Rojst
powrót do forum 2 sezonu

Może czegoś nie ogarnąłem ale nie zgadzają mi się daty.
Pierwszy sezon dzieje się w 1982, załóżmy nawet że trwa aż do końca 1983 i wtedy ma miejsce romans Zarzyckiego z Grochowiak. W zakończeniu 2 sezonu dowiadujemy się że Grochowiak była w wyniku tego romansu w ciąży i urodziła dziecko i zmarła przy porodzie w 1985... Czy ja gdzieś pomieszałem daty czy Grochowiak była słoniem? Bo ciążę u słonia mogą trwać do 2 lat ale u ludzi to nie bardzo.

DarekC4

W scenie gdy Piotr jest na cmentarzu możemy przeczytać z tablicy nagrobka ze Grochowiak zmarł w listopadzie 1984, co jasno oznacza ze akcja dzieje się w 84. Ponadto, w scenie w redakcji jest taki dialog, który świadczy ze w 82 roku poszedł do więzienia ojciec dziewczyny, która popełniła samobójstwo (nie pamietam imion przepraszam), poszedł siedzieć na półtora roku a w 1 sezonie jest już po odsiadce (dialog w scenie u mechanika podajże). Jedyne co się nie zgadza to miesiące - załóżmy że do zapłodnienia doszło pod koniec listopada/początek grudnia, a syna urodziła na początku czerwca co może jedynie wskazywać na to ze być wcześniakiem, ona zmarła w połogu być może z powodu wieku - miała 40 lat. Wiem ze na Google można przeczytać ze akcja dzieje się w 82 ale to błąd ewidentny