PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37428
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

http://www.thepetitionsite.com/496/753/349/we-need-4th-season-of-the-borgias-on- showtime/

Głosujcie to może przywrócą serial tak jak było z np The Killing przywracali już dwa razy dzięki fanom
;D

ocenił(a) serial na 10
Sneaky_Liar

kurde, to co ma nie być dalszych części?

ocenił(a) serial na 10
Eph

Niestety trzecie sezon jest tym ostatnim. Miał być finałowy dwu godzinny odcinek ale z powodu wysokich kosztów zrezygnowanego z jego kręcenia :(
A swoją drogą właśnie skończyłem oglądać. Ostatni odcinek trzeciego sezonu pozostawia pewien niedosyt, co stanie się z Borgiami, czy Cezar spełni swoje ambicje.

ocenił(a) serial na 8
Arrent

Mam dokładnie te same odczucia jestem tez ciekawa co się stanie z relacją pomiędzy Lucrezią a Cesare wiem że wiele osób by mnie pewnie zjechało za to ale według mnie oni bardzo do siebie pasują i bardzo przyjemnie mi się ogląda ich wspolne sceny ;p w 4 sezonie mogliby po dokańczać wszystkie wątki ;D

ocenił(a) serial na 10
Sneaky_Liar

Pewnie, pasują do siebie jak brak i siostra :D Wikipedia nie wiele mówi na ich temat czyli tutaj reżyserowie mają nie małe pole do popisu:D
Ostatnie dwa odcinki były chyba najlepszym z całego sezonu, ogólnie trzeci sezon maił wiele rewelacyjnych dialogów z których by tylko gbur się nie śmiał :D

ocenił(a) serial na 8
Arrent

według mnie najlepsze były własnie dwa ostatnie i pierwszy, trzeci sezon rzeczywiście bardzo dobry ;D Ja cie po prostu bardzo chciałabym ponownie zobaczyć moje ulubione postacie ;p Ten serial jest jedyny w swoim rodzaju oczywiście są też "The Thudors" ale bardziej zaciekawiła mnie historia własnie rodziny Borgiów. Jest to jedyny serial po którym czuje niedosyt. Więc jako wierni fani serialu musimy o niego walczyć w tej chwili zostało ok. 180 podpisów do 18 tysięcy ! Co jest wielkim osiągnięciem i może coś zdziałać ;D Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie i otrzymamy nasz upragniony 4 sezon ;P

ocenił(a) serial na 10
Sneaky_Liar

Tak licząc to Aleksandrowie pozostało około 3 lat rządów, więc nie wiem jakie przekręty i machloje musiały by wyjść na światło dzienne :D Mnie najbardziej interesuje wątek z dziedziczenie władzy, co papież i jego syn będą w stanie zrobić by to osiągnąć ale jak wiadomo nigdy do czegoś takiego nie doszło :D

ocenił(a) serial na 8
Arrent

nom racja ale w sumie w serialu wszystko możliwe więc by sie zobaczyło ;p Wydaje mi się że gdyby 4 sezon miał miejsce to pewnie byłyby to wątek główny ;p Oby nasze starania nie poszły na marne ;D

ocenił(a) serial na 10
Sneaky_Liar

Wolno to zbieranie głosów idzie;/
Ciekawi mnie jaki był koszt trzeciego sezon dzieląc na odcinki i ogólny zysk, że podjęto taką decyzją.

ocenił(a) serial na 8
Arrent

troche wolno ale najważniejsze że wgl idzie ;p czytałam kiedyś że budżet serialu był bardzo wysoki ale nigdzie chyba własnie nie pisało jak bardzo ;D

ocenił(a) serial na 7
Sneaky_Liar

Dajcie spokój sobie z tym serialem,Jeremy Irons w ogóle mnie nie przekonał w roli papieża,inne postaci zbyt "wychuchane" i niepodobne z wyglądu ani trochę do prawdziwych.. Jeżeli kogos naprawdę interesują Borgiowie polecam serial "Prawdziwa historia rodu Borgiów" [2011] - ogladam 2 sezon i jestem pod wrażeniem,chociaz nie ma w nim efektownych scen np.batalistycznych ,jest dużo bardziej przekonujacy - aktorzy nawet podobni do faktycznych,bardziej kontrowersyjny,ciekawszy,każdy aktor idealnie dobrany do odgrywanej postaci począwszy od kardynałów,skończywszy na Ludwiku.

ocenił(a) serial na 8
adamxx68

Każdy ma swoje zdanie ;p Ja bardzo lubię the Borgias i uważam że aktorzy dobrze spisali się w swoich rolach. Natomiast nie moge powiedzieć że lepiej niż w "Prawdziwej historii rodu Borgiów" dlatego że nie miałam przyjemności tego obejrzeć. Oczywiście każdy ma inne upodobania ;p

Sneaky_Liar

dla mnie lepszy jest "the borgias", obejrzałam chyba w 5 dni wszystkie odcinki a potem zostałam uświadomiona, że na tym koniec ;/ załamka. nie rozumiem, jak mozna konczyc taki fajny serial?
obejrzałam kllka odcinków "prawdziwej historii rodu borgiów" i powiem szczerze - szału nie ma. pomijając już fakt, że bohaterowie są kompletną pomyłką - nie wiem skąd ich wynalezli, nie mogę na nich patrzeć, poważnie. wiem, wiem że prawdopodobnie tak w rzeczyswistości wyglądały te postaci, ale nie czarujmy się, wygląd i jakaś chemia między bohaterami ma znaczenie przy oglądaniu filmu.
jedyna postać, która jest w miarę fajna to papież. jednak mając w pamieci postac ironsa, nie ma u mnie zadnych szans. irons stworzył ciekawą postac, podobało mi się jego poczucie humoru, nie zapomnę sceny jak ubrał się w łachmany przed francuskim królem :) i te jego miny, cudownie grał.

czy jest odrobina szansy, najmniejsza, że jednak powstanie 4 sezon? ;/

ocenił(a) serial na 7
dontcha

Widocznie "The Borgias" nie zrobił az takiego szału,jeżeli twórcy porzucili projekt

ocenił(a) serial na 8
adamxx68

Twórcy zakończyli The Borgias ponieważ koszty serialu byly za wysokie a sam Neil Jordan powiedział że bardzo chciałby nakręcić film by zakończyć serial a skończyło sie to tak że wypuścił e-booka który większość fanów skrytykowała i sama przyznam że wgl mi się nie spodobał.

ocenił(a) serial na 8
dontcha

powiem szczerze że nie mam pojęcie czy jest jakaś prawdziwa szansa i wydaje mi sie że ta petycja to jedyne co mogło by pomóc ;p twórcy raczej powinni na to zwrócić uwage przeciez petycje podbisało ok 18 tyś osób a jest to sporo, więc zobaczymy co się dalej stanie mam wielką nadzieje że przywrócą serial lub chociaż nakręcą 2 godzinny film by zakończyć wszytkie wątki ;p

ocenił(a) serial na 7
Sneaky_Liar

Domyślam się,że tej samej wytwórni,tego samego twórcy i tych aktorów których darzysz sentymentem. Moje zdanie jest takie - nie wierze,żeby na początku krecąc serial mieli w planach jego przewczesne ukończenie - po prostu aktorzy widząc powodzenie serialu zażądali niebotyczne gaże które były nie do zrealizowania,bo jak inaczej to wytłumaczyć?? - dobrze im tak chciwość prawie taka sama jak u Aleksandra heh..

ocenił(a) serial na 8
adamxx68

Jest to możliwe natomiast sami nie wiemy jak było bo nigdy nie podano prawdziwej przyczyny więc możemy tylko spekulować ;D

ocenił(a) serial na 7
Sneaky_Liar

nie wiem czy te wszystkie petycje są czegoś warte,jezeli nie wiadomo o co chodzi zwykle chodzi o pieniądze - podpowiem zróbcie zrzutkę heh,
pozdrawiam
a.h

ocenił(a) serial na 8
adamxx68

może nie są może są haha. tsaa niezły pomysł ale w sumie pewnie rzeczywiście o to chodziło bo w sumie nie ma innej przyczyny bo oglądalność była na poziomie ;D pzdr;p

Sneaky_Liar

Realnie chyba nie ma szans, ale czasem cuda sie zdarzaja :-) Irons stwierdził, ze postacie doprowadzono do maximum i nie da sie juz nic z nich wycisnac. Być może przeczytał skrypt Borgias Apocalypse i stad ta decyzja. I o to trudno mieć pretensje, bo skrypt wybitnie sie nie udał :-)
Oglądalność nie była relelacyjna (zresztą nigdy nie była), a koszty jednego odcinka to ponoć ok 10 mln dolarów.
Na aukcjach wyprzedano juz sporo kostiumów z serialu, niektóre trafiły do Demonów DaVinci, inne do Prawdziwej Historii Borgiow.
Pewnie głównym powodem anulowania serii był serial Watykan. Nie chcieli dwoch seriali w tym samym czasie o podobnej tematyce. Jak na ironię, Watykanu tez nie będzie, bo twórcy nie spełnili oczekiwać stacji. A wpakowana kasa w ten projekt starczylaby na mini sezon Borgias :-)
Smago od petycji nikomu chyba jeszcze realnie nie pomogło. Ale może starczy nagłośnienie tematu. Może jakąś inna stacja zdecyduje sie dokończyć ten serial. Oby tylko nie ze scenariuszem z ebooka :-)

dontcha

Exactly :-) ja tez uwielbiam poczucie humoru Ironsa w roli Aleksandra. I tez ciężko mi było sie przestawić na innych aktorów w Prawdziwej Historii Borgiow, mając w pamięci kreacje z Borgias (zwlaszcza Rodrigo, Cesare, Micheletto, Machiavelli).
Prawdziwy Aleksander miał stosunkowo łagodny charakter jak na tamte czasy, to Cezar był tym bezwzględnym. Dlatego można polemizowac, który serial wierniej oddaje realia. Borgias czasem idealizuje bohaterów, a Prawdziwa Historia za bardzo ich demonizuje, byle tylko nawpychac niepotrzebnych sensacji :-) I zupełne rozjezdza sie z charakterem Cesare :-)
Niżej jeszcze napisałm więcej o Cezarach z obu seriali :-) )

ocenił(a) serial na 7
Sneaky_Liar

Miałem okazję zobaczyć i 'The Borgias' i 'Prawdziwą historie...' dlatego ośmieliłem się porównać , "Prawdziwa historia...." ma jeszcze ten atut,że w tym roku zobaczymy jeszcze jeden sezon - prawdopodobnie uwieńczony śmiercią Aleksandra.

adamxx68

Jak ktoś chce poznać historie Borgiow, to niech czyta książki historyczne :-) Jeśli Borgias może być postrzegane jako zbyt grzeczne, to serial Canal + jest przesadzony w drugą stronę :-) W Prawdziwej Historii nie podoba mi sie kreacja Cezara. Nie ma nim nic z wodza i dumnego przywódcy, jest za to pacjent dla szpitala psychiatrycznego, który nie grzeszny inteligencją. Cezar z Borgias dla niektórych jest zbyt łagodny, ale za to nie ma takich rozterek. Wystarczy porównać kluczową kwestie Cesare - aut caesar aut nihil. W Borgias ta scena jest doskonała, widzę tam wodza i księcia. W Prawdziwej Historii wyszła groteska i śmiech, jak Cezar wchodzi i na wóz i wykrzykuje te kwestie. Cezar z Prawdziwej Historii w ogóle nie przypomina księcia z kart Machaviellego i raczej juz nie będzie go przypominał. Cezar z ostatnich odcinków 3 serii Borgias zdecydowanie jest tym księciem. Wole juz te łagodniejsza wersje, ale za to ze świadomością swojej roli a nie jedynie bezmyslnym zabijaniem :-)

Melting

dokładnie!
gdzieś przeczytałam, że cezar z "prawdziwej historii..." zachowuje sie jakby miał adhd :D w ogóle ta postać mnie nie przekonuje. tymczasem w borgias... to jest to, ma charakter. a lukrecja? w "borgia" to jak dla mnie rozkapryszona dziewczynka, nie ma własnego zdania (oglądałam kilka tylko odc, wiec na tej podstawie stwierdzam).

ocenił(a) serial na 7
dontcha

Aleksander z "Prawdziwej historii.." jest nie do pobicia - nawet przez Ironsa,nie wgłębiałem się w historię,ale np. w "Rodzinie Borgiów" nie było wątku kiedy papież w narkotykowym widzie własnoręcznie zamordował trzy prostytutki,tam był wątek uzależnienia od "lekarstwa" dosyć rozbudowany,w 'Rodzinie.....' kardynałowie płascy jak deska róznią się nawet z wyglądu,kostiumowo zupełnie inaczej,na wyższym poziomie,poza tym widać,że "Rodzina Borgiów' skierowana jest do innej nawet tej młodszej widowni robiona bardziej pod publiczkę ze swymi wyidealizowanymi bohaterami,przecież w ogole nieprzekonujący. Rodrigo ,Lukrecja,Julia,Karol,Ludwik,szwagrowie,kuzyni Rodrigo z "Prawdziwej historii chociaż widziałem tych aktorów pierwszy raz na oczy są olśniewający.

adamxx68

Wole Aleksandra nonszalancko palącego cygara z Borgias :-)
Nie nazwałabym siebie osobą młodszą, choć bardzo bym chciała :-) W każdym razie wolę The Borgias. Sceny, o których piszesz z Prawdziwej Historii to właśne przesadne demonizowanie postaci. I tu nawet można polemizowac, czy raczej ten serial nie jest dla młodszych widzów; takie zapychanie serialu skandalami, które sie dobrze sprzedają :-) Wielkim nieporozumieniem jest tez samo biczowanie sie Cezara. On w ogóle nie ma świadomości kim jest, ciągle ma jakieś jazdy i problemy psychiczne. W żadnym stopniu nie przypomina Cezara, ktorego upamiętnił Machiavelli. W sumie ta postać nawet mogłaby być ciekawa, ale w innym filmie.
Zawsze bardzo mnie interesowala historia Borgiow. Tych prawdziwych. Przed obejrzenie obu seriali, czytalam sporo książek. I mimo świadomości, ze The Borgias czasem jest zbyt łagodne, wole te wersje i ona bardziej mi przypomina życie tej rodzinki. Nawet film Los Borgia bardziej do mnie przemawia - mimo swoich wad, lepiej portretuje poszczególnych bohaterów.
Prawdziwa Historia jest jak książka Puzo - bazuje na wielu mitach, plotkach,
demonizuje do granic możliwości bohaterów. Tymczasem prawda jest taka, ze Borgiowie nie różnili sie jakość szczególnie od innych wpływowych rodów tamtych czasów. Gdyby Aleksander był królem, a nie papieżem, byłby podziwiany za spryt i zaradosc. Ale to juz temat na inny temat .:-)

Melting

Jeszcze P.S. do Cezara. Ten prawdziwy w pewnym momencie zaczął przerazac samego Aleksandra. I w The Borgias jest to świetnie pokazane w 3 sezonie. Cezar w tym serialu tez nie od razu jest idealnym księciem, ale jego ewolucja jest spójna i co najważniejsze - od początku jasno wie, czego chce i do tego dąży.
Można powiedziec, ze Cezar z Prawdziwej Historii w ostatnim sezonie tez będzie takim księciem.... A właśnie nie, nie można :-) Ta postać jest zupełnie inaczej prowadzona. Nie wyobrazam sobie, by Aleksander Prawdziwej Historii mógł sie zacząć obawiać swojego syna. Cezar z PH dotąd w ogóle nie przypominał księcia z kart Machaviellego, natomiast ewolucja Cezara z Borgias jest naturalna i konsekwentna. Oczywiscie , ten z Borgias tez jest nieco za lagodny. Ale przynajmniej doskonale wie, czego chce. Nie ma scen w stylu "OH, kim, ja jestem, co jest mi pisane, czy mam być Cezarem, czy nikim itd"...

Melting

P.S. 2 Choć Cezar z Borgias jest sympatyczniejszy niż Cezar historyczny, potrafi kalkulowac na zimno, jest religijnym i politycznym cynikiem, w końcu świetnym strategiem. I od początku wie, czego chce i nigdy nie musi sobie udowadniać, ze urodził sie, by być przywódca. Tego wszystkiego brakuje jego konkurentowi z Prawdziwej Historii. Z materiału, który nam podano w serialu Canal+, nie ma szans, by powstało cos, co znamy z Księcia Machaviellego. Musieliby sami sobie zaprzeczyć i wykreować nowa postać, niezgodną z tym, co wczesniej zaproponowali :-)

ocenił(a) serial na 7
Melting

Coś się tak uczepiła tego Cezara,przecież nie tylko on wystepuje w tym serialu, grają tam inni bohaterowie,całość tworzy dzieło,a nie jedna postać. Zgodzę się ,że Cezar nie wypalił w PH facet wątpliwej urody podbija z łatwością serce każdej kobiety,ostatnie epizody też mnie rozczarowały (za duzo tego zadufanego w sobie Cezara) - jak widzisz dostrzegam także wady w PH. Sterylne postaci w "Rodzinie... do mnie nie przemawiają,są nieautentyczne,jeżeli chodzi o Ironsa - to świetny aktor ale po prostu do tej roli nie pasował jako tyran,despota i nepota (wyglądał bardziej na takiego dobrego wujka)

adamxx68

Bo to kluczowa postać dla serialu i dla rodziny? :-) Bo to jemu poświęcono jeden z najsłynniejszych traktatów politycznych? :-)

Co do Ironsa - właśnie dobrze, ze tak zagrał. Aleksander nie miał bezwzględnego charakteru. Wystarczy z historii przypomnieć, ile razy przebaczal Della Rovere, co w końcu stało sie dla niego zgubne. Po śmierci Juana tez autentycznie chcial sie zmienić, ale Cesare przywrócił go wtedy do pionu :-)
Irons nadal papie poczucia humoru i cynizmu. I dobrze O:-)

ocenił(a) serial na 7
Melting

Sam jestem ciekawy w jaki sposób twórcy w PH uśmiercą Rodrigo i Cezara bo gołym okiem widać,że co film - inna prawda,z drugiej strony,jezeli coś nie jest jasne na 100% otwierają sie furtki dla improwizatorów

ocenił(a) serial na 7
Melting

"Los Borgia bardziej do mnie przemawia - mimo swoich wad, lepiej portretuje poszczególnych bohaterów."
--> taaak.... półtoragodzinny film lepiej portretował bohaterów...

"Gdyby Aleksander był królem, a nie papieżem, byłby podziwiany za spryt i zaradosc"
---> więc mamy go podziwiać,mordercę,lubieżnika bądź co bądź wikariusza Chrystusa,najlepiej tytuujmy go Bogiem

adamxx68

W kwestii spójności Cezara i nawiązania do historii to owszem, Los Borgias przebija PH. Nie liczy sie ilość, a jakosc :-) Ten Cezar po prostu jest wodzem i nie ma problemów psychicznych :-)

Della Rovere był gorszy od Aleksandra.staszny hipokryta i obłudnik. I nie on jeden. Wielu władców ówczesnej Europy tez miało sporo na sumieniu, a wspominane są jako postacie pozytywne, jako zaradni wladcy. Mit Borgiow jest demonizowany. Oczywiście, swoje za uszami mieli, ale czy byli wyjątkiem na tle tamtych czasów? :-)
Napisała przecież, ze gdyby on był królem, a nie papieżem, prawdopodobnie nie byloby takiej afery. Ot, kolejny wladca z ambicjami. Stanowisko papieża podsycilo atmosferę. Podsycil ja tez Della Rovere, któremu zależało na czarnym pijarze Borgiow. Bo przecież rozpusta w Watykanie nie zaczęła sie od Aleksandra. Nie wiem nawet czy facet znalazłby sie w czołówce papieskich lubieznikow.

Ja nie mowie, ze to jest fajne. Nie jest. Ale mam większy szacunek do Aleksandra, który nie ukrywał, ze tron piotrowy służy do zaspokajania jego politycznych ambicji, niż do hipokryty Della Rovere, który pod płaszczykiem świętości prowadził prywatna zemstę przeciw Borgii, a potem ochoczo handlował odpustami i robił to, co jego poprzednik, choć wmawial, ze wszystko dla dobra kosciola.

ocenił(a) serial na 7
Melting

Wytoczyłaś taką machinerie argumentów,że nie wiem czy sprostam. Wiem ,ze wielu władcow (Wład Palownik :)) miało wiele na sumieniu,jednak nie można mówić że jeżeli oni byli tacy to dlaczego papież miałby być inny..
Jeszcze co do Della Rovere - źródłą donoszą,że jako Juliusz II był znacznie lepszym papieżem,pomimo,ze został wybrany dzięki przukupstwu ukrócił rozpustę,napełnił skarbiec który zastał pusty (to raczej nie zaleta heh) ale na tamte czasy stan finansów kościoła był zawsze ważny.

Sneaky_Liar

Chciałbym zapytac w którym odcinku i którym sezonie wystapiła Emmanuelle Chriqui ? Z góry dziekuje za pomoc

ocenił(a) serial na 8
smoke_city

wydaje mi się że pojawia się ona w 6 odcinku 1 sezonu ;D

Sneaky_Liar

dzieki juz zaczynam szukac :D

ocenił(a) serial na 9
Sneaky_Liar

Już jest 18,789 głosów. Niewiele brakuje do 19,000. Oby się udało. Czekam z nadzieją i niecierpliwością na 4 sezon. :D Jeśli lubicie The Borgias - głosujcie.

ocenił(a) serial na 10
pedro307

Jeszcze 13 :)

użytkownik usunięty
Sneaky_Liar

Zagłosowałam :) Jest jeszcze jedna petycja, o której wcześniej słyszałam, więc polecam, bo tam gorzej idzie z głosami: http://www.smgo.tv/shows/the-borgias/