PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=808109}

Rojst

2018 - 2024
7,4 89 tys. ocen
7,4 10 1 89397
6,5 57 krytyków
Rojst
powrót do forum serialu Rojst

"siema" w latach '80?

użytkownik usunięty

Hmm, czy zwróciliście uwagę, ze w 4 odcinku jedna z trzech dziewczyn idących do domu odpowiada na pożegnanie "siema" ? Odnosząc się do czasu, w którym toczy się akcja serialu, użycie tego slangu jest chyba błędem, gdyż zostało zapoczatkowane nieco później w latach '90 przez Owsiaka - mały minus za ten mankament. Czekam jednak na dalsze odcinki i myślę że można się pochwalić kolejnym ciekawym scenariuszem jak na polskie standardy. Klimat, a przede wszystkim muzyka jak najbardziej na plus!

Szczerze? Nie zwróciłam uwagi. Zastanawiałam się wtedy nad dziwnym akcentem w zdaniu "Jutro ty kupujesz fajki" :)
Nie sądzę, żeby to był wielki błąd, bo nawet jeśli Jurek Owsiak spopularyzował to powiedzenie, to spokojnie mogło istnieć wcześniej. Kabaret Elita miał (jeszcze w latach 70.) bardzo popularną piosenkę "Blues panie Janek", która zaczynała się od słów "Serwus Janek - Się masz Jurek" (wymawiane "siemasz" oczywiście), a więc "siemasz" jako powitanie wówczas funkcjonowało. Kiedy zostało skrócone do "siema" i użyte jako pożegnanie - niestety nie wiem... Ale wiem, że przy powitaniu każdego Jurka "siemasz" od razu się narzucało :D

mnie bardziej zastanawiają prostytutki Rosjanki we wczesnych latach 80 w Polsce ( i to na takim zadupiu) ?
myślę że wątpię ;)

ocenił(a) serial na 7

Też zwróciłem na to uwagę. Od razu rzuciło mi się to w uszy i cholernie nie pasowało. Ja byłem takim dzieciurem w latach dziewięćdziesiątych i na początku dwutysięcznych i nawet wtedy nie pamiętam, żeby ktoś tak mówił.