PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349326}

Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 85 tys. ocen
8,3 10 1 85468
7,0 14 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Warto?

ocenił(a) serial na 8

Warto obejrzeć? Ja ogłądałam film

ocenił(a) serial na 8
fox4086

zacząłem oglądać 3 dni temu pod wpływem ankiety na filmwebie i komentarzy ludzi, jestem na 8 odcinku

moim zdaniem warto, nawet bardzo bo to nie taka sobie zwykłą anima, historia i sposób w jaki twórcy prowadzą nas przez nią jest extra! gdyby nie to że pracuję myślę że obejrzałbym wszystkie odcinki w dwa dni :D ciekawośc co będzie w następnym epizodzie jest wielka

polecam :) na baje.pl jest całą seria z wtopionymi napisami pl

ocenił(a) serial na 10
fox4086

ojj bardzo warto . wciąga mega , nie mogłam się wręcz oderwać , cały czas sie coś dzieje i świetna historia więc polecam .
Chciałabym właściwie obejrzeć coś w podobnym klimacie jak to lub CG no ale na nic sie jeszcze takie nie natknęłam ;c

Nie oglądałam filmu ale nie sądzę by był lepszy od anime które wg mnie jest świetne , muzyka , kreska , ogólnie cały klimat perfect :)

ocenił(a) serial na 8
duchna

Film jest lepszy - poprawiono w nim najbzdurniejsze wątki :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

ale dziwnie patrzeć na te postacie grane przez prawdziwych aktorów.
ale skoro mówisz ze jest dobre to może się przemogę i obejrze :)

ocenił(a) serial na 10
duchna

Steins Gate polecam jeśli chodzi o grę psychologiczną... Możesz też spojrzeć na ranking na animeOn.pl

ocenił(a) serial na 10
Qba333

Steins Gate widziałam i się podobało. A za ranking dziękuję. Spojrzę sb na niego po maturkach :)

fox4086

Filmu nie widziałam, ale anime jest naprawdę dobre. Openingi i endingi zapadające na długo w pamięć, ładna kreska, ciekawi bohaterowie. Polecam :)

ocenił(a) serial na 8
fox4086

Cudów szczerze powiedziawszy nie ma. najbardziej boli to, że na scenie mamy jeno trzech aktorów, cała reszta członków "zespołów dochodzeniowych" cierpi na permanentny zanik umiejętności podstawowego wnioskowania. bardzo mocno ten fakt epatuje podczas oglądania. Poprawnie myśleć potrafią tylko najwybitniejsi ludzie na świecie a często i tu scenariusz zawiera luki. Pomysł dobry, ale scenariusz nie sprostał. Nie odnalazłem również wielu "dobrze zrobionych" bohaterów. Jedyną kreacją, która tak naprawdę przypadła mi do gustu jest "L", a to fenomen wśród anime jak dla mnie, bo przeważnie bohaterowie są najmocniejszą stroną tego gatunku (może to i zbyt duże generalizowanie, ale uważam, że ta zasada odnajduje zastosowanie w bardzo szerokim spektrum produkcji z tego gatunku: od Ghibli i Makoto Shinkai przez Akirę aż po takie tasiemce jak Bleach czy Dragon Ball. Podaję oczywiście tylko ramy, perełek ze wspaniałymi bohaterami jest naprawdę dużo). "Notatnik" bardzo odstaje pod tym kontem.

fox4086

Film przy anime to przepraszam za wyrażenie - gówno.

ocenił(a) serial na 8
ShinigamiK

Nieprawda.

ocenił(a) serial na 8
Capitano_S

Zgadzam sie. Zaczęłam to anime i w filmie nie ma wszystkiego co było w serialu i miło się ogląda

fox4086

To chyba logiczne. Nie zmieścisz w kilku godzinnym filmie ponad 30 odcinkowej serii w całości, to niemożliwe.

ocenił(a) serial na 8
karolhamann

Do pewnego stopnia się udało, i to z lepszym skutkiem :)

użytkownik usunięty
fox4086

Powiem tyle: Cholernie warto!

ocenił(a) serial na 10
fox4086

Warto bo film jest dużo gorszy niż, anime.. wątki mocno zmienione na gorzej, na przykład z dziewaczyną agenta fbi, co w anime był to jeden z najleprzych wątków.

ocenił(a) serial na 8
KulturalneOcenianie

"Najlepszych" się pisze. A wątek dziewczyny agenta w filmie był duuużo lepszy, i bardziej sensowny.

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

xD wiem ze tak sie pisze, nie wiem czemu tak napisałem o.O

ocenił(a) serial na 8
KulturalneOcenianie

Nie zgodzę się. Zaczęłam od filmów, które wg były rewelacyjne, potem wzięłam się za anime, które przed chwilą skończyłam. I jako, że jestem fanką L- film lepszy :P

ocenił(a) serial na 10
fox4086

Nie oglądałem filmu ale i tak myślę że anime jest lepsze. To jest najlepsze anime jakie widziałem a widziałem tylko 3 xD ;D. Choć zakończenie mnie wk*rwiło nie mogłem się powstrzymać żeby dać 10/10 :).

GreenArrow2

To chyba dobrze, że Cię wk*rwiło.
:D
A anime zaje*iste!!!
Zaczęłam dzisiaj oglądać, aktualnie jestem na 11 odcinku *taa... wiem, pół dnia zeszło) i jestem pod wrażeniem.
Idealnie trafia w gust.
Nigdy wcześniej nie oglądałam anime, ale kiedyś trzeba w końcu zacząć.

ocenił(a) serial na 10
Andromeda_Galaxy

To było chyba moje pierwsze anime, pamiętam jak to oglądałem i jak od kompa nie mogłem odejść ;D ale chyba w nie cały tydzień to obejrzałem.A co do zakończenie to Light powinien wygrać i powinni pokazać "Nowy Świat" ;).

ocenił(a) serial na 10
fox4086

Pewnie już obejrzałaś, ale dorzucę własne 5 groszy. Anime jest o wiele lepsze. Już pomijając fakt, że dokładniejsze, to znacznie lepiej odzwierciedla motywacje Lighta, a raczej... ich brak. W filmie trochę na siłę to wyjaśnili scenką przy barze, o ile dobrze pamiętam. To jest zaś jak dla mnie zbyt duże uproszczenie. Bardziej fascynuje znudzony życiem nastolatek, który po prostu dostał zabawkę.

ocenił(a) serial na 6
fox4086

z nudów warto ale bez rewelacji całkowicie nie rozumiem zachwytu nad tą anime

fox4086

Ja anime ogladalam pare lat temu i bylam zachwycona, ale jakos wlasnie film mnie nie przekonuje...

fox4086

wczoraj obejrzalam film,i uwierz mi - jezeli znasz sie chociaz troche na kinematografi, to anime Cie zachwyci. Film jest calkowicie inny, jednym slowem po prostu gów*o. Zapomnij o nim i bierz sie za anime.

ocenił(a) serial na 10
Monnisia

Zgadzam się ja, film to g*****, w porówanniu do anime to żenasa, Ryuk wygląda jak latająca maskotka, wszystko jest gorsze, a anime to po prostu... czysty geniusz, majstersztyk, esktaza....

ocenił(a) serial na 6
into_the_moonlight

Nie przesadzajmy z genialnością tego anime, a zwłaszcza po tym jak ginie L i jakie jest zakończenie.

ocenił(a) serial na 10
rascal0pl

To prawda, wady są, ale tak podsumowując i tak lepszego nie ma (dla mnie), więc tak czy siak jest genialne :P

ocenił(a) serial na 10
into_the_moonlight

To prawda. Całkowicie się z Tobą zgadzam. :)

ocenił(a) serial na 10
into_the_moonlight

Szczerze powiedziawszy, to ja nie oglądałem nigdy filmu i nie zamierzam go oglądać, ale... widziałem Ryuka i nawet całkiem przyzwoicie tam wyglądał. :D

ocenił(a) serial na 10
Heller1304

Mi się Ryuk chyba najbardziej z filmu nie podoba, wygląda włąśnie jak latająca maskotka :P Mogliby zrobić efekty jak w filmie "Gantz" też na podstawie anime, tam wszystko było jak w Matrixie a może i lespze xD

fox4086

Jak najbardziej warto. Obejrzałam całość w 3 dni, 37 odcinków. Anime to mnie zmiażdżyło, mimo że z zasady nie oglądam takich animacji. Kolega polecił mi DN. Świetne dochodzenie kryminalne. Ciekawi bohaterowie, zwłaszcza L i jego następca N, którym kibicowałam :) Z końcówki jestem zadowolona.

ocenił(a) serial na 10
fox4086

Warto, jestem po drugim odcinku i jestem zachwycony. Zabawę z anime zacząłem dość niedawno za sprawą pochlebnej recenzji (Cowboy Bebop - również świetne), a teraz wpadłem na to dzieło:)

użytkownik usunięty
fox4086

Anime oceniłam tutaj na 10, a film na fb na 1. WIęcej słów nie potrzeba :D

fox4086

nie wiem ja obejrzalem film czyli dwie czesci i byla rewelacja a bajka no coz po pierwsze film rysunkowy to z samego zalozenia produkcja dla malolatow a po drugie ja wytrzymalem ledwo 17 odcinkow bo wloklo sie jak flaki z olejem i stawalo sie coraz bardziej nudne

arek2010

Co za tępa strzała. Bajka? W życiu nie widziałem bajki o takim tytule.

WielkiSzu

jak nie widziales to twoj problem ja nie polecam

arek2010

DN to anime a nie bajka cymbale.

WielkiSzu

to masz problem cymbale...