Rojst
powrót do forum 2 sezonu

Można śmiało wyciąć część filmu mówiąca o czasach z czasów powojennych. To było coś na co czekałem. Jednak to powtórzony schemat. Czekałem oczywiście na scenerię z roku '97...no trochę było ale myślę że można było więcej. Teraz to dość tanie rzeczy...jeszcze ;) Sama historia... Taka nieco przedobrzona. Poza tym...w lokalach powinno być gęsto od dymu z papierosów. Nie wiem jak wy ale ja w tym roku prawdopodobnie żarłem chipsy, zbierałem do segregatora karteczki, już były walkmany (był), gierki typu pegazus, też VHS...ale też ludzie jarali się pierwszymi kamerami VHS. Wszyscy chyba mieli aparaty na klisze, zasuwało się rowerami typu Romet, było sporo polonezów czy maluchów, tak samo jakieś komarki etc. bawiło się świecącym jojo, zbierało Kaczora Donalda i do cholery...Czytało się książki. Twój weekend? Chyba raczycie żartować? Raczej Bravo a starsi Pani Domu itp. rozwiązywało się krzyżówki.

k3421

Detal niedomaga. racja. Scenografia nie jest na poziomie pierwszego sezonu ale scenariusz jest rewelacyjny.

k3421

masz spóźnioną reakcję, 97’ to były pierwsze komórki, walkmany to były nawet w latach 80’, VHS odchodziły powoli do lamusa. 96’ to Wannabe Spice Girls - barok, cekiny, lateks, aksamit, koturny, kabaretki, żaboty, nawet chwilowy powrót dzwonów - wszelkie możliwe kolory i długości włosów - było bardziej nowocześnie niż dzisiaj jeśli chodzi o wybór wyrażenia siebie przez strój - choć na ogół nadal przaśnie i siermiężnie na zewnątrz.

nydd

A tu piosenki grupy vox, Martyna Jakubowicz, Ciechowski...muzyka o 10 lat wcześniejsza. Kostiumy często również.

ocenił(a) serial na 8
k3421

Chyba pomyliłeś rok 1997 z 1987 :) W 1997 to ja już miałem dawno odtwarzacz CD, w prawie każdym domu stał już komputer, jeśli nie PC to jakaś Amiga itp., telewizor stał w każdym pokoju. Walkman typu kajtek to był popularny pod koniec lat 80, w 1997 to każdy miał na wypasie odtwarzacze typu "slim" Panasonic, Sony itp. Było jednak trochę bardziej nowocześnie, niż jest to przedstawione w serialu.

ocenił(a) serial na 6
cichykuba

Nic nie pomyliłem. Wiem…w filmie były walkmany, były komputery…ale te komputery dopiero wchodziły pod strzechy. Do roku 2000 powoli prawie każdy miał PCta. Każdy miał lub mógł mieć kaseciaka na dwie kasety i sobie przegrywał co chciał. Czy było bardziej nowocześnie? Moim zdaniem oni w filmie są aż zbyt nowocześni. Jednak…ta gadka posuje mi do tych lat, gorzej z ubiorem.

ocenił(a) serial na 6
cichykuba

No właśnie wizualnie to oprócz komórek i samochodów bardziej przypomina pierwszą połowę lat 90 niż drugą.

k3421

potwierdzam powyższe, w 97 miałem pierwszego PCta i pogrywałem w Diablo 1nke, modemowy net z Kazą, walkmen slim Soniaka przywieziony z Niemiec, kablówka w pokoju zVivą, Archiwum X z Pro7 i czeskiej Novej, nie było aż tak siermiężnie