PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37403
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Dżisas, ja juz w jakąś nerwicę natręctw wpadam, od wczoraj sprawdzam, czy już rzucili :-) No
ale w koncu jest. Jak na tyle nerwów to trochę rozczarowanie, no ale zawsze tak jest, jak się
człowiek zasadza i spodziewa Bóg wie czego. Oddech w fabule zwykle następuje mniej więcej
w połowie sezonu, więc ciężko mieć o to pretensje. Cezar w końcu zaczyna być taki jak go
opisał Machiavelli, Lukrecja też sobie dobrze radzi, wreszcie stali się prawdziwą mafijną
rodziną. To był imo taki odcinek, kiedy obydwoje umacniają się na swoich pozycjach, mają
pomysł na siebie, ich sojusz jest mocniejszy niż kiedykolwiek, relacje stały się dojrzałe, już bez
widocznego podziału na mądrego starszego brata i małą siostrzyczkę, nawet Rodrigo wymięka,
bo już przeczuwa, że uczniowie przerośli mistrza.
W odcinku rządzili imo Micheletto i kardynał Sforza. Wzruszające jest to porozumienie między
Micheletto i Lukrecją. Szacunek, który on do niej żywi jest imo najlepszym potwierdzeniem
tego, jak się wyrobiła. W tej chwili wydaje się, że M traktuje ją na równi z jej bratem i z
pewnością dostrzega jej potencjał. Poruszające są także sceny M z niemowlęciem, nie tylko w
tym odcinku. Sforza jak zwykle mistrz drugiego planu, każda scena wygrana do
najdrobniejszego gestu. Jak on pilnuje tych drobnych niuansów, swiadczącym o jego pozycji.
Rodrigo wyrzuca wszystkich won, Sforza godnie wychodzi jako ostatni, czyli najbardziej
zaufany. A propos, czy ktoś może ogląda równocześnie The Good Wife? Przysięgłabym, że ten
kardynał od skrzynki z dżumą to Will Gardner, identyczny z twarzy, grzebałam w necie, ale nie
znalazłam potwierdzenia.

ocenił(a) serial na 9
e_wok

Ja ogladam The Good Wife:) Ale jeszcze nie widzialam 6 odcinka :D

ocenił(a) serial na 9
e_wok

Dobra, obejrzalam.
1. Nie, to nie Will :) I dzieki Bogu. Will nie ma takich odstajacych uszu :)
2. Nie chce prorokowac, ale arogancja Cesare bedzie pewnie przyczyna jego konca.
3. Micheletto& Lukrecja- bardzo morderczy duet. Nie chcialabym stac na ich drodze;)
4. Kardynal Sforza to taka "szara eminencja" dworu papieskiego. Moze jeszcze nie rzadzi, ale jego rola jest nieoceniona. 100% mistrz drugiego planu. I´m his biggest fan :)
5. Alexandrowi sytuacja troche wymyka sie spod kontroli, ale tak to jest, jak czlowiek ugania sie za relikwiami.
6. Generalnie odcinek porzadny, aczkolwiek nie zapiera dechu w piersiach. Czekam na kolejne odc.

ocenił(a) serial na 9
Vroni

4 odcinek był jak dla mnie najlepszym odcinkiem całego serialu (w parze z finałem 2 sezonu), 6 odcinek jest bardzo dobry, ale zgadzam się z przedmówcą. że nie zapiera tchu w piersiach. Ale czego my chcemy?! Ja już mam nerwicę mniej więcej od soboty w południe, a gdyby wszystkie odcinki były takie jak ten czwarty, to myślę. że niedługo trafiłabym na oddział zamknięty! Po 4 odcinku (jak widać wciąż przeżywam) miałam depresję przez tydzień! Nawet babcia pytała mnie czemu tak smutna jestem. 5 odcinek należał w pełni do Lukrecji. Teraz kolej Cesara. Kocham ich, razem, czy osobno. Za to ich spotkanie w tym epizodzie wydało mi się trochę naciągane, a z drugiej strony utwierdziło mnie w przekonaniu, że to nie koniec mojej ulubionej pary serialowej. Mogłabym wyjść z Micheletto. To jak on pokochał tego chłopca jest dla mnie wzruszające.

ocenił(a) serial na 8
Vroni

No ale nos i kaprawe oczka imo identiko :-) Moze to jednak on, tylko od podsluchiwania takich uszu dostał? :-D

ocenił(a) serial na 9
e_wok

"No ale nos i kaprawe oczka imo identiko :-) " - cudne porownanie, zwlaszcza kaprawe oczka:):)

Will ma w sobie "to cos" (przyznaj,jest sexy jak w sadzie i garniaku rozklada przeciwnikow na lopatki przy uzyciu wiedzy prawnej i inteligencji) , a zadzumiony kardynal nie ;) Ale Gardner to inna dyskusja :D

ocenił(a) serial na 8
Vroni

No wiesz, władczemu mężczyźnie z reguły ciężko się oprzeć. Ale ja mam zamglony osąd przez osobistą słabość do Chrisa Notha, datującą się jeszcze Seksu w wielkim mieście

ocenił(a) serial na 9
e_wok

Och, wiem jak to jest..Latami mialam slabosc do Kiefera Sutherlanda, z ktorej jednak wyleczylam sie po "24 godzinach" :D

ocenił(a) serial na 9
e_wok

właśnie obejrzałam odcinek, ale słabo u mnie z angielskim, może mi ktoś wyjaśnić o co dokładnie chodziło z tymi relikwiami i kardynałem Farnese

ocenił(a) serial na 8
marta993_filmweb

"Latami mialam slabosc do Kiefera Sutherlanda, z ktorej jednak wyleczylam sie po "24 godzinach"" :DDD - boskie :-) Tyle mniej wiecej leczylam sie z wysypki po morelach :-)

e_wok

ja mam inne pytanie nie ogladałam jeszcze tego odcinka czy ten gif nalezy do niego http:// 25.media.tumblr.com/ 535895b0cb7a91d0ab01c271840f1198/tumblr_mmjwpy6HQL1rtwv76o8_r1_250 .gif (usuńcie spacje ) jak nie to z którego to jest odcinka? z góry dziękuje za informacje

ocenił(a) serial na 9
NemezisGoToHell

nie, to nie z tego odcinka, to chyba coś z drugiego sezonu

ocenił(a) serial na 8
NemezisGoToHell

Moj angielski tyż rewelacyjny nie jest, zrozumialam, ze chodzi o pozyskanie kasy od pielgrzymów metodą urządzenia wielkiego jubla, polaczonego z odpuszczaniem grzechów i zeby było do czego pielgrzymować to by sie przydała jakaś porażająca relikwia. Farnese chcial się podlizać po tej wpadce z księgami rachunkowymi i dogadał się żydami (ja jestem bardzo prosemicka, ale jestem też purystką językową i żydów pisze sie z malej litery, Izraelitów z wielkiej) w sprawie włocznik którą ponoć przebito bok Chrystusowi na krzyżu. Ale drugi kardynał postanowił go podgryźć i zakwestiował autentyczność relikwi, przedstawiając inną włocznię.

e_wok

Podobało mi się wejście Cesare do sali gdzie wszyscy srali żarem, że Francka ich napada. Aktor jest rewelacyjny, co za zmiana nawet w mimice! W poprzednim odcinku nie miał nic a teraz ma armię i stał się prawdziwym dowódcą. Fajnie, że nie poświęcają za dużo czasu jego żonie i nie robią z tego kolejnego love story. jedyna dobra love story w tym serialu to Lukrecja i Cesare, resztę czasu antenowego niech poświęcają na rozwój kariery Cesare. Po tym wejściu do sali miałam wrażenie, że nawet papież się przestraszył swojego syna. Bękarci od razu wyczuli sprawę, że tutaj już nie rządzi papież. Szkoda, że nie chcą ciągnąc serialu dalej bo wychodzi im to coraz lepiej:)

ocenił(a) serial na 10
e_wok

szykuje się ładny powrót
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/179193_571437932878136_72 0272935_n.jpg zdjęcie z 8 odcinka.

ocenił(a) serial na 9
EvaIrina

skąd masz takie kwiatki?

ocenił(a) serial na 10
marta993_filmweb

Facebook :D najważniejsze że wiadomo z jakiego odcinka ;)

EvaIrina

dziękuje szukałam tego znalazłam gif z tej sceny i nie mogłam znaleźć odcinka :D
jbc tu jest ten gif

http://25.media.tumblr.com/535895b0cb7a91d0ab01c271840f1198/tumblr_mmjwpy6HQL1rt wv76o8_r1_250.gif

NemezisGoToHell

a go jeszcze nie mam po prostu (zniknął edit ) po necie są jeszcze inne zdjęcia czyżby odcinek był juz dostępny

ocenił(a) serial na 9
EvaIrina

You´ve made my day :D

ocenił(a) serial na 10
Vroni

Pleasure is mine :D

e_wok

Zgadzam się z bękartami Rzym należy rownież do Cesarego Borgia i to zaczyna się robić super.:)

ocenił(a) serial na 10
e_wok

http://24.media.tumblr.com/dbf1d4996453a3e7c8d077fcb16f5db9/tumblr_mn1r3ybtFr1r8 txvuo1_1280.jpg Próba tańca :D
fajnie wyglądają tak zupełnie odmiennie od wizerunku i charakterystyki w serialu.

ocenił(a) serial na 8
e_wok

To był najlepszy odcinek w historii całego serialu. Już od samego początku robi ogromne wrażenie gdy sługa Katarzyny Sforza po wykonaniu swojej niebezpiecznej misji pali swoje ubrania, obsypuje się tą białą substancją i oblewa wodą. Piękna scena. Podobnie jak sojusz Borgii z kondotierami i sceny jak jego żołnierze ich okrążają, wznoszą toast za bastardów, a potem jak ich żołnierze okrążają wojska Borgii łącząc się w sojuszu. Epickie to było. Tak samo jak Podejście do Mediolanu. Już myślę, że za chwilę będą odpalać z dział, a tu otwarta brama. Czuję podstęp. Myślę sobie, że wejdą do miasta, a tam pewnie czeka jakaś zasadzka. Wciągnąć część armii, zamkną bramę opadającą z góry kratownicą i tyle :) A tutaj nic. Wycofali się bez walki. Fajni byli też Żydzi. Polewałem z tego wątku. Michaletto również się spisał. Trudno dostrzec w tym odcinku jakieś słabe strony. Ciekawy od początku do końca.