Podsumowanie :
1. Ucieczka wice-kapitan przed obcym debilna. Ewidentnie dał jej fory xD
2. Postępowanie zdrajcy trochę naciągane, zwłaszcza nie wyobrażam sobie tego jaki miał plan
3. Oczko zdecydowanie dostaje tytuł MVP i jest najciekawszą częścią serialu. Głównie dlatego, że gra tymi samymi kartami którymi obcy kiedyś. Jest czymś o czym nic nie wiemy, ale jest mega ciekawe. Nie zabiło wice-kapitan kiedy miało okazję, a rywalizowało otwarcie z xenusiem.
4. Mamy coraz więcej pytań, mianowicie, oni udając się na misję mimo, że akcja ma miejsce przed fabułą obcego 1 nie zebrali jaj obcego przypadkiem. Mieli, a przynajmniej wice-kapitan, kapitan i szef ochrony dość dokładne informację o rozwoju xenusia.
Co do 1 - ogólnie w materiałach ze świata obcego np. grach komiksach, a nawet w sumie filmach widać, że obcy napawają się ]nieco strachem ofiar i może tu o to też chodziło. Przerażona ofiara może jest atrakcyjniejsza dla niego.
1. No właśnie ten tytułowy Obcy wypada najgorzej z całego serialu, gumowy, dziwny, sztuczny. Na początku myślałem, że to oczko jest najgorsze, ale teraz to tak jak piszesz, MVP. Według mnie mieli pomysł żeby zrobić ten serial landrynkowy, ale jednak powinni pójść trochę w drugą stronę i momenty z Obcym powinny być całkowitym kontrastem do reszty.
2. On miał bardzo dobry plan, zemstę. Po długim czasie izolacji wpadł w chorobę psychiczną, która spowodowała chęć zemsty na całej populacji "Ziemi", najlepszym tego dowodem jest moment jego śmierci gdy twierdzi, że on zrealizował swój plan, dostarczenie obcych na ziemię, czyli " to czego chcieli ludzie".
3. Scenarzyści dobrze rozegrali tą postać. Nikt do końca nie wie czy oczko jest dobre czy złe. Może i zabija żeby mieć ciało, ale z drugiej strony mogło chcieć uratować tą badaczkę lub odwrócić jej uwagę, nikt tego nie wie, ja uważam, że miało zamiar ją uratować, a wyszło jak wyszło.
ad. 3 w oficjalnym podcaście wyjaśnione, że chciał odwrócić uwagę, żeby robal uciekł a nie ostrzegać. A obcy "gumowy" był już w pierwszym filmie i dla mnie (i pewnie tylko dla mnie:)) jest najstraszniejszy bo najbardziej humanoidalny i przez to się wydaje inteligentny. To Cameron zrobił z obcych takie wielkie mrówki.
Dokładnie Cameron sprowadził Obcego do insekta, ale nie rozumiem jak obcy w tym serialu może być tak nieporadny nie dając sobie rady ze staruszkiem na jego plecach których chciał mu przegryźć prawdopodobnie tchawice XD, nie mówiąc o walce z oczkiem. W tym odcinku reżyser obdarł obcego totalnie z gracji, pierwszy raz widziałem żeby był tak pokraczny i pokurczony ...
Bez przesady z tym staruszkiem. Nie wytrwał na plecach nawet minuty i ciało było tak zmasakrowane, że ośmiorniczka musiał się ewakuować. Obcy niby waży około 180 kg, dziadek z oczkiem może 90 i nie odczuwał strachu więc te 30 sekund mógł na obcym wisieć. Obcy ma straszny wygląd ale z anatomicznego punktu widzenia to zbudowany jest dość śmiesznie. Po co mu taki długi łeb i dość wolno poruszające się wewnętrzne szczęki. Że niby ogromną siłą może nimi robić dziury w ofierze. Już w obcym 3 ten główny kaznodzieja kolonii też wytrwał z obcym mniej więcej tyle samo sam na sam z nożem.
1. Faktycznie długa ucieczka przed o wiele szybszą istotą, jak w głupich horrorach.
3. Ciekawa postać. Mnie zastanawia czy oczko wołało Xenomorfa , a jeśli tak, to po co skoro z nim walczyło.
Z biologicznego punktu widzenia to się nie klei, że pasożyt przejmujący ciała i szczytowy drapieżnik mogą się "woleć". Jak wrzucisz do klatki ziemskie groźne drapieżniki każdy będzie chciał po prostu przeżyć i przy okazji zeżreć drugiego, żeby zaspokoić głód.
wołało napisałem nie wolało , a teraz myślę, że celowo , bo chciało jego ciała :)
Faktycznie, chyba i ja złapałem obcego w oku ;) W takim razie ośmiorniczka będąc w mechaniku wołał obcego w tym samym języku co Wendy? A wołał jak dla mnie bo Morrow w niego celował i chciał zrobić znowu dywersję.