Właśnie skończyłam oglądać "Notatnik Śmierci". Tylko co teraz? Macie do polecenia jakieś równie
wciągające anime, najlepiej o podobnej tematyce?
Może Shingeki no Kyojin. Nie ta tematyka, ale może Ci się spodoba.
http://www.snk.wbijam.pl/pierwsza_seria.html
Monster jest podobny chociaż czasami przynudza, ale należy oglądnąć wszystkie odcinki, ponieważ są znaczące dla fabuły.
Code Geass polecam. Niektórzy porównują głównego bohatera do Kiry.
Darker than black, tematyka inna, ale jest trochę fantasy, trochę s.f., trochę filozofii, bardzo fajnie się rozwija.
Dziękuję za Code Geass! Obejrzałam już 3 odcinki i bardzo mi się podoba. I racja główny bohater ma w sobie coś z Kiry...
Zaintrygował mnie drugi tytuł wymieniony przez ciebie, podobnie jak ,,Jigoku Shoujo'' o którym wspomiał luksusowyjacht. Z mojej strony, moge polecić Kuro Shitsuji (Czarny lokaj), który jest swego rodzaju odbiciem DN (zachowując oczywiście pewne proporcje) tylko w innym czasie, innym miejscu.
Absolutnie nie nazwałabym Kuro Shitsuji odbiciem DN, chociaż też jest całkiem neizłe. Skąd to porównanie?
W obu tytułach zarys fabularny czołowych postaci, jest podobny. Zarówno yagami jak i ciel, są wspierani przez siły nadprzyrodzone :dpowiednio przez boga śmierci i demona. Obaj mają także podobne cele, jeden chce sprawiedliwego i wolnego od przestępstw świata, drugi chce natomiast sprawiedliwej zemsty w międzyczasie rozwiązując zagadki kryminalne. Kolejnym łączącym ich elementem, są ,,podwładni'', którzy pragną duszy swoich panów, mają też drobne słabości: jedzenie jabłek ,głaskanie małych kotków:)
Sword art online :) Jak włączysz to na raz będziesz chciał obejrzeć, także rezerwuj czas, bo ja "sprawdzając" obejrzałem 7 odcinków i oglądał bym dalej, ale była już 3 w nocy.
Uwielbiam SAO! Masz rację - nie można się oderwać!!! Najgorsze jest, że trzeba tydzień czekać na następny odcinek, a ja chcę go JUŻ!
Szkoda, że jest takie krótkie, prawda ? Słabo, że sam wątek SAO nie trwał dłużej, bo był najlepszy :) Moim zdaniem SAO > GGO > ALO
Psychopass - świetne postaci na czele z ciekawym pojedynkiem geniuszy - protagonistą i antagonistą, do tego ciekawy świat. Warto obejrzeć.
"Zankyou no terror" - podobne, bo:
psychologiczny thriller
pojedynek geniuszy
zagadki
świat w obliczu niebezpieczeństwa
służby specjalne przeciwko głównym bohaterom
cliffhangery
Obejrzałem już dość dużo anime i mogę stwierdzić, że jest najbardziej podobne ze wszystkich, które widziałem.