Z góry proszę o wyrozumiałość, cierpliwość i spokój. Nie chcę wszczynać tu żadnych
bezsensownych kłótni. Chciałbym, żeby ktoś mi wytłumaczył fenomen tego serialu.
Obejrzałem tylko kilka pierwszych odcinków (być możę za mało), gdyż zobaczylem jaka ma
popularność i chciałem się rozeznać w tym gatunku, jednak jestem totalnie zniesmaczony
tym serialem. W ogóle do mnie nie przemawia a raczej mnie odrzuca i uważam, że nie
zasługuje na TOP 10, ale chciałbym wiedzieć na co powinienem zwrócić uwagę i co jest
takiego wyjatkowego w Notatniku Śmierci. Na ten moment daje 3/10 i to tylko za scenariusz
i pomysł. Czy może akcja się rozwinie w następnych odcinkach i powinienem je obejrzeć?
Proszę o komentarze.
szczeze to ja miaąłm dwa podejscia do tego anima bo w pewnym momencie bylo załamanie akcji i jakos stracilam motywacje do oglądania ale ostatecznie obejrzałam całosc ;) trzeba lubic psychologiczne animy choc ja uwazam ze genialnie jest tu pokazany zwykły człowiek ktory pod wpływem wladzy jaka otrzymał zaczyna szalec wrecz bym powiedziała przypomina mi to troche Hitlera moja ulubiona postacia jest L.
Są gusta i guściki. Ja np. nie trawię serii Ojca Chrzestnego, która jest w TOP20 (?)
Mi spodobała się tutaj fabuła. Uwielbiam gdy są zawiłości, wątki psychologiczne, paradoksy. Ogólnie anime mnie odpycha i to jest jeden z niewielu wyjątków który jakoś mnie wkręcił. Fajnie że się chociaż nie drzesz że to szajs i bajka tylko dlatego że to anime. Bo panuje taki śmieszny stereotyp. Szczerze powiedziawszy jeśli nie spodobało Ci się kilka pierwszych odcinków to dalsza część równiez nie przypadnie Ci do gustu.
Nie masz co sie przejmować. To jest seria typu pokochasz lub znienawidzisz.
Ogółem musisz lubić przedkładanie motywów psychologicznych i nazwijmy to zagadek nad czystą akcje. Tak samo jak musisz być przygotowywany na wyłapywanie symboliki różnych zdarzeń by móc w pełni całość zrozumieć.
I poniekąd tak , akcja rozwija sie znacznie bardziej po pierwszych 2-3 odcinkach gdzie mamy niemalże tylko wprowadzenie postaci i ogólne info.
kochasz lub nienawidzisz. To serial jak telenowele brazylijskie. Tu nie liczy się inteligencja bardziej lans, efekciarstwo i magia.
coż bo to serial dla młodzieży gimnazjum i liceum max. Magia rozwiązuje problemy i przedłuża akcję w nieskończoność co potrafi znużyć
Jakoś do liceum nie chodzę i mi się bardzo podobało. Większość anime w Japonii jest od 16lat(od 14 tylko takie bez krwi), ew 18, więc to nie dla dzieci.
Wg. naszej mentalnosci wzgledem ich kultury te rzeczy ktore oni robia sa dziecinne pod kazdym wzgledem
Wiele z anime jest bardziej dojrzałe niż typowe seriale, telenowele itp. I poruszają ciekawsze tematy. Oczywiście nie wszystkie. Są takie sztampowe, jak romanse, komedie.
Z reguły seriale i telenowele nie są dojrzałe...Anime to samo - strata czasu. Anime które poruszają ciekawe tematy ? No wymień mi jakieś. Problemy które poruszają anime są dobre dla dzieci a jeśli poruszają coś istotnego w sensownej formie to jest to raz na 10 000 przypadków. Wyjątek potwierdza regułę. Anime jest dla debili. Koniec rozmowy
Skoro anime jest dla debili to trudno. Szkoda, że obrażasz w ten sposób miliony ludzi i to nie tylko w wieku nastoletnim ale także powyżej 20,30lat.
"Anime jest dla debili" :)
Ok, rozumiem, że Ci się to nie podoba i nie ma co tu gadać o tym. Miło się rozmawiało, pozdrawiam.
Ja wymienię : )
- Haibane Renmei
- Texhnolyze
- Kino no Tabi
- Mouryou no Hako
No trochę tego jest
http://www.anime-shinden.info/13099-haibane-renmei-online.html
http://www.anime-shinden.info/6601-texhnolyze-online.html
http://www.anime-shinden.info/19870-kino-no-tabi-the-beautiful-world.html
http://www.anime-shinden.info/8902-mouryou-no-hako-online.html
O to ci chodzi?
Bo wybacz, ale nie do końca rozumiem
Mało interesującą personą jest pan Crash_Man co pisze na kilku tematach i walczy w swojej słusznej sprawie uświadamiania ludzi, że anime jest niewartościowe i dla dzieci. Nie ma co brać poważnie tego co pisze, bo robi to tylko i wyłącznie dlatego, że się nudzi lub ma jakieś problemy ze sobą. Prawdopodobnie szuka przez te 13 dni jakiś informacji o tytułach, które mu podałeś, by napisać coś o nich dyskredytującego. pozdro Cloud
Tym bardziej to dziwne, bo jak się wejdzie w tego pana profil, w seriale, to widać, że kilku anime dał nawet ocenę 10 i to dosyć sporo ich oglądał xd
A to nie sprawdzałem, nie zauważyłem. Może rzeczywiście u kogoś Death Note nie zasługuje na wyższe oceny niż 1 i 2. Cóż są gusta i guściki. Wypada przeprosić pana Movie_ za słowa o jego problemach. Niech ogląda co lubi (hehe Pierwsza miłość 10/10:D - widać, że ma jakieś poczucie humoru)
Nie no to na pewno jakiś trollik
Texhnolyze 1
Haibane Renmei 1
Nie wiem na jakiej zasadzie ten pan ocenia : D
NHK (co jest prawdopodobnie bardzo dobrym anime) dał 10
Ale pisał, że anime to gówno, więc bardzo mnie to dziwi : p