PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37811
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

5 sezon

ocenił(a) serial na 10

Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A

Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.

ocenił(a) serial na 10
donnia123

Znalazłem opowiadanie napisane przez fanów o Merlinie i Vortigernie
oby takie coś było w 5 sezonie

http://www.fanfiction.net/s/7582074/1/The_Tale_of_Dinas_Emrys

ocenił(a) serial na 10
donnia123

Wie ktoś na ok.kiedy będzie 5 sezon w polsce ? W odcinkach z 5 serii dawajcie 10 gwiazdek wtedy napewno nakręcą 6 sezon a może nawet więcej.

carolina8977

Nie! Dlaczego tak późno! No ale trudno to coś na co nie mamy wpływu. Pomysł z pozornym uśmierceniem Merlina jest świetny i rozpacz Artura, który potem za wszelką cenę chciałby zemścić się na Nimue. Jeśli Nimue wróci to pewnie będzie sprzymierzeńcem Morgany ale czy będzie chciała zabić Merlina to nie wiem. Pamiętacie jak w którymś odcinku Merlin i Nimue się spotkali i on jej wygarnął, że ona chciała go zabić to ona mu odpowiedziała, że nie wiedziała kim on jest. Brzmiało to tak, że gdyby wiedziała że jest czarownikiem to by nie chciała go zabijać. Artura też nie będzie chciała zabić bo przecież powiedziała, że nie jest dane mu zginąć z jej ręki. Może po prostu będzie chciała obalić jego rządy ale nie zabić tylko doprowadzić by zginął on z ręki Morgany.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Masz racje Nimue będzie chciała się tylko zemścić na nim za to że ją zamordował i morze urzyje do tego matki Merlina lub Gajusza

Oby nie było Mordreda w tym sezonie ani Wielkiej Wojny jeśli powstanie kolejne 5 sezonów to mogły by opowiadać o :
-sezon 6 - Powrót Mordreda i początek sojuszu Morgany i Mordreda
-sezon 7 - O próbach zabicia Artura przez Mordreda i zjednoczeniu Albionu i powrocie magii
-sezon 8 - O próbach zniszczenia Camelotu przez Morgane i Mordreda
-sezon 9 - O poszukiwaniach Graala
-sezon 10 - O ostatecznej bitwie Artura i Mordreda i upadku Camelotu

carolina8977

Wejdźcie sobie na tę stronę. To oficjalna strona serialu na bbc, świetna grafika i są quizy na temat serialu - można się sprawdzić:
http://www.bbc.co.uk

ocenił(a) serial na 7
Zielonoo

Wyżej ktoś napisał o tym że Morgana wraz z Aithusą mieli by atakować Camelot, ale wydaje mi się ze Aithusa nie może działać przeciw Władcy Smoków wiec jak dla mnie jest to mało prawdopodobne chyba że pod nieobecność Merlina.-.-

ocenił(a) serial na 10
Venedet

Fani rozpoczeli propozycje tytułów i fabuły odc oto moje.
1-2 : Sojusz : Gdzie pojawi się zła postać z przeszłości Nimue lub Mordred bo w wywiadzie producęci powiedzieli że jedno z nich może wrócić w tym sezonie
Ponadto ważne jest, aby w każdej serii był odc związany z postacią z legend dla serii 5 sugeruje takie :
-"Elaine", "Kapłanka Avalonu", "Taliesin", "Galahard" / "Kay" i "Morgan le Fay" i Śmierć Merlina oraz Tristan i Izolda, Regiell, Zielony Rycerz i Mgły Avalonu oraz Zdrada Smoka
- W "Kapłanka Avalonu pojawia się Pani Jeziora
- W Morgana Le Fay koncentruje się na Morganie która zostaje sprowadzona do Camelotu oskarżona o zdradę i Artur odbiera jej nazwisko rodowe i od tej pory jest nazywaną Morganą Le Fay i wygnana z Camelotu i jego okolic
- Śmierć Merlina - w 10 lub 11 odc Merlin zostaje uwięziony przez Morgane w Kryształowej Grocie Podczasz gdy wszyscy są pogrążeni w żałobie po śmierci Merlina a szczególnie Artur Morgana i Mordred szykują się na największy szturm na Zamek Camelot jakiego nigdy nie było Artur wyrusza na wojne przeciwko nim aby pomścić śmierć Merlina . Podczas wojny Merlin przybywa i tworzy wielkie tornado lub sprowadza metoryty i Morgana i Mordred są pokonani i uciekają.

ocenił(a) serial na 7
michal_12_filmweb

Na pewno było by to widowiskowe:)

ocenił(a) serial na 10
Venedet

w tym sezonie Merlin będzie miał te same ubrania co zwykle

w tych górach były kręcone sceny do 5 sezonu
http://merlin.hypnoweb.net/echos-saison-5/spoilers-saison-5---dec-2011-mars-2012 .158.1340/

michal_12_filmweb

Czyżby to oznaczało, że ciągle będzie sługą Artura a nie jego doradcą? Jeśli chodzi o twoja propozycję wydarzeń to jest świetna ale czy to nie za dużo na 5 sezon albo raczej czy nie za wcześnie bo co by mogło dziać się w kolejnych sezonach. Chyba, że po ucieczce Morgany i Mordreda po jakimś czasie wrócą jeszcze silniejsi. No nie wiem.

michal_12_filmweb

A co to za facet na tych zdjęciach? Jakaś nowa postać czy ja po prostu nie rozpoznaje ( ale byłby wstyd ;p ) A ten zamek gdzie kręcą Merlina to Pierrefonds, leży na północy Francji. Tak chciałabym tam się wybrać i przejść po tak dobrze mi znanych komnatach :)

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Ja już nie mogę się doczekać 5 sezonu a jeszcze jakieś 6-7 miesięcy.

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Lepiej mi się czekało, zanim mi dokładnie powiedziałeś ile jeszcze mam czekać. Teraz widzę, że to jeszcze chol*rnie długo. Dzięki, kurde, wielkie.

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Przecież to od razu było do przewidzenia.
Dobrze, że wgl. powstaje 5 sezon.
Zaczną pojawiać się zdjęcia, filmiki i wywiady. To nam skróci oczekiwanie ; d

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Ten facet to nowa postać podam kilka ważnych wydarzeń które powinny się wydarzyć w 5 sezonie :
- Artur sprowadza Okrągły Stół do Camelotu i gromadzi wokół niego rycerzy powinni pojawić się nowi :
-Trista,Kay, Geharies, Gerath, Tor i Bors
Artur szuka Emrysa i z tego powodu Merlin odchodzi z Camelotu bo wszyscy na niego polują
- Pojawienie się Vortigerna i Sasów
- Artur lub Gaius poznaje przeszłość Merlina związaną z Vortigernem zanim przybył do Camelotu
- Pojawienie się nowych smoków
-Morgana spotyka ponownie białego smoka
pojawienie się Lota, Acoolona i Eleine

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Premiera 5 sezonu zapowiedziana jest na 29 września.
A jakiś 23-letni aktor będzie grał Mordreda.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=349696635072745&set=a.132454560130288.155 64.132211556821255&type=1&theater

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

To faktycznie przeskoczyli o "kilka" lat do przodu :)

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Myślę że 1 odc zacznie się od tego jak Mordred spotka Morgane i pierwsze 2 odc będą o ich sojuszu

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Oczywiście, że tak. I ja doskonale od początku wiedziałam, że Merlina możemy się spodziewać około października. Ale wiesz mi, że lepiej brzmi październik niż "około 6-7 miesięcy". Tak jakby to miało być krócej. xD W gimnazjum namawialiśmy nauczycieli, żeby mówili, że zadają pracę np. na czwartek (podczas gdy lekcja była w środę), a nie na jutro, bo do mózgów nie trafiało tak gwałtownie, że jest tak mało czasu. ;)

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Nie wiedziałam że robi ci to różnicę następnym razem będę pamiętać. :)

ocenił(a) serial na 10
Ascello

Fantastyczne zdjęcie Colina Morgana ;)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=349879501721125&set=a.132454560130288.155 64.132211556821255&type=1&theater

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Jak obstawiacie o ile lat przeskoczą ?

ocenił(a) serial na 10
peter123321

dwa, trzy, pięć?

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Ale jedno mnie zastanawia skoro Mordred będzie o tyle starszy to co z resztą przecież nagle nie może Arturowi dorównywać wiekiem bo to byłoby dziwne.

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Chyba że a sprawą magii się postarzeje

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Ale patrzcie, jeśli założymy, że od pierwszego sezonu postacie postarzały się o 6 lat, Merlin przybywając do Camelotu miał 18, a Artur 21 (gdzieś przeczytałam), to postać Mordreda też stała się dojrzalsza, a przecież aktora można odmłodzić. Podejrzewam, że Artur i Merlin będą mieli lekki zarost.

A tu filmik o sesji Colina i Katie do The Lady ;)
http://vimeo.com/39021703

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Nowe informacje !

Mordred będzie miał długie włosy, ale to peruka i będzie jeździł na koniu ;p
Artur będzie miał nieco dłuższe włosy .
Ubrania Merlina są takie same.
Brak miłości w życiu Merlina w tym sezonie, czyli mało prawdopodobne, że pojawi się Freya

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Nowe informacje :

Morgana ma nowe stroje i nadal mieszka w norze
http://www.lady.co.uk/love_letter_vintage_style
Wczoraj kręcili sceny w Margam Park

Jak sądzicie jak Mordred będzie ubrany w tym sezonie ja myślę że tak samo na czarno jak Lancelot
A co do tej sceny walki rycerzy z ludzmi w futrach w kamiełomach to myślę żo to mogą być ludzie Mordreda i oby na koniec tego sezonu nie było
wizji Morgany bo na Bitwę pod Carlon o wiele za wcześnie np mógł by być taki finał Morgana i Mordred podbijają Camelot a Artur go odbija i Morgana razem z Mordredem ucieka

michal_12_filmweb

Mnie się ten aktor co ma grać Mordreda nie podoba, chyba że go dobrze ucharakteryzują. Co do stroju to nie wiem, taki czarny jak Lancelota pasowałby do czarnego charakteru jakim ma przecież być ale powinien tez mieć coś co by wskazywało na to, że jest druidem oprócz tego tatuażu więc może jakaś pelerynka ale nie jestem przekonana.
Szkoda, że nie będzie wątki miłosnego u Merlina - biedaczek ciągle taki samotny ;p
A Zielonoo skąd masz te informacje bo są bardzo ciekawe - Artur z dłuższymi włosami? ciekawe jak będzie wyglądał ;)

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

http://merlin.wikia.com/wiki/Series_5

Tu się pojawiają co jakiś czas potwierdzone informacje.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

On nie jest zły tylko mi tam nie pasuje :)

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Stroje Morgany będą bardziej okazawsze i będzie mniej mieszkała w norze a więcej w Medieval tylko nie wiem co to słowo znaczy

Może jeśli sprzymierzy się z Lotem będzie mieszkała w jego zamku . Ale bardziej prawdopodobne jest to że razem z Mordredem będzie meszkała w jakimś zamku idowie się o Merlinie od Mordreda najlepiej w 1 odc

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

medieval znaczy średniowieczny
A może skoro kiedyś ktoś napisał, że królowa Annis znowu się wkurzy na Artura, to Morgana będzie mieszkać w jej zamku?

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Tylko ciekawe dlaczego się wkórzy mąż już nie żyje może okaże się że jest matką Hunith i babką Merlina i może wkurzy się gdy się dowie że jej wnuk jest sługą Artura takie rozwiązanie pasowało by mi

michal_12_filmweb

Annis matką Hunich?? Ciekawy pomysł ale niby dlaczego miałaby się wkurzać, że jej wnuk jest sługą skoro sama porzuciła swoją córkę. Poza tym gdyby Merlin był jej wnukiem to by ją przekonał, że Artur jest dobry i że mu na nim zalezy jak na przyjacielu.
Morgana mogłaby zamieszkać z Mordredem i TAK niech on jej powie że Merlin to Emrys. Chyba, że bedzie chciał z dziwnych powodów to przed nią zataić - tylko po co?

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Annis jako matka Hunith jakoś mi tu nie pasuje. Chciałaby aby Freya wróciła. Mógłby być taki moment, że Merlin sam już nie wie co robić, gubi się, i pojawia się Freya, która przywraca mu wiarę w siebie. Zakochany Merlin - to jest piekne ;)

http://www.youtube.com/watch?v=M_QI42YplO8 tutaj są jakies informacje, ale nie wiadomo czy prawdziwe.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Nowa suknia Morgany !

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=408783682468541&set=a.218614608152117.698 31.218431941503717&type=1&theater
Piękna

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

To już pewne Alvarr wraca w sezonie 5 pojawi się w 2 pierwszych odc.
http://www.simplesite.com/JosephMawle

Zielonoo

Piękna suknia ;)
Alvarr to na pewno spiknie się z Morganą i może będą parą bo przecież ona się w nim podkochiwała.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Pewnie Alvarr będzie z Mordredem, Morgana ich odnajdzie, Mordred jej powie kim jest Emrys i wybuchnie walka. Bo skoro Alvarr bedzie tylko w 2 odc. to pewnie zginie. Merlin go zabije ; p

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=393710143972751&set=a.249752178368549.741 97.249351855075248&type=1&theater Mordred

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Nowy Mordred wygląda super
Oby Mordred nie ginął w tym sezonie tylko na stałe weszedł do serialu . Merlin mógłby w którymś odc odejść z Camelotu i udać się do druidów i czwiczyć się w magii i mógby być tak samo ubrany w 1 odc

michal_12_filmweb

Mnie się nowy Mordred nie podoba ale może się przekonam jak go zobaczę w filmie. Na tym zdjęciu wygląda trochę jak z gwiezdnych wojen. Mały Mordred był jednak słodki. Nie sądzę, żeby zginął w 5 sezonie jego wątek powinien się ciągnąc minimum przez dwa. Przecież jest tak ważną postacią, wiele razy wymienianą przez smoka i jest poważnym zagrożeniem dla Camelotu i Artura.

Zielonoo

Tak to by było dobre rozwiązanie.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Jak myślicie co się wydarzy w 5 sezonie bo ten sezon będzie jeszcze bardziej związany z legendami i skupi się na rozwoju Merlina i pojawi się kilka postaci z legend

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Ja sądzę, że Morgana się wreszcie dowie o Merlinie, Artur też tylko na koniec sezonu, Mordred będzie chciał zabić Artura. Może pojawi się znowu wątek okrągłego stołu i może jakaś wielka bitwa? Zastanawiam się, jaką królową będzie Gwen, ale nie sądzę, aby mieli na razie dziecko. Sojusz Morgany i króla Lota może?

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Wielka bitwa tak ale nie Artura i Mordreda tylko jego bitwa z królem Lotem

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

W każdym razie, żeby była bitwa, wtedy Merlin uratowałby magią życie Arturowi.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

I zostaje wygnany i w pewnym okresie zostaje przywódcą druidów i zmienia imię na Mirddin jak w legendzie

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Nieee, nie zostanie przywódcą, ale i Merlinem. Pewnie od razu zmieniłby strój, a jego moc byłaby potężniejsza. Ciekawi mnie co zrobią z postacią Tristana.