Na końcu na spotkanie z N i jego ludźmi grupa pod kierownictwem drugiego L, czyli Kiry przynosi Notatnik Śmierci z którego korzystał Pierwszy i Trzeci Kira. Notatnika tego poszukiwał trzeci bóg śmierci i został on mu oddany przez japońską policję, a mimo to był w sejfie i został przyniesiony?
Czy coś mi się pomieszało w czasie oglądania?
Zresztą w angielskiej Wikipedii tak samo stoi.
29 "Father"
Later that night, Light returns the Death Note that once belonged to him back to Sidoh, and he flies away. The episode ends with Ryuk stating that people who use the Death Note become miserable. Light's father, having never used a Death Note even though he had the chance, died in happiness, believing that his son wasn't Kira.
Czyli tak jak pamiętałem oddał ten notatnik. W takim razie, czemu jest on w sejfie i w anime go wyjmują, by zanieść na spotkanie z N? Czy w mandze też tak było? Czy może to efekt manipulowania scenariuszem?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Death_Note_episodes
Były w sumie trzy notatniki: pierwszy, czyli ten, który pojawił się w animie (i świecie ludzi) najpierw. Kolejny, który Rem ofiarowała Misie. I wreszcie ostatni, należący do samej Rem (został po niej, kiedy zginęła - wziął go Light). Notatnik nr 1 był w posiadaniu policji japońskiej i został później zabrany ze świata ludzi przez shninigami (nie pamietam, jak się ten jeden nazywał). Nr. 2 był używany przez Misę, a potem został przekazany Mikamiemu. Nr. 3 Dostał się w ręce japońskiej policji (sam Light im go wysłał) i to jego wyjmowali z sejfu.W ostatnim odcinku Near wyjmuje spod koszuli nr 2.
Da się zrozumieć to wszystko, co napisałam, czy powinnam sie bardziej postarac? ;)