PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37401
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Cesar czy Juan nie był synem papieża?

ocenił(a) serial na 10
laminax

obaj byli

ocenił(a) serial na 9
laminax

Obaj byli.

Sarah_7

a nie było tak , że który miał innego ojca, ale obaj mają tą samą matkę , albo na odwrót?

laminax

www.google.pl

ocenił(a) serial na 10
laminax

NIE

ocenił(a) serial na 10
laminax

ja pierniczę, brak podstawowej wiedzy, którą można sprawdzić w minutę używając internetu... i mózgu

ocenił(a) serial na 9
laminax

nie

ocenił(a) serial na 10
Sarah_7

A ten były kochanek ich matki, którego pobił Juan? To MÓGŁ być jego ojciec, zwłaszcza, że kiedyś ich matka go kochała. Poza tym pamiętam, że był tekst o tym, że Juan mówi, że wie że jedno z jej dzieci nie jest synem Rodrigo. Ponadto po zachowaniu Juana widac, że mógł mieć coś wspólnego z tym wieśniakiem.

ocenił(a) serial na 9
pitixpl

Ale Wy cały czas kierujecie się jedynie serialem i książką Puzo. W obydwu prawda miesza się z fikcją.
Juan był synem Rodriga.

ocenił(a) serial na 10
Sarah_7

Książki nie czytałem. Mówię to co widziałem w serialu.

ocenił(a) serial na 9
pitixpl

No chyba , że ;)

ocenił(a) serial na 9
Sarah_7

w książce nic ni było o tym że Juan nie jest synem Rodrigo, wręcz preferował go i wsztstko mu wybaczał, to Joffreego podejrzewał że nie jest jego dzieckiem.

ocenił(a) serial na 9
wicek3

Bo Joffre urodził się urodził sie w tym okresie , kiedy Rodrigo najbardzije udzielał sie jako kardynał , i podejrzewał , że być może jest synem męża Vanozzy [ nie pamiętam juz jego imienia.]

ocenił(a) serial na 10
pitixpl

oczywiście, że Juan jest synem Rodrigo. Już jego synem (i Vanozzy) jest Cezar, który jest NAJSTARSZY z rodzeństwa. Cezar jest starszy od Juana. A wszystkie dzieci - Cezar, Juan, Lukrecja, Joffre - urodzone były w czasie trwania związku Vanozzy z Rodrigiem.

Pidonek

Tylko, że jakoś Rodrigo ubzdurał sobie że Joffre nie jest jego dzieciakiem i ożenił go z jakaś nieślubną Sanczą ( czy jak jej tam siostrą tej "pierdoły" -męża Lukrecji), by już więcej go nie oglądać.

eowine

Z tego co ja pamiętam to Rodrgio ubzdurał sobie że to Cezar nie jest jego synem.

You_know

No to wikipedia kłamie :)

ocenił(a) serial na 9
eowine

Jak zawsze ;p

ocenił(a) serial na 9
Pidonek

a Pedro Luiz? po którym Juan odziedziczył księstwo Gandii?

ocenił(a) serial na 9
wicek3

Pedro Luis był starszym bratem Juana , o którym bardzo mało się wspomina . Wiadomo , że był rycerzem króla Ferdynanda Katolickiego.Zginął w niewyjaśnionych oklocznościach we Włoszech. Jego tytuł [księcia Gandii] odziedziczył Juan.

ocenił(a) serial na 9
Sarah_7

na właśnie, więc Cezar był 2 synem, dlatego też przeznaczony był do służby kościołowi, a nie jak pisze Pindonek, że najstarszym.

ocenił(a) serial na 9
wicek3

czywiscie. Rodrigo uważał , że najstarszy syn zajmie się armia , a młodszy pójdzie w jego slady. Jako że Pedro zmarł , Juan "wskoczył" na jego miejsce.

ocenił(a) serial na 9
Sarah_7

nie wiem czy przypadkiem oddawanie drugich synów do służby kościelnej nie było, może nie normą, ale pewną częstym zwyczajem. oprócz tego rzeczywiście Cesar jako ten bardziej "rozgarnięty", wykrztałcony i światły byłby wstanie kierować kościołem jako późniejszy papież

ocenił(a) serial na 9
wicek3

Nie wiadomo , w sumie nie często o tym wspominamo .

ocenił(a) serial na 10
Sarah_7

Kiedyś w wielkich rodach zawsze co najmniej jeden z synów był przeznaczony do duchowieństwa. I to zazwyczaj z miejsca jako jakiś biskup.

ocenił(a) serial na 8
Pidonek

Tak naprawdę nie ma jasnych informacji nt. dat urodzeń Juana i Cezara. Raz jeden występuje jako starszy, raz drugi. Historcy często powołują się na fakt, ze Cezar był przeznaczony do duchowieństwa jako drugi syn. Pozostaje jeszcze kwestia wspomnianego Pedro Luisa, on był z pewnością najstarszy...

pitixpl

Wspolne zachowanie z wiesniakiem. Kompleks masz jakiś.? Juan ksiaze Ghandi byl typowym przykladem szlachciaca i czlowieka wysoko urodzonego.