Czy orientuje się ktoś czy serial bazuje raczej na faktach czy jest oparty bardziej na książce Mario Puzo. W opisie nie widzę nic o Puzo, a szkoda, bo książka ta jest rewelacyjna i moim zdaniem lepsza nawet od legendarnego "Ojca Chrzestnego". W każdym razie pozycja warta przeczytania. Dodatkowo Irons w roli głowy rodu Borgiów, więc może być ciekawie.
MSZ jeżeli chodzi o porównanie z książką to.. w serialu zobaczysz jedynie jej bohaterów. A i to nie wszystkich, bo np. brak zaufanego Brandao. A i sam Michaletto różni się od tego opisanego przez Puzo. A sama fabuła wydaje się być pomieszana - wzięli Cesara i Rodriga, dali im główne role i to nic, że nie ma intryg czy nagłych zwrotów akcji, to nic, że wszystkiego domyślasz się po kilku minutach.. bo przecież najważniejsze wg autorów jest samo to, żeby pooglądać grę Ironsa i piękną scenerię.. Ogólnie serial bazuje chyba na własnej interpretacji historii( z różnych względów), bo ani książka ani znane mi opisy historyczne papieża, Cesara czy Lukrecji nie wydają mi się być zgodnymi z tym co przedstawia .The Borgias'.
Witam, serial bardzo mi się spodobał. Skrabel, możesz mi powiedzieć, czy książka Puzona skupia się tylko na Rodrigo? Czy są w niej zawarte wydarzenia po jego śmierci. Chodzi mi głównie o Cezare.
W zasadzie Cezar i Rodrigo stanowią dwójkę bohaterów tej książki. Trudno mi tu stwierdzić, który jest bardziej eksponowany u M. Puzo, ale z pewnością Cezar nie jest postacią drugoplanową. W powieści jest też trochę o wydarzeniach po śmierci papieża, układach Cezara z Della Rovere i itd. aż do jego śmierci. Nie jest to już jednak jakoś bardzo rozbudowane, bo w zasadzie od śmierci Aleksandra VI można liczyć kres panowania Borgiów. W każdym razie książkę polecam, bo sam Puzo pracował nad powieścią 20 lat i nie zdążył jej sam dokończyć przed śmiercią, a to chyba świadczy o pracy jaką włożył w każdy szczegół dzieła.