Kira miał nosić przy sobie notatnik, który pozwalał mu zachować wspomnienia. Jeśli dobrze
pamiętam, to chował go do gaci w którymś odcinku :D
I tu pojawia się pytanie: co się z nim stało? Przeoczyłem coś? Przecież mógł go wyciągnąć, jak
wyszedł z tej hali i ich pozabijać :P
Użył tego fortelu tylko na czas, kiedy jego ojciec miał wzrok Shinigami. O ile dobrze kojarzę nie było tego w anime, ale po śmierci ojca zapewne znów stał się właścicielem notesu i już nie potrzebował nosić go przy sobie. Swoją drogą, jest to jeden z najdurniejszych wątków: przecież nie da się funkcjonować z notesem w spodniach (jak tu usiąść?). Nie prościej było przywiązać go sobie do klatki piersiowej albo do uda, cokolwiek bardziej prawdopodobnego? No ale pod względem logiki druga część, moim zdaniem, leży na całej linii, więc trudno czepiać się takich szczegółów.
Moim zdaniem DN powinien się skończyć albo po śmierci L, albo w przedostatnim odcinku (to odliczanie Mikamiego byłoby dobrym zakończeniem).
Ogólnie wkurzało mnie jedno - nawet jeśli masz zaj**sty plan, to zawsze powinieneś przygotować coś w ramach planu B. Np. zapisać imiona wszystkich członków SPK i oddziału śledczego na kilka godzin przed w taki sposób, aby w hali został sam Near. Ile to pokonać dziecko? Jak dla mnie zakończenie leży na całej linii :P