Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122850
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

poprzedni temat:
http://www.filmweb.pl/serial/Pamiętniki+wampirów-2009-502112/discussion/Stefan+S ilas+i+przyjaciele,2325872

użytkownik usunięty
robb264

tak wszelkiego rodzaju 'schadzki' takze :D nawet te czysto fizyczne ;d
ale z kontekstu mysle, ze zdecydowanie 'nasza' wersja ;d

ocenił(a) serial na 9
robb264

http://www.filmweb.pl/Pregi książkę już przeczytałam, dobra, mogę polecić, nie jest długa, jak się przysiądzie to na raz można przeczytać :D Bieżące nadrobione, można włączyć film na świeżo po lekturze :D

ocenił(a) serial na 9
anulka88

Film ciut gorszy od książki, drobne różnice, ale nie jest źle jak na adaptację :)

ocenił(a) serial na 4
anulka88

Teraz się zastanawiam, czy chwytać po książkę, skoro film już widziałam. To zepsuje mi odbiór "Gnoja".

ocenił(a) serial na 9
xena_4

A dobrze znasz film, szczegóły? Dawno oglądałaś?

ocenił(a) serial na 4
anulka88

Film pamiętam dość dobrze, zwłaszcza, że tam grał mój ulubiony polski aktor :) Czytając, jako głównego bohatera będę widziała właśnie jego, co trochę będzie blokowało moją wyobraźnię.

ocenił(a) serial na 9
xena_4

Jeżeli chodzi o taki opis to w książce nie ma poruszonego wyglądu... bardziej charakter, zachowanie, który pokrywa się bardzo :) bo to takie psychologiczne.
No to jak uważasz. Ja czytałam 2 książki "na odwrót" właśnie, filmy dobrze znałam i czytało mi się średnio... :/ Co innego jak nie pamięta się dokładnie filmu, "jak przez mgłę" to można śmiało przeczytać i odświeżyć film :)
Jaki aktor? :)

ocenił(a) serial na 4
anulka88

Film też opierał się głównie na charakterze postaci, jego emocjach itd... Ja to pamiętam.
Może zaryzykuję i jednak przeczytam.

ocenił(a) serial na 9
xena_4

Tak, tak, dokładnie :)
Jak coś to czekam na opinie :)

ocenił(a) serial na 5
robb264

http://www.filmweb.pl/film/Bracia-2009-459973 - polecam z czystym sumieniem. Świetny film. Tobey zagrał niesamowicie, a w niego wątpiłam, po Spider-Manie. Mistrzowska rola, genialny film. Dosłownie w emocjonalnej rozsypce mnie zostawił... jestem pod wrażeniem.

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

:D :D :D A nie mówiłam?! :D Dla mnie on i Madison to mistrzostwo w tym filmie, rewelacja, ciary na całym ciele zostają, nie? :D

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Nooo.. ta scena w kuchni pod koniec filmu.. woah. Nie wiem czy ktoś by zagrał lepiej. Zresztą nie tylko ta scena ale cały film. Scena przy stole, jak córka bawi się tym balonem.. huh. Muszę to wszystko na spokojnie przetrawić, bo tak od razu po obejrzeniu to z wypowiedzi wychodzi mi masło maślane masełkowane xd

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

To chyba jedna z niewielu wysokich ocen co się nam pokrywa :D

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Fakt :D
Właśnie sprawdzałam xd

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

1 wersja teraz Cię wynudzi, bo jest praktycznie taka sama, niewiele się różni...

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Pewnie tak, ale zaznaczyć nie zaszkodzi ;)
Może dziś jeszcze to obejrzę: http://www.filmweb.pl/Eksperyment
Czytałam właśnie o tym przed chwilą, polecam przeczytanie tego artykułu: http://destrudo.pl/eksperyment-wiezienny

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

Bardzo fajny, 8/10 :))
Amerykańska wersja, praktycznie taka sama... :/ Ja oglądałam dzień po dniu to nudziło wręcz... Maleńki plusik za Cam'a, ale i tak ostatecznie wyszło 5/10 ;p

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Czyli lepsza ta pierwsza wersja?

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

Zdecydowanie :) 2 wersję możesz obejrzeć dla porównania, ale na pewno nie tego samego dnia ani następnego... :D Zrób jakiś przerywnik czymś innym :)

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Obejrzałam jeden po drugim xD
Według mnie oba są dobre, wzajemnie się uzupełniły. Tzn pierwsza wersja wywarła na mnie większe wrażenie i to chyba głównie przez ciekawsze zdjęcia.. jakiś taki klimat miała lepszy, łatwiej było się wczuć w to co czują bohaterowie, natomiast druga, jak napisałam w komentarzu do oceny, lepiej zobrazowała mechanizmy ludzkiej psychiki i wpływ otoczenia na działania jednostki. Warto obejrzeć. Teraz planuje przeczytać to: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50008/efekt-lucyfera-dlaczego-dobrzy-ludzie-czyni a-zlo :D
Może być ciekawe ;)

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

To jest powiązane jakoś z filmem...? :)

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Książka? No oczywiście. Zimbardo przecież przeprowadził ten eksperyment. To znaczy eksperyment został przeprowadzony pod jego przewodnictwem. To może być bardzo ciekawa lektura ;p

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

No wlasnie tak myslalam, ale chcialam sie upewnic :) To moze byc fajna, szkoda, ze 1,5 roku temu tego nie napisalas, chetnie bym przeczytala :)
Ja teraz czytam - w sumie koncze juz :D - Czyz nie dobija sie koni? :D oczywiscie jest tez film :)

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Czemu 1,5 roku temu? Masz już aż tyle książek zaplanowanych? xD
Ja postanowiłam nadrobić zaległości w tego typu książkach. W oczekiwaniu na Efekt Lucyfera czytam to w pdf: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49378/psychopaci-sa-wsrod-nas
Polecam! Interesująca i bardzo przystępnie napisana. Potrafi wciągnąć ;)
A The fault of our stars fantastyczna, skończyłam już :D

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

Wtedy filmy ogladalam :D Ale ksiazek tez mamniemalo... Jak sie zarejestrujesz to zobaczysz namiastke mojej listy :D
Wydaje sie ciekawa, okladka fajna :) i nie jest gruba :)
Z ta to poczekam na film, takze spokojnie moze czekac na kolej :)

ocenił(a) serial na 8
rose_fw

Widziałem, szczerze mogę polecić, fabuła jak najbardziej ciekawi wraz ze śmietanką aktorów młodego pokolenia ! Po tym filmie polubiłem Jake'a Gyllenhaala który według mnie zagrał najlepiej z całej trójki :)

ocenił(a) serial na 5
p3rla

Jake też zagrał świetnie, ale ja jestem wciąż w szoku grą Tobey'a. Genialnie to zagrał, nie przesadził i wyszło cholernie naturalnie. No ale ogólnie aktorstwo na wysokim poziomie. Fabuła to samo ;)

robb264

#TheVampireDiaries 5.10 synopsis (Dec 12) "Fifty Shades of Grayson"

DAMON’S PAST RETURNS TO HAUNT HIM — Damon (Ian Somerhalder) realizes Elena (Nina Dobrev) is in danger and enlists Stefan’s (Paul Wesley) help to find her. The brothers pay a visit to Aaron (guest star Shaun Sipos), and Damon shocks Stefan by revealing his first-hand knowledge of Aaron’s family. In an attempt to stop Damon, Dr. Wes (guest star Rick Cosnett) unleashes his secret weapon, forcing Damon to deal with a part of his past he thought was gone forever, as well as the consequences of his decades-long plan for revenge. Meanwhile, Elena is horrified by Dr. Wes’ confessions about the dark history of Whitmore College and his own ultimate goal. Finally, a frantic Katherine (Nina Dobrev) turns to Matt (Zach Roerig) for help, until she realizes that Nadia (guest star Olga Fonda) may be the one who can solve her problem. Kellie Cyrus directed the episode written by Caroline Dries.

użytkownik usunięty
robb264

oho, cos przewiduje, ze to straszne wyznanie na temat przeszlosci Damona, bedzie mialo zwiazek ze smiercia calej rodziny Aarona;d a on, jako przyjaciel tej Megan, bedzie mial zwiazek z rodzina Eleny;p i cos czuje, ze Damonowi znowu sie dostanie;p

gdzies czytalam, ze UWAGA elena zostawi Damona dla Aarona wlasnie,bo oni tacy podobni do siebie podobni bla bla bla, a w kolejnych odcinkach beda sie do siebie zblizac - jednak nie pamietam gdzie, wobec czego nie bylo to pewnie zadne wiarygodne potwierdzone zrodlo;p
jak pewien komentarz na YT od dziewczyny utrzymujacej, ze jej znajomy pracuje na planie TVD i ze do powrotu Stefana i Eleny dojdzie w 5x16 i bedzie to najbardziej wzruszajaca scena 5sezonu;p = w co nie wierze absolutnie, jak dla mnie nie ma szans dla Steleny szybciej niz w kolejnym

btw macie tez przeczucie, ze 6 sezon (o ile go zamowia, bo w zasadzie jeszcze nie zostal oficjalnie potwierdzony, jedynie umowy aktorow itd) bedzie ostatnim?

w 5x08 Aaron i Elena mają się do siebie zblizyc troszkę. + nawet jest zdjęcie jak siedzą na schodach i się trzymają za rekę (ale tak przyjacielsko)

ocenił(a) serial na 9
robb264

http://kwejk.pl/obrazek/1952629/smutne.html :(

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Wybacz ale.. what the hell? xD
Wiadomo, że historyjka zmyślona, nie w tym rzecz. Sęk w tym, że napisana tak beznadziejnie, że właściwie nie wiem po co przeczytałam. Serio Cię zasmuciło?

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

Nie popłakałam się, ale tak jakoś... w sumie nie wiem czemo tą buźkę dodałam... :p Niby oklepane, bo podobnych "obrazków/historyjek" jest pełno, ale takie smutne to...

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Na mnie jakoś zupełnie nie podziałało.. sam pomysł mi się podoba i widziałabym to jako dłuższe opowiadanie, lepiej napisane rzecz jasna. No i zmieniłabym jednak to, że żołnierz (czy kim tam on był, nie pamiętam xd) nie wiedział kim jest umierający staruszek, bo jak na opowiadanie to trochę za dużo melodramatu w tym jest. Cenię umiar.

ocenił(a) serial na 6
rose_fw

Jestem potworem bo pierwsze co pomyślałam to to co w komentarzu: Kierowca autobusu też klaskał? xD

ocenił(a) serial na 5
Kejt__

Nie jesteś potworem, pomyślałam to samo xD

Chociaż nie, źle. Obie po prostu jesteśmy okropne, ale to już wiemy.. ;D

ocenił(a) serial na 6
rose_fw

Szipuję nas :D

ocenił(a) serial na 5
Kejt__

http://img.pandawhale.com/post-27049-Vanessa-Hudgens-excited-gif-Im-FPuQ.gif xD

rose_fw

jak odcinek :d ?

robb264

Death in Mystic Falls?

Considering TVD killed off three characters in this week’s episode alone, it is hard to imagine what a 100th episode death might look like, but it seems a distinct possibility. Executive producer Julie Plec, who wrote the script with executive producer Caroline Dries said, “Death is knocking at the window in the 100th episode, but I’m not going to say if death is successful or with whom.” Given that she also teased “a nice, big, juicy cry and a nice, big, juicy shocker,” we’re kinda, sorta worried about our TVD faves.

Familiar faces return

Julie also spoiled that there will be “a lot of faces that maybe you’ve seen before, some people sentimentally that you might be happy to see again.” We already know this includes the late Aunt Jenna (Sara Canning) and Klaus (Joseph Morgan), crossing back over from The Originals, but who else might show their lovely mug? Matt Davis (Alaric), Malese Jow (Anna), and Kayla Ewell (Vicki) were all in attendance at the celebration, but keeping mum about their potential return for the episode.

“I think Kevin and Julie do a good job of giving the viewers what they want, so we’re going to have to stay tuned and see,” said Kayla. On-screen brother Zach Roerig (Matt) added that, “You’re going to be very impressed and happy with some of the folks who come back to town.”

Michael Trevino (Tyler) seemed excited about the returning cast, as well. He said: “A lot of maybe faces from the past, which is gonna be kind of neat ... Our brilliant writers found a way to kind of include all of them in one episode, believe it or not, to fit them all in and still make the story make sense.”

A scene with the ENTIRE cast?

Whoever does make a return appearance, they will most likely be in this massive, all-cast scene everyone seems to be talking about. According to Steven R. McQueen (Jeremy), “There’s one scene in particular that was a lot of fun to film because very rarely do we all work on the same day, and on this day, they literally blocked out a full day just to film one scene.” Sound epic!

Paul Wesley (Ian Somerhalder), who seemed a bit sad the surprise was spoiled, implied there would be a few faces back from the dead in the group scene: “It’s a big thing. Everyone is gathered. Everyone has a nice powwow. That’s why I tell everyone, when you die on The Vampire Diaries, you don’t really die on The Vampire Diaries.”

Katherine-centric storyline

According to Ian Somerhalder (Damon), this will be a big episode for Katherine. (Oh god. Is she dying?!) Ian said, “We learn a lot about Katherine, which has been a very intense part of the story. Stefan, Damon, and Elena all have a very different way they want to deal with her. Damon just wants her dead as a doornail, so it’s interesting.” Well, he did already try to kill her once. So much has changed since TVD Season 1!

Though Katherine seems to be a focal point of the episode, it seem that there will be something in this episode for every kind of TVD fan. Candice Accola (Caroline) said about the ep: “I’m excited for the fans to experience just how much the writers wanted to give back to them in this 100th episode… I think they’re going to be thrilled with this episode.”

robb264

najwazniejsze + me spekulacje

“Death is knocking at the window in the 100th episode, but I’m not going to say if death is successful or with whom.”
Katherine

“We learn a lot about Katherine, which has been a very intense part of the story. Stefan, Damon, and Elena all have a very different way they want to deal with her. Damon just wants her dead as a doornail, so it’s interesting.”
Delena bedzie chciala smierci, Stefan bedzie przeciwny

użytkownik usunięty
robb264

mysle, ze czesc wroci z racji Bonnie (druga strona bedzie sie kontaktowac), czesc pojawi sie we wspomnieniach Kath (oby nie Klaus), a czesc zwyczajnie nas 'odwiedzi' (oby Klaus;d)
Kath nie umrze, bo to by bylo totalne zero dla serialu (poza tym miala miec kilka miesiecy)
tez mysle, ze Delena bedzie chciala ja pozostawic na pastwe losu

a z ta smiercia pukajaca do drzwi - mysle, ze moze tu tez chodzic wlasnie o zmarlych z 2str;p ale powiedziala dwuznacznie bo ekscytacja rosnie;p no i 'nie powie czy ktos umrze w ogole, a jesli tak to kto' wiec mam andzieje, ze jej nie tkna

ocenił(a) serial na 9
robb264

http://straszne.net/jessica.html :)

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Nienawidzę Cię! xD
Niby się czegoś spodziewałam, po nazwie linku, ale i tak o mało zawału nie dostałam xd

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

A myślisz, że ja nie umarłam?? :D

ocenił(a) serial na 5
anulka88

A co mnie to obchodzi skoro przez Ciebie ja podskoczyłam do sufitu? xD

ocenił(a) serial na 9
rose_fw

:D Musiałam podzielić się linkiem, nie mogłam sama się bać :D

robb264

oglądalem i krótko:
ten sezon jest znacznie lepszy niz 4. Znacznie lepszy.

Zabili Jessiego - kurde, teraz Caroline znowu jest na moim radarze ;d no ale ok. Nie przeszkadzala mi w tym odcinku. I w sumie to zauwazyla ze Elena zamienia się w Damona.
Elena to stracony przypadek. Zmienila się i Damon i ona są dla siebie stworzeni. Oboje samolubni i do dupy.
Ten wątek Damona taki trochę randomowy, no ale niech chlop ma cos innego niz bycie chlopcem na posylki

No i oczywiscie Steferine. :d Nie bylo w sumie duzo scen, ale dostalem wiecej niz się spodziewalem po tym odcinku. Nie bylo to zbyt nachalne, wymuszone i przeslodzone. Jak na początek to w sam raz :d

robb264

a i jeszcze Bonnie - na +
I Beremy byl strawny i ten wątek z kotwicą.

robb264

zeby lepiej opisac moją reakcję na SK :P
http://media.tumblr.com/347924802289efff15a39de681129cbd/tumblr_inline_mwn9p1hvo V1qbo13h.gif