pewnie nie bo pięknie pokazuje oblicze KK :D haha
Przecież większość osób w Polsce ma świadomość jak wyglądało papiestwo w wiekach 10-18. Nigdy tego Kościół nie ukrywał i naucza się tego na lekcjach historii w szkole, więc w sumie Twój post był bezsensowny i zastanawia mnie czy wogóle przemyślałeś choć przez 10 sekund sens jego napisania. Prawda jest taka że w okresie wypraw krzyżowych i rozwiązłości papieży i księży Kościół sam dawał przeciwnikom argumenty w dłonie i teraz musi z tym żyć. Historii się nie zmieni.
dobre i co przechodzisz z tym do porządku dziennego.. bo ja mam wrażenie że teraz jest tak samo nic się nie zmieniło jeśli chodzi o KK
ewcynka16
Historycznym faktem jest historia rodu Borgiów, ale myślisz, że taki pierwszy lepszy odbiorca u nas ją zna lub się z nią zapozna? Nie :) zobaczy, że serial o papieżu, który to i tamto i zacznie krzyczeć, że obraza dla KK i pewnie to specjalnie TVN promuje :)
Serial pokaże na pewno polskie HBO a na otwartą antenę pewnie nie trafi podobnie jak Czysta krew, Dynastia Tudorów czy Spartakus. Za ambitne dla naszych 4 otwartych kanałów. Poza tym gdyby TVP1 zdecydował się je pokazywać o przyzwoitej porze to pewnie podobnie jak w przypadku Rzymu wyciąłby co pikantniejsze sceny.
Jako student Teologii agnostyk i przeciwnik Kościoła katolickiego z chęcią obejrzę ten serial. Bo poznałem ród Borgia nawet na Teologii krytykują ich mocno, ale wygląda to trochę jak "Wycieranie gęby" współczesnym księżom. Myślę, że takich "Roderigo Borgia" jest dziś w kościele aż za wielu.
ewcynka16 - to ty chyba w innym świecie żyjesz, jak wg ciebie kosciol widzi swoje błędy
W temacie błędów i wypaczeń. Jestem ciekaw czy ateiści w końcu nakręcą film o swoim wkładzie w rozwój eugeniki i promowanie jej przez nich samych w całej Europie. Wysterylizowaniu w Szwecji 63 tys. osób głównie dzieci uznanych przez ateistycznych socjaldemokratów za nie przydatne jednostki. Oczywiście powinni w takim filmie, przytoczyć wypowiedzi ateistów, którzy od czci i wiary odsądzali papieży, którzy sprzeciwiali się eugenice.
Chociaż raz mogliby nakręcić taki film, tak dla równowagi.
Oczywiście, że tak:) Mój radykalizm jest wprost proporcjonalny do twojego fanatyzmu, odbierającego każde przypomnienie faktów - że druga strona nie jest taka święta na jaką próbuje się lansować - za objaw radykalizmu:)
Mój fanatyzm katolicki kazał mi przeczytać książkę Mario Puzo "Rodzina Borgiów" (moim skromnym zdaniem obok "Ojca chrzestnego" najlepsza książka tegoż autora) i mam zamiar obejrzeć serial.
Jeżeli chodzi o przypomnienie tematu eugeniki, no cóż małe odświeżenie pamięci niektórym panom ateistom, że ich światłe umysły w XX w. a nie w średniowieczu bardzo brzydko się bawili ludzkim losem, a z ich pomysłów szeroko czerpał Adolf Hitler. Po za tym wciąż nie mogę wyjść ze zdumienia dlaczego o ateistach nie kręci się takich filmów, czy seriali. Jawna niesprawiedliwość:) Jak ktoś by chciał nakręcić takiego typu serialu czy film, to jako historyk służę pomysłami:)
Po pierwsze:, Choć istotnie uważam się za osobę niewierzącą jestem raczej agnostykiem nie ateistą. Bo w odróżnieniu od ateistów, którzy przeczą istnieniu Boga całkiem w ciemno i w czambuł uważam, że nie ma żadnych dowodów na to, iż Boga nie ma jednak nie ma też żadnych dowodów na to, że jest. W teologii fundamentalnej księdza Z.. Tonnkiela czytamy "Wiara jest kwestią wewnętrznego przekonania i nie potrzebuje dowodzenia" można, więc z tego wysnuć wniosek, że zawsze będą tacy, którzy święcie wierzą w istnienie Boga. Ze mną jest tak, że zaliczam się do tej drugiej grupy wiary w Boga nie posiadam jestem niewierzący zadowolony? Tym się jednak różnie od cynicznych ateistów w typie J. Urbana, (Którego nie cierpię), że ja szanuje czyjeś przekonania nie narzucając siłą własnych jak to raczy czynić rzeczony UB-ek w swoim szmatławcu. Zawsze będą zwolennicy istnienia Boga jak i jego nieistnienia a prawda jest taka, że pewności nie będzie miał nikt. Z tego założenia wychodzi właśnie agnostycyzm, który preferuje i przy którym zostanę, bo nie lubię fanatyzmu w żadnym z odcieni. Podsumowując masz do czynienia z agnostykiem nie ateistą. Zapraszam na moje forum o "The Borgias" w zakładce "Teologia" z chęcią podyskutuje z tobą o tym. Skoro to mamy ustalone przejdę do drugiej sprawy:
To jasne, że antyklerykalne środowiska, (Do których się zaliczam) często przedstawiają kościół Katolicki bardzo kłamliwie i rozpatrywanie kościoła tylko i wyłącznie przez pryzmat jego błędów(Tak jak to robi ten paranoik Dan Brown) jest niesprawiedliwe. Nie wmawiaj mi jednak proszę, że żadnych błędów nie było. Były i należy je punktować, co przyznaje nawet kościół. Bo prawda jest taka, że kościół dawno przestał być Chrystusowy i nawet istotnie święty Jan Paweł II nie ustrzegł się błędów. Bo wszyscy są tylko ludźmi.
Tak podejrzewałam, bo większość seriali Showtime pokazywało do tej pory polskie HBO, przede wszystkim Dynastię Tudorów od tych samych twórców. Dzisiaj moje podejrzenia zostały potwierdzone.
@ewcynka16
Nie wiem, być może coś się zmieniło przez ostatnie 5 lat, od kiedy ja skończyłem edukację w liceum, ale wtedy na historii, a tym bardziej na religii nie studiowano dokładnie dziejów papiestwa. może nauczyciele coś tam wspominali o rozwiązłości ówczesnego kościoła, ale wydaje mi się, że jednak większość społeczeństwa dalej nie zdaje sobie sprawy jak było naprawdę. I jeżeli ten serial rzeczywiście pokazuje prawdziwe dzieje kościoła tamtych czasów, to u nas nie zostałby dobrze przyjęty i ta większość społeczeństwa nie przyjęłaby tego wszystkiego do wiadomości i uznała za kłamstwo i marną prowokację.
Nie ma szans żeby u nas puszczono taki serial. Już nawet nie chodzi w tej sprawie o to że Polska jest krajem katolickim tylko o to że nasze społeczeństwo jest na innym poziom niż ludzie w innych krajach. U nasz puszcza się seriale ktore sa pozywna papka dla rozleniwionej masy czyli cos typu m jak milosc , pierwsza milosc, milosc bog wie jaka itd. Po prostu takie cos by sie u nas nie przyjęło.
no patrz. więc chyba mam zwidy, że leci house, leciała rodzina soprano, leciały desperate housevifes...
Chyba masz zbytnio zaniżone zdanie o Polsce ;) The Tudors leciało również w Polsce, a przecież tam serial i historia pokazuje również najgorsze strony Koscioła... Wg mnie puszczą ten serial, bez żadnych problemów.
Religia też jest częscią historii i kultury kraju. Szukaj ofiar gdzie indziej, święty się trafił.
Bardzo mi żal, że religia katolicka jest historia i kulturą jakiegokolwiek kraju. Szukać ofiar gdzie indziej? Gdzie? Tam gdzie księża? Wśród dzieci? Opętany się trafił.
Opetanego to ja widze kogos innego, waskim i schematycznym mysleniem. Liznał cos nauki i mysli ze einstein (który nawiasem mówiąc wierzył w Boga).
PS ale rozumiem teraz matoły są nowoczesne i mówią to co słyszą, własny rozumem boją sie posłużyc.
Ja myślę wąsko i schematycznie? A Twój pogląd (sądząc z wcześniejszych wypowiedzi) to taki że:
1. ksiądz jest święty
2. ksiądz zawsze ma rację
3. żaden duchowny nigdy nie zrobił nic nie legalnego
4. powiedzenie prawdy o księdzu to największa obraza
5. jeżeli nawet ksiądz zrobił coś złego to przenieśmy go do innej parafii, w niebie go rozliczą
6. tylko katolicy mogą żyć w Polsce, każdy kto myśli inaczej, wyznaje inną religię, wytyka zacofanie KK czy nawet odważył się być homoseksualistą nie jest "Prawdziwym Polakiem"
7. seks jest zły
8. i wiele wiele innych
PS
"Opetanego to ja widze kogos innego, waskim i schematycznym mysleniem. Liznał cos nauki i mysli ze einstein (który nawiasem mówiąc wierzył w Boga)."
Mógłbyś mi wytłumaczyć o co DOKŁADNIE chodzi w tych dwóch zdaniach?
To naprawdę nie jest moja wina że cierpisz na brak inteligencji i nie rozumiesz co ja pisze po polsku. Dosyc przykre lecz nie moj problem.
Tą litanie, ktora napisales powyzej nie wiem skąd się wzięła ale skomentowac to mozna tylko jako - żal.
jesli tylko tyle rozumiesz pod słowem Katolik, to szkoda mojego czasu na rozmowę.
Nie wyprowadzam cie z błedu, powtarzaj tak sobie lepiej sie poczujesz ale .....nie waz sie sugeruwac nawet co ja moglam miec na mysli to i tak widze dla ciebie za trudne.
PS przy okazji moje wczesniejsze wypowiedzi nawet nie przypominały twoich wypocin w punktach
mówienie do siebie jest oznaką zachwianego umysłu. ciesz się zatem, dzięki temu nie wylądujesz w tworkach.
Hmm. Pani/Panie doktorze skoro jesteś tak dobrze zorientowana/y w moich przypadłościach to czego objawem są "zwidy" i wmawianie innym choroby psychicznej?
Wracając do pokazanie tego serialu w Polsce to jestem na 100% pewien że nie pokaże go żadna duża stacja tylko jakaś płatna, z niską oglądalnością.
zatem to ja mam zwidy, bo house i gotowe na wszystko nie były emitowane w polskiej telewizji i to ja wmawiam chorobę psychiczną komuś, komu urojenia prześladowcze każą w każdym katoliku widzieć zaślepionego ekstremistę i wypowiadać się na temat, na który nie ma pojęcia, czego dowiodło jego jakże błyskotliwe wypunktowanie katolickich dogmatów? dobre.
Chyba masz jednak jakieś zwidy House leciał na TVP 2 a Gotowe na wszystko na Polsacie. Nie wiem jaki mają związek te seriale z tematem (czyżby doktor House był zakonspirowanym kardynałem?)
"każdym katoliku widzieć zaślepionego ekstremistę" nie w każdym ale zawsze najgłośniej krzyczą ekstremiści i to głównie ich widać, bardzo rzadko słychać rozsądny głos z kościoła (ale się zdarza)
Co do dogmatów możemy podyskutować (wymieniłem tylko mały procent), który konkretnie według ciebie nie jest zgodny z prawdą?
z analfabetyzmu wtórnego też się powinieneś leczyć.
który jest niezgodny z prawdą? każdy. bo to zresztą nie są żadne dogmaty. skoroś miał kiepskiego katechetę, to nie dziwota, że twoja wiedza o katolicyzmie wynosi zero. szkoda tylko, że o tym nie wiesz i nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.
dlaczego niebo jest zielone we fioletowe kropki? tylko nie mów, że nie jest - to nie jest odpowiedź! odpowiadaj na pytanie! no dlaczego niebo jest zielone we fioletowe kropki? :((
ps. to powyżej to metafora.
Swietnie podsumowałas to co on pisze....
jedyny cel obrazic kogos i nie przyjmowac do wiadomosci co sie do niego mowi.
Usiądźmy i zapłaczmy nad tymi dwoma beznadziejnymi przypadkami.
"jedyny cel obrazic kogos i nie przyjmowac do wiadomosci co sie do niego mowi" nareszcie się przyznalicie do waszej taktyki.
Masz zadatki na swietnego inkwizytora. Ty nie chcesz przyjac do wiadomosci co sie do ciebie mówi.
Ty ciagle obrazasz i myslisz ze bede siedziała cicho i słuchala twoich oszczerstw.
Użyję teraz waszych argumentów: "Jesteśmy najmądrzejsi (sosnowska, rzulian) wszyscy inni to kretyny, jeżeli wyrażają swoją opinie to naziści. Tylko my mamy rację. Nie będziemy z nikim rozmawiać bo wszyscy do oszołomy i głupki. Uwielbiamy BSlab więc przepisujemy jego wypowiedzi i twierdzimy że to my tak myślimy. Jesteśmy super! Jesteśmy najlepsi w obrażaniu (obrażąnie innych zakrywa nasze braki w edukacji< tylko nie wówcie o tym nikomu!). Tylko my znamy prawdy objawione. Alleluja! Amen!"
Zapłacz nad sobą i swoim rozumem, którego boisz sie uzywac. Na chusteczkach nie zaoszczedzisz ale moze ci to pomoze.
To jest jedyny poziom rozmowy na aktory cie teraz stac xD
"Usiądźmy i zapłaczmy nad tymi dwoma beznadziejnymi przypadkami."
ciąg dalszy diagnozy: rozszczepienie osobowości...
ps. nudny jesteś. napisz może wreszcie jakiś konkretny, nie wyssany z palca i przystający do rzeczywistości zarzut pod adresem KK, to może cię zaczniemy traktować poważniej. a jak cię na to nie stać, to wracaj do kaftana bezpieczeństwa.
gdzie on tu widzi zaślepionych ekstremistów, ale grunt to wynaleźć sobie teorie....
Może zakończymy tą dyskusję? Wy obrazicie mnie, ja obrażę was.To donikąd nie prowadzi. I tak każdy zostanie przy swoim zdaniu.
Moze kiedys dorośniesz do dyskusji bez WMAWIANIA ludziom i "bawienia sie w cud telepate" co myślą a co powinni mysleć a może nie. Na ten czas wszystkiego najlepszego i zakonczmy to.