Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97061
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na takie pytanie: dlaczego odtopienie Tytanika w odcinku poprzednim wpłynęło na to jakim samochodem jeździli Dean i Sam? Dlaczego to był Mustang a nie Chevy Impala? Bardzo mnie to zastanawia i będę wdzięczna ogromnie za informację.

ocenił(a) serial na 10
burakotka75

A kto to ma dokładnie wiedzieć. Po prostu zmieniła sie przeszłość. Może ich ojciec przez nigdy nie kupił tego auta, więc jeździli takim a nie innym. Może też nie mieszkali w tym domu co powinni itp. A dlaczego Jo i Ellen wróciły? Coś tam sie po prostu pozmieniało :P

ocenił(a) serial na 10
vv888

Nie wydaje mi się. Odtopienie Titanika wpłynęło tylko na losy ludzi a nie na ich upodobania czy decyzje. Dzięki za odpowiedź ale niestety mnie ona nie satysfakcjonuje ;-)) Ale oczywiście wiem, że wszystko zależy od scenarzystów i reżyserów (może tak było w scenariuszu i już).

burakotka75

Najprawdopodobniej Impala nie została w ogóle wyprodukowana. Zapewne scenarzyści chcieli pokazać jak jedna rzecz czy też decyzja wpływa na kolejne. Stąd również pojawienie się Ellen w serialu jako żony Bobbego.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
tamwood

O to własnie chodzi, że nie tylko na ich losy, ale na cały świat. Jak powyzej w komencie.

ocenił(a) serial na 10
vv888

Sprawdziłam. Fabryka Chevy została założona w 1911 roku więc rok wcześniej niż zatonięcie czy odtopienie Titanika. Impala była produkowana od 1958 roku. Nie widzę spójności. Ale mniejsza o to. Dzięki za odzew na moje pytanie.

burakotka75

Nie pisałam, że fabryka Chevroleta nigdy nie powstała, nie powstał najwidoczniej konkretny model Impali - proste. Zresztą nie wiem co w tym tak ważnego? W odcinku chodziło raczej o sam fakt przeróżnych zmian jakie mogłyby nastąpić gdyby Titanic nie zatonął. Nie ma raczej sensu zagłębiać się konkretnie w powód bycia czy nie bycia Impali ;)

ocenił(a) serial na 10
tamwood

Dziękuję jeszcze raz i jak napisałam powyżej "mniejsza o to". Pytanie moje było wyrazem zaciekawienia. Proszę mnie nie napadać. Nikogo nie zmuszam do odpowiedzi, wiem jaki był sens odcinka.

użytkownik usunięty
burakotka75

Słyszałaś może o zjawisku efekt motyla? Jest to wpływ z pozoru nieważnych zdarzeń - jak np. niezatonięcie Titanica, na inne, które de facto, nie wydają się w żaden sposób powiązane. Ukazano to w filmie Efekt Motyla, można także zauważyć w serialu "Herosi", gdzie powrót do przeszłości i naprawienie nawet jednej nieistotnej rzeczy, przyczynia się do katastrofy. I chyba to właśnie twórcy chcieli nam pokazać - no właśnie, bo w końcu co Impala ma wspólnego z Titaniciem?

ocenił(a) serial na 10

Nie nazwałabym zatonięcia Titanica nieważnym zdarzeniem. W filmie Efekt Motyla nie chodzi o takie zdarzenia i widziałam ten film, znam to pojęcie. Widzę że muszę to napisać. Chodziło mi o realne w sensie historyczne dowody na to, że np. jakiś potomek osoby, która utonęła na Titanicu był projektantem np. Mustanga lub zabił kogoś kto miał zaprojektować Impalę itp. O fakty a nie o domniemania na temat efektu motyla. Myślałam, ze ktoś wie lub ma podobną teorię a nie o informację typu efekt motyla, bo to jest wiadome od początku. pozdrawiam

burakotka75

Ogólnie to raczej ciężko wysunąć jakieś konkretne fakty historyczne, skoro wiadomo, że Titanic w rzeczywistości zatonął. Z takim pytaniem to chyba można jedynie do twórców serialu uderzać, bo ja nie mam pojęcia skąd brak Impali. Możemy jedynie domniemać co takiego mogło się wydarzyć, że Dean jeździ Mustangiem. Można też zupełnie odpuścić temat "Impala nie została wyprodukowana", bo może na taśmę produkcyjną trafiła, ale John Winchester jej nie kupił. Pamiętacie moment kiedy to Dean za pomocą Castiela cofa się w czasie i poznaje młodego Johna? Wtedy Dean polecił mu Impalę - więc może po prostu Cas po interwencji na Titanicu nigdy nie przerzucił Deana w czasie - stąd Mustang... Ogólnie ciekawy temat do gdybania i dyskusji.
Ahh, i sorry jeżeli poczułaś, że w jakiś sposób na Ciebie napadłam. Ot, to tylko mój upierdliwy charakter dał o sobie znać.
Jeszcze raz pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 10
tamwood

Dziękuję ;-))) Właśnie o coś takiego mi chodziło, hehe. Też myślałam o tym odcinku, który wspominasz, ale jak już to byłaby zbyt zagmatwana sprawa pełna domysłów i założeń, które mogły być błędne. Masz rację, chyba napiszę do twórców serialu i zapytam, a co. Tylko myślę, że odpowiedź byłaby prosta: no bo tak ktoś sobie wymyślił. Więc może dam spokój...

użytkownik usunięty
burakotka75

Realnie jakby Titanic nie zatonął to nikogo z nas na 100% by teraz nie było, oprócz tych urodzonych wcześniej bądź już czekających na urodzenie przed i po katastrofie. Pewnie by nawet 2 wojen światowych nie było. Ja bym chętnie o tym głębie podyskutował z kimś zainteresowanym i podał swoje argumenty.

ocenił(a) serial na 10

Z Twoją teorią chyba nie do końca się zgadzam, ale chętnie mogę powymieniać się argumentami. W przypadku tego odcinka i Impali chodziło mi o historyczne fakty, czyli jak napisałam w powyżej może ktoś znał przyczynę historyczną np. syn lub wnuk osoby która uratowała się z Titanica zamordował np. twórcę Impali, albo wpłynął na jej losy tak, że nie zostal on konstruktorem. Wg mnie to bardzo ciekawe i nierozumiem dlaczego większość napada na mnie za to pytanie. Po prostu byłam ciekawa, a na dodatek ten samochód jest wprost idealny. Zawsze podobały mi się amerykańskie samochody ale ten jest po prostu cudo. Jeśli masz ochotę zapraszam do wymiany argumentów. pozdrawiam

burakotka75

Teorii rzeczywiście jest wiele, wg mnie najprawdopodobniej miało miejsce takie zdarzenie: potomek jednej z osób, które nie zginęły dzięki interwencji B. na Titanicu, mieszkał w tym samym mieście, co John, więc pewnego dnia trafił na Impalę w owym komisie samochodowym i po prostu ją kupił. Kiedy John zastanawiał się nad zakupem samochodu, Dean z przyszłości nie podpowiedział mu, by kupił tę maszynę, bo jej tam już najzwyczajniej w świecie nie było, kupił on więc to auto, które na początku planował zakupić. Tyle.