Co to za obrządek z "dotykaniem" jąder papieża. Czy to prawda i czy ktoś juz o tym słyszał??
Sprawdzano czy papież jest mężczyzną. Wynikało to z tego, że (wg legendy) na tronie papieskim w roku 885 zasiadła kobieta nijaka Joanna. Joanna wg legend zdobywała rozległe wykształcenie, dzięki temu, że przebiarała się za mężczyznę. Robiąc w konia dostojników kościelnych zaszła wysoko. Wg przekazów miała również urodzic dziecko. Dzięki tej legendzie, wszyscy nowo wybrani papieże musieli przechodzić tzw test płci. :))))) Testy te wykonywano do XVI wieku
100% prawda. Papieżyca Joanna została zdemaskowana dopiero w tedy gdy miała urodzić a zdarzyło się to podobno podczas tradycyjnej tzw papieskiej pielgrzymki ulicami Rzymu, na pewnym jej odcinku Joanna zaczęła po prostu rodzić i jak dobrze pamiętam nie przeżyła tego tak samo ona jak i dziecko które miała z którymś z kardynałów ( a więc ktoś znał jej sekret) i od tamtej pory papież już nigdy tą drogą podczas pielgrzymki nie przechodzi ( na znak zniewagi) i równocześnie zaczęto sprawdzać płeć papieża przed jego wyborem aż do XVI. w
Zgadza się. Dzisiaj nawet w Newsweeku o tym czytałem. Pisali tam, że podobno była wychowywana w Anglii tylko przez ojca, chyba także duchownego, który wysłał ją do Grecji, gdzie udając mężczyznę zdobyła wykształcenie. Stamtąd trafiła do Rzymu na dwór papieski (jeśli można to tak nazwać) i wkrótce sama została "papieżycą" ;D
Oczywiście to legenda, w rzeczywistość historycy wykluczyli istnienie papieżycy.
Inna sprawa, że końcówka średniowiecza i renesans to tak durne epoki, że w legendę mogli wierzyć nawet w Watykanie.
Se przeczytaj ostatni akapit http://pl.wikipedia.org/wiki/Papie%C5%BCyca_Joanna#Polemika_ws._istnienia_papie. C5.BCycy - w wiele rzeczy mogę nie wierzyć, ale złotym monetom i wrogom kościoła wierzę bez zastrzeżeń.
Myślę, że teraz już nie dojdziemy do tego, czy to była prawda czy legenda. Zwłaszcza, że historia jest strasznie zakłamana i mało którym źródłom można wierzyć w 100%.
Nie,no bez jaj...papież bez jaj?-nie wierzę, żeby to była prawda- a ten obrządek wprowadził zapewne jakiś kardynał - gej,który lubił macać jajka i to cała tajemnica pochodzenia tego ,nie tam jakaś "papieżyca".
tak prawda jest nawet takie specjalne krzesło z dziurą do badania::::))))))))))))))))))) wiele osób mówi o tym, że kiedyś papieżem była kobieta - też o tym czytałam nawet urodziła dziecko:::)))))) - co za zepsucie i chyba od tego "incydentu" to sprawdzają... a papieża-kobietę wymazano z historii - poprzesuwano daty jakby jej wogóle nie było:::)))))))))))))