jak wrażenia po 1 odcinku? osobiście mnie już wcisnęło w fotel. sam klimat lat 80 jest tak zatrważająco wciągający + historia. w sumie jestem ciekawa czy będzie to coś pokroju Belfra albo Kruka. obsadą to wiadomo, że wszyscy się już jarali, jak doszły pierwsze informacje. ale coś mi się wydaje, że aktorzy zaskoczą nas i to nie raz na przełomie nowych odcinków.
Ja również, bardzo wierne to odwzorowanie PRL takie jakie pamiętam w sumie jako małe dziecko, trochę nieścisłośc się wkradla do fabuły , ale czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki.
Dobra muzyka, dobre zdjęcia, ale mnie nie porwało. Mam wrażenie że chcą jechać na klasykach PRL-u aż do przesady. Musiał być bar mleczny z typowymi problemami takiego miejsca, musiał być gabinet partyjnego z plakatem socjalistycznym, musiał być Pewex i rozmowa o wyjeździe do Niemiec, w kilku scenach koniecznie podkreślenie w kadrze polonezów, maluchów... Żadnego zaskoczenia pod tym względem, rozumiem że nie mogą też odchodzić od prawdy historycznej ale pojechali najbardziej oczywistymi oczywistościami, mocno już ogranymi.
W warstwie fabularnej po znakomitym początku, w środku, aż do niezłej końcówki odcinka NIC się nie dzieje. Głównie osobiste sprawy bohaterów jako wypełniacz, bardzo powolne zapoznawanie się bohaterów, a samego śledztwa niewiele. Przypominam że ten serial ma mieć w sumie 5 odcinków, zostały nam jeszcze 4.
To była tylko witryna "Pewexu". W środku jest komis. I salon usług dla panów na zapleczu. ;D