PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37403
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Czy ten serial powstał na podstawie książki. Obejrzałam na razie pierwszy sezon i jakoś mi na to
nie wygląda

ocenił(a) serial na 10

Nie jest na podstawie książki.

ocenił(a) serial na 8

Myślę, że nie zaspoileruję niczego skoro w dyskusji na ten temat wezmą osoby czytające książkę.
Dzieło Puzo zgłębiłem w przerwie między 1 i 2 sezonem serialu. I tak np. choćby sam MIechletto a właściwie don Miecheletto jest przedstawiony inaczej. W serialu to taki po części niepozorny, cichy zabójca, a w książce budzący respekt potężny Pan, żeby nie powiedzieć goryl. Podobnie coś tam było jeszcze z kolejnością braci Rodrigo było chyba pozmieniane. No i oczywiście ze.. a i tu już chciałem wybiec do kolejnego sezonu i niechcący odebrać przyjemność z oglądania. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9

chociażby dam przykład z tego sezonu który najbardziej zwrócił moją uwagę, mianowicie kwestia tych wszystkich kondotierów (bracia Orsini, Baglioni, Colonna itp.). w serialu sami wiecie jak to wygląda, natomianst z tego co pisze Puzo wynika, że Orsini był jakoś tam spokrewniony z Rodrigo, a ponadto był mężem Julii Farnese, z czasem zdradzil i został surowo ukarany, natomiast Baglioni (yego poznajemy w 3sezonie w 3 odnicku, to ten gość z Perugii wymachujący sztyletem we Florencji) w książce był równieśnikiem Cezara, z którym ten studiował w Pizie.