Myślę, że skoro skończyliśmy kolejny etap naszego Merlina, powinniśmy zrobić ogólne podsumowanie serialu.
Serial robi się coraz lepszy. Aktorzy grają niesamowicie (np. gościnnie Sarah Parish - cudowna jako troll!). Przyjaźń głównych bohaterów rozkwita, choć martwię się ślepotą i głuchotą Artura... xD
Co myślicie?
Zgadzam się z opinią :)
Gra aktorska szczególnie dialogi Artura i Merlina są świetne,
zwroty akcji też nie najgorsze:)
gościnne występy znanych aktorów urozmaicają odcinki
i ile zostało wątków na 3 sezon:
- pakt Morgany i Mordreda
- ujawnienie zdolności Merlina
- Artur jako król ( chodź mysle, ze potrzymaja jeszcze w serialu Uthera)
-Artur i Gwen
- smok jako ewentualne źródło rady dla Merlina
-Pani Jeziora (odcinek 9) może jakaś ukochana znajdzie się dla Merlina;)
chyba o niczym nie zapomniałam :)
Serial jest cudowny, świetny :D Ale ja zawału przez niego dostanę :P Artur jak zwykle oślep i ogłuch :)Trochę jestem zdenerwowana (może nawet nie trochę)faktem, że Artur nie odkrył prawdziwego oblicza Merlina.. I co ja mam na kolejne odcinki czekać do września ? Nie! Ja tego nie wytrzymam... :D Ale swoją drogą mogliby zrobić więcej odcinków niż 13, tak przynajmniej 22-23 :)Co sądzicie ?
"Merlin" to serial brytyjski, więc NA PEWNO nie będzie więcej niż 13 odcinków w każdym sezonie. Zresztą to i tak dużo. Często ich seriale mają 6-8 odcinków i to jest standard. 13 to już szaleństwo^^ Zresztą chyba wolałabym 13 naprawdę rewelacyjnych odcinków niż 22 słabe:)
myślę, że jeszcze będzie sprawa Morgana-Morgause, tu jest wiele do opowiedzenia!
Haha, tak polubiłam Katie McGrath, że wyrobiłam sobie kartę miejską, a w tle jest jej zdjęcie xD
Jeszcze jedno pytanko do Was xD Jak myślicie kiedy należy spodziewać się jakiś spojlerów, zapowiedzi 3 sezonu ? Zapewne dopiero latem :( Ja nie wytrzymam tyle :P
Ja też strasznie polubiłam Morganę :)) Przez chwilę miałam nadzieję (teraz też mam ale taką cichą :P) że będzie z Merlinem albo Arturem... Z tym drugim to chyba mało prawdopodobne, ale... Nie wiem ale jakoś nie pasuje mi w tym serialu aktorka, która gra Gwen, inaczej wyobrażałam sobie żonę Arura...
Jeszcze nie obejrzałam 13odcinka gdyż poczekam sobie na napisy;) Jednak wypowiedzieć się mogę;)
Uważam tak samo jak Ty że serial robi się coraz ciekawszy;)
Scenarzyści doskonale widzieli kogo usadzić w roli Merlina gdyż chłopak genialnie się sprawuje;) Szkoda że ten przychlast Artur nie dowiedział się że Merlin to czarownik tak więc będziemy czekać z niecierpliwością do 3sezonu może tam w końcu ta ciemna masa zauważy pewne rzeczy.
A skoro wspominasz o trollu to aktorka naprawdę zagrała znakomicie;) Jednakże to były najobrzydliwsze odcinki jakie widziałam xP To jak król sobie uświadomił że spał z nią było bezcenne xD
Chociaż denerwuje mnie jedna rzecz. Mianowicie ZAWSZE jak ktoś skrada się do kogoś kto śpi to akurat ta osoba musi się poruszyć;P Nie wiem czy to wyczailiście ale mnie to wkurza bo ciągle to samo:P Ale dobra nie czepiam się już.
"ten przychlast Artur", "ta ciemna masa" ---> xD haha, lol, taki jego urok xD Choć czasami pokazuje jak wspaniałym królem będzie xD w 13 odcinku królował głupkowaty Artur, jego "I FEEL GREAT!!!!" zabiło mnie xD Cały czas się z niego smiałam^^ Choć pokazywał, że będzie bronił Camelot swym własnym życiem. Zauważyliście, że w 13 odcinku gdy Artur wzywał żolnierzy by się do niego przyłączyli, utworzyli oni okrąg wokół Arty'ego? Czyżby zalążek Okrągłego Stołu?:D Jeszcze taki najazd z góry był i ta dumna muzyka...^^
No to jego powiedzonko też mnie rozbawiło :p I ten jego głupkowaty uśmieszek jak wyszedł z jaskini :D No widać, że scenarzyści wplatają po trochu wątek okrągłego stołu :)
albo jego reakcja na końcu, kiedy Merlin znów mu wmówił, że zrobił coś, czego naprawdę nie zrobił (głupi Merlin, po co to robi? xD). Ten jego obłąkańczo-radosny śmiech... xD
No jego mina na koniec odcinka była zabawna :D Artur zawsze mówił jaki to Melin głupi jest ;) A sam nie jest lepszy :P :P MERLIN + ARTUR = ŚMIECH (przynajmniej w moim wypadku). Sceny z nimi to czysta rewelacja :)
aniusiaczek92 skąd wzięłaś napisy i film;) To może ja obejrzałabym też i byłabym kompletnie w temacie;D
film sciągnełam sobie :P wejdź na www.darkwarez.pl a napisy możesz pobrać z www.napisy24.pl (ja ściągnełam za pomocą programu napiproject) :))
Nie ma co ukrywać że jest to dobry serial, postacie Merlina i Artura są dla mnie świetne (również relacje między nimi :D )
Powiedzcie mi czy ktoś wie kiedy mają zacząć kręcić 3 sezon?? Jak dla mnie to chciałbym od razu po świętach :) powiedzmy na początku stycznia
Sama chciałabym wiedziec kiedy zaczną kręcić :) Obstawiam, że nastąpi to gdy będzie już cieplej :(
nie dam rady czekać do wiosny :/ jest za wiele nie wyjaśnionych wątków
jak już ktoś tam wcześniej opisywał
Wątek:
Morgany
Morgeus czy jak jej tam :)
Mordreda
Prawdziwa moc Merlina
Artur musi się w końcu dowiedzieć o Merlinie
Lancelot
Smok
Freya (pani jeziora) ona powinna tam żyć w tym jeziorze
i wiele wiele innych :)
No i jeżeli ktoś oglądał stare filmy lub czytał książkę to wie że prawdziwą miłością Merlina była Nimueh (która tutaj zabił w ostatnim odcinku 1 sezonu)
Dziękuję aniusiaczek92;) Tak sezon 3wyjdzie tak myślę że zapewne dopiero jezienią2010 więc musimy czekać:(
cały rok!!!
heh, wg różnych legend ukachana Merlina (czyli Pani Jeziora) nazywała się Nimueh, Vivian bądź (ale to bardzo rzadko) Morgana. Wszystkie możliwości wyczerpali - Nimueh nie żyje i była zła, Vivianne to rozpuszczona księżniczka, a Morgana jest... Morganą xD Freya też istniała w legendach,a le była ona żoną jakiegos wrogiego króla... już nie pamiętam tego dokładnie... w każdym razie w naszym kochany serialu będzie niewątpliwie Panią Jeziora xD
Luelle, nawet nie wiesz jak bardzo zazdroszczę Ci tej karty:))),rozumiem( chyba dobrze)ze jestes w anglii. Jak tam jest z popularnością Merlina ?? Jest widoczna w gazetach, tv??
Ale i tak jak wiecie serial jest zupełnie inaczej nagrany niż głoszą legendy. Czasami rzeczy są w ogóle nie powiązane ze sobą więc może dlatego ten serial jest taki wyjątkowy? Może dlatego że nic się w kółko nie powtarza tylko ciągle jest coś nowego?:)
justmagda, jestem z warszawy i wyrobiłam sobie tamtejszą kartkę miejską, bo od nowego roku trzeba mieć imienne ze zdjęciem. a że tło można sobie wybrać i uwielbiam to ----> http://farm4.static.flickr.com/3086/3125699409_67106106b5.jpg zdjęcie, to sobie wyrobiłam taką kartę^^
gryzeldunia, dzięki temu, że wszystko zmienili w legendzie, nie wiemy co będzie dalej xD w końcu scenarzyści mogą sobie najważniejsze fakty pozmieniać:D i to jest piękne:)
hmmmmmmm..... chyba ze wstydu przemilczę swoja ostatnią wypowiedz ;p na usprawiedliwienie dodam tylko,że ja w poznaniu nie mam takiej możliwości i stad moje pytanie .....
Właśnie obejrzałam 13odcinek;) Był dobry ale spodziewałam się czegoś lepszego;) Najbardziej rozbroiło mnie artura " I feel great" xD
ja też się ciesze, że wprowadzają zmiany. Ostatnio czytając "Opowieści okrągłego stołu" dowiedziałam się, że ojcem Merlina był diabeł, więc zdecydowanie wole wersję z zaklinaczem smoków :P
Co do Pani Jeziora to, oprócz Vivian i Nimue, nazywano ją też Niniane, więc mogą wykorzystać jeszcze to imię :)
Po 13 odcinku już mnie nawet nie dziwi ślepota Artura na magie Merlina. On po prostu widzi to co chce. Od razu uwierzył, że załatwił smoka, chociaż nawet nie było trupa. Przecież takie cielsko nie mogło się rozpłynąć w powietrzu :P
Nie no, on chyba uwierzył, że go odgonił raniąc go w nogę... Co chyba jest jeszcze głupsze o.O Zresztą to niesamowite, Merlin darł się tak, że chyba wszyscy zmarli na pobliskich cmentarzach powstawali, ale Artur jak zawsze ocknął się, gdy było po wszystkim. To aż fascynujące... Swoją drogą, jak Merlin dalej tak będzie czekał, aż Artur straci przytomność, zanim on będzie mógł użyć magii, to chyba w 3cim sezonie zacznie go walić ciężkim sprzętem po głowie. Albo to albo Camelot w końcu czeka zagłada ;P
Co do samego sezonu to naprawdę mi się podobał, ale wspomniana ślepota i głuchota Artura na magię Merlina zaczynała być aż żenująca. Naprawdę mam nadzieję, że sezon 3 zajmie się przede wszystkim tym problemem. I że Artur nie okaże się dupkiem... Wątek Artur x Gwen rozwinięty całkiem uroczo, acz nie wiedzieć czemu, nadal momentami wydaje mi się jakby na siłę (wiadomo, narzucony przez legendę, ale w realizacji średnio przekonujący - przynajmniej dla mnie o.O). A biedny Merlin rzeczywiście stopniowo trci kandydatki, ciekawe kogo mu w końcu podsuną (no chyba, że rzeczywiście zdecydują się na "Niniane" ;). Ogólnie jestem zadowolona i mam nadzieję, że sezon 3 będzie jeszcze lepszy xD
'jak Merlin dalej tak będzie czekał, aż Artur straci przytomność, zanim on będzie mógł użyć magii, to chyba w 3cim sezonie zacznie go walić ciężkim sprzętem po głowie. Albo to albo Camelot w końcu czeka zagłada ;P ' ---> hahah no tak, dokładnie ;)
mnie nadal dziwi jakim cudem Arthur uwierzył, że zabił smoka raniąc go w NOGĘ! No a gdzie zwłoki?? kurde... z tym traceniem i odzyskiwaniem przytomności to też chłopak ma wyczucie.. nie ma co...
'ślepota i głuchota Artura na magię Merlina zaczynała być aż żenująca.' ---> też się w pełni zgadzam, no ileż można :/
co do Arthura/Gwen - mnie się ten watek podoba ;)
i nadal mam niczym nieuzasadnioną nadzieję, że Nimueh jednak żyje i jakoś powróci XD
drugi sezon był o wieleee lepszy niż pierwszy! Jeśli nadal tak będzie to trzeci i będzie genialny :) obym się nie zawiodła...
Mnie się w sumie bardziej spodobał Ginewra/Lancelot, jakoś tak, ale w sumie nawet nie bardzo potrafię powiedzieć dlaczego ;)
"kurde... z tym traceniem i odzyskiwaniem przytomności to też chłopak ma wyczucie.. nie ma co..."
Może Artur ma padaczkę okołomagiczną ;P
Jestem pełna podziwu dla twórców tego serialu! Pierwszy i drugi sezon były świetne! Martwię się tylko teraz tym,czy nie rozczaruje się trzecim sezonem :( Odcinek kończący 2 sezon był bardzo dobry :) Ja to właściwie nawet się cieszę,że Artur nie wie wszystkiego o Merlinie bo jest na co czekać w 3 sezonie :D Nie wiem tylko jak ja wytrzymam ten cały rok! Ze zniecierpliwieniem wytrzymywałam czekanie od soboty do soboty,a teraz...moja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę XD
wydaje mi się, że Freya powróci jako Pani Jeziora (przecież nie bez powodu 9 odcinek nazywał się "Lady of the Lake"!:D)
rany... a może Artur myślał, zę po śmierci smok znika, zamienia się w popiół? xD hahaha, jak on może nawet nie podejrzewać Merlina!! przecież jego magia jest oczywista!!! xD
Tak, jak dalej Merlin będzie Arturowi wmawiał, że pokonał smoka/innego strasznego stwora, kiedy film mu się urwał, to biedak zapadnie na psychice... :|
Ja mam jednak nadzieje, że Freya czy jak jej tam nie powróci do serialu... Jakoś nie wyobrażam sobie Merlina z nią... Ale to jest tylko moje skromne zdanie :P
też bym wolała, żeby nie wracała :p
ale w secret&magic mówili, że to właśnie ona będzie panią jeziora, więc chyba nie ma na co liczyć :P
chociaż mam nadzieje, że jeszcze coś zmienią ;)
a ja tam ją lubię (chyba jako jedyna) i chce żeby wróciła :P
a co do Merlina to wolałabym go z Morganą! :) ale do Frey nic nie mam :)
A może on sobie pomyślał,że smok "poważnie" zraniony wystraszył się i uciekł? Tylko wtedy nie miałby pewności,ze smok nie żyje.
Właśnie skończyłem oglądać 2 sezon i według mnie jest dużo lepszy od pierwszego.Mam nadzieje że 3 sezon też nas nie zawiedzie.Najbardziej ciekawi mnie co się stało z Morganą,bo Morgause się przetelepotowała z nią.Myślę że Uther będzie chciał uratować swoją podopieczną,bo bo nie mógł tego zrobić bo smok zaatakował zamek.Choć jakby patrzeć z innego punktu widzenia Uther będzie bał się Morgaus bo to czarownica i wie że jego wojska mają małe szanse.Morgana żałowała że poszła wtedy do lasu widać to było w jej oczach jak już wstała,mówiła że chcę zabić Uthera a jednak tego nie zrobiła jak była sam na sam z nieprzytomnym Utherem w mieczem ręku.Morgause mogła ją zaczarować jak ją uleczyła,więc morgana też nie będzie wiedziała co robi i możliwe że zabije Uthera.
Można tak gdybać ale nie wiadomo co reżyser wymyślił.
Ehh,specjalnie zostawili tą sprawę żeby zwiększyć apetyt widzów.
Moim zdaniem dobrze że Artur nie wie że Merlin jest czarodzieje,ale na pewno już się domyśla choć nie przyjąć tej prawdy.Artur coraz częściej mówi że Merlin jest jednak fajny-mądry.Nie dziwie się że Artur mówi do niego idiota i różne takie.Bo na przykład gdybyście zobaczyli takiego merlina który sobie śpi,na klocu konia i nie wie gdzie się podziały konie bo się "schylał" :D
Mam nadzieje że wątek Mordreda i Lancelota dalej potoczą.I to chyba tyle.
Ta scena w stajni była zabawna :D O właśnie Lancelot mógłby być z Gwen, oni według mnie do siebie pasują. Gwen jako królowa i żona Arura ? Jakoś sobie tego nie wyobrażam :P A panią jeziora i ukochaną Merlina mogłaby być Morgana ale to jest mało prawdopodbne (ale w niektórych wersjach Morgana jest panią jeziora) :) Zobaczymy w przyszłym roku co twórcy wymyślą ;P Jestem pewna, że dostarczą nam sporo wrażeń i emocji, a także w moim przypadku wiele nieprzespanych nocy :)
Ja po pierwszym sezonie zapomniałem o Merlinie,dopiero teraz mi się przypomniało(czyt.od 1 tygodnia)I po obejrzeniu całego 2 sezonu się zajarałem.Chyba obejrzę 1 i 2 sezon od nowa,bo i tak nie ma co robić a na 3 sezon nie chce się czekać bo jak się pomyśli że cały rok.Ehh
też zamierzam jeszcze raz obejrzeć wszystko od początku :p Wczoraj włączyłam nawet pierwszy odcinek, ale okazało się, że znam na pamięć wypowiedzi ze sceny jak Artur poznaje Merlina i się trochę przeraziłam :P Na szczęście mam duże zaległości w Supernatural, więc myślę, że jakoś dotrwam do września ;)
a tak poza tym to pojawiło się wreszcie ostatnie secret&magic :D
( http://www.youtube.com/watch?v=TzaiGILcJZk )
hahaha, a propos Secret&magic.... jestem ciekawa czy oni oglądają filmiki typu Arthur/Merlin xD chciałabym zobaczyć ich minę xD
purrie, nie martw się, ja też znam dialogi na pamięć co mnie przeraziło xD
"jestem ciekawa czy oni oglądają filmiki typu Arthur/Merlin xD chciałabym zobaczyć ich minę xD"
Ja też xD! Ale cóż poradzić, jak one się tak ładnie układają ;P
Ja sobie muszę powtórzyć pierwszy sezon, bo mam wrażenie, że czegoś nie dooglądałam :|.
Lancelot/Gwen tak ładnie się układa... Aż mi żal Artura, jak wiem, co go czeka, chociaż kurczę, naprawdę, jakoś Artur/Gwen w tym serialu mi w ogóle nie podchodzi :/.
Swoją drogą, myślałam, że w tym sezonie przynajmniej Morgana dowie się o magii Merlina. Skoro już mają być wrogami, to by pasowało do nadchodzącego konfliktu. Ale nie. Łech.
ciągle trzymają magię Merlina w tajemnicy... może w trzecim sezonie szykują jakiś mega 'wybuch'? :) no bo ileż można?
a co do Arthura to on niby chce być przyjacielem Merlina (czasem), ale tak naprawdę to nic o nim nie wie... poznanie prawdy o Merlinie to by chyba był dla niego wielki szok! Nie wie o magii Merlina (no ba!), o jego ojcu, o Frey... o tym że Merlin zawsze mu ratował tyłek, że rozmawiał ze smokiem, że to on go uwolnił, że to on go 'przepędził', że otruł Morgane... kurde! On nic nie wie! Za to zarąbiście umie mdleć :)
:P
omdlenia opanował do perfekcji^^
może Artur dowie się o Merlinie podczas ratowania, np Uthera? gdyby Merlin uratował na jego oczach Uthera, to raczej by Merlina nie zabił (choć i tak wątpię by go zabił xD). Albo też Artur po raz kolejny by umierał (lol xD) i Merlin ujawniłby sie przed Utherem, który by zobaczył, że magia nie jest zła.
Hej, w końcu Merlin jest panem życia i śmierci! Czy scenarzyści uwzględnią to w końcu w swoim scenariuszu!? Bo skoro już wpetli ten wątek to byłoby miło gdyby go rozwinęli xD
". Albo też Artur po raz kolejny by umierał (lol xD)" hahah no fakt, Arthur coś za często w tym serialu umiera, albo jest umierający XD
oglądałam ostatnio jakiś wywiad z Bradleyem na youtubie, gdzie mówił o tym co chciałby dla Artura. Poza licznymi atrakcyjnymi kobietami, które przybywają do Camelot, wspomniał też, że mógłby się wreszcie dowiedzieć o Merlinie. Ale nie tak jak się pewnie wszyscy spodziewają(przez przypadkowe/celowe samoujawinienie) tylko chciałby, żeby Artur sam się domyślił, a Merlin jednocześnie o tym nie wiedział. Nie wpadłam na to wcześniej, ale w sumie to nie jest taki zły pomysł. Taka zamiana ról mogłaby być ciekawa. A Artur odzyskałby honor i może nawet zapomniano by o jego ślepocie, głuchocie i skłoności do omdleń :P
Też o tym wcześniej nie pomyślałam. Rzeczywiście,Artur by się zrehabilitował takim odkryciem za te omdlenia,zgony itd.Chociaż szkoda,że Bradley powiedział o tym pomyśle,bo gdyby scenarzyści to planowali albo chcieli wykorzystać taki pomysł to byłby chociaż element zaskoczenia. Ale kto wie co jeszcze wymyślą ;)
tak, bez wątpienia by się zrehabilitował xD chociaż pewnie będę tęskniła za jego omdleniami i zgonami xD były dramatyczne, acz zabawne xD
Bradley ma świetny pomysł!!! Jeszcze lepszy niż my!! Ciekawe ile nad tym siedział..... xD i pod koniec ostatniego odcinka następnego sezonu, Camelot prawie upada (znów xD), pojawiłyby się znamienne słowa: "Wiem kim jesteś Merlinie, wiem! Tylko ty możesz uratować Camelot!!". Na co Merlin: "O, Arturze, ja to już robiłem niezliczoną ilość razy!". Artur: "Zrób to dla mnie! Uratuj nas, bo zginiemy!!". A merlin: "To również robiłem już niezliczoną ilość razy!!" xD itd itp etc xD