PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 32784
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Spodoba mi się ten serial czy to jest serial dla kobiet?

pnasilowski

A czy "Rodzina Soprano", to serial dla mężczyzn, czy dla ludzi?

Potraktuj, to jako serial historyczny z nietypowym punktem wyjścia.
Gra o tron to nie jest, bo są tylko dwa zwalczające się królestwa: Szkocja i Anglia, więc na knucie i zaawansowane intrygi nie licz.
Bywa bardzo brutalnie, ale jest też czas na trochę szkockiego folkloru, a sam "przerażający" wątek romansowy jest zepchnięty na dalszy plan i podany z dużą dozą humoru.

Ps. Oglądaj z napisami, bo wersja z lektorem jest skrócona przez AXN.

evo_33

OK. Cieszę się. Dziękuję. Szukałem serialu, który mógłbym oglądać wspólnie z żoną, ale chciałbym mieć z tego przyjemność, a nie oglądać dlatego, że podoba się żonie. :)

evo_33

Widzę, że oglądałaś Olive Kitteridge. Aż taka rewelacja?

pnasilowski

Perełka. O zwykłych ludziach, którzy są niezywkli.

ocenił(a) serial na 6
pnasilowski

Mój facet odpadł po 1 odcinku, za żadne skarby nie chciał dalej oglądać.

jolakwach

IMO pierwszy odcinek był najsłabszy, serial rozkręca się dopiero później.

ocenił(a) serial na 3
jolakwach

Mam tak samo, bo po 1 odcinku mam wrażenie, że fabuła to jakieś marzenia niedowartościowanej feministki. Do tego nielogiczności. Pal licho podróże w czasie, bo to główny watek, ale:
1. Szkoci twardziele walczą z jakimś angielskim okrutnikiem, a tymczasem wszystko co mu zrobią, to obiją po gębie, pewnie po to, by w kolejnych odcinkach przed nim uciekać.
2. Szkoci, wiadomo twardziele, za najważniejsze uważają ochronę jakiejś nieznanej kobiety z lasu, co tam walka,
3. Szkoci, oczywiście, jako że są głupimi twardzielami, to z pokorą znoszą szarogęszenie się pojmanej kobiety, która dodatkowo potrafi przewidzieć zasadzkę na ich własnym terenie, a oni nie,
4. Szkoci przydzielają ową kobietę na koń gościowi, który jako jedyny z grupy ma sprawną tylko jedną rękę, bo wiadomo... ten gość to twardziel.
I nie wiem co robić, bo mam słabość do tych czasów i tamtych okolic. Pewnie jeszcze spróbuję.

evo_33

Ja właśnie na AXN oglądam, szkoda. Wycięli dodatkowe dialogi? Gdzieś tu an forum wyczytałam, że względem książki brakuje wielu powiedzonek Jamiego (książki nie znam).
Odnośnie napisów - masz na myśli wersję z napisami wtopionymi przez fanów? Jeśli tak, to się przerzucę, aczkolwiek tłumaczenia "Angolko" mnie denerwuje, wolę oryginalne Sassenach. Próbowałam w dekoderze włączyć napisy, ale nie działają.

Sirielle

Jeżeli odcinek na AXN trwa około godziny, to jest to wersja pełna. Kiedyś próbowałam oglądać z lektorem i część tekstu nie była przetłumaczona.
Często dialogi bywają skrócone i / lub posklejane z kilku rozmów. Niestety showruner - Ronald D. Moore ( fan Franka ;), poobcinał część zabawnych uwag Jamiego - dla tego warto sięgnąć po książki.

Lektor zagłusza cudny kontrast między angielskim "londynskim" i angielskim "szkockim" nie wspominając o głosach aktorów. Zdecydowanie jestem w stanie przeboleć Angolkę i nieco gorszą jakość obrazu na rzecz oryginalnej ścieżki dźwiękowej. Zwłaszcza Rupert jest godny posłuchania.

evo_33

Tak, odcinki mają około godziny. Ja momentami słyszę, mimo lektora, jak różni się język. Generalnie jestem przeciwniczką zagłuszania głosów i muzyki lektorem, szczególnie, że fani często naprawdę lepiej tłumaczą (przykładowo Grę o Tron, która w tłumaczeniu HBO wypada gorzej). Platformy cyfrowe robią błąd, że nie dają możliwości oglądania z napisami (poza wyjątkami). Wersję audio można przełączyć, więc jak się ma taką możliwość można cofnąć rozmowę i posłuchać w oryginale, albo całość obejrzeć w oryginale. Jednak koniec końców to wersje fanowskie wygrywają, stąd mimo dostępu do kanałów prędzej czy później przez lektora i ciągłe przerwy reklamowe przerzucam się na inne źródła.

ocenił(a) serial na 7
pnasilowski

To jest tzw. fantastyka kobieca. Ale ja oglądam ;) i oceniłem rzecz na 7/10. Rzecz ma trochę wad fabularnych, ale całkiem fajnie mi się przy tym spędza czas. Zapewne zwracam uwagę na inne kwestie niż kobiety, nie przykładam wagi do wątków romansowo-romantycznych, bardziej mnie interesuje tło historyczne i polityczne, widziane oczami kobiety z XX wieku, co automatycznie wiąże się z kontrastami.