PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37868
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Mi się wydaje ze przez cały 4 sezon lub połowę 4 sezonu Merlin będzie walczył z Morganą i Morgusą używając swej magii otwarcie a na koniec sezonu zabije Morguse i Morganę jestem perwien że Wielki smok będzie pomagał Marlinowi w walce z Morganą i Morgusą a wam jak się wydaje co będzie w 4 sezonie ?

AdriannaDiana

To tylko przypuszczenia, nadzieje.. Chyba, że jest gdzieś o tym jakieś info..

Ranwen_92

do gegoistka: zgadzam się, ten "monopol" Gwen na wszystkich (Artur, Lancelot, Gwaine..) jest do.. kitu.. Tiaa... Wszyscy ją kochają.. Tylko, że nie po tej stronie ekranu..

ocenił(a) serial na 10
Ranwen_92

Aha ale wątpieniem, że są gdzieś info o tym

ocenił(a) serial na 10
AdriannaDiana

Rawen_92 : DOBRZE POWIEDZIANE!

ocenił(a) serial na 8
gegoistka

Jezu niech do was dotrze wreszcie że MORGOUSE NIE ŻYJE !!! I to Merlin ją zabil , kolejną kapłankę starej religii . A Morgany nie może zabić bo ona najpierw musi zabić Artura . Gwen zdradzi Artura Morganie bo będzie chciała być z mr . Lancem , potem ginie Arcio i dopiero potem śmierć Morgany . A to raczej nie w 4 sez

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Ja mam inną wizję losów Morgany :
Morguse nie była kapłanką Dawnej Wiary tylko strażniczką krwi .
Morgana zjednoczy się z Mordredem i będzie cały czas knuła przeciwko Arturowi i Merlinowi gdy Artur będzie królem i załorzy zgromadzenie rycerzy okrągłego stołu Morgana naśle na Gołina zielonego rycerza Merdred ujawni romans królowej Ginewry i Lanceloto i to będzie początek upadku Camelotu Artur zginie w walce z Mordredem a Merlin zabierze Artura łodziom na Wyspę Avalon i tam go pochowa a potem zabije Morganę a sam uda się na spoczynek do Jeziora Avalon do Pani Jeziora . Ale wątpie aby się to spełniło bo nie wiadomo na czym się szkończy serial i nie wiadomo czy oprócz 4 i 5 sezonu nakręczom kolejne sezony.

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Wow, ale przecież Merlin nie pozwoli Arturowi zginąć i Merlin jest znany dopiero na cały świat kiedy jest starcem i jego moc jest największa na św. !!! To nie pójdzie do jeziora Avalon tak szybko. I ma moc starej Religi więc może poświęcić kogo tylko chce żeby kogoś uzdrowić lub prawie przywrucić do życia (jeśli jest na końcu granicy do śmierci)!!!

ocenił(a) serial na 8
AdriannaDiana

Ale on nie nabije się przypadiem na pal idąc na spacerek , poniesie magiczną śmierć , a Merlin w magicznej walc rozniósł by Morganę na kawałki , ale to nie będzie otwarta walka tylko zdrady itp itd . Zresztą nie zamierzam rozkminiać co gdzie i jak , po prostu tak było . Zresztą ta cała wymiana żyć to chyba dodatek scenarzystów

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Aha to tak a te życia to dodatek... to spoko.

ocenił(a) serial na 10
AdriannaDiana

W legendzie o sir. Gawainie Dama Ragnell nosi imię Freja może ten wątek będzie wykozystany w serialu i będzie odnosić się do Pani Jeziora

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Nie wiem w jaki sposób ...

michal_12_filmweb

O niee, oby Artur nie zginął, bo strasznie go polubiłam w tym serialu P:

użytkownik usunięty
yvonneD

No ja też..według mnie jest najlepszą postacią...Merlin, Morgana i reszta też są świetni ale on jest idealny ;D Jego teksty zachowania rozpieszczonego książątka ale pokazane również to że w odpowiednich chwilach potrafi się porządnie zachować.

ocenił(a) serial na 10

hehe, jest dokładnie i pozytywny i negatywny w różnych aspektach, dlatego dażę go sympatią ;-) nie jest czarny alo biały, tylko taki ludzki, ma powody do dumy z tego powodu, że jest księciem, ale też wie, że musi powstrzymywać dumę w niektórych momentach

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Na stronie http://merlin.wikia.com/
jest napisane że nie wiadomo czy Morgana powróci w sezonie 4

użytkownik usunięty
michal_12_filmweb

Nie no.. ma powrócić bez niej bedzie strasznie nudno przecież Merlin musi mieć wroga ;D A wracając do Gwen też sie z wami zgadzam..To już troche dziwne. Przeciez Gwen nie jest jakaś super pięknością. A wszyscy na nia lecą : Artur, Lancelot, Gwaine.

ocenił(a) serial na 10

Merlin w 4 sezonie będzie miał napewno wrogów starych i nowych ,starymi wrogami w 4 sezonie mają być podobno : Nimue ,Mordred, Morgana i być może Morguse a nowym wrogiem Alvarr . Na stronie http://merlin.wikia.com/ było napisane kto wróci ale nie wiem czy na tej stronie są potwierdzone wiadomości związane z 4 sezonem

ocenił(a) serial na 10

Gwaine to chyba jej brat???

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Enterraz, wcale nie musi być tak, jak w legendach, i na pewno nie będzie, bo gł. celem Merlina jest obrona Artura, Morgana nie może go ukatrupić i to w 4 sezonie, skoro ma być jeszcze 5. Producenci już tyle razy postępowali wbrew legendzie, że wiesz. I Merlin też ujawni się z magią gdzieś pod koniec, bo każdy fan niecierpliwie czeka na głupie miny wszystkich (w tym Artura, który tyle razy nim pomiatał i nic nie wiedział) no i na jego sławę i chwałę.
I niech sezonów będzie jak najwięcej i jak najszybciej! (ocz. jakość ma nie spadać, a wzrastać). Kocham cię, Merlinku! ;)

ocenił(a) serial na 8
Ranwen_92

jeśli chodzi o ten serial to ja bym się bardzo na legendach nie opierał bo ponoć to Arthur zbudował Camelot:)

michal_12_filmweb

Wiadomo dokładnie którego marca zaczynają kręcić 4 serie i kiedy pojawią się pierwsze filmiki z kręcenia?? lub kiedy się pojawią jakieś informacje na tema 4 sezonu

kinga45

http://community.livejournal.com/onceandfutures/205236.html dobra wiadomość sezon 4 będzie miał 13 odcinków <hura>

kinga45

13? To dobrze, chociaż szczerze mówiąc wolałabym żeby miał trochę więcej :P

kinga45

tu są informacje na temat Filming in Pierrefonds mógłby to ktoś przetłumaczyć bardzo byłabym wdzięczna. http://gealach-ros.livejournal.com/531394.html

kinga45

Tu jest coś wspomniane o francuskim Merlinie i że sezon czwarty będzie kręcony pod koniec kwietnia (po świętach Wielkanocnych) do połowy maja, ale te informację są z dawnych lat, więc mogą być niepewne.
Od razu mówią, że mogłam cos pokręcić bo nie znam angielskiego perfekcyjnie :P

użytkownik usunięty
yvonneD

Taak. A te informacje sie cały czas zmieniają...Chociaż nie miałabym nic przeciwko żeby te okazały sie prawdą ;D Ale super ze 13 odc. Więcej nigdy nie było wiec nie ma co liczyć..Ale dzisiaj 13 zostaje moją szczęśliwą liczbą.

ocenił(a) serial na 10

Zgadzam się z wami to wspaniała wiadomość że będzie 13 odcinków

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

no oczywiście, że spaniała liczba, ja miałam termin urodzenia na 13 marca piątek. I moja mama miała w ten piątek skurcze na filmie "Titanic"

ocenił(a) serial na 10
AdriannaDiana

hehe, niesamowita historia ;-)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Na dodatek prawdziwa!

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

ja juz chce 5 sezon...jak się wszyscy dowiedzą i magia nie będzie zakazana.

ocenił(a) serial na 10
wiesiakizi1

Można przewidzieć co będzie zakończeniem 5 srzonu Artur zostaje królem ogłasza że magia jest znów dozwolona i mianuje Merlina czarodziejem Camelotu

użytkownik usunięty
michal_12_filmweb

Nie. To będzie na zakończenie 7 sezonu ;P albo i później....

ocenił(a) serial na 10

Lepiej żeby Artur został królem a Merlin czarodziejem Cameloto w 5 sezonie a jeśli mieliby nakręcić kolejne sezony to te opowiadałyby o losach Merlina po tym jak magia wróciła do Camelotu i jego walkach z Morganą, Mordredem i być może z Nimue i Morguse na co bardzo liczę

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Uwielbiam ten serial, widziałem wszystkie 3 sezony po kilka razy, ale opiszę kilka rzeczy, które mi się nie podobają.
1. Uther - nie lubię tej postaci, ślepo zapatrzony w nienawiść do magii i do tradycji. Wkurza mnie w każdym odcinku, nie myśli racjonalnie, tylko zasłania się honorem, tradycją i prawami. No i za długo żyje, powinien już zginąć, a Artur uznał by wtedy magię za legalną.
2. Schematyczność - w prawie każdym odcinku ten sam scenariusz: pojawia się ktoś zły, który chce zabić Artura albo Uthera, lub też sprowadzić zagładę na Camelot. Oczywiście Merlin zawsze im przeszkodzi. Powtarza się też sam sposób zabójstwa. Artura - w turnieju, Uthera - poprzez magię, lub wykorzystanie jakichś osób.
3. Przeznaczenie Merlina - wszyscy mu mówią, że los Camelotu spoczywa na jego barkach. I zawsze on musi wszystko i wszystkich ocalić.
4. "Pierdołowatość" Lancelota - niby chce coś osiągnąć, ale potem się poddaje. Najpierw chce być rycerzem, a gdy ma okazję nim zostać (po zabiciu gryfa), odchodzi. To samo tyczy się miłości do Gwen. W 2 sezonie, po ocaleniu Gwen, znowu odchodzi.
5. Uzbrojenie - widoczne szczególnie podczas odcinków z turniejami. Jakim cudem rycerze z innych królestw mają te same pancerze, co Camelot? Po za tym, czy ktoś zauważył, że zbroje używane podczas turniejów pochodzą z filmy "Obłędny rycerz"? (taka ciekawostka)
No i te tandetne uzbrojenie rycerzy Camelotu. Oczywiście identyczne, jak żołnierzy innych państw, różnią się tylko tuniką.

Oczywiście nie jestem jakimś przeciwnikiem serialu, wręcz przeciwnie, uwielbiam go, mimo tych drobiazgów, które wymieniłem, a które nie wpływają jakoś wielce na odbiór serialu przeze mnie. Cieszy mnie też, że wprowadzają jakieś barwne postacie, które pozostają przez wiele odcinków, jak np. Gwaine, który jest moją ulubioną postacią.

adi313

Czekam na 4 sezon z nadzieją że Arthur wreście się dowie o Merlinie. Bo mnie już te scenki wkurzają kiedy Artur traci przytomność a Merlin magi używa Artur odzyskuje przytomność i nic nie podejrzewa .To się już głupie robi :(

ocenił(a) serial na 10
kinga45

to prawda, i nudne do tego, bo ileż można to samo oglądać? w końcu twórcy nie będą mieli wyjścia i będą musieli coś zmienić. Moim zdaniem powinni wprowadzić chociaż to, że Arthur pozna prawdę o magii Merlina. W ten sposób zawsze nie będzie tak nudno, no i wreszcie doceni Merlina i nie będzie go nadal popychał i drwił.
Co do Lancelota, to niby taki szlachetny itd itp, ale też mnie denerwuje, bo jest całkiem przezroczysty. Właśnie Gwaine ma osobowość i jest ciekawszy, pomimo tego, że pokazali, że ma więcej wad.

użytkownik usunięty
MilkaBros

Trzy sezony obejrzałam i na ten moment uważam, że jest po prostu super! Nic nie jest naciągane, dobre aktorstwo, dialogi oraz fabuła. Mam nadzieję że niedługo nasze wszystkie wątpliwości dotyczące fabuły Merlina się jakoś ładnie (hmm no nie wiem) poukładają. Póki co jest naprawdę dobrze i już nie mogę się doczekać czwartego sezonu.

@princess_Tenko;
Ja nie twierdze że Merlin jest naciąganym serialem, to co mówisz o fabule i aktorstwie oraz dialogach to się całkowicie zgadzam, kocham ten serial. Tylko jak już wcześniej powiedziałam tylko to jedno mnie wkurza i mam nadzieje że w czwartym sezonie wszystko wyjdzie na jaw :)

ocenił(a) serial na 10
kinga45

Zgadzam się z przedmówcami, jeżeli nie chcą tak szybko uśmiercić Uthera, to niech chociaż Artur i rycerze okrągłego stołu dowiedzą się o magii Merlina. Ale cieszy mnie to, że przynajmniej wszyscy już wiedzą o zdradzie Morgany. Coś podejrzewam, że jeżeli Morgause zginęła, to w czwartym sezonie Morgana sprzymierzy się z Mordredem, jak było w legendach arturiańskich. I chcę więcej bitew! Odcinki z turniejami i bitwami były moimi ulubionymi.

ocenił(a) serial na 10
adi313

A ja chce w 4 sezonie więcej Merlina i Pani Jeziora

ocenił(a) serial na 10
adi313

No to jak się Morgana z Mordredem złączą siłami, to jak te informacje że Merlin I Morgana będą romansować? Nawet jeśli zabił jej siostrę, no to jest już tak poplątane i zaplątane że nawet nie wiem czy coś z tego na prawdę wyjdzie.??? Bardzo mało informacji z tego może się na prawdę pojawić. Kto się zemną nie zgadza niech napisze a kto się zgadza niech napisze co na 90% może być w serialu.!!!

ocenił(a) serial na 10
AdriannaDiana

Kurde, co do tego romansu Merlina z Morganą nie jestem przekonany. Jakoś tego nie widzę, oni nie pasują do siebie. Ja jestem niemal pewien, że Morgana zjednoczy się z Mordredem przeciwko Utherowi. No i pewnie Uther zatwierdzi oficjalnie rycerzy okrągłego stołu. Wątpię jednak, by Uther zginął w 4 sezonie, chyba, że pod koniec.

ocenił(a) serial na 10
adi313

Chyba Artur będzie regenantem w 4 sezonie Morgana zjednoczy się z Mordredem ,jeśli Morguse przeżyje będzie wiedziała o magii Merlina i na pewno Morgana dowie się o Merlinie może będzie próbowała go uwieść aby go zniszczyć

użytkownik usunięty
michal_12_filmweb

Tak. Zgadzam sie z wami co do Lancelota...Ja osobiście za nim nie przepadam. A Gwaine według mnie jest jedną z najlepszych postaci. A ja tak jak michał_12_filmweb chce dużooo bardzo dużooo Pani Jeziora. No i Gwaine. I ZERO Lancelota. A romans Morgany i Merlina jak dla mnie nie wchodzi w grę. On ma być wierny Pani Jeziora ;D

ocenił(a) serial na 10

Nie było nic powiedziane w wywiadzie o ich romansie tylko była mowa o tym że jest takas legenda w kturej Morgana uwiodła Merlina i uwięziła go nieraz jest mowa o lodowej grocie a nieraz o skale lub dębie

michal_12_filmweb

A z tą Morgause nie wiadomo czy będzie w następnym sezonie czy nie.To wszystko zależny od Emilii Fox ona urodziła córkę niedawno i nie wiadomo czy będzie wolała się nią zająć czy kręcić,może za parę miesięcy w jakimś wywiadzie coś powie tak jak rok temu w kuchni.tv :)

ocenił(a) serial na 10
kinga45

W którymś wywiadzie Emila Fox mówiła że podobało jek się rola w Merlinie i chciałaby wrócić do serialu

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

NIE CHCĘ JEJ !!! Nie powinna wracać . Pani jeziora to już przegrana sprawa , już właściwie nie żyje . Pomyślałam że skoro Nimue ma wrócić , to po stronie dobra , mogłaby się zakochać w Merlinie i pomóc roznieść Morganę i tego kurdupla . Albo najpierw być po stronie zła ale nagle przejść na stronę Camelotu , w końcu nie raz była sam na sam z Utherem i mogła go utłuc . W ogóle to zostałaby na wyspie błogosławionych i pewnie już by dawno zapomniała o istnieniu Camelotu , gdyby Merlin nie wpadł do niej na małe zabijanko . Znaczy że jej aż tak bardzo nie zależy na zniszczeniu Camelotu. Zapewne zapytacie : niby jak Merlin mógłby ją przywołać ? A nawet jeśli to czemu miałby chcieć jej powrotu ? Otóż nie zapominajmy o naszym spasionym , łuskowatym , Merlinstarszymbracie

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Prędzej Morgana wskrzesi Nimue przy pomocy Kielicha Życia ale napewno nie w 1 odcinku pewnie Mordred powie jej że Merlin jest czarownikiem i że to on zabił Nimue nie zapominajmy że Morgane pewnie zwinęła kielich jak Nimue wróci to będzie się mściła na Merlinie i może pod koniec sezonu się w nim zakocha.