PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37401
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Jestem zawiedziony faktem iż w pierwszej serii tylko 9 odcinków.I że już za chwile dowiem
się wszystkiego.Co prawda serial jest daleko rozbieżny od książki Mario Puzo - Rodzina
Borgiów,po którą sięgnąłem po obejrzeniu serialu.Mimo to jestem zafascynowany tym
serialem .JEST PO PROSTU SUPER.

ocenił(a) serial na 10
tom72belpasso

Jestem tego samego zdania! A w serialach historycznych raczej nie można się spodziewać zaskakujących zakończeń :-)

ocenił(a) serial na 6
merette

A ja właśnie przeczytałem książkę jakiś rok temu i zafascynowany ją z wielką nadzieją zacząłem oglądać ten serial.... jestem mocno zawiedziony - serial nie jest zły, ale spodziewałem się czegoś lepszego, poza tym strasznie drażnią mnie rozbieżności z książką.

ocenił(a) serial na 8
tom72belpasso

Czy serial jest w ogóle ekranizacją książki Mario Puzo? Może wszystkich po prostu myli zbieżność tytułów... No bo jak najprościej nazwać serial o... rodzinie Borgiów? sprawa tłumacza, mogliby też 'Borgiowie'; ja w każdym razie w napisach początkowych nie zauważyłam nazwiska Puzo, ale może przeoczyłam

ocenił(a) serial na 8
GrellRautha

czytałem książkę Puzo i można zauważyć pewne podobieństwa, ale na pewno serial nie jest na podstawie książki. Zbieżność tytułów wynika z tego że ciężko inaczej to nazwać (no może borgiowie, ale poza tym to chyba juz nic nie ma). SPOJLER DLA CZYTELNIKÓW Największą rozbieżnością miedzy książką a serialem jest związek pomiędzy Lukrecją a Cezarem (w książce jest, w serialu nie).

ocenił(a) serial na 8
mich18

też na to od razu zwróciłam uwagę - i już stąd wniosek, że serial nie jest na podstawie książki Puzo
...co nie zmienia faktu, że serial jest bardzo dobry

ocenił(a) serial na 4
tom72belpasso

Szkoda tylko, że kreacja postaci nie jest najwyższych lotów. Po przeczytaniu książki miałam pewne wyobrażenia na ich temat, a w serialu w zasadzie wszyscy wypadli dość słabo. Po za tym skoro w zapowiedziach nawiązują do Ojca Chrzestnego, to wypadałoby zapoznać się z książką tego samego przecież autora! Nie koniecznie tworząc wierną ekranizację, ale zaczerpnąć chociażby genialne kreacje głównych postaci. Odnoszę wrażenie, że twórcy serialu nie zaznajomili się z powieścią Mario Puzo. Czy przez to bliżej tym Borgiom, do tych historycznych, czy dalej, ciężko ocenić po przeszło pięciuset latach. Jedno jest pewne, Borgiowie Puzo urzekają wyrafinowaniem i geniuszem, tutejsi wypadają przy nich bardzo blado.

ocenił(a) serial na 8
tom72belpasso

Bo to nie jest ekranizacja książki Puzo (choć jak ja na ten tytuł trafiłam także o tym pomyślałam :)) tylko po prostu losy szlachetnej rodziny Borgiów.
Kurcze, czekam na następne odcinki z niecierpliwością :))
Co do aktorstwa - w większej mierze mnie się podobało :) Nie porównuj swojej wyobraźni do gry, bo tym tutaj naprawdę przyzwoicie poszło.

ocenił(a) serial na 10
tom72belpasso

Przynajmniej porównujesz do książki, nie do gierki komputerowej.