Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86304
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Polećcie jakieś dobre anime. Obejrzałam Death Note, bardzo mi się podobało, ogladałam tez Bleach ale tu zabrakło mi trochę wątków miłosnych, widziałam też Samurai Champloo i w tym przypadku nie jestem w stanie wyrazić swojego zachwytu. Dla mnie absolutny numer 1. Nie doszukuję się żadnych wad. Obecnie nie mam już co oglądać? Polecicie coś?

ocenił(a) serial na 9
agyness

Hmm...brakuje Ci wątków miłosnych...Paradise Kiss może Ci się spodobać.
Z psychologicznych/horrorów/dramatów polacem Ci Higurashi No Naku Koro Ni ^^.

ocenił(a) serial na 10
kissakot

fakt, zależy od gatunku
myślę że śmiało mogę ci polecić "Code Geass" - świetne anime z pewnych względów przypominające death note, jest troche mniej mroczne są tam mechy. (akcja dzieje się w przyszlosci)
Krótko mówiąc świetne anime (droga do władzy,intrygi,zwroty akcji)
coś pięknego.
Polecam xD
Poza tym jeszcze "Samurai 7" na podstawie filmu Akiry Kurosawy pt "Siedmiu Samurajów" z 1954 roku (anime z 2004 xD) mimo że akcja została przeniesiona jakby w przyszłość (co nie było moim zdaniem złym krokiem)
jest to naprawdę dobre anime ze świetną muzyka polecam xD

ocenił(a) serial na 8
agyness

Polecam anime Ultimate Hellsing, Fullmetal Alchemist, a z miłosnych to może Ah! My Godess i Angel Sanctuary- choć to drugie to trochę głupie jest, główny bohater buja się... we własnej siostrze:>

zangetsu1990

Jak lubisz sportowe polecam świetne Hajime no Ippo (o boksie) rewelacyjny humor, muzyka, fabuła :) Obecnie wychodzą nowe odcinki z pod tytułem New Challenger a pierwotna seria liczy sobie 76 świetnych epków. Dla mnie również majstersztyk jak Death Note :)

ocenił(a) serial na 10
agyness

Wiesz, anime jest bardzo wiele. Każdy lubi coś innego, i jeśli chcesz żeby ci coś polecono, to wypadałoby napisać jakie się lubi :> Bo Death Note to za mało. Mówisz o wątkach miłosnych. Polecam Clannad, Air, a z tych takich "ostrzejszych" Elfen lied, Fate/stay night, Devil May Cry.

ocenił(a) serial na 10
agyness

Wątek miłosny ? hmmm..... Dlaczego nikt nie wspomniał o "Byousoku 5cm" ?! To najwspanialsze anime jakie kiedykolwiek widziałam. Ogólnie z całego serca i całej duszy polecam wszelkie produkcje Mokoto Shinkai.

Jeśli chodzi o inne to wspaniały nastrój panuje w "Kino no tabi", bardzo słabo znane a wręcz GENIALNE "Mushishi" Jeśli ktoś ma ochotę na kryminał lub coś w tym rodzaju, na 100 % "Monster" jest idealną produkcją. Trochę mechów , rozważań jak zwykle funduje " Ghost in the Shell". Jeśli chodzi o filmy anime to geniusz objawia się w mało znanym "Sky Crawlers"- bardzo przemawiające, daje do myślenia .

Ludzie, oglądajcie ! :D Jest tyle świetnych anime, ze aż się serce kraje że sami nie możecie znaleźć :P

ocenił(a) serial na 7
agyness

Z wątków miłosnych mogę polecić Nagasarete Airantou, choć dla mnie każdy fan anime powinien koniecznie obejrzeć Cowboy Bebopa, Samurai Champloo, Neon Genesis Evangelion, Ghost in the Shell... bardzo dobre jest również One Piece, Ergo Proxy czy Elfen Lied.

ocenił(a) serial na 7
agyness

A, jeszcze jedno - odradzałbym słabego Devil May Cry'a, Full Metal Alchemist, Claymore i Naruto, bo choć znane, to, przynajmniej dla mnie, nie opłaca się ich oglądać. Jeszcze bardzo dobrze oglądało mi się Appleseed, Berserk, Black Lagoon, Final Fantasy, a w szczególności Baccano!.

agyness

Monster- anime dość długie, ale klimat ma przedni.
Code Geass całkiem ciekawe
Berserk, niestety kończy się w środku akcji. Należy przeczytać mange by zakumać o co biega i co jest dalej gdy konczy się ankcja anime.

Tak w ogole polecam strone anidb, tam można znaleźć łatwo wysoko oceniane anime.

ocenił(a) serial na 10
agyness

jeżeli ma być wątek miłosny i anime ma być dobre, to obiema rękami podpisuję się pod Paradise Kiss. Ponadto polecam anime NANA. skoro podobało Ci się Death Note - spróbuj też z Gilgameshem, a skoro podobał Ci się Samurai Champloo - zachęcam do obejrzenia Miecza Nieśmiertelnego :)

agyness

Mistrza Akira i jego Dragon Ball, tyle ode mnie w tym temacie ;>

agyness

"Higurashi No Naku Koro Ni" możesz obejrzeć, jak masz ochotę na pełen tajemnic horror psychologiczny- ale jest świetny ^^.

fantastyczny jest za to "Fate/stay night"- tu każdy znajdzie coś dla siebie: magię, tajemnice, walki, wątek miłosny, odrobina dramatyzmu (ale bez przesady), a nawet spora dawka humoru ^^.

Coś cięższego, ale za to krótkiego i naprawdę wciągającego- "Gunslinger Girl"
Klasyk o wrażliwej wampirzycy- "Vampire Princess Miyu"
Coś o realiach szkolnych i relacjach nauczycieli z trudną młodzieżą- Great Teacher Onizuka

Jest jeszcze "Fullmetal Alchemist"- pomieszanie przygody z wyśmienitą komedią, wątkiem metafizycznym i psychologicznym
A jeśli będziesz chciała obejrzeć coś dla odstresowania, to polecam lekką, przezabawną, chociaż trochę głupiutką komedię- "Perfect Girl Evolution"
Słyszałam też, że "Noir" jest dobry, ale osobiście nie widziałam ;p

jeśli chcesz porad od profesjonalnych "oglądaczy" ;p anime, a przy okazji poznać opinie innych fanów, to wchodź na tanuki.pl (dział anime). jest tam mnóstwo fantastycznych tytułów, recenzji i komentarzy. sama wygrzebałam dzięki temu kilka świetnych anime. Ty na pewno też znajdziesz coś dla siebie. :D

ocenił(a) serial na 10
agyness

Mhm... sądze że poniższe tytuły przypadną Ci do gustu:
Final Fantasy - obowiązkowo,
Fate/Stay night - trzeba zobaczyć, bardzo efektowne walki,
Erementar Gerad - troche dziecinnawe ale całkiem strawne,
Basilisk- japoński Romeo i Julia- polecam!,
Ghost in the shell- pozycja obowiązkowa dla każdego fana anime,
Elfen Lied - ma w sobie... coś, że zapada w pamięć.

ocenił(a) serial na 10
agyness

Polecam Ci Monster - świetny kryminał z ciekawą fabułą. No i jeszcze Kakurenbo, które ma coś w sobie ("trochę ciekawego dreszczyku") i obowiązkowo Night Head Genesis. Dokładniej to już możesz sobie sprawdzić (;

agyness

to ja dorzucę kilka tytułów które trzeba zobaczyć, mimo że się już powtarzały u co poniektórych:

Elfen Lied - wielu narzeka że przereklamowane, przegięte etc, jak dla mnie jednak najlepsze anime jakie dane mi było oglądać. Jednak trzeba pamiętać że to nie dla każdego jest. Jedni będą oczarowani jak ja (w pełnym tego słowa znaczeniu), inni będą kręcić nosem. Tak to już jednak jest jak coś jest kontrowersyjne...

Fate/Stay Night - obejrzałem to całkiem niedawno (nadrabiam zaległości) i podzielam zdanie wielu w tym temacie - coś niezwykłego. Pomijam tu już same walki, mi bardziej do gustu przypadła świetna, zagadkowa fabuła i jeszcze lepszy wątek miłosny. Polecam.

Air - to tak skoro już przy wątkach miłosnych jesteśmy. Na pierwszy rzut oka trochę nużąca, jednak gdy obejrzy się całość z podziwem pojmuje się jego (tego Anime) geniusz.

Wszystkie powyższe anime mają jednak jedną wspólną cechę. Chodzi mianowicie o zawikłaną, tajemniczą i często zrozumiałą w pełni dopiero przy drugim podejściu historię, która potrafi przykuć do monitora, a po obejrzeniu ich nie da się ot tak iść dalej i nie myśleć o tym co się właśnie obejrzało. Niewiele rzeczy doprowadziło mnie do takiego stanu, co jak dla mnie mówi samo za siebie.
Polecam.