PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721922}

Outcast: Opętanie

Outcast
2016 - 2017
6,7 5,5 tys. ocen
6,7 10 1 5522
5,9 7 krytyków
Outcast: Opętanie
powrót do forum serialu Outcast: Opętanie

Zauważył ktoś że w jednej ze scen na posterunku gdy Mark wręcza wynik badan znalezionego paznokcia to na szafce po prawej stronie obok komendanta nagle pojawia się czarna jaszczurka. Psikus natury czy może celowy zabieg autorów mający na celu sugestie że ktoś z tam obecnej dwójki może być opętany? Co o tym sądzicie?

kamil_34

Podpowiedz mi pls kogo znalazł Kyle z podcietymi żyłami bo mi "czas" akcji wykręciło...czy to celowy zabieg?

evillynn

Chodzi Ci o odcinek 5? Tam nikogo Kyle nie znalazł w podciętymi żyłami. Pytasz o dziewczynę z końca odcinka, tą bezdomną? To Sherry córka Roy'a, jedna z "pacjentek" wielebnego Andersona który, wcześniej odprawiał na Niej egzorcyzmy. Teraz dwójka głównych bohaterów sprawdza wszystkie osoby na których wcześniej został odprawiony egzorcyzm aby upewnić się czy demon faktycznie opuścił ciało opętanego. Jak wiemy opętani wciąż są nękani przez demony, które sprytnie ukrywały się przez cały czas. Sherry również wciąż była opętana, tym razem jednak z pomocą Kyle najprawdopodobniej udało się na dobre wypędzić demona przez co dziewczyna popadła w stan wegetatywny tak jak Sarah(mama Kyle) co sugeruje całkowite wypędzenie demona.

Jeśli nie chodziło Ci o odcinek piąty to daj znać, chętnie poszukam w innym.

kamil_34

My bad...to było pod koniec, bodajże, 3 odcinka...Kyle podjechał pod swój dom i poszedł do sąsiada,którego zastał pocietego...ale ów sąsiad (jak i jego żona) w kolejnych odcinkach dobrze się mają...coś przeoczyłam?

kamil_34

A propos wypedzania demona to przecież z tego małego chlopca wypedzili i przeżył jedynie mocno obity ..?

evillynn

Jego sąsiad zginał, później się nie pojawia w żadnym odcinku a tym bardziej jego żona która nigdy nie pojawiła się w serialu. Popełnił samobójstwo bo nie mógł pogodzić się z stratą ukochanej i chciał jak najszybciej do Niej dołączyć(nie był opętany on ani jego żona).

Mały chłopiec przeżył, nie licząc Sherry to każdy przeżył. Jednak nie wiadomo czy demon z chłopca został wypędzony na dobre, być może później się tego dowiemy gdy wielebny z Kyle'm odwiedzą chłopca aby się dowiedzieć czy demon rzeczywiście opuścił jego ciało.

kamil_34

A kim był ten sąsiad? Chyba pomyliłam postacie :p

ocenił(a) serial na 7
evillynn

Sąsiad pożyczał Kaylowi samochód, przyjaźnili się, pomyliłaś go z policjantem który faktycznie jest cały czas i żona też ;)

figielek2

Hah, racja! Dzięki! Czekam na maraton odcinków, muszę conieco odświeżyć;)

ocenił(a) serial na 7
kamil_34

@kamil_34 Ja myślę że on nie popełnił samobójstwa tylko ten stary facet w czarnym kapeluszu był u niego i mu "pomógł"

figielek2

No właśnie - demony wysysają "czarne" zarówno z Kyle'a jak i z Sydneya w kapeluszu...hmm

figielek2

Sydney pojawił się u Niego już po samobójstwie

figielek2

Przejrzałem odcinki przed śmiercią jak i sam moment gdy Kyle go znajduje i Sydney nie kontaktował się z żaden sposób z sąsiadem dlatego myślę że nie "pomógł" mu z samobójstwem. Fakt że później pojawia się na pogrzebie i mówi że zostaje w mieście na jakiś czas aby załatwić jego niedokończone sprawy może być tylko wymówka do kręcenia się po mieście bez wzbudzania większych podejrzeń.

kamil_34

Wszystko być może, ale po co oglądalibyśmy, jak Sydney się ubiera, pluje w chusteczkę czarną mazią, wsiada do auta i gdzieś jedzie. Cała scena była nieco odpychająca, bo taka jest postać Sydneya - i każdy czuł podskórnie, że Sydney jedzie wyrządzać zło. Trafiło na sąsiada Kyle'a, zapewne nieprzypadkowo. Wcześniej Sydney (koniec drugiego odcinka) odwiedził matkę Kyle'a w szpitalu. Na pogrzebie sąsiada Kyle'a, udawał, że Kyle'a nie zna, nie kojarzy, widzą się pierwszy raz. Intryga dla nas jasna.

kamil_34

Jest pokazane, jak Sydney goli się brzytwą a później ta brzytwa leży w kałuży krwi sąsiada, którego odnajduje Kyle.

kamil_34

A w odcinku 4. gdy pastor przychodzi do Kyle'a, żeby go zabrać do staruszki i wypędzić z niej demona, rozmowa trwa przed domem. W pewnym momencie w kilkusekundowym ujęciu na drzewie widać czarnego ptaka, chyba kruka. U nie jest to to od 43m11s do 43m19s. Sądzę, że siły ciemności osaczyły Kyle'a i całe miasteczko.

kamil_34

Cholera, oglądam tę scenę i nie widzę czarnej jaszczurki.

Amerrozzo

jest na pewno, po prawej stronie na szafce na dokumenty

kamil_34

Intensywnie badam tę scenę. Odkryłem już nawet owada przelatującego obok statuetki z koniem, a jaszczurki nadal nie widzę. Scenę znam, ale podaj dokładny moment. Jak długo jest na ekranie ta jaszczurka? Chodzi o szafkę w pomieszczeniu, w którym rozmawiają, czy w tym wcześniejszym, które widać na dalszym planie? Możesz dasz screena?

kamil_34

Dobra, znalazłem tę jaszczurkę. Powinieneś był napisać, że chodzi o prawą stronę ekranu. Napisałeś: "na szafce po prawej stronie obok komendanta".

Amerrozzo

Jak byś wychwycił takie znaki w innych odcinkach to daj znać, nie chce mi się oglądać wszystkich od początku ale podejrzewam że w każdym odcinku pokazuje się coś takiego

kamil_34

Kurde, głupio się czuję, bo wpisuję się tu czwarty raz w ciągu pięciu minut. Okej. Jeśli coś wyłapię, dam tu znać.

kamil_34

Stawiałbym raczej na demonicznego szpiega. Z fabuły nic nie wskazuje, aby ktokolwiek z tej dwójki był opętany.

Amerrozzo

Raczej nie wygląda to na przypadek, szczególnie ta scena. Kruk czy inny pakt o którym wspominałeś mógł być przypadkiem w końcu ptak na gałęzi nikogo nie dziwi ale ta jaszczurka chodząca po szafce przypadkiem już nie jest. Ciekawa teoria z tym szpiegiem. W kolejnych odcinak będę wypatrywał kolejnych takich znaków, może one przybliżą do rozwiązania tej zagadki