Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86304
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Kira i Kira Drugi

ocenił(a) serial na 9

Mam pewne pytanie.
Pod koniec 12 odcinka, gdy Raito siedział w kawiarni, koło niego przeszła Druga Kira i siedzieli niemal koło siebie.
Dlaczego Bogowie Śmierci się nie zauważyli?

ocenił(a) serial na 10
blaankaa

Może się zauważyli tylko gdzieś czytałem/słyszałem że raczej nie mogą mówić właścicielowi notatniki że widzą innego Szingami (jestem w Polsce i pisze po polsku ;p).

ocenił(a) serial na 9
Marcin21jw

Ok, dzięki ;)

ocenił(a) serial na 9
Marcin21jw

Jeszcze jedno.
Nie do końca zrozumiałem scenę kiedy Raito dał Notatnik dla Rem, potem Rem dla Ryuka aż do jego opuszczenia na ziemię i później na odwrót. (odcinek 24 - wspomnienia Raito)
Może ktoś mi to wytłumaczyc? :(

ocenił(a) serial na 10
blaankaa

Mniej więcej tam chodziło chyba o to że jak dotknie jednego z tych notesów to by był on własnością i Rem i Ryuka, by wszystkie wspomnienia wróciły czy jakoś tak. Też pewny nie jestem.

ocenił(a) serial na 10
blaankaa

Light zaplanował uśmiercenie L poprzez Rem. "Patrz Rem, naraziłem Misę, o którą tak się troszczysz, na niebezpieczeństwo. No dalej, poświęć się".

Rzecz w tym, że Light postanowił ten plan tak na wszelki wypadek doszlifować i zabezpieczyć. Gdy shinigami oddaje życie za człowieka, to swoim zapasem energii przedłuża życie człowieka, oddalając jego datę śmierci-tą, którą można dostrzec oczami shinigami.

Ligh poprosił Misę, w tamtym liście z zakopanej skrzynki w lesie, o wpisanie do notatnika imienia L. Misa nie pamiętała, więc poprosiła Ryuuka o dokonanie transakcji. Na tym polega szelmostwo i geniusz Lighta: on WIEDZIAŁ, że dziewczyna po tak długim czasie na pewno imię zapomniała, więc podłamana dokona powtórnej transakcji. To zaś, jeszcze bardziej zachęci Rem do poświęcenia się dla Misy: "Nie tylko ją ocalisz przed L, Rem, ale też anulujesz to, w co się z transakcją wrobiła". Light wiedział, że gdyby "shinigamowym właścicielem" notatnika ze wspomnieniami Misy była nadal Rem, to ona nigdy by się na powtórną transakcję, z troski o Misę, nie zgodziła. Ryuuk jednak, to co innego.

Krótko mówiąc, cała ta podmiana właścicielstwa miała na celu upewnienie się, że Misa dokona powtórnej wymiany, co przy okazji zabezpieczy plan zlikwidowania L. Przy okazji też ponownie sługa z oczami, ale to już taki bonusik.

ocenił(a) serial na 10
Ketosz

"Nie tylko ją ocalisz przed L, Rem, ale też anulujesz to, w co się z transakcją wrobiła"

Tylko że Misa mogłaby mieć kilkaset lat życia przed sobą. Właśnie, ktoś gdzieś doczytał ile ona miała? Bo przecież zostało jej przedłużone o lata życia Jelousa (chyba tak się pisze), który zabił tego psychola. Pomijając fakt, iż dwuktrotnie wymieniała oczy to w końcu mogła mieć przed sobą 200 lat życia a poświęcenie Rem przedłużyło jej życie jeszcze. Ciekawe jakby wyglądała w wieku 300 lat :) No co? Science-fiction :)

PS.
Opcja "Cytuj" by się przydała.

ocenił(a) serial na 10
Marcin21jw

Można to wyjaśnić tym, iż zapewne ilość obdarowywanych lat jest po prostu proporcjonalna do przeciętnego życia homo sapiens.

Co się zaś tyczy cytatów, akurat te z mojego poprzedniego postu zostały przeze mnie wymyślone, na potrzeby jasności wypowiedzi, wiadomo. xd

ocenił(a) serial na 10
Ketosz

Mówili gdzieś o tym? Bo ja słyszałem że całe zebrane "życie" boga śmierci przechodzi na człowieka.

ocenił(a) serial na 10
Marcin21jw

Nie wiem, po prostu zgaduję. Być może shinigami żyje tyle, ile przeciętny człowiek, ale jak pamiętajmy, na bieżąco wydłużają sobie życie. Wspomniano o tym, że właśnie po to zabijają nie osobiście, lecz notatnikami.

ocenił(a) serial na 10
Ketosz

Tylko właśnie nie wspomniano że Shinigami może mieć maksymalnie ileś tam lat na koncie.