PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37362
6,9 8 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów
ocenił(a) serial na 9
misyogi9

Borgias bezapelacyjnie :)

misyogi9

Tudors!

ocenił(a) serial na 9
misyogi9

Borgias :)

ocenił(a) serial na 8
misyogi9

Zdecydowanie Borgiowie. Tudorzy jak dla mnie to strasznie drętwy i przewidywalny serial.

użytkownik usunięty
misyogi9

Borgias bez dwóch zdań z genialnym Ironsem na czele. :)

ocenił(a) serial na 9

to prawda, jest genialny ale nie zapominajmy o Cezarze :))

ocenił(a) serial na 10
misyogi9

Oglądałem obydwa i zdecydowanie The Borgias. Jeden z najlepszych seriali jakie miałem okazję oglądać.

ocenił(a) serial na 8
pitixpl

Masz rację, The Borgias, ale czy nie sądzisz, że wynika to przede wszystkim z tematyki?

Tak mi się przynajmniej wydaje. Serial dość bezkompromisowo (jak i książka) traktuje walkę o władzę w kościele i nadużycia wszystkich członków władz kościelnych.

Fakt, że Tudorzy są lekko za słodcy. No i wojenne wstawki Borgiów są dużym plusem. Brak tej militarnej części w Tudorach trochę boli, można było spokojnie dołożyć Inwazję na Francję (chyba, że jest w dalszych sezonach - przyznam że mnie znużył po dwóch).

ocenił(a) serial na 10
Ascheron

Ja też oglądałem Tudorów po pewnym sezonie na siłę, byle ich dokończyć. Prawdopodobnie masz rację, że tematyka odgrywa tutaj jedną z kluczowych ról.

ocenił(a) serial na 9
misyogi9

The Borgias. Tudors to niestety historia o dworze i królu chędorzącym dwórki. W The Borgias też jest dużo sexu, ale w Tudors miłostki
są najważniejszym i dominującym wątkiem.

ocenił(a) serial na 10
misyogi9

Zdecydowanie The Borgias. Głównie za sprawą klimatu. Ówczesna Italia miała dużo ciekawszą historie. Szkoda że nie będzie IV sezonu. Wielki niedosyt pozostaje. Nie pokazali jak Cezar został księciem Romanii, nagłej śmierci Rodrigo, wyboru Della Rovere na papierza i upadku i śmierci Cezara.

ocenił(a) serial na 8
misyogi9

zdecydowanie Borgias

ocenił(a) serial na 9
misyogi9

The Borgias! Oczywiście Tudors też jest dobrym, a nawet bardzo dobrym serialem. Ale Borgias jest o niebo lepszy.

ocenił(a) serial na 10
misyogi9

Uwielbiam zarówno The Tudors i The Borgias, ale chyba jednak większą miłością darzę Tudorów :)

ocenił(a) serial na 10
misyogi9

Oba fajne :)

ocenił(a) serial na 9
misyogi9

Rodzina Borgiów to to jeden z najlepszych seriali jakich widziałem, Tudorsi nie dorastają mu do pięt,. Szkoda, ze przygody Borgiów nie doczekały swego finału,to ogromny niedosmak bo serial miał mieć 4 sezon.

misyogi9

Stawiam na "Dynastię Tudorów". Mam do tego serialu sentyment. Ale "Rodzina Borgiów" też bardzo dobra.

misyogi9

Oba seriale mi się podobały, w Borgiach akcja była szybsza, ale fakt, że serial nie został ukończony powoduje, że wyżej cenię ,,Dynastię Tudorów''.

ocenił(a) serial na 10
misyogi9

Jak dla mnie to Borgias miażdży wprost Tudorów, role papieża i skrytobójcy zagrane na najwyższym poziomie...Tudors też spoko ale to już nie ta klasa...pytanie dlaczego nie będzie 4 sezonu, gust widzów jest jaki jest (ludzie wolą bezmyślne łupanki z akcją gdzie wystarczy wiedzieć kto jest dobry a kto zły i nie muszą się zastanawiać nad zawiłościami fabuły i realiami historycznymi), swoją rolę odegrało też zapewne raczej negatywne światło jakie pada na tradycję kościoła katolickiego...podobny los spotkał zresztą rodzimy serial "glina", gdzie uwarunkowania społeczno-polityczne były gwoździem do trumny ciągu dalszego filmu...szkoda bo moim zdaniem Borgias to jeden z najlepszych seriali jakie powstały w ostatnich latach

ocenił(a) serial na 8
misyogi9

to zależy. Pod względem akcji, intryg itd. zdecydowanie Borgiowie. Z drugiej strony Tudorowie mają spokojny klimat i fajnie rozwinięte wątki pomiedzy bohaterami.

ocenił(a) serial na 8
misyogi9

Tudors.