PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40074}

Ostry dyżur

ER
1994 - 2009
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51449
7,3 9 krytyków
Ostry dyżur
powrót do forum serialu Ostry dyżur

W dzisiejszym odcinku pokazywano ostatnie dni z życia Marka. Naprawdę w niektórych momentach aż mi się płakać chciało, szcególnie na końcu.
Z każdym dniem było z nim coraz gorzej...
nie mógł zacisnąc dłoni swojej żony, aż w końcu miał trdności z mówieniem =(
i jego sen związany z Izbą przyjęć...
umarł szczęśliwy...

ocenił(a) serial na 10
Miho

A ja mam ochotę zabić TVN, rezyserów- jak oni mogli tak go uśmiercić, przecierz to sie przezywa w roznym stopniu, ale ja ryczalam przy koncu jak dziecko...to nie fair...szkoda, ze na pogrzebie nie bylo Douga i Carol naprawde szkoda...

ocenił(a) serial na 10
justychaa

Tez ryczałam jak bóbr praktycznie na całym filmie szkoda mi go (ale jestem szczesliwa ze aktor odszedł z powodów osobistych a nie dla kariery kinowej)

ocenił(a) serial na 7
Miho

wiesz kazdy w serialu odchodzi lub umiera..ja przez pół odcinka ryczłam bo wiedziałam ,ze Mark umrze

Miho

Przeciez to tylko serial no i było wiadomo,ze Mark umrze a ja z moja mamą ryczałyśmy jak bobry....

hifisuperstar

no tylko serial..ale fest dolujący byl ten odcinek he ;/

użytkownik usunięty
Miho

ja płakałam razem z mamą na tej kołysance...boshe jak mi w ogole go szkoda...takie życie trudne miał...pocieszam sie faktem że to tylko serial...

Miho

ale dlaczego go uśmiercili ?
Ktoś wie dlaczego Anthony Edwards odszedł z serialu ?? ok osobiste powody, ale czy ktoś wie tak dokładniej ??

ocenił(a) serial na 9
angelmaja

nie wiem, dlaczego, ale gdzieś czytałem, że Anthony razem z Eriqiem La Salle chcieli odejść już w '99 roku. producenci przekupili ich (Edwards 35 mln, La Salle 27 mln), i ostatecznie zostali jeszcze na trzy sezony.

użytkownik usunięty
angelmaja

czytałam że edwarts chciał aby jego odejście było trałmatyczne i tak się stało niestety płakałm bo choć to tylko serial to oglądam go od pierwszej serii i związałam się z bochaterami

użytkownik usunięty
Miho

czy ktoś zna nazwę utworu z dzisiejszego odcinka? Czyli jak Green umierał (chodzi o kołysankę, gdy jego córka 'puściła' mu kołysankę z dziecińsktwa)

Kiedy Greene snil o Izbie przyjec lecialo Somewhere over the rainbow.

ocenił(a) serial na 10
Miho

Ta kołysanka to "Somewhere over the rainbow".

Co do Anthony'ego Edwardsa: on sam chciał odejść w ten sposób, po prostu po kilku latach pracy już miał dość, chciał więcej czasu spędzać z rodziną. Co ciekawe, to był jego pomysł aby w ten sposób "pozbyć się" Marka z serialu. Na mojej stronie www.memory-pages.tk na podstronie o ER jest coś niecoś o tym i w ogóle o serialu.

Carol

a ta piosenka jest od kogo w wykonaniu ??
Bo znalazłam na jakieś www chyba z 5 wykonań tej piosenki ?
Jaka jest oryginalna ??
Jaka była w serialu ?
Ja mam Justina Cadiego i również jest piekna..

angelmaja

israel kamakawiwo'ole - Somewhere over the Rainbow

użytkownik usunięty
goonie

a nie wiecie gdzie ta piekna piosenke mozna dostac ??

mozesz ja sciagnac chociazby za pomoca starej poczciwej kazy :)

użytkownik usunięty

http://mediakit.blogspot.com/Israel%20Kamak%20-%20Over%20The%20Rainbow.mp3 [mediakit.blogspot.com/I ...]

użytkownik usunięty

Kupić płytę można w USA, w Polsce niestety nie, wykonawca już nie żyje, umarł w wieku 38 lat ( tak jak M.G.), ale płyt pozostawił po sobie mnóstwo.

ocenił(a) serial na 9
angelmaja

nie wiem, kto śpiewa wersję z er, ale znajduje się ona na ścieżce dźwiękowej do filmu 'joe black' (ostatni track). w tym wykonaniu 'over the rainbow' jest połączone z 'what a wonderful world'. fajnie to nawet wyszło:)

użytkownik usunięty
angelmaja

hej.także szukałam oryginalnej wersji tej piosenki i odkryłam że ta piosenka jest śpiewana przez Judy Garland w musicalu z 1939 pt."Czarnoksiężnik z krainy Oz".moim zdaniem jej wykonanie jest oryginalne.mam wiele wersji tej piosenki ale i tak moim zdaniem najlepsza jest Israela Kamakawiwo'ole 'go.świetna wersja!

ocenił(a) serial na 8
Miho

To tylko film, tylko film. Ale aż się dławiłem żeby nie wybuchnąć. Niestety, poleciały dwie łezki :P:P

użytkownik usunięty
Miho

Ehh :( płakałam i chybz 3paczki chusteczek zużyłam :( jak się już nie obudził ale ta Elizabeth to jets nie mądra :// zreszta z jakim ona podejście miała do tej córki Greena? jak franca sie zachowywała :( A on ją tak kochał... ;( a wogóle to czemu aktor co grał Greena odszedł z serialu?:/// Zresztą nadal mam podpuchenite oczy.. :/

ocenił(a) serial na 9

Corday jak franca? hm, nie zauważyłem. sporo przeżyła, na pogrzebie widać to było najbardziej...

Miho

Na początku odcinka Green powiedział do Cordey, że ostatnie, co jest na liście to chęć wyprowadzenia Reachel na prostą drogę, co było wcześniej, bo nie widziałam????????????????

użytkownik usunięty
gosela

Jak sie nazywała córka doktora Greena w tym dzisiejszym serialu chodzi mi o imie w serialu i co to za aktorka ???? Można jakies namiary ?? Z góry WIELKIE DZIĘKI

użytkownik usunięty

Rachel (Hallee Hirsh)........................ .............................. .

Czesc wszystkim czy moze ktos mi powiedziec czy mozna gdzies znalesc dzisiejszy odcinek?bo jak na zlosc nie moglem go obejrzec a przeczytawszy wasze komentarze teraz bardzo tego zaluje:(((

ocenił(a) serial na 10
lunatyk21

Najsmutniejszy odcinek ER :( Nie pamiętam, żebym sie na jakimś filmie tak poryczała. To było silniejsze ode mnie...Od września dzień w dzień żyje tym serialem i nie wiem co zrobie bez niego. A jutro koniec :|

karcia_3

super, nie widziałem końcówki, bo mamke musiałem do szkoły swojej zawieźć na wywiadówkę ;( żałuje, i tak była za wcześnie :

ocenił(a) serial na 10
MARZYCIEL_2

z kims tam ma byc ale sie rozstana...kurcze ja tez chciałabym byc tak przekupowana!! i załoze sie ze nie chcielibyscie mnie widziec po obejrzeniu ostatnich minut...o zgrozo!!!...chlippppppp
i wiem ze na liscie było m.in.:byc na slubach corek, kochac sie w miejscu publicznym (lizzie powiedziała ze w tym moze mu pomóc;D), nauczyc rachel prowadzic auto, nauczyc elle jezdzic na łyzwch przed rockefeller center w NY, okrazyc swiat łódką, skoczyc ze spadochronem, chciałby przezyc zabranie przez olbrzymia fale,iiii wiecej sobie nie przypomne...

ocenił(a) serial na 10
Wilma_2

Jak ja ryczałam straszelnie... Żadko tak płaczę na filmach czy serialach, naprawdę, a tu nie mogłam się powstrzymać... :( Smutny to byl odcinek, bardzo. Kilka wcześniejszych również było przygnębiających ale ten.... no smutno po prostu... A już ostatnie 10 min to non stop łzy mi leciały, same kurcze :(

MiladyM

Aż się sobie dziwiłam. Beczałam jak jakaś wariatka. Przez całość. A jak był pogrzeb na końcu. Wiedziałam, że będę tak miała. Jak tylko zobaczyłam tytuł. Ten film jest świetny. Wyciska łzy z tylu osób. Jest taki prawdziwy. Uzmysłowiłam sobie jakie kruche jest życie. :(

Miho

Yep, to znowu ja :)
Jest jescze jeden film który kończy się w podobny sposób.
Sweet Nowember to dopiero wyciskacz łez.
To prawie dokładnie to samo tam tez rak i chęć EUTANAZJI czyli "dobrej śmierci".

ocenił(a) serial na 10
Miho

biedna lizzie...jejciu teraz najlepsza jest piosenka "prócz ciebie, nic" a jej słowa takie pasujace do tego wszystkiego...jakie zycie watłe jest...chlipppp

Wilma_2

Ja to mam największego pecha.Jak była smierc Lucy i o 10 miala byc powtorka była Chwila prawdy,we wtorek przeoczyłam list Greena,a wczoraj nagralam odcinek wieczorem włączyłam,a tu...czarne tło,bo magnetovid nawalił.Dlatego bardzo proszę jakąś życzliwą duszę co było w tym odcinku z Liz,czy się pogodzili,co robil procz tego,ze skoczył na spadochronie i jaki byl pogrzeb.Dzięki.

Marisa

Jak sądze nie wolno tego tu zamieszczć :( Jak benda problemy to na GG 3517660

ed2k://|file|ER%20-%208x21%20- %20On%20the%20Beach%20[Rip%20b y%20Gru].avi|367245312|956A82C A73303289B067DB1AC3264B57|h=YW 65OWWUUAVF7BJABHUU5GX6BW6YTSJT |/

To link do emule
Jak skończycie pobierać film to udostępnijcie go innym.
Moje łącze i tak tego nie wyżyma najwyrzej 8-16 KBps mogę wysyłać.
Jeśli znacie jakiś up load to dajcie znac.
Nie zrobie linka do BitTorent bo uwazam to za zbędne obciąrzenie dla mojego PC :)
Na końcu filmu sa artefakty (usterki MPEG), nie dałem rady się ich pozbyć, ale nie brakuje żadnych klatek.

użytkownik usunięty
Gru

Czy ktos z was wie, jakiej specjalizacji sa lekarze z ER (chodzi mi szczegolnie o John'a i Mark'a). Wiem jedynie tyle ze Lizzy, Peter i Robert sa chirurgami, Doug i Cleo pediatrami, a nas poczciwi lekarze? John, Mark, Dave, Luka? Mówcie jeśli wiecie:)

użytkownik usunięty

Mark chyba nie miał konkretnej specjalizacji, był poprosu lekarzem medycyny.

ocenił(a) serial na 10

dave był na starzu, a mark i john sa pewnie internistami moze luka tez...

użytkownik usunięty

Są to lekarze medycyny ratunkowej ,która u nas dopiero raczkuje

ocenił(a) serial na 10
Marisa

Oczywiście, że sie pogodzili :) tylko, że to zrobili jeszcze troszke wczęsniej.
Poza skokiem na spadochronie, Mark nauczył Rachel serfować, nauczył ją jeździć samochodem( przynajmniej początki :P) i staral jej się wpoić, że narkotyki to świństwo i, że nie warto sobie życia na nie marnować, że nie tak nalezy wyładowywac złość do świata... opowiadał Rachel duzo o swojej przeszłości, o tym jak był młody i o tym, jak Rachel była malutka i co razem robili :)
Musze Ci powiedziec, że ten odcinek był piekny... naprawdę piekny... płakałam aż trzy razy... żałuj, że go nie widziałaś...
Z pogrzebu dużo nie było... pokazali tylko jak lekarze stoja na cmenatrzu, w tle słychać głos księdza...

A co do piosenki Somewhere over the rainbow... naprawde przesliczna :)
Tylko mam małe pytanko... jaka piosenka leciała, gdy Mark i Rachel jechali samochodem i on mówi jej, że tą piosenke musi znac, że napewno wie kto ja wykonuje, a Rachel ze złością zakłada suchawki na uszy?
Bo wiem, że skądś ją znam, ale niestety nie moge sobie przypomniec kto ja spiewa... :(
Proszę o wskazówki, jeżeli ktoś wie ;)
pOZDRO :*

ocenił(a) serial na 7
_Agnieszka_

)jaka piosenka leciała, gdy Mark i Rachel jechali samochodem
) i on mówi jej, że tą piosenke musi znac,
)że napewno wie kto ja wykonuje,
)a Rachel ze złością zakłada suchawki na uszy?

Imagine -Johna Lennona

ocenił(a) serial na 10
Dexter

Dzieki, to ta :)

Rany, to po co ja oddzielny temat na to zalozylam :P głupol ze mnie, że aż głowa boli :P

Pozdro :)

użytkownik usunięty
_Agnieszka_

Ona pochodzi bodaj z filmu Śniadanie u Tiffaniego, wykonywała ją też Tori Amos

użytkownik usunięty

ja mowilam o Somewhere over the rainbow oczywisci:)

ocenił(a) serial na 10
Miho

o ile się nie mylę to Luca też jest pediatrą, a reszta... hmmm chyba po prostu lekarze pogotowia. Gotowi na wszystko i we wszystkim dobrzy...
całuski

Cyrylia

Jak sie nazywal orginalny tytul tego odcinka przedstawiajacy ostanie dni zycia Marka?

użytkownik usunięty
nuno14

To był najnudniejsz a za razem najsmutniejszy odcinek ER

ocenił(a) serial na 10
nuno14

Ten tytuł to On The Beach :)

pozdro :_

ocenił(a) serial na 10
_Agnieszka_

o tak...to chyba najsmutniejszy odcinek...uswiadomilam sobie, ze kiedys przyjdzie taka chwila, w ktorej na nic nie bedzie czasu, nic sie juz nie zmieni...wtedy cale zycie przelatuje w pamieci...juz nic nie da sie zrobic!!bezsilnosc - najgorsze uczucie!!!
ale mark cierpial strasznie...
heh;(;(;(;( oczywiscie sie tez poryczalam...
a czemu nie bylo douga i carol na pogrzebie ??moze ktos wie...??

"tych, co odeszli, nikt nie zastapi..."

pozdro ale z wielkim bolem na sercu;(;(;(;( buuuuuuu.......