PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 38 tys. ocen
7,8 10 1 37503
6,9 8 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Serial a Puzo

ocenił(a) serial na 8

Jestem w trakcie czytania książki Puza "Rodzina Borgiów" i mam wątpliwości, czy aby na
pewno ten serial jest na jej podstawie. Może coś mi się rozjaśni jak skończę czytanie, ale
póki co, serial bardzo się od niej różni. Czy ktoś przeczytał całość i jest w stanie określić,
czy serial na pewno powstał na podstawie książki?

ocenił(a) serial na 8
Sally_9

Ja przeczytałam i myślę, że niektóre wątki były zaczerpnięte z książki, ale całość nie jest na jej podstawie.
Brak na przykład relacji Cezar-Lukrecja, a Giulia jest zupełnie inaczej przedstawiona w książce niż w serialu.

użytkownik usunięty
shehateme

niemal wszystko jest inaczej - cały wątek wyboru papieża, męża Lukrecji, najazdu Francuzów, Sanchy z Neapolu itd.

z książki Puzo (wyjątkowo kiepskiej zresztą) zaczerpnięto głównie pomysł

ocenił(a) serial na 8

Nie nazwałabym książki kiepską, ale nie miała tego smaczku i tego elementu, który mógłby sprawić, że książka byłaby bardzo ciekawa, a z tej historii można było coś takiego stworzyć . Dla mnie to było miłe czytadełko, które szybko się czytało, ale ani mnie grzało ani mnie ziębiło.

użytkownik usunięty
shehateme

książka jest jakby pęknięta kompozycyjnie - krótkie scenki i ciągłe przeskoki do odległych o dalsze lata wydarzeń, brak dobrej osi całej historii (napakowane mnóstwo wydarzeń hist. i scenek pseudohistorycznych, a brak spójnej fabuły),
język raczej drętwy,
do bohaterów się nie przywiązujemy,
zaś ich stany psychiczne (często zresztą dosyć dziwaczne) poznajemy z drewnianych opisów typu "Cezar czuł", "Cezar myślał", a nie z akcji i dialogów

tak się pisze w przedszkolu, w porównaniu choćby do "Ojca Ch." to jest wyraźne cofnięcie się w rozwoju

ocenił(a) serial na 8

Tak też myślałam, że książka z serialem niewiele mają ze sobą wspólnego. Nawet w czołówce serialu nie ma ani słowa o tym, że serial powstał na podstawie książki Puzo. Nie chcę dokonywać oceny książki, bo nie o to mi chodzi, ale w porównaniu z serialem jest dość....ślamazarna. Co nie zmienia faktu, że dla mnie to przyjemna lektura, czyta się dość szybko i przyjemnie.

użytkownik usunięty
Sally_9

czyta się szybko, ale... nie zaliczę tego do upojnych lektur ;)

ocenił(a) serial na 8
Sally_9

Jeśli miałabym oceniać co lepsze, książka czy serial, to z czystym sumieniem powiem, ze serial bije książkę na głowę, chociaż należę do osób, które wolą jednak czytać. Świetna gra, zgodność z historią jest w porządku (jak na serial oczywiście), wątki są ciekawe, a z postaci scenarzysta wyciągnął co się tylko dało najlepszego (znów ta nieszczęsna Giulia - w książce nawet nie pamiętam czy była wspomniana, natomiast w serialu jest piękną, dojrzałą kobietą, która wie, czego chce, takie bohaterki lubię. Cezar też wydaje się bardziej ludzki, niż w powieści, chociaż mamy za sobą tylko pierwszy sezon, mam nadzieję, że będzie 4 jak w przypadku Tudorów).

ocenił(a) serial na 8
shehateme

@shehateme jak już ustaliliśmy, serial nie powstał na podstawie książki, więc nie ma co porównywać. Giulia nie została pominięta w książce, występuję bardzo często, częściej niż Venozza chociażby. Nie sprowadzałabym znowu książki do bruku. Jest świetnie napisana (jestem fanką warsztatu Puza), co prawda nie ma w niej takiej akcji jak w serialu, ale ma też swój urok. Bardzo lubię narrację w książkach Puza - narrator niby "osoba" bezstronna i neutralna, a tak naprawdę poprzez ironię dokonuje oceny bohaterów, czasami nawet ich wyśmiewa. I nie wydaje mi się, żeby Cezar serialowy tak bardzo różnił się od tego książkowego. Jedynie postać samego Rodriga Borgi wydaje mi się w książce łagodniejsza.