Sądzę, że to ktoś związany z władzą, jesteśmy kierowani w taką stronę, że mamy Hasika jako głównego podejrzanego i twórcy robią wszystko abyśmy chwycili ten haczyk. Jesli Holoubek dobrze to sobie przemyślał, to nie poznamy prawdy, zostaniemy ze znakiem zapytania. Tak bym chciał , bo lubię gdy twórca zostawia przestrzeń dla widza.
Moim zdaniem Helena coś kręci. Czy aby nie jest tak, że chce Zarzyckiego zbić z tropu i dlatego się z nim przespała? Z drugiej strony Teresa też jest dla mnie dziwna, na pewno ukrywa więcej niż myślimy, a udaje taką spokojną.
życzyłbym sobie zakończenia również w przestrzeni widza.
Jeszcze jest Elsa która chyba spaja całe bagno.
Według mnie ruda żona Grochowiaka ma z zabójstwem dużo wspólnego. Być może działa w zmowie z typem w opkularach.
1. Pierwsze spotkanie z dziennikarzami, ewidentnie widać jaką ulgę sprawia jej wiadomość o "przypadkowym zabójstwie" jej męża.
2. Na spotkaniu z Zarzyckim ciekawie kieruje podejrzenia na rzeźnika, według mnie jest to zamierzone z jej strony.
3. Kiedy Zarzycki ją odwiedza, by opowiedzieć o swoich podejrzeniach jest zaniepokojona. Najpierw twierdzi, że ją to nie obchodzi, później gra ofiarę (Nie twierdzę, że nią nie jest, ale to była pokazówka), wiemy jak to się kończy. W razie problemów, ma haka na dociekliwego dziennikarza.
Helena to na swój sposób ofiara systemu. Chciała odejść. Nie mogła. Bez pomocy. Wiemy już jaką kanalią był Grochowiak
(molestowane uczennice).
Mocny a zarazem nadający się do rozgrzeszenia mimo że zlecenie takiej sprawy jest czymś nagannym.
Jak inaczej pozbyć się tego czegoś kim był Grochowiak?
Dokładnie, jeszcze ta upokarzająca śmierć z prostytutką w lesie na pewno nie była przypadkowa.
Tamten system mało komu pomagał. A nawet dziś w 21 wieku kobiety jeszcze mają mało do powiedzenia.
Równie dobrze może być to opozycjonista, Wanycz pyta skąd Justyna miała dolary. Pamiętasz reakcję faceta? To by bylo dość kontrowersyjne pokazać opozycjoniste w takim świetle, w końcu Solidarność to w latach osiemdziesiątych niemal święty ruch. Może stary Grochowiak przeszkadzał w czymś ludziom władzy i go wystawili na odstrzał.
Bardzo możliwe, że współpracowała z tym tajniakiem w okularach.
Nie rozumiem twojej wypowiedzi, najpierw piszesz o Drewiczu, później o ludziach władzy? Przecież siedział, za to, że był w opozycji.
Wanycz nie dziwi się o same dolary. Jest zdziwiony, że miała je Justyna, nieletnia. Jak się możemy domyślać nie dostała ich raczej od matki lub ojca, ukrywała znajomość z chłopakiem.
Helenę wykluczam. Jej stosunek do męża jest zrozumiały.
Bita, gwałcona.
Bóg wie co jeszcze.
Stąd czuła i nawet powinna wstręt do partyjnego męża któremu nawet pedofilia była wybaczona.
Ja jestem za tym, że stały za tym dwie zupełnie niezależne od siebie osoby. Myślę, że Grochowiaka zabił ojciec Karola. Jest leworęczny (Wanycz to zauważył) no i ma motyw. Myślę, że dziewczynki, aby kryć własną dupę zaczęły rozpowiadać, że Justyna zabiła się po tym, jak zgwałcił ją Grochowiak, no a wiadomo - gdyby Justyna nie chciała się zabić, to i zakochany w niej chłopak by nie skoczył.
Za to za śmiercią prostytutki możliwe, że stoi sam Grochowiak, bo za tymi ich porwaniami i torturami wydaje mi się, że stoi jakaś osobna historia. W każdym razie jak dla mnie - ojciec chłopaka śledził Grochowiaka, zobaczył jak zabija prostytutkę/ jego ludzie to robią, po czym odczekuje aż robi się spokojnie i sam zabija Grochowiaka, podobną techniką, żeby wyszło, że to ten sam morderca.
A morał będzie taki, że Zarzycki okaże się czarnym charakterem serii za swoją nadgorliwość. W sensie - wpakuje do więzienia za podwójne morderstwo zrozpaczonego ojca dziecka, który zabił największą mendę w mieście. A ten w okularach tak naprawdę jest osobą, która wie jak było i chce kryć ojca Karola, bo po co on ma iść na 25 lat do więzienia czy nawet na dożywocie za zabicie gangstera, który trząsł całym miastem? Jednym słowem - wierzę, że w serialu prawda i sprawiedliwość okażą się bardzo względne;p
Nie wykluczam też w tym morderstwie roli Heleny Grochowiak, ale możliwe, że akurat jej wątek jest tylko tzw. red herringiem, czyli fałszywym tropem. No wiecie - zemsta żony na nieprawym mężu, a ona jeszcze kreowana na taką piękną i tajemniczą, wdającą się w romans z dziennikarzem śledczym... No jednak trochę banał.
Z Heleną to byłoby trochę za proste. Zbyt ładnie się pożegnała z Zarzyckim. A On z nią.Tu padła gdzieś treść że ten Zarzycki dał jej coś czego przy mężu nie miała.Piotruś i Helenka to miły smaczek serialu. Być może Grochowiakowa ma coś na sumieniu, ale nie to o czym się myśli.
Helena mogła zlecić zabójstwo męża, a prostytutka zginęła przy okazji. W końcu odejść od niego nie mogła, bo by jej nie pozwolił - sama to przyznała. Niemniej byłoby to proste jak na taki serial. Rzeźnik też byłby znowu zbyt banalny. Mam teorię, że coś wspólnego z tym wszystkim może mieć niepozorna Teresa.
A jednak było to tak proste. Czyli serial nie był aż "taki" a jedynie jako całość dość byle jaki.
Gratulacje, bo jako założycielka wątku od razu poszłaś w dobrym kierunku i miałaś dobry typ.
Może i banał, ale tylko ona pasuje. Tylko ona łączy rzeźnika, SB-eka i Grochowiaka. Jako żona działacza miała dostęp do kontaktów ze slużbami oraz miała kontakt z dawnymi znajomymi Grochowiaka, a takim był rzeźnik.
Obstawiam żonę Grochowiaka na 90% zwg na motyw związany ze zdradami. Wynajęła rzeźnika, aby go zabił i który pewnie też miał swój motyw, a SB-ka przekupiła, aby pilnował sprawy i ukrywał ją przed wścibskimi dziennikarzami. Do tego SB-ek usuwa niewygodne osoby takie jak np dziwka blondyna. Dzieciaki zaś zobaczyły w lesie scenę mordu, to sfingowano ich samobójstwo. Wszystko wskazuje na taki scenariusz.
Też o tym myślałam. Dokładnie tak jak piszesz. Ale nie sądzisz, że to by było zbyt proste? Nawet jak na polski serial.
Ktoś w którymś z tematów linkował zdjęcia Kulika z profilu Jacka Belera. Nie kojarzę tej sceny z serialu, albo coś przeoczyłam. Ale czy na niej Kulik nie mierzy do Grochowiaka? https://ssl-gfx.filmweb.pl/ph/81/09/808109/774715_1.1.jpg
Przecież to jest z tej strzelaniny z finału. A Kulik mierzy do tego starego milicjanta.
Och rzeczywiście, jaka tragedia się stała. Nie wiedziałem, że wyciekły jakieś screeny przed finałem, to nie zwróciłem uwagi na datę
przeciez wiemy ze kulik na zlecenie prokuratora ktory dzialal na zlecenie kochanki swojeej cyzli zony grochowiaka
Co jest z Wami nie tak? Nie potraficie sprawdzić kiedy został napisany post, czy macie problemy z logicznym myśleniem? Odnoszę wrażenie, że społeczeństwo jest coraz głupsze.