Jak można było nagrać takiego gniota. To tylko pokazuje że w Polsce jest totalna wolność i każdy może pluć na Kraj jak chce i kiedy chce.
Miałem wielkie nadzieje w stosunku do tego filmu. Rezyseria, obsada , muzyka ... Pierwszzy odcinek , podobał mi się, dalej było tylko gorzej . Banały i kręcenie się głównych aktorów wokół "własnego ogona" Nic nie wynikało. Natomiast, ostatni odcinek przeszedł wszystko. Nie będę pisał czym , ale rozwalił mnie totalnie swoim przesłaniem. Jeśli aktorzy tacy jak Fronczewski i Seweryn nie wiedzieli co będą promować swoimi wizerunkami to tym gorzej dla nich , że nie zachowali ostrożnośći. Reżyser Holoubek skończył się dla mnie w tym gniocie . Gdyby nie zakończenie film ocenił bym na 6 , niestety 2 za zakonczenie
Nie bądź przewrażliwiony. Powiedziane jest wyraźnie - Niemców uwięziła milicja, wojsko i UB. Jesteś po ich stronie? Chyba nie. Więc jeśli na kogoś napluto, to na komunistów i ich aparat, a nie na zwykłych ludzi.
No niby masz rację , ale ... Jak oglądałem mini serial niemiecki Nasze Matki Nasi Ojcowie to mi się bardzo podobał . Poza tym krótkim epizodem w którym pokazują AKowców jako łobuzów którzy kablują żydów. Kiepski fragment , ale krótki i nie powinien się tam znaleźć. Pamiętasz jaki był szum w Polsce o tym "Antypolskim" niemieckim filmie itd itd . Ten film zrobili Niemcy dla Niemieckiego odbiorcy. Teraz w tym mini serialu polskim mamy takie kwiatki ... Po co ? Po co ostatnio jest tyle antypolskich publikacji robionych przez Polaków. Ponoć Polaków.
Krytyka antypolskich filmów jest jak najbardziej na miejscu, ale to nie znaczy, że mamy robić propagandowe filmy propolskie. To Niemcy z tego słyną, że swoich przedstawiają jako bohaterów i tych dobrych, nawet gdy nie mają racji, a przykładem tego jest film Heimkehr z 1941. A jeśli atak na UB, milicję i wojsko (który tak naprawdę był tylko pstryczkiem w nos) w serialu Rojst, odbierasz jako atak na Polaków, to znaczy, że czas ochłonąć.
Po prostu , i zwyczajnie mam dość w kinie i w telewizji filmów i programów o tym jak to Polacy mordowali Żydów, pomagali hitlerowcom (nie Niemcom) w Holokauście . Teraz kolejny raz widzę przesłanie o tym że Polacy znecali sie nad Niemcami. Jeżeli coś takiego miało miejsce ... trudno Ale w fikcyjnym mieście i w filmie nie opartym na faktach NIE Nie podoba mi się i niew zamierzam ochłonąć . Skoro komuś to nie przeszkadza ... trudno
No dobrze, ja też mam takich filmów dosyć, ale jak ktoś mówi, że UB mordowało i milicja i komunistyczne wojsko - to ja nie biorę tego do siebie. Przesłanie jest takie, że mordowało UB i milicja, a nie np. polscy mieszkańcy miasteczka, więc chyba nie jest to złe przesłanie. Niby chcesz stawać po stronie Polski i Polaków, a nie widzisz, że stajesz po stronie UB i milicji - którzy tak naprawdę byli wrogami Polaków, mimo, że sami mieli polskie korzenie. Jak film mówi, że UB mordowało Niemców w lesie, to ja się cieszę, a nie staję po stronie UB, nie bronię ich. Nie można być aż tak nadwrażliwym, bo dochodzi się do granic absurdu.
Nie rozumiemy się . Jua wiem że chodzi o UB i milicje. Wiemy jakie to kanalie działały w tych służbach. Ten film to fikcja i nie powinno być przesłania ze ..... No właśnie. Dla Niemców Polacy i "ich" służby to to samo. Kurcze ! Mogli powiedzieć że to NKWD zrobiło albo wogóle inaczej zakończyć ten serial. Ja mam niesmak .
A ty się martwisz, co sobie pomyślą Niemcy? Naprawdę? Dla mnie to jest twoje niskie poczucie wartości i nic więcej. Nikt o tym nie mówi, nie ma afery jak przy Idzie czy Pokłosiu, a ty oceniasz serial na 2 i masz o taką pierdołę pretensje. Więcej wiary w siebie i w Polskę.
No widzisz ... Nie rozumiemy się . Ja nie mam niskie poczuucie wartości ?? Coś Ci się chyba delikatnier mówiąc pokręciło Ida i Pokłosie tol dwa filmy które mi się podobały. Wszystko było w nich ok . Ten tu to zwykły gniot i dlatego dostał ode mnie 2 . Jak mam się jaśniej weyrazić ?
"mam dość w kinie i w telewizji filmów i programów o tym jak to Polacy mordowali Żydów"
"Ida i Pokłosie tol dwa filmy które mi się podobały. Wszystko było w nich ok"
Dziękuję. Nie jestem psychiatrą.