PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87721}

Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39948
9,4 31 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy

Skuszony wysokimi ocenami i podkreślaniem realizmu zdecydowałem się obejrzeć. Co dostałem? Naprawdę niezły pierwszy sezon. Twierdzę, co prawda, że realizmem ten serial nie grzeszy, nie wyobrażam sobie policji pracującej w takich warunkach, ale rozumiem, że chodziło tu o nieprzeginanie w drugą stronę, znaczy wybuchy, pościgi i nieśmiertelni bohaterowie. Ok, ten cel został osiągnięty. Historia jest wciągająca, scenariusz spójny - nawet 8/10 za pierwszy sezon mogę wystawić.

Drugi natomiast bardzo mnie rozczarował - całkowita zmiana podejścia. Niby "czarne charaktery" z pierwszego sezonu dalej się pojawiają, ale tak właściwie nie wiadomo czego chcą i co kieruje ich postępowaniem. Sceny z ich udziałem wyglądają na dodane tylko dlatego, by widz nie zapomniał o ich istnieniu. Nie mają żadnego wpływu na fabułę, nie są z nią związani. Co zaś do głównego wydarzenia, czyli kontenera z martwymi dziewczynami... to jest po prostu słabe. Mamy 14 ciał, a emocje jak na grzybobraniu. Jakieś patrole morskie (serio, McNulty w takim miejscu?) i bezustanne katowanie tych podsłuchów, a wszystko jakieś takie miałkie i bez życia.

Serio, TO ma być ten najlepszy serial sensacyjny wszechczasów? Rodzina Soprano i Breaking Bad zjadają go na śniadanie. Jeżeli tak wygląda realistycznie przedstawiona praca policji, to znaczy, że jest ona potwornie nudna i przedstawienie jej w taki sposób nie służy potrzebom serialowym. 6/10, zwykły przeciętniak. Nawet nie dobrnąłem do końca drugiego sezonu i mocno mi się wydaje, że reszty losów McNulty'ego i spółki zwyczajnie nie poznam. Bez żalu.

ocenił(a) serial na 10

To nie jest serial sensacyjny. Jeśli spodziewałeś się idiotycznej kolorowej bajeczki jak Breaking Bad to nic dziwnego, że się zawiodłeś.

Naprawdę myślisz, że praca w policji nie jest "potwornie nudna"? Codziennie strzelaniny itd? Ile masz lat, jeśli mogę zapytać? :)

Co do realizmu w serialu jego twórca David Simon przez ponad rok miał nieograniczony dostęp do pracy Wydziału zabójstw policji Baltimore, w serialu występuje kilku prawdziwych policjantów i kilkoro prawdziwych przestępców, w dodatku na jego podstawie wykładane są całe kursy na amerykańskich uniwersytetach jak Harvard czy Stanford.
The Wire to coś więcej niż serial o policjantach i bandytach, ba The Wire to więcej niż serial. Trzeba tylko pewnej cierpliwości i dozy inteligencji (nie pije tu do Ciebie, zniechęciłeś się po relatywnie słabszym 2. sezonie), żeby to dostrzec.

Pozdrawiam