PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349326}

Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 85 tys. ocen
8,3 10 1 85224
6,8 12 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Główni bohaterowie tych seriali wykazują o wiele ponadprzeciętną inteligencję i pomysłowość zawsze mają asa w rękawie i umieją zmienić bieg wydarzeń dzięki czemu oba seriale są ciekawe i trzymają w napięciu, który z tych bohaterów bardziej wam przypadł do gustu Yagami z DN czy Leoluth z CG ???

xedor

W mojej odpowiedzi są spoilery.

Ja wolę osobiście Leloucha, bo zrealizował to co planował, nie odbiło mu całkowicie i w końcu za to, że sam zaplanował swoją śmierć, a nie został zabity z litości przez Shinigami.
Jeśli chodzi o Raito, to drażnił mnie widok takiego inteligentnego człowieka owładniętego całkowicie swoimi ambicjami zostania "Bogiem".

ocenił(a) serial na 7
wilkszary

No właśnie co do Leloucha... to on w końcu zginął, czy nie? Po zdania są podzielone. I przyznam, że sama wolałabym jednak, żeby jakoś przeżył (to przez wewnętrzną idealistkę) ^.^

ocenił(a) serial na 10
Rachel3

Twórcy zostawili lekkiego cliffhangera na koniec, ale wydaje mi się jednak że zginał, jako że nie planują Code Geass R3. Gdyby przeżył byłoby zbyt przekolorowane jak dla mnie, wystarczy już mu tego geniuszu :P

Ontopic: Dla mnie w porównaniu tych dwóch też wygrywa Lelouch, mimo że preferuję Death Note ze względu na rywalizację L'a z Lightem. Wygrywa z tej prostej przyczyny, że działa w dobrej wierze i ostatecznie też dzięki niemu wszystko kończy się dobrze. Light jest bardziej postacią tragiczną, z innej bajki.

ocenił(a) serial na 7
fartownik

Hm... Jak dojdę to sama się przekonam. Ale nadziei się trzymam kuroczowo. Skoro jest jakaś niejasność... ;)

ocenił(a) serial na 10
wilkszary

KURVV0 THX ZA SPOILER

Felek4777

Czy ty masz szansę w przyszłości zdać maturę z Polskiego, jeśli masz takie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? To dopiero pytanie. :)

ocenił(a) serial na 10
wilkszary

Wiesz, zjechało mi troszkę na dół dając w górę nie dostrzegłem owego ,,W mojej odpowiedzi są spoilery.''', więc z mojej strony PRZEPRASZAM ;)

Felek4777

Będziesz teraz wiedział, żeby w przyszłości posty zaczynać czytać od samego początku ramki.

ocenił(a) serial na 10
wilkszary

Zawiecha była daje w dol a tu nagle, trach i jestem na samym dole ;)

ocenił(a) serial na 10
xedor

Oboje są idealistami, a tacy wiadomo jak kończą. Light nie przypadł mi do gustu, mimo, że uważam go za świetnie i wiarygodnie skonstruowaną postać. Po prostu go nie lubię. Od początku wywyższał się, uważał za lepszego. Nie prowadziła go tylko idea, czy ambicja, ale przede wszystkim jego narcyzm i egocentryzm. Walczył wszystkimi chwytami i sprawiało mu to radość, co było dla mnie najgorsze. Od początku był dla mnie zdecydowanie czarnym charakterem, ktory bezwstydnie zasłania się dobrem społecznym, tylko po to, aby być tym naj. Lelouch natomiast jest moją ulubioną postacią, jakąkolwiek widziałam w anime ( no może na równi z Alucardem ) , a trochę już tego widziałam. Działał od początku z czysto dobrych, a jeżeli nie, to przynajmniej szlachetnych pobudek. To co robił, robił przede wszystkim ze względu na swoją siostrę, pamięć matki i panującą niesprawiedliwość. Miał do tego prawo, a nawet nazwałabym to jego obowiązkiem. On również posiadał swoje wady, działał nie zawsze w sposób odpowiedni, ale zawsze potem żałował. Potrafił się poświęcić całkowicie sprawie nie tylko oddając życie, ale nawet brukając swoje imię. Wybitny strateg o rycerskich cechach. Jego nie da się lubić. Obie postaci genialne i mimo podobieństw o zupełnie innym podejściu do ideii, którą próbują wcielić w życie. Obie uważam za świetne, mimo, że wzbudzają we mnie skrajne odczucia.

ocenił(a) serial na 10
oyasumi9

pardom, wkradł mi się powyżej błąd, chodziło mi właśnie, ze Lelolucha nie da się NIE lubić, zjadłam wcześniej jedno nie, bo pewnie byłam głodna :p

ocenił(a) serial na 8
oyasumi9

jak ja bardzo się z Tobą zgadzam. Też nie lubiłam Raito i byłam po stronie L.

ocenił(a) serial na 7
xedor

dziękuję, że porównujecie to anime z jeszcze bardziej dziecinnym co uświadamia jak bardzo udaną produkcją dla dzieci jest death note. czekam na ranking death note vs pokemon

ocenił(a) serial na 10
xedor

Podsumowując charakter, geniusz, motywy i realizację planów to wygrywa bezapelacyjnie Lelouch, która jest osobą tragiczną, mająca krew na rękach osób, które były dla niego ważne. Jest też o wiele inteligentniejszy od Light'a, a przynajmniej nie ulegał on ambicji która tylko by mu utrudniała realizację planów. Niestety Light jest zdecydowanie antybohaterem dla którego liczyła się tylko i wyłącznie władza od samego początku i jakkolwiek miał się z początku z nim indentyfikować widz (karanie morderców i innych zbrodniarzy) tak dalej wraz z zabijanie KAŻDEGO kto mu się sprzeciwiał i utrudniał mordowanie owych zbrodniarzy widz przestaje z nich sympatyzować i nie chce aby wygrał :)

ocenił(a) serial na 9
xedor

Lelouch z Code Geass