PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=875816}

Obserwator

The Watcher
2022
6,4 31 tys. ocen
6,4 10 1 31137
5,8 12 krytyków
Obserwator
powrót do forum serialu Obserwator

Jakim cudem skoro w opisie jest napisane: ,,Serial inspirowany prawdziwą historią domu Obserwatora w New Jersey". Horror to gatunek w którym są siły nadprzyrodzone. Skoro ,,prawdziwa historia", to trudno aby były siły nadprzyrodzone. Ten serial to pewnie raczej triller, a słowo ,,horror" jest nadużywane przez takie portale jak Filmweb.

ocenił(a) serial na 6
Shadow_dawnego_gggggg

wielu ludzi niestety nie widzi róznicy miedzy horrorem i thrillerem psychologicznym.... a szkoda...

Shadow_dawnego_gggggg

Wielu ludzi też, zupełnie niepotrzebnie, strasznie się spina nad uszczegóławianiem gatunków, albo tworzy własne ich definicje. "Horror", z angielskiego, oznacza grozę / przerażenie. Czy groza rzeczywiście musi być połączona tylko i wyłącznie ze zjawiskami nadprzyrodzonymi? Czy naprawdę film, który jest po prostu przerażający i jego zadaniem jest straszenie, a nie ukazanie psychicznych rozterek bohaterów, nie może być horrorem?
Albo inaczej: Co z pierwszymi częściami Piątku 13go albo Halloween (i większością slasherów)? Thrillery psychologiczne? Albo Szczęki? A [Rec]? - bo mamy tu przecież do czynienia (prawdopodobnie) z wirusem, a nie z ożywionymi w tajemniczy sposób trupami. Nadprzyrodzone wydarzenia w Babadook dzieją się, ale prawdopodobnie jedynie w głowie głównej bohaterki. Te wszystkie filmy znajdziemy na większości rankingów najlepszych horrorów w historii i to zwykle dosyć wysoko.
Oczywiście w drugą stronę też działa. Uwierz W Ducha horror? Nawiedzony Dwór horror?
Nie chcę tego odnieść konkretnie do tego serialu, bo go nie widziałem, ale chyba takie uproszczenie, jak to, że horror jest wtedy, gdy dzieje się coś niewytłumaczalnego, jest bez sensu i zrobiłoby dużo bałaganu w gatunku.

lisciukadafi

To zlikwidujmy gatunek ,,thriller", skoro jego cechy przejmuje horror po raz pierwszy.

ocenił(a) serial na 4
lisciukadafi

W języku polskim słowo horror ma uszczegółowione znaczenie, podobnie jak słowo fantasy. Oba znaczą troszkę coś innego niż oryginalnie znaczyły w języku angielskim i oba zaliczają się do fantastyki (pojęcie w tym znaczeniu niewystępujące w języku angielskim). W tym serialu nie było fantastyki, tak po prostu. Prościej tego wyrazić nie umiem.

Shadow_dawnego_gggggg

Horror (łac. horror - strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i niedające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych.

NIEZMIENNIEZMIENNY

To zlikwidujmy gatunek ,,thriller", skoro jego cechy przejmuje horror po raz drugi.

Shadow_dawnego_gggggg

Że co? Horror to film/kino grozy, niekoniecznie siły nadprzyrodzone. Coś ci się chyba z fantasy/sci-fi pomyliło.

fizzlymike

To zlikwidujmy gatunek ,,thriller", skoro jego cechy przejmuje horror po raz trzeci.

ocenił(a) serial na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Od kiedy horror, to sily nadprzyrodzone zawsze? Ogladalas hostel, pile, teksanska masakre it'd

ocenił(a) serial na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Ale zauważ proszę, że bywają horrory gdzie niekoniecznie muszą występować siły nadprzyrodzone. Wszelkie slashery i spływające krwią rzeźnie typu "Piała", "Hostel" tudzież "Ludzka stonoga"

Shadow_dawnego_gggggg

Co jak co, ale były momenty, gdzie zamykałam oczy czy czułam niepokoj. Więc dla mnie jak najbardziej horror

ocenił(a) serial na 4
Shadow_dawnego_gggggg

Ludzie z filmwebu niezbyt dobrze orientują się w zawiłościach definicji gatunkowych. Horror jest jednym z gatunków fantastyki, a więc muszą występować zjawiska nieempiryczne dla naszej rzeczywistości. W tym serialu nie ma horroru, nie ma też zbyt dużo nastroju grozy, związanego z występowaniem zjawisk nadprzyrodzonych. No, ale to jest filmweb...