PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37867
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

A więc to koniec...

Powiem tak, myślałam, że troszkę lepszy bedzie ten odcinek, ale cóż... (tak, mam tu na myśli, by ktokolwiek dowiedział się o Merlinie... Bo w końcu w tej sprawie akcja w ogóle się nie posunęła do przodu...).
Końcówka bardzo mi się podobała (z wiadomych powodów:P) jednak coś mi tu nie pasuje... Na zdjęciach promocyjnych widzieliśmy Artura z Excaliburem, a w serialu nawet go nie widział... Hm...
Czy to, że przyjaciele Artura zostali pasowani na rycerzy to znaczy, że wejdą na głównej obsady serialu w przyszłym sezonie? Liczę na to:)
No i dwie złe siostry znów rozpłynęły się w powietrzu... nie wiedząc dalej o Merlinie...
Za mało Frei - liczyłam, że na dłużej się pojawi!
W sumie to dlaczego Mer nie powie o sobie Arturowi? W końcu Uther raczej nie będzie już królem, bo się załamał psychicznie... Nic nie stoi na przeszkodzie tworzenia Albionu! I czemu nie dał w takim razie Excalibura Arturowi? Dziwne...
No i to znaczy, że wygrałam starą dyskusję o Morganie. Twierdziłam, że jest zdolna zabić niewinnych i proszę! Pozabijała paru bez skrupułów:P

purrie

po ostatnim odcinku także czuje lekki niedosyt. ale nie narzekajmy mogło być gorzej :p Widzę że wszyscy spodziewają się że Merlin powie prawdę Arturowi.. ja tego nie chce. Ok, sam moment pewnie będzie świetny (choćby mina Artura zapewne - WTF? :D) ale co potem? tak przynajmniej tajemnica Merlina wnosi ekscytację i scenarzyści zapewne to wiedzą.

ocenił(a) serial na 8
purrie

właśnie się zastanawiałam nad ich lochami. strasznie lipne są. w tym odcinku z alice mogła spokojnie uciec sobie i z palcem w nosie powalić strażników. ale po co skoro można czekać na gajusza który wpadnie na pogawędkę i dopiero później za jego odkrywczą radą "zwiewaj stąd" dać nogę

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Odcinek mnie się podabał. Było trochę akcji, humoru, napięcia itp. Co do excalibura to smok powiedział, że tym mieczem może władać tylko Artur, a potem mówi, że nikt nie może go mieć ;/. Troche za szybka akcja - ucikali z lasu przed żołnierzami, a chwilę potem znależli sie przy (nie wiadomo jakim) zamku. Jeśli chodzi o ostatnią scene gdy Merlin chce wylać krew z kielicha, wchodzi Morgouse, odrzuca Merlina i chce go zabić. Nagle na scenie pojawia się Gajusz (ciekawe jak ten staruszek doszedł tam na czas i ominał strarzników) pomagając Merlinowi. W końcu Merlin wylewa krew z kielicha a cała armia zamienia się w pył. Artur jaby sie tym wogole nie zainteresował, ani nawet nie spytał Merlina czmu nie zabezpieczyli dzwonu. Jak zwykle zasługi Merlina nie zostają zauważone. Końcówka humorzasta ale nie zachęca do dalszego oglądania. Pomimo wszystkich uwag stawiam 10/10 bo powiedzmy sobie szczerze to jest zajebisty serial :P.

Mam dobrą stronę z wszystkimi odcinkami Merlina i inną setką seriali http://iitv.info/ polecam. Pozdrawiam wsyzstkich fanów i fanki Merlina i mam dla was dobry filmik Merlin - Secrets & Magic [10]: Love Fool [2/2] Singing 'You're the Voice' hahahahaha obejrzłem go z 30 razy i wciąż się z niego śmieję :D. Mozna też pooglądać inne wywiady i wypowiedzi aktorów bo są naprawdę śmieszne.

ocenił(a) serial na 7
Loolishcamp

A gdzie obejrzałaś te filmiki ?
Długo one trwają ?

ocenił(a) serial na 10
akasia10

jak to gdzie? na you tube ;)

ocenił(a) serial na 9
MilkaBros

Po zakończeniu Merlina też zawsze przerzucam się na youtube :P Szkoda, że do trzeciego sezonu nie zrobili "Secrets & Magic". Strasznie narzekałam na ten sezon, ale nie wyobrażam sobie następnego weekendu bez Merlina :( dobrze, że zostało mi jeszcze supernatural :P)
A jeśli chodzi o filmiki to ja zazwyczaj oglądam z tego kanału: http://www.youtube.com/user/BJsRealm :)

ocenił(a) serial na 7
MilkaBros

Aha. ;P

ocenił(a) serial na 10
akasia10

Merlin - Secrets & Magic [10]: Love Fool [2/2] Singing 'You're the Voice' na You Tube

Loolishcamp

o, to już jest stary filmik, bo ja już z przyjaciółka rok temu miałyśmy z tego pompę^^

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Też bym oglądał Merlina wcześniej ale czekałem az będzie więcej odcinków bo nie lubie czekać :d

ocenił(a) serial na 8
Loolishcamp

Dopiero dzisiaj obejrzałam dwa ostatnie odcinki. ^^ Trochę jestem opóźniona, ale co tam. xD

W sumie mi się podobały. Dobre rozwiązanie kwestii Uthera - zbzikuje. Choć byłam pewna, że Morgana go zabije w dniu koronacji. W sumie mi go trochę szkoda.

Kurczę i znowu czekać trzeba rok na kolejny sezon - przecież to załamka. xD

Apropo odcinka - to kto rozpuścił plotę, że wróci Nimueh? Wyczekiwałam jej a tu ani widu, ani słychu... Trochę lipa.
No i szkoda, że nikt się nie dowiedział o magii Merlina. Chociaż obecność Lancelota była pocieszająca, chociaż on zna prawdę.

Lellandra

też szlocham, że nie ma Nimueh....;( uwielbiam ją!!

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nimueh to niezła laska ;d. Też za nią tęsknie!

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Odcinek moim zdaniem super :) Poryczałem się na scenie z pasowaniem i na końcówce xD Fajnie, że połączyli Excalibura z Mieczem w Kamieniu, jest ciekawiej. Nie oczekiwałem od samego początku, żeby serial odzwierciedlał legendę on jedynie się na niej opiera. Nie moge się już doczekać 4 sezonu i zarazem już mnie martwi, że będzie ostatnim :(. Pociesza mnie fakt, że być może wybiore się do Francji i zobaczę jak kręcą serial :D
Co myślicie o Nimueh? Moim zdaniem mogłaby powrócić w 4 sezonie w jednym z odcinków.

ocenił(a) serial na 7
malakazar

ale przecież 4 sezon nie będzie ostatni ;p
Jest podpisany kontrakt na 5 sezonów, więc nie wiem skąd masz informacje, że 4 będzie ostatni..

ocenił(a) serial na 8
Andeeria23

http://www.youtube.com/watch?v=fB2JCeh3QSI
trochę dziwny ten zwiastun (w niektórych momentach są przeróbki komputerowe i sceny z piratów z karaibów).uratowałaś mi życie mówiąc o jeszcze 2 sezonach. normalnie popłakałam się ze szczęścia. a co do odcinka miałam nadzieję że będzie jakiś fajny zwrot akcji albo coś nieoczekiwanego się stanie, ale to był koleiny, zwykły, genialny odcinek

ocenił(a) serial na 10
malakazar

chyba Nimue już nie żyje, bo przecież Merlin ją zabił. dziękuje za dobre wiadomości o kolejnych sezonach ;-)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

No niby tak, ale to kapłanka starej religii więc nie wiadomo ;)
Swego czasu można było wszędzie przeczytać, że 4 sezon to ostatni, tym razem 10-odcinkowy. Jeśli będzie 5 to super ,ale póki co chyba nikt go nie potwierdził oficjalnie...

ocenił(a) serial na 10
malakazar

mogłoby byc więcej sezonów, chciałabym, by się już wszystko wyjaśniło co do Arthura i żeby już się dowiedział o magii Merlina, żeby go docenił i chciałabym, żeby Freja żyła nadal. Może Merlin ją jednak ocali...

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Hej jeśli kogoś interesuje to na youtubie jest zwiastun 4 sezonu.Wystarczy wpisać merlin season 4

ocenił(a) serial na 10
iwek33

to zlepka z poprzednich sezonów, o czym sama pisze autor o tym filmiku ;p
wg niej Morgause umarła, a Mordred i Morgana jednoczą się, by zabic Uthera. Gdy Arthur zostaje królem, wcale nie jest dobry, ponieważ nie umie byc królem ;p
ciekawa wersja wydarzeń ;-) ma ktoś inną?

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

a propo: czy ktoś może wie kiedy można się spodziewać pojawienia się 4 serii online z napisami?

ocenił(a) serial na 10
l578

4 seria startuje na wyspach we wrześniu 2011 także nie prędko ;)

ocenił(a) serial na 8
malakazar

OMG!!! jak ja dożyję września!!! całe szczęście można oglądać powtóki ostatnich trzech sezonów. ale grunt że będzie. ale i tak umieram

ocenił(a) serial na 10
l578

ciesz się, miał być w 2012 początkowo xD

ocenił(a) serial na 10
malakazar

kiepsko
a we wrześniu znów puszczą po jednym odcinku tylko eh ;/

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

chciałam spytac czy ktoś wie gdzie na koniec znalazł się Kielich Życia (Cup of Life), bo coś nie mogę skojarzyc na sam koniec (bo przecież nie można go zniszczyc)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Ja też nie kojarzę, aby cokolwiek było "zrobione" z Kielichem Życia. Chyba skupili się dużo bardziej na mieczu :)

ocenił(a) serial na 8
BlackBerry52

właśnie w tym rzecz że kielich upadł sobie na ziemię i później go nie pokazali. równie dobrze morgana mogłaby go wziąć i ożywić przy jego pomocy morgause

ocenił(a) serial na 10
l578

dokładnie
oj namieszali w tej części
dlatego wydaje mi się, że jeszcze zobaczymy Morgause, bo sama Morgana ma wciąż małą moc, by sama zaszkodzic Camelot

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Pewnie co stało się z Kielichem dowiemy się z wyciętych scen..;) było coś takiego z bransoletką Morgany o ile dobrze pamiętam

ocenił(a) serial na 10
BlackBerry52

a ja nie pamiętam
bynajmniej jakim cudem Druidzi uratowali Sir Leona na początku 3x12 skoro Nimue tweirdziła, że musi byc zahcowana równowaga sił -między śmiercią a życiem. Wtedy Merlin chciał oddac swe życie za życie Arthura itd. A teraz nikt nie oddał życia za Sir Leona? nie wiem w końcu jak to rozumiec...

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

to jest tak poplątane że o matko nasza. na świecie giną tysiące ludzi dziennie. to dlaczego nie mogli wziąć jednego z tych tysiąca ginących ludzi jako ofiarę za artura i tylko ktoś ważny typu merlin mógł oddać życie za artura. pewnie zabrakło im wątku dlatego scenarzyści wymyślili sobie tą bajkę z tą równowagą

ocenił(a) serial na 10
l578

pewnie tak, to takie pokręcone...
bynajmniej wtedy dopełniło się to, bo zginęła Nimue...

ocenił(a) serial na 10
Luelle

na przyszły raz radzę nie wypisywać szczegółów dotyczących sezonu którego jeszcze nie było tv.Dopiero co w Polsce skończyła się emisja sezonu 2.Co prawda oglądałąm 3 sezon na youtube ale nie wiedziałam o takich szczegółach i chciałabym dowiedzieć się o nich w tv.

ocenił(a) serial na 10
monia__fantastyka

my rozmawiamy o aktualnie wydanych odcinkach w uk i jeśli nie chciałaś znac szczegółów to nie należało czytac postu, który wybitnie wskazuje o jakim sezonie mówimy

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Według mnie odcinek fajny ;p no trochę dziwne że Arthur nie zastanawiał się nad zniknięciem tej armii nieumarłych oraz co dalej było z Kielichem Życia. Co do Frei to jest mi jakoś obojętna ;p Najlepsze sceny oczywiście z okrągłym stołem i pasowaniem na rycerzy ;d
Gwaine po prostu świetny ;p strasznie mi się on podoba i mam nadzieje że on i reszta rycerzy będą w następnym sezonie ;p co do Merlina i Morgany - oby to były tylko plotki . nie przetrawiłabym chyba tego ;p Morgause zapewne jeszcze wróci i znów razem z Morganą będą knuły plany ale oczywiście Merlin im te plany pokrzyżuje. z tym Mordredem to też niezła opcja ;] szkoda że na ten 4 sezon trzeba aż tyle czekać ;/

ocenił(a) serial na 10
Angella_96

nie wydaje mi się by morgana miała romansowac z merlinem, w końcu jak to katie mcgrath ujęła ostatnio w 1 z wywiadów: 'czarne charaktery nie mają romansów' ;p

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Hm, coraz bardziej zaczyna mi to przypominać tą najbardziej znaną wersję legendy arturiańskiej...
Chociaż może powinnam napisać - trochę zaczyna przypominać;)
Tylko właśnie, kompletnie tego nie pojmuję, jakim cudem to Merlinowi dostał się Excallibur, skoro było jasno powiedziane że tylko Arturo może go dzierżyć w łapkach?? Nie kumam.
Ech, ale i tak było fajnie;)

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

Wzruszający odcinek.
Rycerze Okrągłego Stołu...
Artur całujący Gwen publicznie...
Excallibur zaklęty w kamieniu...
Ach;) Cud-miód.

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

Merlin zawsze miał Excalibur i to on tylko mógł przekazac Excalibur prawowitemu władcy

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

No tak, ale o ile pamiętam z poprzednich sezonów smok powiedział Merlinowi, że używać Excallibura może tylko Artur.
A przecież nieśmiertelną armię Morgause mieczem tym ciachał Merlin...
Jestem wygłupiona;)

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

ale Merlin może go przekazac i go używac do swoich celów i dla celów pokojowych hehe

MilkaBros

Ja się trochę zawiodłam na tym odcinku. Jakoś za gładko im poszło... i ten pojawiający się nagle Gajusz ratujący sytuacje. jak dla mnie naciągane.
I muszę przyznać ze ze zniecierpliwieniem czekam aż Artur się dowie o Merlinie. A on przestanie zgrywać głupka, już najwyższy czas na to żeby poznał prawdę i dowiedział ile Merlinowi zawdzięcza.

ocenił(a) serial na 10
kamilcia1221

własnie czytałam ostatnio, że ten sezon był krytykowany za to, że prawie nie ma nowości, nowych wątków i postaci (chyba dlatego na koniec dodali Persivala) i że w przyszłym czwartym sezonie ma się to zmienic, wiec mam nadzieje, że Artur w końcu sie dowie o Merlinie
ma byc też więcej o rycerzach okrągłego stołu, czyli wnioskuję, że Uthera już nie będzie na tronie

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

hura!!! uther wypada z gry!!! tak!!! tyle na to czekałam

ocenił(a) serial na 10
l578

hehe ;-) ja tak samo ;-)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

nie będzie go na tronie bo załamał się przychicznie ale napewno Morgana dowie się o Merlinie w 4 sezonie

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

tez tak myśle
i dlatego będzie go próbowała uwiesc bo jest zbyt potęzny by go pokonac (ze smokiem włącznie ;p)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

myślisz że siostry dowiedzą się że merlin przyjaźni się ze smokiem i że to smok uczy merlina magii ?