PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37401
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Co sądzicie o tej parze ? Rozczarował was pierwszy sezon ? Muszę przyznać, że ja się trochę zawiodłam, bo myślałam, że ta dwójka będzie mieć się bardziej ku sobie... Mam nadzieję, że w drugim sezonie rozkręci się ich wątek :) Od razu mam też pytanie: są już jakieś spojlery dotyczące losów tych bohaterów ?

ocenił(a) serial na 10
aniusiaczek92

Też miałam nadzieję, że coś więcej między nimi będzie :) Oby posunęli się naprzód w drugim sezonie :D Co do Twojego pytania to nie znam odpowiedzi na nie.

aniusiaczek92

Ależ oni mają się ku sobie, a przynajmniej widać, że mogą się mieć ku sobie. W tym sezonie nie mogło być nic więcej między nimi, bo ona i on byli zakochani w kimś innym. Z historycznego punktu widzenia, może coś więcej ich połączyć, ale w sumie nie musi, bo raz historia Lukrecję potępia, raz rehabilituje. Osobiści wolałabym, aby ich relacja była czysto platoniczna i nawet jeżeli ich uczucia będą wykraczały poza to to zwykło łączyć rodzeństwa, niech sfera cielesna pozostanie owocem zakazanym. Choć serial jest ność dosłowny, więc pewnie skończy się na moich nadziejach.

AureliaKotta

O czym Wy piszecie? Poczytajcie lepiej trochę historii, nawet z wikipedii, a dowiecie się jak to było naprawdę i kto rozpuszczał plotki o Lukrecji i Cezarze.

bemol33

W sumie po premierze na HBO widać, że producenci wpadli na pomysł, by tymi plotkami troszkę na widza podziałać. Zobaczymy jak to dalej będzie, jakiego typu prawdę wybiorą producenci - historyczną czy ekranu.

tarek12

Każdy serial można, a nawet trzeba traktować z przymrużeniem oka, a na pewno nie można uczyć się historii na serialu pseudohistorycznym. Zawsze będą solidne przekłamania wynikające z dopasowania do scenariusza i podkreślenia barwności serialowych postaci.

bemol33

Ja o serialu piszę. Tak się składa, że czytałam trochę historii. I napisałam o tym, że jedni ludzie mówili o niej źle inni dobrze. Ale, kto ma 100% jak się rzeczy miały 500 lat temu. I jak napisał @tarek12, widać, że scenarzyści też trochę historii liznęli.
Jestem daleka od tego, by uczyć się historii z seriali i filmów, ba nawet lubię szukać tych historycznych nieścisłości. NIe oceniaj od razu ludzi i nie zaganiaj ich do książek - to forum filmowe, serialu się trzymajmy.

AureliaKotta

Z drugiej strony, to może być ciekawe. Wybierać sobie określone filmy i seriale, które starają się dosyć poważnie podchodzić do historii i następnie samodzielna weryfikacja ze źródłami historycznymi.
@Bemol33 - oczywiście, że film (oczywiście nie licząc dokumentów) czy serial nie jest poważnym źródłem historycznym. To chyba zrozumiałe. Natomiast czym innym jest przedstawianie pewnej postaci zgodnie z wiedzą naukową na jej temat, a czym innym wykorzystanie tylko nazwiska i ewentualnie jakiejś legendy do skonstruowania bohatera (-rki), która z autentyczną osobą nie miała wiele wspólnego.
Dobrym przykładem jest "Monster" z 2003 roku, w którym osoba Aileen Carol Pittman została potwornie wykoślawiona. Wszystko po to, by film ładnie się sprzedawał. Z faktami nie miało to wiele wspólnego. Uczciwsze byłoby niepisanie, że film na faktach.

użytkownik usunięty
bemol33

Może to i były plotki ale w serialu aż za bardzo widać że łączą ich bardzo silne uczucia. Tak ich przedstawili.

ocenił(a) serial na 7
bemol33

Ale serial powstał bardziej na kanwie książki niż historii. A w książce łączy ich romans, a ich pierwszy stosunek seksualny był zainicjowany przez papieża.