PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 38 tys. ocen
7,8 10 1 37503
6,9 8 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

<
<
<
<
Nie czytajcie przed obejrzeniem ;)

Właśnie obejrzałam ostatni odcinek i jestem w ciężkim szoku :) Dlaczego tak szybko uśmiercili papieża? Więc ja się pytam co będzie w 3 sezonie?? Może pociągną mocniej wątek dotyczący Cezara?

raBarbar21

Ja tam sceny śmierci nie widziałem, wziął tylko mały łyk wina, więc pewnie przeżyje.

ocenił(a) serial na 8
Pan__Cogito

Pewnie masz rację ;) to tylko baby znów panikują ;)

raBarbar21

Przeżyje na pewno.

ocenił(a) serial na 10
raBarbar21

Papież przeżyje, spokojnie :) Według historii jeszcze wiele rzeczy mają z Cezarem do zrobienia ;)))

ka_and

Dokładnie, ciekawa jestem czy przedstawią "Bankiet Kasztanów" :-))

ocenił(a) serial na 9
Shui

Jeszcze aż takiej Sodomy i Gomory nie zrobili ,więc chyba będą z sezonu na sezon bardziej się psuć by do tego doszło.

ka_and

Przecież będą jeszcze walczyć z Ezio i zakonem Asasynów :D

ocenił(a) serial na 9
Destr0

to by był dopiero odcinek ;D

ocenił(a) serial na 8
raBarbar21

No właśnie wydaje mi się, że na śmierć trochę za wcześnie. Tylko łyczek wypił więc może jakoś się wykaraska. Dużo musiał tej trucizny sypnąć chłopak.
Wcześniej zastanawiałam się po kie licho on się truł wcześniej skoro i tak ma umrzeć, ale teraz już wszystko jasne. Taka dawka konia by powaliła. :P
Z drugiej strony podobno Aleksander zginął w wyniku podania trucizny. Choć myślę, że to był tylko nieudany zamach tym razem.

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Dlatego właśnie, że też przeczytałam wcześniej o prawdopodobnym otruciu papieża w historii, pomyślałam, że go w serialu tak samo uśmiercą.... ;)

ocenił(a) serial na 8
raBarbar21

przecież nic mu nie jest, przezyje. Tamten mnich wypił cały kielich i eksplodował a papież wziął tylko łyka zatrutego wina i sie podtruł.

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

A ja się zastanawiałem, czemu nie mogli użyć trucizny, której działanie widoczne jest po co najmniej kilku godzinach. Zjada, może chłopak postać godzinkę i papież jest martwy. Albo nawet lepiej - chłopak nie musi umierać, a tylko zatruć jedzenie (i dać je skosztować komuś innemu). Zdaje się, że nawet arszenik ma takie właściwości.

ocenił(a) serial na 8
matips

Z tego co wyczytałam Cantarella była prawdopodobnie pochodną arszeniku lub to po prostu arszenik, tylko go tak nazywali. W ogóle nie znalazłam nic na polskich stronach o tej truciźnie. W każdym razie była to ulubiona trucizna Borgiów o nieznanym teraz na 100% składzie. Myślę, że della Rovere chciał żeby Boriga zginął od swej własnej broni, chyba nawet cuś takiego wspominał.

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

W nowszych czasach zastosowano arszenik do systematycznego podtruwania Napoleona wygnanego z kraju. Zbrodnie arszenikowe występowały jednak najczęściej we włoskiej rodzinie Borgiów. Białą trucizną zaprawiano nie tylko żywność, ale nasycano nią knoty świec i papier książek. Alchemicy Borgiów opracowali wytwarzanie słynnej trucizny arszenikowej o nazwie cantarella, której skutki objawiały się dopiero po pewnym, ściśle określonym, czasie, co uniemożliwiało stwierdzenie truciciela. Najpewniej i najszybciej działał jednak arszenik w postaci czystej, toteż był on najczęściej stosowany. Historia zanotowała, że Aleksander VI Borgia i jego syn kardynał Cesare przyrządzili własnoręcznie zatrute konfitury dla swych gości, lecz przez pomyłkę spożyli je sami. Smierć najwyższych dostojników kościelnych odbiła się głośnym echem w całej Europie.
(http://hyperreal.info/node/2241)

ocenił(a) serial na 8
LadyGodiva

Ciekawe, acz nie do końca wiarygodne. Szybkość pojawienia się skutków zapewne zależałaby od dawki oczywiście. No i Cesare zginął w bitwie pod Vianą bodajże, a nie od trucizny. I nie był wtedy już kardynałem.

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Też czytałam, że zginął pod Vianą. Zakładam jednak, że historyjka o zatrutych konfiturach została wymyślona specjalnie, skoro rodzina Borgiów słynęła ze zbrodni arszenikowych. Zresztą wszystko co dotyczy tej rodziny ma wiele teorii i niewiele jest potwierdzone historycznie, pewnie dlatego ich losy są tak ciekawe.

LadyGodiva

Historia w tym serialu to tylko tło albo ciekawostka. Historia jest tu pomieszana chronologicznie (co jest olbrzymim minusem ) a scenarzyści dodali swoje własne "przygody" bądź rozwiązania intryg. Mogli by zachować w miare logiczną linie wydarzeń chociarz. A tak mamy rok 1494 nagle wydarzenia 5 lat później po czym sceny które mogly sie wydarzyć 1493 a nastepnie 1500 ... WTF?!

ocenił(a) serial na 8
koza_2

każdy film czy serial rządzi się swoimi prawami, nie mam więc pretensji do scenarzystów, chociaż wolałabym obejrzeć bardziej oddane faktom losy Borgiów.

LadyGodiva

to nie ulega wątpliwości :D http://www.filmweb.pl/serial/Prawdziwa+historia+rodu+Borgi%C3%B3w-2011-609371 Podobno lepszy (i bardziej historyczny) od tworu HBO ale nie oglądałem jeszcze, więc nie wiem :)

ocenił(a) serial na 8
koza_2

ooo dzięki, pewnie obejrzę :) chociaż najpierw biorę się za film http://www.filmweb.pl/film/Rodzina+Borgi%C3%B3w-2006-293411

koza_2

Są jakieś napisy do tego?

ocenił(a) serial na 7
raBarbar21

jakoś w sierpniu Irons był w programie Craiga Fergusona i powiedział, że "niedługo wraca na plan grać papieża", więc zero paniki :)