PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=875987}

Reacher

2022 -
7,4 26 tys. ocen
7,4 10 1 26332
7,6 15 krytyków
Reacher
powrót do forum serialu Reacher

Facet przed śmiercią odmawia "Zdrowaś Maryjo", inny wykonuje znak krzyża i pada pytanie o to, czy jest katolikiem - te dwie króciutkie sceny uchwycone w serialu mocno mnie zaszokowały.

Przyznam się, że jeszcze nie spotkałem w filmie idącym ostro w prostą rozrywkę, w dodatku w mocno amerykańskim stylu, by ktokolwiek pozytywnie, naturalnie i bez fałszywych intencji nawiązał w wątku religijnym tak otwarcie do katolickiego wyznania wiary.

Są w filmach sceny w świątyniach, zwykle zresztą około-protestanckich, a jeśli już w katolickich kościołach, to te są miejscem pogaduszek, żartów, scen mordów i ogólnie planem filmowym bez jakiegokolwiek szacunku.

Odcinam się też zdecydowanie tym wpisem od horrorów, kina stricte religijnego i takiego, które ma przemycać takie wątki, nawet w czysto rozrywkowej i wykoślawionej wersji (typu "Święci z Bostonu"). Powtarzam jeszcze raz - w kinie sensacyjnym nie znalazłem nigdy takiego momentu.

A może mało jeszcze widziałem lub po prostu nie pamiętam ;)

gjon

No to namieszali jeszcze bardziej, bo niczego takiego w książce nie było.

ocenił(a) serial na 9
gjon

O, przypomniałem sobie o Danie Scully z "The X-Files". W serialu jej katolicyzm (wyróżniony i podkreślony jako to konkretne wyznanie chrześcijańskie) był w kilku odcinkach istotnym wątkiem.