którzy kochają ten serial i uważają, że jest ciekawy, śmieszny i dobry! Piąty odcinek z Bloody Mary był akurat świetny. Widocznie jestem prymitywna, ale dobrze mi z tym :) Szkoda, że nie można zajrzeć w Twoją ocenę filmów i seriali.

użytkownik usunięty
Harry_man

Wniosek jest jeden - nie oglądaj zatem tego serialu. Jak widzę Twoja cierpliwość to niemal pojęcie urojone. Może lepiej pooglądaj "Chirurgów", bo mnie nie przypadł ten serial do gustu.

Wyluzujcie trochę, bo z takim nerwowym podejściem do każdej krytyki skończycie w zakładzie dla obłąkanych.

Nie nazwałem nikogo prymitywnym, więc oburzanie się o to jest już chyba objawem czyjejś paranoi.

Pokłady mojej cierpliwości są akurat bardzo duże. Tutaj jednak nie ma większej nadziei na poprawę więc po co ją marnować.

Chirurdzy też mi się nie podobają.

użytkownik usunięty
Harry_man

Ale cały 1 sezon jest wręcz denny oprócz 2 ostatnich odcinków, kolejne sezony są już dużo lepsze. Naprawdę trzeba było by potężnych pokładów sił aby mnie przekonać do obejrzenia ponownie 1 sezonu.

ocenił(a) serial na 9

what? ja ostatnio oglądałam raz jeszcze pierwszy sezon i jest bardzo dobry:) widzę, że zdania są podzielone, mnie ogólnie bardziej podobają się beztroskie odcinki niż ciągła apokalipsa, czy wcześniej Azazel. Do założyciela wątku: odpuść sobie i nie oglądaj dalej ;) widać tematyka Ci w ogóle nie leży więc po co się męczyć. To tak jakby ktoś mnie kazał oglądać całe serie kiepskich czy "na dobre i na złe" ;0

użytkownik usunięty
doroti

Pomiędzy nudą a obejrzeniem czegokolwiek wolę już obejrzeć ten "Supernatural", jestem już na bieżąco, więc głupio było by przestać oglądać, zwłaszcza, że szykuje się ciekawa końcówka.

Jakbym miał od nowa to oglądać, to bym od razu pominął "beztroskie" odcinki. Nie cierpię ich (bez urazy), pzodrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
Harry_man

Z tym serialem jest tak, że im dalej tym jest lepszy. Ważne jednak aby lubić tę tematykę. Bez tego myślę nie zaiskrzy. Ja przykładowo od bardzo wielu znajomych słyszę zachyty nad Ostrym dyżurem, Chirurgami i przede wszystkim Dr. Housem, jednak ponieważ nie interesuje mnie ta tematyka nie oglądam tego i nie będę oglądał. Z pewnością są ciekawe ale mnie nudziły i denerwowały (zwłaszcza oglądanie wrednego doktorka).

manwiththis

Dr House to mój serialowy nr 1 :)

Z "doktorskich" produkcji podobał mi się jeszcze "Scrubs", choć nie obejrzałem ostatniego sezonu :(

Doroti - jak już wspomniałem, odpuściłem sobie oglądanie. Chciałem tylko ostatecznie wyrazić swój zawód ;)

ocenił(a) serial na 8
Harry_man

Harry, a czy zdajesz sobie sprawę, że im nowszy sezon, tym bardziej zmienia się formuła serialu?
A poza tym żal nie obejrzec takich odcinków- perełek, jak na przykład "Monster Movie" :) Zanim definitywnie rzucisz ten serial, obejrzyj przynajmniej ten jeden. To wprawdzie czwarty sezon, ale odcinek jest na tyle wyrwany z kontekstu, ze mozna go zaliczyc bez wczesniejszych.

ocenił(a) serial na 9
Harry_man

Jestem obecnie w tej samej sytuacji co Harry_man podczas zakładania tego tematu czyli 3 pierwsze odcinki za mną i jak dotąd wrażenia nie najlepsze. Jestem fanem The X Files a Supernatural trochę mi tamten serial przypomina. Tematyka podobna, są odcinki mitologiczne i zwykłe więc zgodnie z niektórymi radami obejrzę cały pierwszy sezon i jeśli ostanie dwa odcinki nie wgniotą mnie w ziemię to chyba dam sobie spokój :P

xyz_14

Ja nie oglądałem wg. kolejności wszystkich odcinków i jakoś lubie ten serial :)

jason86

ja tez przez pierwszy sezon przebrnalem tak na sile troche, w sumie to pierwszy sezon ogladalem prawie miesiac, ale juz od pierwszego odcinka drugiego sezonu sie tak wciagnalem ze w nastepny miesiac juz byem na 5 sezonie... a sezony 4 i 5 sa niesamowite... przetrzymaj robi sie lepiej...

ocenił(a) serial na 9
marekzn

A więc pierwszy sezon za mną :D Do 8 odcinku było tak sobie ale od 9 było już znacznie lepiej chociaż zdarzały się słabsze momenty. Jednak warto było się zainteresować tym serialem. Tak się wciągnąłem, że jeszcze dzisiaj zacznę oglądać drugi sezon :D

ocenił(a) serial na 10
xyz_14

cóż...... nie powiem "a nie mówiłam" z każdym sezonem jest lepiej więc wszystko jeszcze przed tobą :D

ocenił(a) serial na 9
Karola

Obejrzałem już wszystkie odcinki (mam dużo wolnego czasu). Jak oni mogli skończyć s05e10 w takim ciekawym momencie :D Najbardziej podobały mi się sezony 2, 3 i 4 z tym, że w czwartym działały mi na nerwy naprawdę głupie decyzje Sama. Początek serialu zapowiadał się tak sobie jednak warto było wytrzymać te kilka pierwszych odcinków bo potem jest już dużo, dużo lepiej.

BTW Pluszowy miś z depresją rządzi ;p

ocenił(a) serial na 10
xyz_14

o wow 3,5 sezonu w 4 dni??!! niezły maraton :D prawie tak jak te jakie ja sobie urządzam od czasu do czasu :D :D odnośnie zakończenia 5x10 zgadzam się :D normalnie miałam ochotę krzyczeć!!!! jak oni tak mogli nas zostawić na 9 tygodni??!!

użytkownik usunięty
Karola

Zawsze się tak robi, aby na pewno jak najwięcej widzów obejrzało kolejny :)

kurcze tez zaczelam to ogladac ale mi sie nie spodobalo...jak zobaczylam w 1 odc ta ich matke na suficie w ogniu to mnie to troche rozśmieszylo.I ta historyjka z laska kotra utopila swoje dzieci inie moze wrocic do domu..troche żenujacy ten serial ale moze faktyczne sie rozkreci..

annap601

Zastanawiam się, czy warto czas poświęcać na ten serial. Jeszcze żadnego odcinka nie obejrzałem, na razie komentarze czytam (ze wstępną selekcją: zawierające skrajne potworki typu 'zaaaajefajne' / 'kuuuuuupaa' ignoruję). Ale wciąż za dużo do przerobu zostaje. Więc pytanie kieruję najlepiej do tych, którym się nie do końca podobał, ale obejrzeli (potencjalnie najbardziej obiektywna grupa).
Aha, może lekko się sprofiluję i ktoś podobny się znajdzie : starszy widz, nie lubiący horrorów, ale i doceniający nowe podejście w serialach. Z samych seriali lubie:
'House', 'Sopranos' - z doskoku, da się ogladać/pomijać pojedyńcze odcinki bez szkody dla całości,
świetny 'Wire' - tu się niestety nie da (nie chce) pomijać odcinków, dalej: podobny nieco 'Shield',
doceniony 'Twin Peaks' i niedoceniony 'Day Break' - żeby nie było, że tylko 'Crime story' same oglądam. Fantastykę też lubię, nawet 'Avatara'.
Nie zmęczyłem: 'Lost', 'Prison Break' - początki niezłe, ale odpadłem w drugim czy trzecim sezonie, nie lubię być robiony w 'debilne bambuko' przez twórców.
Odpadają: wszystkie seriale/odcinki/filmy z wampirami (mumie mogą być!) - dożywotni prywatny ban, choć były dwa wyjątki: jeden genialny (i to dosłownie) tzw. wampir ze 'Ślepowidzenia' Wattsa (książka), drugi to pierwsza część 'Blade'.
Szansę dla 'Supernatural' u mnie widzę w potencjalnym podobieństwie(?) do lubianych (nostalgia?) przeze mnie seriali jeszcze z ery VHS: 'Twilight Zone: Strefa mroku' czy 'Amazing Stories' - historyjki były lepsze i gorsze, ale krótkie i oglądane w pakietach po kilka trzymały 'średnią'. Jeśli 'Sn' prezentuje podobnie luźne podejście, z pamiętnym 'mruganiem do widza włącznie, może warto dać mu szansę ?
ps. nie ma w 'SN' żadnego odcinka z wampirami, prawda ?

Aristosek

powiem ci że to serial nie dla ciebie za dużo masz wymagań - owszem są wampiry ale to temat poboczny

ocenił(a) serial na 10
dlugi35

Wśród niemal 100 odcinków jak dotąd z wampirami były tylko dwa. Niestety dość istotne dla całościowej fabuły (Colt) więc raczej trzeba je zobaczyć. To tyle jeśli chodzi o wampiry.
A jeśli chodzi o serial... cóż.... ja też oglądałam LOST i Prisona i też nie zmęczyłam do końca. Ale SPN to zupełnie inny typ serialu. Tu z sezonu na sezon robi się co raz lepiej. Więc jeśli ktoś lubi stwory rodem z ludowych legend, mroczny klimat, do tego świetną muzykę i rewelacyjne dialogi to polecam jak najbardziej. Tak jak wspomniałam z sezonu na sezon serial się co raz bardziej rozkręca, o czym wszyscy wspominają, więc pewnie już wiesz, ale chciałam dodać, że jeśli decydowałbyś się oglądać i pierwszy sezon ci nie przypadnie do gustu, to sugeruję zakończyć na odcinku 1x20. Bo na 1x21 i 1x22 wierz mi nie da się skończyć :D

Aristosek

Obejrzałem pierwsze dwanaście odcinków. Nie powalił mnie serial, czasem wręcz nudził. Schematyczne odcinki, mało zaskakujących zwrotów akcji. Nie jestem fanem horrorów, więc aby przyciągnąć moją uwagę trzeba by czegoś więcej.
Opinia całkowicie subiektywna.

przemekpro

Ja obejrzałam pięć pierwszych odcinków i jakoś mnie nie ciągnie do kolejnych, trochę nuży mnie schemat tego serialu, w każdym odcinku to samo... taka bajeczka dla dzieci z dreszczykiem.
Na plus to chyba tylko ten dreszczyk, muzyka i Dean ;)

Na razie znalazłam sobie coś ciekawszego, nie wiem czy jeszcze wrócę do Supernatural, być może dam mu jeszcze szansę, bo ponoć drugi sezon jest naprawdę dobry?

ocenił(a) serial na 10
film_lubie

drugi jest o niebo lepszy od pierwszego, a trzeci..... jeszcze lepszy od drugiego :D itd :) innymi słowy ciągła tendencja zwyżkowa :D

film_lubie

Walka z demonami, wampirami i innymi zjawami to mozolna robota.
Przez niektórych, jak widać, niedoceniana.
Na film składa się i muzyka, klimat, Dean, Impala, no i dialogi.
Polecam oglądanie w wersji oryginalnej lub z napisami. Lektor psuje efekt.
Jestem po 14 odc. 5 sezonu i chcę jeszcze. Nałóg jakiś mnie dopadł.