Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97061
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Kwestia dusz...

ocenił(a) serial na 7

Poprawcie mnie jezeli sie myle, ale wydawalo mi sie zawsze, ze dusza jest przywilejem ludzi. Bardzo cennym powodem zazdrosci innych ... gatunkow? Nawet anioly nie dostaly jej od Boga, za co zawsze mialy pretensje. Czy myslicie , ze jakies potwory posiadaja dusze? Czy Bog ofiarowal by ja takiemu Lewiatanowi ??
Jezeli nie to co siedzialo w czysccu? Mysle, ze tworcy strasznie sie pogubili. Kocham ten serial calym mym serduchem , ale to wszystko jest bardzo nielogiczne. Nie chce sie czepiac, bo to serial i tworcy moga wymyslac co chca, ale ... kurcze nie pasuje mi to .

ocenił(a) serial na 10
Martek86

Potwory w ogromnej, jeżeli nie w całej populacji były kiedyś ludźmi. Stąd mają dusze. Tylko spotworzone- wyużyte. Np. wendigo, wampir, zombie, wilkołak itp. są zmienione w potwora.

Lewiatany miał być chyba błędem w Boskim dziele stworzenia. W tym , że siedziały w czyśćcu jest rzeczywiście wielka dziura. No bo przed stworzeniem to jakie by miały mieć naczynie? I jeszcze to jak mówi Śmiercia, że miały wszystko pożreć .Co pożreć? Przed stworzeniem chyba nic nie było.

Fakt, nie trzyma się to kupy. Moim zdaniem , od kiedy Kripke przeszedł na drugi plan, serial, który uwielbiam, się stacza.

ocenił(a) serial na 10
spines

Pozwól że ci objaśnię jak powstał świat bo chyba nie wiesz.
Zanim pojawiły się lądy, zwierzęta lądowe i ludzie cała Ziemia pokryta była wodą i to w niej narodziło się pierwsze życie.
Według mitów które mówią o Lewiatanach są to stworzenia morskie czyli pasuje historyjka o tym że Bóg stworzył je przed ludźmi i to że potrzebują naczynia po to aby poruszać się po lądzie (gdy ostatnio były na Ziemi ta cała była pokryta wodą więc naczynia nie były im potrzebne). Dlatego właśnie będąc w ciele Casa które miało się stopić udały się do jeziora gdyż woda to ich naturalne środowisko i dla tego przeżyły.
Ale dlaczego wchodzą akurat do ludzkich ciał?
No nie wiem może dla tego że ludzie w chwili narodzenia składają się w 90% z wody później z wiekiem ta ilość wody się zmniejsza jednak mimo to jeśli chodzi o istoty lądowe to ludzie mają w sobie najwięcej wody więc są najodpowiedniejszymi nosicielami dla nich zwłaszcza jeśli Lewiatany chcą znów stać się dominującym gatunkiem na ziemi.

ocenił(a) serial na 7
Spicke

Ale sadzac po roznych przypisach Lewiatany mialy swoja pierwotna postac. Bardziej z sensem bylo by dla mnie, gdyby wszedl do wody i na poczatek zamienil sie w jakas wielka jaszczurke, lub wodne stworzenie. A nie , chlup i juz jest dowcipkujacym potworkiem w ciele czlowieka ;P

ocenił(a) serial na 10
Martek86

Chyba raczej jaszczurki lub wodne stworzenia bo ich było więcej niż jeden.
Nie było powiedziane ile ich jest ale nie wiem jak by miało się pomieścić powiedzmy z milion potworów w takim jeziorze gdyby chcieli je pokazać więc zdecydowali że przedstawią je w postaci czarnej wody.

ocenił(a) serial na 7
Spicke

Z tego co wiem Lewiatan był jeden ;)

ocenił(a) serial na 10
Martek86

To źle "wiesz".
Lewiatan nie był jeden to był CAŁY GATUNEK i dlatego ciało wielkiego Casa się stopiło i dlatego ciała do których teraz wchodzą pojedynczo Lewiatanie się nie topią. To że z Casa wydobywał się jeden głos a nie setki czy tysiące to nie znaczy że jeden Lewiatan był w jego ciele. Ten który mówił to był zapewne ich przywódca i na dowód że Lewiatanów jest więcej niż jeden polecam odcinek drugi najnowszego sezonu a przekonasz się o czym mówię (bo chyba jeszcze go nie widziałeś).

ocenił(a) serial na 7
Spicke

Skad masz takie ciekawe informacje? Jak dla mnie jest to 1 stwor; ktorego stworzyl Bog . O wiele wczesniej , niz powstal ten serial posiadalam taka wiedze . Prosze oto cytat ; Lewiatan to biblijny potwór morski ogromnych rozmiarów, król wszelkiego morskiego stworzenia, spotykany też w innych tradycjach starożytnych . Opisywano go jako monstrum przypominające (ale niebędące przy tym żadnym z nich) wielką rybę, wieloryba, hipopotama, krokodyla, węża morskiego lub smoka . Jego odpowiednikiem na lądzie jest Behemot, a w powietrzu ptak Ziz.

Mnie zastanawia ten watek z biblii ; Według Psalmu 104 Lewiatan jest wyrazicielem potęgi i mądrości Boga, stworzonym dla Jego upodobania, i jednocześnie w swoim istnieniu całkowicie zależnym od Jego woli: Oto morze wielkie, długie i szerokie, a w nim jest bez liku żyjątek i zwierząt wielkich i małych. Tamtędy wędrują okręty, Lewiatan, którego stworzyłeś na to, aby w nim igrał. Wszysao to czeka na Ciebie, byś da im pokarm w swym czasie. Gdy im udzielasz, zbierają; gdy rękę swą otwierasz, sycą się dobrami. Gdy skryjesz swe oblicze, wpadają w niepokój; gdy im oddech odbierasz, marnieją i powracają do swojego prochu.

Zalezne od woli Boga? Hmm, moze ten watek wykorzystaja w serialu?

ocenił(a) serial na 10
Martek86

Ale ja miałem na myśli serial (że w serialu jest ich więcej niż jeden) a nie mity i legendy o Lewiatanie/ach.
Już nie jeden mit czy legendę twórcy tego serialu sobie zmienili tak aby pasował im do scenariusza jak np, legenda o excaliburze według różnych opowieści był to miecz jedyny w swoim rodzaju super magiczny i niepowtarzalny a w tym serialu był to taki sam miecz jak każdy inny który został zanurzony w smoczej krwi i nie był już taki niepowtarzalny.
To że znasz jakiś mit to nie znaczy że w tym serialu będzie tak jak w tym micie co wcale nie znaczy że jest to złe.

ocenił(a) serial na 7
spines

Nie trzyma sie kupy, bo jak sadze nie mieli pomyslu na dalszy ciag serialu. Zboczyli troche od glownego tematu, rozwineli inny watek no i chcac nie chcac pogubili sie troche. Niestety to widac golym okiem, a szkoda, bo serial ma potencjal. Pomysly super, gorzej z realizacja ;) Niech mnie zaprosza , pomoge im ;)

Martek86

Oj , chyba mamy zgryz - ha ha

Ja to widzę tak i tak Ci to wytłumaczę Martek86. Może się mylę , ale wątpię. Jeśli tak to mnie poprawcie ;p

Ja to interpretuję tak i wcale nie myślę że się pogubili scenarzyści, myślę że idą dobrą drogą - byle nie szli w stronę światła - ha ha - ok to był żart....

Skąd dusze w czyśćcu pytasz , ano stąd że po śmierci nie wszystkie dusze trafiają do nieba od razu , albo do piekła od razu.
Ci którzy jakoś tam w tym swoim żywocie nagrzeszyli ale mają szansę na niebo to odpokutowują czekając w czyśccu , a skoro nagrzeszyli w życiu i w tym czyśćcu czekają to musi tam być masa tych dusz, a skoro jest ich miliardy i każdy coś tam przeskrobał to wyobraź sobie ile tam się kumuluje złej energii .A jak się jej tam tyle kumuluje to w końcu się nazbiera i z tych złych uczynków tworzą się demony , potwory , zło etc. tu je teraz nazwali Lewiatanami. Dla mnie to nic nie znaczy bo słowo Lewiatan kojarzę tylko z sieci sklepów. Równie dobrze mogliby je nazwać np. Sikorkami bo nie nazwa jest ważna tylko siła tej złej mocy i czy nasi bohaterowie , którzy nie ukrywajmy są ostatnio lekko w rozsypce poradzą sobie z tym przeciwnikiem. Mam nadzieję że wkroczy Bóg ( o tym już pisałam zakładając temat tam gdzieś niżej-ha ha ) , lub chociaż Castiel wróci do swej formy uzdrowiony znów przez Boga , bo nie ukrywam brak mi dialogów Dean vs Cas.

Ok , to tyle , ja to właśnie tak interpretuję, mam nadzieję że nie napisałam zbyt zawile i jakoś dobrniecie do sensu. Jeśli się mylę to mnie sprostujcie , może się mylę ? Nie wiem ?

Pozdrawiam Nati ;d

ocenił(a) serial na 10
grabano

" Sieć sklepów" heheh. Padnę. Ja bym się nie przyznała do takiej hmmm niewiedzy.

Tu nie miejsce na teologiczne rozprawy.
W Superatural dobre ludzie idą do nieba, a złe do piekła. Koniec.
A potwory stworzyła "Matka Wszystkiego" Ewa, od imienia której wziął się angielski wyraz "zło".

W jednym się zgadzam ze wszystkimi, scenarzyści nie radzą sobie najlepiej. Z drugiej strony wątek z Deanem jako naczyniem dla Michała też się nie trzymał kupy, a jednak się rozkręcił.

spines

A ja potrafię się przyznać, nie mam z tym problemu - a Ty masz jakiś problem do mnie ?
Wiesz nie jestem jak większość co niby wszystko wiedzą a w rzeczywistości mają tyle do powiedzenia ile wyczytają z wiki.
A nawiasem mówiąc chyba jednak nie zrozumiałas sensu mego wpisu - trudno , bywa.

ocenił(a) serial na 10
grabano

Zapominacie o jednym - wg słów Śmierci, lewiatany były pierwszym dziełem Boga (czemu miałby stwarzać stwory, które chciały wszystko pożreć - pozostanie Jego słodką tajemnicą...:), co oznacza, że mogły być hmm, strukturalnie odmienne od np aniołów i ludzi. Tym samym niekoniecznie musiały posiadać "naczynie" jak anioły (w sumie nie mogły liczyć na jakiekolwiek naczynia skoro były pierwsze i do pewnego czasu jedne) lub być materialne - jak ludzie. Sądzę, że lewiatany, jako prototypy żywych istot, mogły otrzymać od swego stwórcy duszę - co może nie do końca wyszło na dobre, ale jak to mówią pierwsze koty za płoty...
W końcu, Śmierć stwierdził, że Czyściec był pierwotnie więzieniem lewiatanów, więc oczywistym jest, że musiały mieć duszę.
Poza tym, raczej nie są to zwykłe potwory - nie działa na nie ani srebro ani wrak samochodu zrzucony z wysokości 2 piętra ;p

Swoją drogą - są dość trudne do zabicia, ciekaw jestem, czy twórcy nie przeginają trochę wprowadzając coraz większych twardzieli po "ciemnej stronie mocy", do których utylizacji będą potrzebne coraz większe "miecze świetlne" :)

ocenił(a) serial na 10
grabano

Tobie się myli to co jest w podręczniku do religii z tym co jest w tym serialu.
To religia Chrześcijańska głosi że do czyśćca trafiają grzesznicy ale jeszcze nie tacy straszni i mogą odpokutować i trafić do nieba.
W tym serialu czyściec to więzienie które Bóg stworzył dla Lewiatanów. Później trafiały tam dusze wszystkich ludzi którzy zostali przemienieni w potwory.

Mam pytanko do Martek86 i grabano czy wy ten serial oglądacie słuchając to co mówią bohaterowie czy tylko patrzycie w piękne oczka aktorów bo ni w ząb nie rozumiecie co oni tam po angielsku mówią?

Spicke

Nigdy nie czytałam podręcznika z religii , nawet nie miałam go w ręku. Więc Twoje spostrzeżenie na ten temat jest bezpodstawne.

A to jak my oglądamy ten serial to już jest nasza sprawa , co Ci do tego ?

ocenił(a) serial na 10
grabano

Moje spostrzeżenie nie było bezpodstawne gdyż twoje rozumowanie tego czym jest czyściec przypomina to czego uczą na lekcjach religii i to co jest napisane w podręcznikach do religii czyli tzw. katechizmach o Piśmie Świętym nie wspominając.
Wybacz jeśli moje wnioski są błędne ale założyłem iż jako że jesteśmy w Polsce (kraju w którym dominuje religia Chrześcijańska) a ty do tego mówisz o czyśćcu w takiej wersji w jaką wieżą Chrześcijanie to założyłem że jesteś Chrześcijanką i że miałaś przynajmniej jeden podręcznik do religii w rękach taki najważniejszy czyli Pismo Święte.

Co do twojego pytania to w zasadzie masz racje nic mi do tego jak ktoś ogląda ten serial jednak tylko do momentu do którego nie wypisuje głupot na jego temat (odnośnie czegoś co było w serialu ale ten ktoś tego nie zrozumiał jednak mimo to wypowiada się na ten temat).

Spicke

I znów to robisz , znowu wyciągasz bezpodstawne wnioski, nie znając faktów. Oceniasz mnie znowu wcale mnie nie znając, teraz wywnioskowałeś że nie jestem Chrześcijanką. Błąd jestem Chrześcijanką, ale czy to czyni mnie osobą która musi się zapoznać z podręcznikami do religii, lub pismem świętym ?

Zakończmy tą dyskusję bo zmierza do nikąd.
Kiedyś ktoś mądry powiedział że na forum nie powinno się pisać o dwóch rzeczach. O religii i polityce.

Co do ostatniego Twojego zdania , skomentuję je krótko.
Mogę pisać co zechcę i jak zechcę , to wolny kraj i nawet jak będę pisała głupoty to nikt mi nie zabroni bo po prostu MOGĘ.

Tyle. Pozdrawiam , miłego dnia. Nati ;d

ocenił(a) serial na 10
grabano

Nie robię tego znowu (nie wyciągam wniosków) moja poprzednia wypowiedź była objaśnieniem dlaczego wyciągnąem takie a nie inne wnioski i zgadzam się żebyśmy zakończyli tą dyskusję na temat religii.

Co do twojej wypowiedzi co do tego co możesz a czego nie możesz pisać to wskaż mi zdanie w którym napisałem że nie możesz pisać czego chcesz w internecie lub że ja ci tego zabraniam.
Zadałem jedynie pytanie które świadczyło o tym iż uznałem że nie zbyt uważnie oglądacie ten serial a co do tego czy to było słuszne czy nie to pozwól że cię zacytuję "Mogę pisać co zechcę i jak zechcę , to wolny kraj i nawet jak będę pisała głupoty to nikt mi nie zabroni bo po prostu MOGĘ.".

Ja również pozdrawiam i miłego dnia czy raczej nocy (gdyż pisząc tą wypowiedź po północy) życzę ;d

ocenił(a) serial na 7
Spicke

Zalezy co uwazasz za glupoty , kazdy ma prawo do wlasnego zdania . Chyba troche za powaznie potraktowales ten serial ;P
Ciekawa jaka jest srednia wieku, ogladajacych SN... Moze ja jestem za stara i sie czepiam ?

ocenił(a) serial na 7
grabano

Kazdy ma inne spojrzenie i najwazniejsze jest to , ze wszyscy lubimy ten serial :)
Ja od 20 lat ogladam rozne horrory, czytam przedziwne ksiazki i jakas ta wiedze i obraz wszystkiego mam, dlatego zastanawiam sie duzo nad motywami w seialu. Ale to jest tylko fikcja ;) Moga robic co chca. Czy nam sie to podoba czy nie ;)

ocenił(a) serial na 10
Martek86

Wybaczcie faktycznie nie powinienem pisać że wasze wypowiedzi to głupoty (to była przesada z mojej strony).
Po prostu błędnie wywnioskowałem że skoro to jest strona poświęcona temu serialowi to wasze wypowiedzi dotyczą tego co jest w serialu a nie waszych prywatnych wierzeń odnośnie tego czym jest czyściec lub tego ilu jest Lewiatanów według mitów i legend (po prostu błędnie wywnioskowałem że piszecie o serialu któremu poświęcony jest ten temat).

Jednak zgadzam się w jednej ważnej kwestii: "najważniejsze jest to , ze wszyscy lubimy ten serial :)"
Dlatego też nie chcę się kłócić z innymi fanami i przepraszam jeśli kogoś uraziłem.

Spicke

Wybaczam ;d

ocenił(a) serial na 10
spines

Tak jeszcze co do lewiatanów, o ile się nie mylę, to były DUSZE lewiatanów, co oznacza, że raczej nie mogą od tak wejść w swoją prawdziwą skórę. Może się mylę,
tak czy inaczej, takie jest moje zdanie na ten temat. :D