Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122877
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

książka

ocenił(a) serial na 5

wczoraj skonczyłem ogladac 2 sezon i tak się zastanawiam jaka część książki będzie teraz realizowana.
Bo czytałem na wiki że autorka napisała trylogie ale z powodu dużej ilości fanów napisała 4 część i teraz się zastanawiam jaka część będzie teraz realizowana, bo zamiast czekać do września to bym sobie przeczytał i wiedział co będzie dalej.
Ten serial jest rewelacyjny.
Ktoś mógł by mi pomóc.
Z góry dzięki.

użytkownik usunięty
bobas1989

Ja tylko wiem, że autorka została odsunięta od pisania dalszych części, gdyż za bardzo skupiała się na Delenie i Balonie...
Nie śledzę za bardzo losów książek TVD, więc nie powiem ci dokładnie jak to jest;)

A orientujesz się Blush jak to jest możliwe, że autorka jest odsunięta od pisania własnych książek? Zawsze mnie to ciekawiło.

użytkownik usunięty
alien_2

Widzę, że już dostałaś linka;)

ocenił(a) serial na 8

Z tego co wiem, to chyba wydawca sobie zastrzegł, że jeśli rozwinie Delenę, to nie wydadzą książki. I jakiś inny pisarz dokończył serię.

l578

No ale patrz- jak masz prawa do książki i jesteś autorem to ci lata kto to wyda, nie musi byc jeden wydawca. Jak ten jej nie wyda to może iśc do innego. Inna sprawa jak podpisała na jakąś ilośc (że tyle napisze), ale to nadal wątpie czy mogliby w taki sposób ingerowac. Ona byłaby wtedy od pisania. A tu jest taka sytuacja, że ona nie dośc, że nie będzie miała wydanej swojej książki to jeszcze ktoś inny napisze ją za nią. Czyli wychodzi na to, że wydawnictwo ma pełne prawa do książki, a ona nie ma nic. Jakim cudem? kto normalny podpisuje coś takiego? Autor powinien byc twarzą książki, a nie jakieś wydawnictwo.
Inna sprawa, że to już jest jasny sygnał, że to jest skierowane tylko na kasę i skoro autorka jej nie zapewni to znajdą kogoś innego, kto napisze jej książkę.

alien_2

http://vampirediaries.pl/artykuly/newsy/1022-lj-smith-nie-napisze-kontynuacji-se rii-o-wampirach

ocenił(a) serial na 8
Rainn

Dzięki Ci, bo bym się załamała, gdybym szukała tego jeszcze przez 5 minut. Jak Ty to robisz, że zawsze masz w zanadrzu te wszystkie artykuły?

użytkownik usunięty
l578

A wpisz sobie w 'google' coś takiego: smith nie napisze kolejnej części the vampire diaries

I już ;)

That's it :)

Rainn

Czyli Smith dostała zadanie z wydawnictwa na napisanie książki?:D To jest dziwne;P Zawsze myślałam, że to działa tak, że ktoś na natchnienie, pisze a potem próbuje to sprzedac:D A tutaj z góry jej zapłacili za natchnienie:D Okeeeej;P

użytkownik usunięty
alien_2

Przecież istnieje coś takiego jak 'umowa o dzieło' ;)
Normalna rzecz. Dostała zlecenie, napisała. Tylko powody odsunięcia jej od dalszego pisania były śmieszne. Przecież fani kochają Delenę, czy to książkową czy serialową, więc kogoś tu chyba pogięło ;)

Chyba jestem głupia, bo zamówic można sobie obicie do fotela albo opony do samochodu, ale książkę?:D Super świadczy o wartości tej książki jak dają jej temat, zaliczkę i teraz siedź i pisz:D

użytkownik usunięty
alien_2

No to widocznie moja nauczycielka od przedsiębiorczości opowiadała nam bujdy na resorach ;p Teraz to ja się czuję głupia, skoro studentka twierdzi inaczej;p

A poza tym my nie wiemy dokładnie jak to było. Może chcieli książkę o wampirach, szukali kogoś z pomysłem, ona go miała, przedstawiła im, spodobało się, dostała robotę. Tylko coś mi się wydaje, że nie pracowała na trzeźwo ;p

Ja nie mówię, że nie ma czegoś takiego jak umowa o dzieło:P Tylko jeśli podciągniesz to pod książkę to dla mnie sprowadza się to do rzemiosła a nie do artyzmu. Gdyby ona miała pomysł i by go zastrzegła w jakiś sposób to na pewno by tak nie skończyła. Na pewno by się z nią bardziej liczyli a nie wywalali na zbity ryj.

użytkownik usunięty
alien_2

Ja wiem że nie mówisz, że nie ma umowy o dzieło, raczej stwierdziłaś, że umowy o dzieło nie obowiązuje napisanie książki. Nie orientuję się, które książki powstały w taki sposób oprócz TVD, więc nie będę oceniać, czy żadna z nich nie może zaliczać się do artyzmu. Bo takie wkładanie wszystkiego do jednego wora razem z lisołakami Pani Smith jest trochę niesprawiedliwe;)
Ona sama chyba przyznała się, że była strasznie naiwna.

Ja nie oceniam innych książek tylko teraz jest mowa o Pamiętnikach wampirów. Nie stwierdziłam, że umowa o dzieło nie dotyczy książki tylko, że kojarzy mi się z rzeczami technicznymi.
Książka pamiętniki wampirów jest po prostu słaba, cieszę się, że serial ma niewiele z nią wspólnego. Zresztą od serialu mniej wymagam niż od książki. Idę na pocztę:P

użytkownik usunięty
alien_2

Widocznie się źle zrozumiałyśmy, nie wnikam już;)

Niezła jesteś naprawdę, że po kilku stronach twierdzisz, że słaba ;) No ale ja sama nie dałam rady jej przebrnąć w całości i jakoś tutejsze opinie mnie nie zachęciły do drugiego podejścia;p

Nie potrzebuję czytac całości żeby wiedziec że coś jest złe:P Mogę to stwierdzic po 5 stronach, przynajmniej w tym przypadku. Nie podoba mi się sam język którym jest pisana więc w fabułę też nie będę się zagłębiac:P

użytkownik usunięty
alien_2

moze wydawca, nie lubi Damona i utozsamił się ze Stefanem wiec lepiej sie poczuje jak przeczyta sobie takie zakonczenie

a tak serio to jest dramat by artysta nie mogł zrealizowac swojego planu,
potwierdzam słowa alien_2

Sosnowska- te książki nie mają dużo wspólnego z artyzmem, ostatnio miałam przyjemnośc przeczytac kilka stron w Empiku:D Uważam, że babka miała gównianego prawnika czy agenta czy kogo tam skoro skończyła w ten sposób;P

użytkownik usunięty
alien_2

Ja miałam przyjemność przeczytać jakąś połowę pierwszego tomu.
"Och, jak to możliwe, że Stefan na mnie nie spojrzał?? Przecież ja jestem taka piękna!"
"Wszyscy na mnie lecą, dlaczego Stefan nie?? Z nim jest coś nie tak, muszę to sprawdzić."
I w kółko :/ Naprawdę starałam się przebrnąć przez to dla Damona, ale nie dałam rady.

Ja doczytałam do początku 2 tomu, ale trzymał mnie przy książkach tylko Damon. No i czekałam, aż Elenka się o Stefku dowie, że wampirem jest. Ale sama postać Eleny to czysta tragedia przecież :/ Tak pustej, płaskiej postaci to ja chyba nigdzie indziej nie spotkałam.

użytkownik usunięty
Evarini

Ja w gimnazjum takie osobistości spotykałam :P Ale co skłoniło autorkę do nadania takiego charakteru głównej bohaterce ? Nie zrozumiem tego chyba nigdy :P

użytkownik usunięty
Evarini

serialu tez nie zrobili z niej mega mądrej
pytanie do Eleny : kiedy skonczyła się II wojna swiatowa?
elena ; Nie wiem ( i głupi usmiech)

z reszta która mądra by ciagle odrzucała Damona?

Coś było z tymi datami jak potem Stefan popisał się wiedzą:D Ale nie pamiętam czy to była II wojna światowa;P

użytkownik usunięty
alien_2

z datami było pozniej chodziło o wojne w zatoce perskiej

ale z tą II wojna to Elena mnie załamała........

A kto w Ameryce wie takie rzeczy? :P To nie jest szczególnie inteligentny naród :P

użytkownik usunięty
Evarini

Kiedy to było? Bo ja pamiętam tylko ten popis Stefana.

W 1x03.

użytkownik usunięty
Evarini

No ale chwila... muszę obronić Elenę. O koniec II wojny światowej to on się pytał całej klasy, więc nie tylko Elena jest nieinteligentna ;p

rzeczywiście- można byc debilem jak reszta jest debilami:D To nie wina Eleny tylko scenarzystów;P

użytkownik usunięty
alien_2

Chcę tylko powiedzieć, że jak już się coś cytuje to dokładnie;)
A w Polsce też są debile, miałam takiego jednego w gimnazjum. Gość się na WOS-ie pyta kto jest premierem Polski, a ten:
Yyyyyy.....

Debile są wszędzie i otaczają nas ze wszystkich stron:P Nie wiem do czego się tyczy to o cytowaniu:P

użytkownik usunięty
alien_2

"serialu tez nie zrobili z niej mega mądrej
pytanie do Eleny : kiedy skonczyła się II wojna swiatowa?
elena ; Nie wiem ( i głupi usmiech)"

Akurat nie Twój, ale nawiązywałam do rozmowy;)

użytkownik usunięty
Evarini

Evarini ja cie prosze ..no bez skrajnosci...
ta scena to była gorsza od "Bella kocham cie"

użytkownik usunięty

Dziwny ten wydawca, który woli zakończenie ze Stefanem niż kasę ;p
Bo to, że np. autorka chce pisać zgodnie z własnym sercem, to już inna sprawa.
Ale wydawca??
Żal mi tej kobiety w gruncie rzeczy. My się śmiejemy, że pisała pod wpływem grzybków, ale jej musiało być naprawdę przykro, że straciła prawa do własnych książek, które jak widać po liście były dla niej bardzo ważne.

użytkownik usunięty

powiem tak gdyby ostatnia ksiązka pani Smith była o tym, ze Damon został człowiekiem i został z Eleną
przysiegam ze kupilabym tą ksiązke:)

Tylko trudno nazwać panią Smith artystką :P Taką książkę, jak PW to mogłaby pierwsza lepsza gimnazjalistka na grzybkach napisać :P

Evarini

Hehehe zgadzam się:D Rozwalił mnie początek- Drogi pamiętniczku:D masakra:D

alien_2

Nie no, "Dear diary" to nawet w serialu na początku było :P
Ale cieszę się, że czytałam książkę w oryginale, w tłumaczeniu pewnie byłaby jeszcze gorsza :p

Evarini

Przeczytałam kilka stron polskiej wersji i chyba więcej nie dam rady. Pamiętniczek mnie zabił:P Cieszę się, że w serialu zrezygnowali z tego użalania się w pamiętniku, to było tylko w kilku pierwszych odcinków. piszę też dziennik, ale nigdy nie pisałam Drogi pamiętniczku, zawsze mnie to śmieszyło:D

alien_2

Też nigdy czegoś takiego nie pisałam, a prowadziłam dość szczegółowy pamiętnik przez jakiś czas. A jeszcze to "Drogi pamiętniczku" brzmi wyjątkowo śmiesznie i infantylnie, jeśli pisze tak 17-latka :P

Evarini

Ja piszę od 13 roku życia i nigdy nie pisałam Dear diary ani nic w tym stylu:D Pomysł był, wykorzystali go w 3 odcinkach i dobrze, że skończyli:D

alien_2

Bardzo dobrze, że dali sobie z tym spokój. Tak samo, jak z krukiem i mgłą ;)

użytkownik usunięty
Evarini

Oj zgadzam się. Takie sztuczne to było.

użytkownik usunięty
alien_2

No ale 'drogi pamiętniczku' to tłumaczenie. Jak mówi Evarini, Dear Diary było także w serialu.
Choć mnie też zawsze dziwiło jak można się do pamiętnika zwracać.

użytkownik usunięty

ja tam lubilam kruka i mgłe....

użytkownik usunięty

Spoko, Ty lubiłaś, ja niezbyt. Bywa ;)

użytkownik usunięty

ostatnio zbyt czesto XD

ale motyw kruka mozna bylo fajnie rozwinąc....nie tylko tak kiczowato

użytkownik usunięty

Przynajmniej żadna z nas z tego powodu sobie nie współczuje ani nie wyprasza z forum;)