Coraz ciekawiej. Głównie przez kondotierów Micheletta i Cezara. 2 sezon jest znacznie lepszy, a to dopiero 4 odcinki.
SPOILERY.
Dokładnie, dopiero 4 odcinki za nami a jest dużo lepiej niż bym oczekiwała. Ostatni odcinek był zajebisty. Wreszcie trochę akcji. Miałam skojarzenia ze Spartakusem. Cezar jak Glaber a Micheletto jak Ashur zbierał ekipę morderców :) No i jak ktoś na imbd zwrócił uwagę, zbierali się jak w "Beat it" Michaela Jacksona. Zabrakło tylko układu tanecznego :) Poza tym motyw z Lukrecją i kardynałami. Padłam na scenie, w której jeden z kardynałów pyta Rodrigo "Czy kobieta może siedzieć na tronie Piotrowym?" a ten na to "Najwyraźniej jedna siedzi", machnął byle jak ręką błogosławieństwo i poleciał - kupa śmiechu z tej sceny. A później mała piekąca ciasto hahahaha
Gulia i Vanozza są przepiękne, kurde i jako dziewczyna to mówię. Fajnie widzieć, że łączą siły a nie ograniczają się tylko do leżenia w pościeli z Ironsem.
Mi osobiście zabrakło tylko Juana, bo w tym sezonie stał się bardzo ciekawą postacią.
Cezar ma juz dosyć bycia kardynałem, powoli przeistacza się w kondotiera jak historyczny pierwowzór. Na tym etapie, jak dla mnie ten serial jest już równie dobry, a momentami lepszy od 'Gry o Tron'.
Motyw zbiórki jest już dosyć stary. Podobna scena jest w '3:10 do Yumy' z Crowe. Może wszyscy wzorują się na Jacksonie, może on sam wzorował sie na jakims filmie, o którym nie wiemy.
Drugi sezon Borgiów bija na łeb drugi sezon GoT.
Z tego co widziałam, to w następnym odcinki Cezar znowu zaszaleje i będzie coraz bliższy zrzucenia szat kardynała.
Oglądałam 3:10 do Yumy, ale nie pamiętam tej sceny.
Ciekawe. Trzeba by było poczytać o reżyserze tego teledysku, może gdzieś mówił, że się na czymś wzorował. Ale myślę, że można też spokojnie założyć, że się wzorowano Michaelem. On jest jednak kultowy.
Albo po prostu wyszło niechcący :D
Taka scena była, gdy po napadzie na furgon z kasą podjechali do miasteczka i byli taktycznie porozstawiani.
odcinek bombowy, już przy 3 mało z krzesła nie spadłam ( ach ta słodka Lukrecja) ale 4 to po prostu rewelacja, miód, cud i orzeszki. jedna rzecz mnie tylko zastanawia- jakim cudem oni wszystko wiedzą z prędkością światła,np. ten tekst o kobiecie na tronie piotrowym albo splamionych zemstą rekach Cezara? charakterki Borgiów cudne, ta ich gorąca krew :) Rodrigo to przy nich jak jakiś wyluzowany staruszek wypada. super,że wprowadzają autentyczne postacie powiązane z Borgiami, jak malarz Pinturicchio, który autentycznie dekorował apartamenty Aleksandra VI i malował portrety członków rodziny Borgiów, a tak przy okazji, to naprawdę urodziwa rodzinka była. 2 sezon znacznie przewyższa moje oczekiwania, bosko jest.
3 cudna, a 4 (jestem w trakcie oglądania :P) zapowiada się genialnie ;D. Gra Jeremy'ego Irons'a mnie powala - ostry, a jednocześnie ma w sobie ten pierwiastek humoru, arystokratyczną manierę. A Cezar... mrrr.... ;D Kobiece charaktery o wielu twarzach, a nie tylko puste piękne lalki. Lukrecja i Gulia wprost idealnie stworzone : ).
3 cudny* Oczywiście chodzi o odcinek xD Nie sprecyzowałam, chcąc lecieć czym prędzej oglądać dalej xD
"Gra Jeremy'ego Irons'a mnie powala - ostry, a jednocześnie ma w sobie ten pierwiastek humoru, arystokratyczną manierę."
Zgadzam się, że Irons gra swietnie, ale - nie wiem czy takie było zamierzenie aktora czy nie - papież w jego wykonaniu sprawia na mnie wrażenie żałosnego dziadka, któremy tylko d*py w głowie i za którego tak naprawdę rządzą jego dzieci. Czyli w sumie odbieram go zupełnie inaczej niż Ty :)
Historyczny Rodrigo też nie był jakimś despotą, nawet bał się własnego syna Cezara, który podobno miał zamordować Juana.
bardzo prawdopodobne,ze da Vinci się pojawi, gdyż rzeczywiście miał styczność z Borgiami, w latach 1501-1502 pracował dla Cezara jako inżynier przy konstrukcji machin wojennych.no i jakby nie było w 1 sezonie padło jego imię, kiedy Rodrigo zastanawiał się komu zlecić namalowanie portretu Giulii Farnese i mruczał sobie pod nosem : "da Vinci? nieee, on jest za drogi" : D za portret Giulii Farnese niektórzy uważają dzieło Rafaela "Dama z jednorożcem" z około 1505 roku, czyli już po śmierci Aleksandra VI. Link: do portretu http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Lady_with_unicorn_by_Rafael_Santi .jpg&filetimestamp=20101021002619
powinien wrócić, w końcu tak bardzo jarał się osobą Cezara,że aż książkę o nim napisał, " Książę" Machivellego jest inspirowany postacią Cezara Borgii, a jakby kogoś interesowalo jak wyglądał prawdziwy Cezar i reszta Borgiów, to podaje linka:
http://miscelleniousvic.wordpress.com/2012/01/23/canvas-on-the-borgia-family-and -italian-aristocraty-of-the-period/
oj coś nie działa 1 link, ten powinien być ok, ostatni wpis na dole "Canvases on the Borgia family and on italian aristocraty of the period." z datą 23 janvier 2012 : http://miscelleniousvic.wordpress.com/category/art/
Wielkie dzięki za linki do obrazów i informacje o Leonardo. Pamiętałam z filmu o nim, że coś robił dla Borgiów, ale nic więcej. Mam nadzieję, że serial dojdzie do tego etapu i Leonardo się pojawi.
Wygląda po obrazach, że Lukrecja była naprawdę piękna. O ile to są obrazy namalowane za jej życia, a nie późniejsze wyobrażenia. Ja oglądając film momentami mam wrażenie, że to ożywiony obraz, szczególnie w scenach z Guilią Farnese. Scena gdy Paolo zbliża się do Rzymu też przywodzi na myśl obrazy. Pięknie zrealizowany serial.
nie wiem ile jest sezonów w planach(4?), ale wydaje mi się,że akcja wydarzeń z 4 odc 2 sezonu toczy się w roku 1495(" 6 lipca 1495 doszło do bitwy z wojskami Ligi pod Fornovo") wiec jeszcze trochę poczekamy na Leonardo, a z pewnością się pojawi.
Również uważam, że 2 sezon jest zdecydowanie lepszy od 1, jednak jestem ogromnie zasmucona ostatnim odcinkiem. Od kiedy Ursula wstąpiła do zakonu miałam nadzieję, że Cezar coś zrobi, że jeszcze coś ze sobą przeżyją a tutaj taki kopniak od scenarzystów.