PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37403
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Niestety nie wciągnął mnie tak jak Gra o tron, generation kill czy spartakus. Najslabsza produkcja HBO. Ogladam tylko dla tego ze pokazuje jaka szmatlawa, skorumpowana, plugawa i podszyta spiskami organizacja jest kosciol katolicki

Abraxus

To nie jest serial HBO, tylko Showtime. Spartakus też nie jest produkcją HBO, tylko Starz. Oba są natomiast emitowane w Polsce przez HBO.

Abraxus

Nie przesadzaj ;)
Po pierwsze serial jest całkiem dobry, a po drugie jest zasadnicza różnica pomiędzy kościołem w XVI i XXI wieku. Trudno teraz mówić o skorumpowanym kościele chyba że naprawdę w skrajnych przypadkach, ale to z kolei można powiedzieć o każdej organizacji.

użytkownik usunięty
RienN

Kosciol jest taki sam jaki byl, opakowanie jest inne ale wnetrze jest tak samo smierdzace i zgnile.

ocenił(a) serial na 6

Trzeba byc wielkim naiwniakiem,zeby wierzyc w zmiane kosciola na lepsze.Główne cele Watykanu sa wciaz te same i niezmienne - a sa nimi wladza i pieniadze.

Detoksynator

Gdyby nie kościół i papież mielibyśmy dziś w Polsce komunizm. A tak apropo jakie są twoje argumenty, że kościół jest "zgniły" i zależy mu tylko na pieniądzach? Porównaj sobie pensję polityka do księdza i zobacz jaka instytucja jest bardziej "zgniła" :)

ocenił(a) serial na 6
RienN

Kto Ci takich bajek naopowiadał,że jakoby kościół obalił komunizm w Polsce? No chyba jaja sobie robisz ;) słyszałeś może kiedyś o Lechu Wałęsie i Solidarności (oczywiście z tamtych lat.bo teraz to zupełnie inna organizacja)
A skąd wiem,że kościołowi chodzi tylko o kasę? Bo mam oczy i widzę.Widziałeś kiedyś przepych jakim się otaczają w Watykanie,albo u nas powiedzmy w Licheniu? Ja byłem i widziałem- to są niewyobrażalne pieniądze,kościoły ociekające złotem...może szeregowy ksiądz tak jak urzędnik kokosów nie ogarnia, ale za takie siedzenie i pierdzenie w sutanne to i tak za dużo, ale już biskup tudzież kardynał goli sumy zbliżone do ministrów, a są też obrotniacy, którzy są mistrzami w dojeniu emerytek,sponsorów,darczyńców-Rydzyk nie jest jedyny.Dla mnie polityka i kościół to takie samo szambo.

użytkownik usunięty
Detoksynator

Sluchajcie dzieci detoksynatora bo madrze prawi, moze w koncu cos do was dotrze i faceci w kiecach troche zbiednieja.

Detoksynator

Odpowiem na pierwsze pytanie. Oczywiści, że słyszałem o "Solidarności", a czy ty słyszałeś o kardynale Stefanie Wyszyńskim, Karolu Wojtyle i księdzu Jerzym Popiełuszce? Myślę, że tak, ale postaram się przytoczyć ci parę argumentów. Komunizm w Polsce nie upadł tylko dzięki działaniom "Solidarności" (które były w dużym stopniu wspierane przez Polskich księży, np. w 1980 i 1981, kiedy Wyszyński uczestniczył w rozmowach między rządem PRL i "Solidarnością", czy msze o Polskę i o sukces „Solidarności” na które przychodził Lech Wałęsa odprawiane przez Jerzego Popiełuszkę), składało się na to wiele różnych czynników. Głównym sukcesem, które pobudziło rząd do działania i zgodzenie się na liczne ustępstwa, były działania zwykłych ludzi. Tutaj właśnie kościół odegrał ogromną rolę. Wiesz ile ludzi przyszło na czytanie Jasnogórskich Ślubów narodu Polskiego, a także na liczne msze Jerzego Popiełuszki i odwiedziny Jana Pawła II? Wiesz jaką to miało wartość dla Polaków i jak działało na ich mentalność? Myślisz, że dlaczego władzom tak zależało na zabiciu tych 3 osób? Tak dziwnym trafem Popiełuszko został zabity, papież ledwo uszedł z życiem a Wyszyński był przez wiele lat poddawany surowym represjom? Kościół odgrywa w kulturze Polski ogromną rolę i nie wmówisz mi, że nie pomógł w obaleniu komunizmu co najmniej w równym stopniu co „Solidarność”.

Ok, teraz drugi zarzut: „Kościołowi chodzi tylko o kasę”. Widziałem jakim z jakim przepychem zbudowane są kościoły w Watykanie czy Licheniu, ale pamiętaj, że były one budowane paręset lat temu, a jak już się zgodziliśmy nie był to czas całkowitej „czystości” kościoła. Biskupem, czy arcybiskupem zostawało się tylko jeśli pochodziło się z bogatych rodzin.

Prawda zwykły ksiądz dużych sum nie zarabia, nie znam natomiast stanu portfeli biskupów czy kardynałów (nie wiem skąd to przypuszczenie, że zarabia tyle co minister, ale ok). Wiem natomiast, że wiele duchownych żyje w całkowitym ubóstwie. Głownie są to zakonnicy, ale zdarzają się również takie osoby wśród księży i biskupów. Natomiast postawa misjonarz, którzy pomagają ludziom w Afryce czy innych krajach trzeciego świata leżących na innych kontynentach. Poświęcają wszystko co mają, a każdego roku ogromna ich ilość zabijana jest przez bojowników różnych panujących tam dyktatorów.

Nie znam wielu księży, którzy kradną pieniądze emerytek. Oczywiście, że Rydzyk jest bogaty, ale jako właściciel stacji radiowej, trudno żeby był biedny, ni zgodzisz się? On tylko prowadzi własną stację, jacyś tam jego słuchacze, ją lubią i czy jest w tym coś złego? Czepiasz się wszystkich właścicieli stacji radiowych??

ocenił(a) serial na 7
RienN

W pełni się zgadzam z wypowiedzią powyżej. Osobiście serial mnie niesamowicie wciągnął i akurat pod względem treści, sądzę, że jest lepszy od Gry o tron, serialu który również uwielbiam. Nie rozumiem jednak ludzi, którzy tak bardzo do serca biorą sobie ten serial. To po prostu głupota i wyraz braku dojrzałości! Cóż, niestety tak było z Kościołem i sadziłam, iż każdy z lekcji historii wynosi z sobą taką przykrą prawdę, ale na chwilę obecną, nie umiem czegoś takiego powiedzieć. Nie po tym co widzę u siebie w parafii, czy w innych kościołach. Nie wiem, sądzę że ktoś tu pała wrodzoną nienawiścią i tyle.

ocenił(a) serial na 6
RienN

Ja nie neguje,że kościół trochę pomógł w walce z komunizmem,jednak głupotą jest twierdzenie,że "Gdyby nie kościół i papież mielibyśmy dziś w Polsce komunizm".Ten ustrój był kolosem na glinianych nogach i dawno by upadł nawet bez pomocy Wałęsy i Solidarności.Cały czas upada,nawet w swojej kolebce-jak grzyby po deszczu powstają nowe kraje uciekające z dawnego bloku sowieckiego,które dążą do kapitalizmu.

Hieh.Mówisz,że sanktuarium w Licheniu zbudowane zostało paręset lat temu.A to ciekawe, bo ja akurat byłem tam zaraz po zakończeniu budowy w 2005 roku i wiem dobrze co tam sie dzieje.Ustawiają się kolejki nawiedzonych, szczególnie starsze babcie, które muszą wykupić sobie miejsce w niebie, wręcz zabijają się by jak najszybciej rzucić pieniądz do pozłacanej skrzyni na datki lub na tacę.Człowieku, prawdziwa maszynka do robienia pieniędzy i chociaż kosztowała grube miliardy,to do tej pory już się zwróciła i zarabia krocie.Tylko po to została zbudowana,by przynosić zyski księżom.W Watykanie golenie odbywa się na wiele większą skalę.Kasa kasa kasa.

To prawda,że nawet w tej zgniliźnie znajdzie się niewielki odsetek naprawdę dobrych ludzi, takich jak wspomniani przez Ciebie misjonarze, którzy bezinteresownie pomagają biednym ludziom w Afryce itd,ale równie dobrze mogliby to robić bez instytucji pod tytułem Kościół Katolicki, który za ich pośrednictwem wpieprza się w nie swoje sprawy np zakazując murzynom używania prezerwatyw.Chyba wiesz z czego się bierze Aids? Sądze,że kościół dalej ma krew na rękach nawet w obecnych czasach.
A historie o biedaczkach zakonnikach,umartwiających się i żyjących w ubóstwie można włożyć między bajki.

I nie chodzi,że oni kradną pieniądze emerytkom.Oni robią im wodę z mózgu tak,że one same im te pieniądze zaniosą w zębach (już wspominałem,że miejsce w niebie kosztuje).A o Rydzyku pisał nie będę,bo na same wspomnienie jego persony zbiera mi się na wymioty,dlatego wybacz,ale muszę biec...

Detoksynator

Ehh dobra, sorry bazylika w Licheniu była niedawno zbudowana. Może i są tam kolejki nawiedzonych, które chcą dać kasę do skrzyni, lub na tacę, ale z tego co wiem datki dawane na kościół są zazwyczaj przekazywane takim fundacjom jak Caritas, albo służą odbudowie kościoła (jeśli parafia jest biedna), nie idą do samych księży. Uważasz ciągle, że księżą tak dużo zarabiają, ale nie słyszałem, by żaden mieszkał w willi i jeździł ferrari (no może oprócz Rydzyka;)) Większość księży mieszka na plebanii, która zazwyczaj jest starym i naprawdę słabo utrzymanym budynkiem.
To nie kościół ma krew na rękach, jakoś nie zauważyłem, żeby w Europie było tyle chorych na Aids, mimo, że jest to kontynent bardziej religijny. Za Aids odpowiada słaba higiena tych ludzi, która jest skutkiem biedoty kraju, wywodzącej się od ucisku dyktatorów. A pozatym nikt tak naprawdę nie zakazuje im używania prezerwatyw. Jakieś tam przekonania kościoła nie są tam przecież prawem. Kościół nie może nic zakazać w Afryce, bo z tego co wiem nie ma tam żadnej władzy.
Tacy biedacy ciągle jeszcze żyją. Choćby w milczących zakonach, gdzie nie pozwalają powiedzieć ci ani słowa. Myślisz, że to są bogacze? :)
Dobra o Rydzyku nie będę się wypowiadał, bo sam go nie lubię, ale takich przypadków jest bardzo niewiele.

ocenił(a) serial na 6
RienN

Datki dawane na kościół jak sama nazwa wskazuje idą na kościół,a nie jak piszesz na Caritas...i nawet nie zdajesz sobie sprawy o jakich sumach tu mówimy.uwierz,że jest gruuuubo... większość przeznaczana jest na parafie,część płynie do Watykanu,część na budowe następnych maszynek do zarabiania - na pewno nie dla biednych.Dla tych kościół sporadycznie urządzi kwestę i rzuci jakiś ochłap.

Szeregowy ksiądz, jak pisałem wcześniej nie zarabia kokosów,ale lekką rąsią przytuli około 5 tysi którymi niestety (dla niego) musi się dzielić z przełożonymi - ci dopiero koszą.Ale za pomachanie kropielnicą i zarecytowanie kilku regułek bierze 700zł (np za pogrzeb) to i się nie napracuje.Do tego tyle urlopu ile mają księża, nie ma żadna grupa społeczna w Polsce.
Co niedziela taca, do tego dochodzą śluby,chrzty,komunie,kolęda,niektórzy katecheza w szkole- do tego mają sos z gruntów,które dzierżawią, a cały czas wyciągają łapy po nowe z komisji majątkowej.Po mojemu zwyczajnie okradają w ten sposób nasz kraj,który jeszcze im za to płaci z budżetu państwa (fundusz kościelny).do tego jeszcze są zwolnieni z części podatków..Paranoja.

W Europie nie ma tylu zarażonych hiv,bo główne źródło wirusa znajduje się w Afryce,gdzie zbiera on swoje największe plony...a hiv rozprzestrzenia się nie z braku higieny jak piszesz, tylko poprzez stosunek płciowy z osobą zarażoną i tu pomocna jest prezerwatywa.Dlatego dodatkowym czynnikiem przenoszenia się wirusa jest właśnie kościół,ze swoimi "naukami",bo pewnie nie wiesz,ale chrześcijańscy Afrykanie naprawdę słuchają kapłanów.Mają jakąś taką dziwną mentalność,że jak ksiądz im powie nie używać prezerwatyw to oni naprawdę nie będą ich używać,bo dla nich jego słowa są dosłownie święte,nie tak jak Europejczycy, którzy mają trochę inaczej w głowach i podchodzą do tego inaczej.Poza tym co to za niestworzone historie wypisujesz,że kościół nie ma władzy w Afryce jak 37% ludności kontynentu to katolicy i wciąż przybywa?
A zakony milczenia i Ci co tam siedzą przecież idą tam na własne życzenie-jakieś chore jednostki nie przystosowane społecznie i pragnące uciec,czy schować się przed całym światem.Ci to są naprawdę biedni.Umysłowo.

Detoksynator

Generalnie sie z Toba zgadzam bo kosciol od lat ma wladze i bardzo duzo pieniedzy. Niezmienia to faktu ze w swoich szeregach trafiaja im sie bardzo madre osoby, (np. ks, Malinski w Krakowie) ktore wcale glupot nie gadaja i mozna ich posluchac, chociaz z przykroscia stwierdzam ze takich sług bożych jest bardzo malo.

A co do obalenia komunizmu to polityka Reagana najprawdopodobniej rozwalila komunizm a polegala ona na wyscigu zbrojen ktorego ZSRR nie moglo wygrac bo mialo zbyt slaba gospodarke. W ten sposob padla gospodarka a wladza postanowila zmienic ustroj na taki w ktorym dalej rzadzi. Nie mam nic do Rosjan i nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc ze wszystkie wieksze firmy w rosji sa po czesc prowadzone przez bylych komunistow a cala elita polityczna to byli czerwoni :)
przypuszczam ze gdyby nie te wydarzenia to i papierz i solidarnosc moglaby sie pupe pocalowac.

_Pietro

Polityka Reagana rzeczywiście w dużym stopniu przyłożyła się do upadku komunizmu, jednak składało się na to naprawdę wiele czynników i nie można powiedzieć który jest najważniejszy. Według mnie, ogromne znaczenie miało to, że na Sekretarza Generalnego wybrano Michaiła Gorbaczowa, która był dużo bardziej pokojowo nastawiony niż jego poprzednicy. Wyścig zbrojeń, a szczególnie SDI był tylko prowokacją, na która Gorbaczow na szczęście się nabrał. Reagan nie miał wielkiej zasługi w doprowadzeniu do obrad okrągłego stołu, kapitulacji Jaruzelskiego i wycofaniu wojsk ZSRR z Polski, a także w rozwiązaniu WSPR, aksamitnej rewolucji w Czechosłowacji i oczywiście zburzeniu muru berlińskiego. Do tych wielkich sukcesów przeciwko Związkowi Radzieckiemu doprowadziły protesty, manifestacje i walki krajów pod władzą ZSRR, a w dużej mierze powiodły się dzięki polityce prowadzonej przez Gorbaczowa. Dopiero jakiś czas po tych osiągnięciach w 91 Gorbaczow wreszcie skapitulował rozwiązując Związek Radziecki, na co na pewno miała wpływ zła gospodarka tego kraju. Jednak w tej wypowiedzi w skrócie chcę powiedzieć, że polityka Reagana w jakimś stopniu "rozwaliła" komunizm dopiero po całkowitym straceniu wpływu w środkowej Europie, na co wpływ miały działanie takich organizacji jak np. "Solidarność" w Polsce.

RienN

Chociaz nigdy sie nie dowiemy jak naprawde bylo to jednak wydaje mi sie ze gdyby ZSRR nie upadalo gospodarczo to mogliby stworzyc taki ustroj jaki posiada Korea Polnocna czy Chiny. Po upadku gospodarczym dopiero znalazlo sie miejsce na opozycje, ktora juz nie byla tak mocno tlumiona.

ocenił(a) serial na 6
RienN

Brawo ReinN- widzę,że przestałeś sieć brednie, że to kościół i papież obalili komunizm, a piszesz bardziej z sensem.Pewnie trochę poczytałeś na ten temat i dobrze- trzymaj się faktów, nie powtarzaj farmazonów zasłyszanych w TvTrwam i Radiu Maryja, lub od nawiedzonych ludzi, którzy wierzą we wszystko co powie im klecha.Kościół jak politycy zawsze próbował stawiać się w dobrym świetle, by pozyskać nowych wyznawców, a większość tak naprawdę to kłamstwa i kościelna propaganda.

ocenił(a) serial na 7
RienN

kościół za komuny miał sie nienajgorezj, a jak dobrze to sie nigdy nie dowiemy bo TW kościelni poszli w niepamieć, nie winie ich za to takie czasy,

RienN

ReinN przeczytaj ze zrozumieniem wypowiedz Detoksynatora. On napisał, że nie prawdą jest, iż gdyby nie działania kościała w Polsce dalej byłby komunizm, a nie powiedział że kościół się nie przyczynił. Nie zgodzę się z tobą jakoby kościół miał taki sam udział w obaleniu komunizmu jak solidarność. Jego pomoc jest nie oceniona, ale dużo mniejsza niźli solidarności.

RienN

Coz za wielka zasluga dla kosciola kiedy spojrzec wstecz...
"A teraz napijmy sie kardynale, za boga i rzez."
Cytat z serialu

ocenił(a) serial na 9
RienN

Papiez gowno zrobil dla obalenia komunizmu. Kolejna bajeczka wymyslona po to zeby wmawiac ludziom ze KK cokolwiek dla nich zrobil. KK robi, ale tylko dla siebie. Ile swiat przezyl ostatnio katastrof? czy poza modlitwa i slowami pocieszenia chociaz raz KK otworzyl swoj otyly skarbiec i wyslal chociaz zlotowke zeby komus pomoc?

Detoksynator

gdyby nie kosciol i chrzescijanstwo to zabojstwo nie byloby przestepstwem bo przeciez z punktu widzenia ateisty to nic zlego, wszak odrzuca on wszelka moralnosc i podzial na dobro i zlo.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

Kto Ci takich głupot nakładł do głowy?

Detoksynator

Nietsche tak twierdzil a ja sie z nim zgadzam, bez Boga dobro i zlo to tylko puste slowa.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

Nietsche twierdził,że Bóg nie żyje, a poza tym nienawidził chrześcijaństwa, więc nie rozumiem dlaczego się na niego powołujesz próbując tego wyznania bronić.Ja w Boga wierze, może niech się wypowie jakiś ateista, czy skoro nie wierzy w siłę wyższą to nie rozróżnia dobra od zła i nie ma kręgosłupa moralnego? ;)
Z resztą kościół zawsze miał i ma niewiele wspólnego z Bogiem,co pokazuje chociażby ten serial...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
pixi222

Wiesz co to dobro i zlo, bo zyjesz w chrzescijanskim spoleczenstwie a raczej w spoleczenstwie opartym na chrzescijanskich zasadach. Eksperyment więzienny i tysiace lat historii czlowieka pokazaly ze nie ma czegos takiego jak wewnetrzny kompas, jesli jeden czlowiek dostanie nieograniczona wladze nad drugim czlowiekiem to bedzie go ponizal dla wlasnej satysfakcji. Zasady religijne daja taki kompas, natomiast ateizm tylko przez odrzucenie wolnej woli usprawiedliwia kazde zachowanie, bo jesli czlowiek nie mogl zachowac sie inaczej to nie jest niczemu winny i niczego zlego nie zrobil, jest w koncu tylko komputerem ktory poslusznie oblicza nastepny ruch. Watpie ze ktos tak prymitywny jak ty moze to zrozumiec, ale moze to i lepiej.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

To prawda,że są tacy,których praktycznie nic nie różni od małpy i postępują tak jakby przed chwilą zeszli z drzewa-to jednostki bardzo prymitywne, lub zaburzone psychicznie- oni faktycznie nie posiadają takiego wewnętrznego kompasu moralności,jednak każdy normalny,zdrowy człowiek nie potrzebuje żadnych drogowskazów chrześcijańskich, by odróżnić dobro od zła.Po prostu to czuje.
Nie wiem jak Ciebie rodzice (razem z kościołem,którego bronisz) wychowali,ale np ja nie czerpie satysfakcji z poniżania czy krzywdzenia drugiego człowieka i nie jest to zasługą religii chrześcijańskiej.

Detoksynator

to jest jak z jezykiem, niepotrzebujesz slownika zeby czuc ze niektore formy sa niepoprawne, ale nie jest to obiektywna prawda. Formy ktore dzisiaj uwazasz za niepoprawne w alternatywnej rzeczywistosci moglyby byc wlasciwe. Wezmy na przyklad stosunek do zwierzat, pewnie nigdy nie zabilbys psa zeby go zjesc ale w niektorych czesciach swiata poprostu psy sie zjada tak jak my zjadamy swinie. Nastepny przyklad to kambodza, mlodzi ludzie wyksztalceni na najlepszych europejskich uniwersytetach wymordowali 1/4 populacji kraju. Ty tez pewnie uwazasz sie za mlodego wyksztalconego europejczyka.
Wrocmy tez do Eksperymentu więziennego. Przecietni mlodzi amerykanie bez sklonnosci sadystycznych ani zaburzen psychicznych zmieniaja w autorytarnych katow. Mowisz ze nie czerpiesz satysfakcji z ponizania czy krzywdzenia drugiego czlowieka, oni w ankiencie przed eksperymentem odpowiedzieli tak samo.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

Twierdzisz,że kościół jest drogowskazem,swoistym kompasem wyznaczającym dobry kierunek ludziom, a to nie prawda.To jakim będziesz człowiekiem zależy głównie od tego jak zostałeś wychowany i od miejsca gdzie dorastałeś.Ważny czynnik też to ustrój państwa w którym dane Ci było się urodzić.
Niemcy w 1939 roku w większości byli katolikami.I co zrobili?Z zimną krwią zamordowali kilkanaście milionów ludzi.Katolicy regularnie uczęszczający do kościółka.

Co to za amerykański eksperyment więzienny,bo nie znam tematu?

Detoksynator

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

To nie Kosciol jest drogowskazem a dekalog. Uwazasz ze jesli ludzie zostali dobrze wychowani to stana sie dobrymi ludzmi. Tylko kto wychowa tych pierwszych.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

"gdyby nie KOŚCIÓŁ i chrzescijanstwo to zabojstwo nie byloby przestepstwem"
to Twoje słowa.
Z Twoich tu wpisów wynika,że według Ciebie człowiek z natury jest tylko zły. Jakby tak było w rzeczywistości to dekalog nic by nie wskórał,a trup na ulicach wszystkich miast świata słał się gęsto...
Na szczęście są też na tej planecie prawi ludzie i wyobraź sobie ,że stali się tacy bez pomocy księdza,czy religii.

Detoksynator

nie ma na tej planecie cywilizacji opartej na czystym ateizmie. Kazda kultura ktora cos znaczy zbudowana jest wokol pewnego pierwiastka duchowego, ktore glosi ze trzeba zachowac sie przyzwoicie bo sila wyzsza widzi nasze zachowanie. Narod zydowski przetrwal tysiace lat rozproszenia po swiecie bo mial zasady moralne. Dzisiaj wsrod zydow ateizm jest czyms powszechnym wiec ide o zaklad ze nastepnego tysiaclecia nie przetrwaja jako wspolnota.

Po drugie wezmy jako model spoleczny dylemat wieznia, ktory ma taka postac:

"Dwóch podejrzanych zostało zatrzymanych przez policję. Policja, nie mając wystarczających dowodów do postawienia zarzutów, rozdziela więźniów i przedstawia każdemu z nich tę samą ofertę: jeśli będzie zeznawać przeciwko drugiemu, a drugi będzie milczeć, to zeznający wyjdzie na wolność, a milczący dostanie dziesięcioletni wyrok. Jeśli obaj będą milczeć, obaj odsiedzą 6 miesięcy za inne przewinienia. Jeśli obaj będą zeznawać, obaj dostaną pięcioletnie wyroki. Każdy z nich musi podjąć decyzję niezależnie i żaden nie dowie się czy drugi milczy czy zeznaje aż do momentu wydania wyroku. Jak powinni postąpić?"

Logika nakazuje zeznawac, bo niezaleznie od tego jak postapi drugi wiezien, my na tym zyskamy w porownaniu z sytuacja w ktorej milczelibysmy. Jednak drugi zatrzymany mysli podobnie wiec w rezultacie obaj dostaniemy 5 letnie wyroki zamiast 6 miesiecy gdybysmy obaj milczeli. Tak samo w spoleczenstwie, zachowania niemoralne takie jak lapowkarstwo, zlodziejstwo, przemoc daja przewage na tymi ktorzy zachowuja sie moralnie jednak w dluzszej perspektywie powoduje nieporzadane skutki spoleczne. Mozna to przesledzic na przykladzie PRLu gdzie ludzie uczciwi nie chcieli wspolpracowac z rezimem komunistycznym, wiec kariere robili ludzie o watpliwym kregoslupie moralnym.

No dobrze dlugi wywod ale co z tego spytasz. Ano to ze cywilizacja w ktorej ludzie wspolpracuje ma przewage nad taka w ktorej ludzie oszukuja, lecz takie zachowanie jest nielogiczne z punktu widzenia jednostki. Dlatego tak wazne jest aby w jakis sposob popchnac ludzi do wspolpracy, takim czyms jest wlasnie religia ktora daje nadzieje ze zachowania altruistyczne/moralne beda kiedys nagrodzone.

ocenił(a) serial na 8
przemek_m_2

Chcesz przez to powiedziec, ze jesli nie byloby religii to ludzie nie wpadli by na to ze zabijanie sie nawzajem jest be? Kary za zabicie innego czlowieka byly juz daaawno przed chrzescijanstwem.

przemek_m_2

ja cię wyzywam od prymitywnych ? znasz mnie ? normalny i racjonalnie myślący ateista odróżnia dobro od zła.
Ja się boję, chrześcijan, bo wy jak widać od wieków nie odróżniacie... krucjaty, inkwizycja, pogromy żydów, intrygi watykanu..... samo dobro.... :/

pixi222

specjalnie to napisalem zeby pokazac jak ateisci postrzegaja zlo. Stwierdzic ze mam "nie pokolei we lbie" jest wporzadku. Presja spoleczna tu nie dziala bo nikt nie zareagowal i byles pewny ze nie zareaguje. Ale kiedy epitet jest wymierzony w Ciebie to jest to juz cos zlego.
W swiecie rzeczywistym pewnie moglbys mnie nawet uderzyc gdybys byl tak samo pewny ze nikt Cie za to nie skrytykuje, ale gdybym to ja cie uderzyl i poczulbys bul (ból) to wiedzialbys ze to cos zlego. Tak wyglada wlascie ta pierwotna moralnosc.

Abraxus

Nie kierujecie sie umyslem tylko prumitywnymi instynktami. Jak pokazal przyklad kambodzy czy ZSRR kiedy te wasze prymitywne mysli kaza wam zabijac to nie macie skrupulow, bo innych ludzi macie za worki na organy. Wystarczy porownac kraje europy zachodniej czy USA gdzie chrzescijanstwo przez ostatnie 70 lat mialo cos to powiedzenia z krajami bloku wschodniego. Tam twoje haslo "f**k all religions" bylo realizowane i widac tego skutki. Co dzien mozna przeczytac o jakis machlojkach wladzy, gwaltach czy skopaniu jakiegos czlowieka na smierc ot tak. Ateizm zbiera swoje zniwa a bedzie tylko gorzej.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

No i mamy kolejnego świra- tym razem w Norwegii- Anders Behring Breivik,zabił 76 osób- konserwatywny chrześcijanin,który bronił Europe przed muzułmanami.

Detoksynator

5. nie morduj. Chrzescijaninem jest ten kto zachowuje sie zgodnie z naukami Chrystusa a nie ten ktos siebie tak nazywa. Na przyklad w hollywood o sobie jako o chrzescijanach mowia ludzie ktorzy unikaja twardych narkotykow (np Micheal Moore), ale to nie znaczy ze maja cos wspolnego z chrzescijanstwem.

Czy ateizm zabrania mordowac? Nie, w koncu wedlug ateistow kazdy czlowiek jest Bogiem sam dla siebie, dlatego nie krępują go wyrzuty sumienia i ogólnoludzkie normy moralne.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

Te zabójstwa miały między innymi motyw religijny, co dowodzi, że ateizm to może nie taka głupia opcja.Przynajmniej nie strzelają do siebie z powodu, że jeden wierzy w takiego Boga, a drugi w siakiego.Oni nie wierzą w żadnego i mają spokój.

Detoksynator

rewolucja francuska - ksiezy zabijano tysiacami, okupowana przez nazistow Polska- zabito polowe ksiezy, ZSRR mordersta czlonkow cerwki na porzadku dziennym, wiara w Boga kwalifikowala do szpitalu psychiatrycznego, PRL - zabojstwa ksiezy, zwolnienia milicjantow za komunie dziecka, przesladowania wysokich urzednikow za slub koscielny, kambodza - mnisi buddyjscy pierwsi poszli do piachu. Wszystko to w imie walki z opium dla mas jak nazwal religie twoj lider. Ateizm to najgorsze to przytrafilo sie ludzkosci bo uprzedmiotawia czlowieka. Kraje o tradycji judeochrzescijanskiej sa domem dla ludzi o kazdym wyznaniu i pokojowym swiatopogladzie. Kraje w ktorych dokonywano rewolucji ateistycznej zawsze splywaly krwia ludzi o innym swiatopogladzie.

ocenił(a) serial na 6
przemek_m_2

Podczas wojen wszyscy giną,nie tylko księża.A ci ci mordowali podczas II wojny to w większości byli katolicy nie ateiści.Nie ma reguły odsetek mend społecznych na całym świecie jest taki sam wśród wierzących i nie wierzących, religia tu nie stanowi żadnego wyznacznika.

Detoksynator

Przyznam szczerze, że cię ani trochę nie rozumiem. 2 tygodnie temu napisałeś, że wierzysz w Boga, mimo, że wcześniej krytykowałeś kościół, ale się nie przyczepiłem, bo w sumie można wierzyć w Boga, ale nie lubić kościoła jako instytucję. Teraz jednak piszesz, że ateizm to nie taka głupia opcja. Zadam ci jedno proste pytanie: Jak można wierzyć w Boga i uznawać ateizm za rzecz mądrą, która jest całkiem dobra dla człowieka?
Pisząc takie rzeczy: "Te zabójstwa miały między innymi motyw religijny, co dowodzi, że ateizm to może nie taka głupia opcja." obrażasz samego siebie, jeśli tutaj: "Ja w Boga wierzę i swoje poglądy,zasady oraz systemu wartości mam mocno ugruntowane,także nawracać mnie nie trzeba." uznajesz, że jednak jesteś osobą religijną.

Czytając, że ci co mordowali podczas II wojny śiatowej to katolicy, to prawie spadłem z krzesła.
Jak mogli być katolikami, skoro uznawali siebie za rasę wyższą (rasa aryjska), a innych za podludzi, skoro według religji wszyscy są równi. Przeczytaj sobie trochę o religijności Hitlera, załączę wypowiedź: "Christa Schroeder, sekretarka Hitlera, wspomniała w swych wydanych po latach pamiętnikach: "Hitler nie był przywiązany do Kościoła. Uważał religię chrześcijańską za przeżytek, obłudny wynalazek służący do uzależniania ludzi”. ".

ocenił(a) serial na 6
RienN

Co mi tu imputujesz/ Nigdy nie pisałem,że ateizm jest rzeczą mądrą, napisałem tylko,że MOŻE to nie taka głupia opcja,z resztą pisałem to z lekkim przekąsem- to chyba różnica nie?.Co nie zmienia faktu,że ateistów toleruje i kompletnie mi nie przeszkadzają ...bo widzisz,to właśnie brak tolerancji powoduje konflikty i rozpieprza ten świat od pierwszego dnia.Chrześcijanie nie tolerują muzułmanów,Ty nie tolerujesz ateistów,biali czarnych i na odwrót,stąd tyle niepotrzebnego przelewu krwi od dawien dawna,a wystarczy tylko tolerancja i odrobinę dobrej woli,żeby to pozmieniać.Przecież wszyscy jesteśmy tacy sami,ulepieni z tej samej gliny.
Ja religijny nie jestem,bo nie wierzę w kościół,w Chrystusa,w Marię zawsze dziewicę(mimo,że urodziła),w gadającego węża,w Mahometa itd To wszystko są wymysły ludzkie.Ja po prostu wierzę w Boga.

Co do Hitlera,to faktem jest,że nie przepadał za kościołem,ale on akurat nikogo w swoim życiu nie zabił (taki paradoks),a zabijali zdeklarowani katolicy,bo III Rzesza w 1939 była typowo katolickim krajem i co to dało? Jajco.

ocenił(a) serial na 6
Detoksynator

Podczas drugiej wojny nawet mieli na mundurach wyszyte " Gott mit uns " kiedy mordowali niewinnych ludzi...

Detoksynator

Piszesz, że wszyscy jesteśmy ulepieni z tej samej gliny? To czemu tak zawzięcie atakujesz kościół i piszesz, że jest zepsuty? Jest zepsuty jak każdy z nas, a jednak tylko kościół atakujesz. Czy zauważyłeś, żebym obrażał jakiegokolwiek ateistę?? Ja tylko bronię kościół. Jeśli piszesz, że wszyscy jesteśmy z tej samej gliny traktuj kościół i ateistów na równi. Czemu piszesz, że nie toleruję ateistów?? Ja nigdy nie patrzę na religię, kiedy rozmawiam z człowiekiem. Wielu moich kolegów jest ateistami i ani trochę mi to nie przeszkadza. Ja się po prostu zdziwiłem jak można pisać raz, że ateizm jest lepszy (zrozumiałem to tak, bo napisałeś, że zabójstwa miały motyw religijny, a więc może warto być ateistą), a później, że wierzysz w Boga, ale skoro uważasz, że pisałeś to z przekąsem no to ok. Otóż widzisz, ta kłotnia nie ma żadnego sensu, ponieważ zabójstwa nie można w żaden sposób powiązać z Bogiem. Zabójstwa były i będą w równym stopniu w krajach religijnych jak i nie religijnych, więc włączanie w to religii nie ma żadnego sensu, chyba, że podkreślając, że Bóg jest stanowczo przeciw zabijaniu. Piszesz z takim zapałem, że to ci okropni chrześcijanie zabijali niewiinych ludzi, a wiesz ilu chrześcijan zginęło podczas II wojny światowej? Mam ci przytaczać dyktatorów ateistycznych poczynając od tych urzędujących w Afryce? A Cesarstwo Rzymskie, które wymordowało poł Świata i dla którego to Cezar byl Bogiem?
Może i Hitler nie zabił żadnego człowieka, tego nie wiem, ale był odpowiedzialny razem ze swoimi najbliższymi doradcami za WSZYSTKIE morderstwa popełnione podczas II wojny.
Zgodzę się, że Niemcy uciskani od czasów I wojny chcieli się wyswobodzić z pod władzy Europejczyków, ale to tak naprawdę Hitler ich wszstkich podburzył. Bez niego, wojna nigdy by nie wybuchła.
Naprawdę uważasz, że niemieccy żołnierze byli katolikami? Wiesz, że motyw aryjski był wprowadzony przez okultystów? Poczytaj trochę o Hitlerze i jego zafascynowanie okultyzmem. Dowiesz się skąd wzięta została sfastyka i jak już napisałem pomysł o rasie aryjskiej. Ty chyba naprawdę nie rozumiesz na czym polegał nazizm. To Hitler był ośrodkiem kultu i to jemu, a nie Bogu żołnierze niemieccy oddawali cześć.

ocenił(a) serial na 6
RienN

No tak, to nie Ty nie tolerujesz ateistów.Napisałem to z rozpędu,bo wcześniej atakował ich jegomość o nicku przemek_m_2,nie spojrzałem i sądziłem,że to dalej z nim piszę...
Masz racje,że zabójstwa były i będą w równym stopniu w krajach religijnych jak i nie religijnych, więc włączanie w to religii nie ma żadnego sensu-właśnie to próbowałem mu wytłumaczyć,bo uparł sie jak osioł,że w krajach religijnych jest pod tym względem lepiej i że to ateiści mordują itd..a jak wiadomo to g.. prawda.Dlatego chcąc mu to udowodnić podałem przykład o katolikach w Rzeszy,bo tak było -niemieccy żołnierze przed wojną w większości byli katolikami co dowodzi słabości tej religii,tudzież słabości natury ludzkiej, skoro jeden fanatyk potrafił tak zamieszać w głowach katolikom,że z dnia na dzień stali się nazistami (oczywiście nie wszystkim,ale jednak poszła za nim większość).
W takim razie religia nie zapobiega szerzeniu się zła,z resztą- sami księża (wysłannicy bozi) grzeszą na potęgę,więc czego tu wymagać od zwykłych zjadaczy chleba.I dlatego atakuje kościół ze względu na to,że pewnych rzeczy tolerować nie można.Nie toleruje złodziej i cwaniaków, którzy robią kisiel z mózgu naiwnym ludziom.
ps. Niby skąd według Ciebie wzieła się swastyka? Z tego co wiem to pradawny symbol słońca.

Detoksynator

Swastyka została przyjęta jako symbol zakonu Thule, które powstało jako filia masonerii staropruskiej. DO Thule należeli między innymi Hitler, Hess, Himmler, Rosenberg, Frank, Bormann. Towarzystwo to liczyło w szczytowym momencie 1 500 osób z całych Niemiec.
http://www.eioba.pl/a/1vyh/okultystyczna-historia-nazizmu
Tutaj Masz napisane dużo ciekawych rzeczy na ten temat. Przyznam, że wiele to jakieś plotki i tym podobne, ale na pewno nie można zaprzeczyć, że Hitler interesował się okultyzmem i poświęcił wiele czasu na badanie symboli i miejsc związanych z nim. Tak samo prawdą jest, że wyprawił wiele ekspedycji do Tybetu, by zbadać początki tzw. rasy Aryjskiej.

RienN

Bardzo możliwe, że wielu żołnierzy niemieckich było katolikami, ale jednak nadal będę się upierał, że sami przywódcy Trzeciej Rzeszy nie mieli wiele wspólnego z religią.